Воєнні кампанії та події Першої світової війни

Про матеріал
Презентація до матеріалу параграфів 3-4 теми "Перша світова війна 1914 - 1918рр.". Матеріал охоплює події 1915 - 1918 років. Він сприяє якнайповнішому висвітленню цих подій, наочно ілюструє основні воєнні операції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Воєнні кампанії та події Першої світової війни. Всесвітня історія, 10 клас

Номер слайду 2

ВОЄННІ ДІЇ В 1915 р. У 1915 р. на Західному фронті встановилося відносне затишшя. Французьке й британське командування прагнуло в умовах позиційної війни виграти час для модернізації військового виробництва і накопичення ресурсів для здобуття перемоги. Німецьке командування вирішило перенести основний тягар військових зусиль на Східний фронт, щоб завдяки здобутим там перемогам схилити Росію до сепаратного миру, розколоти Антанту та вийти з війни на два фронти.

Номер слайду 3

22 квітня 1915р. під час атаки поблизу бельгійського міста Іпр (Західна Фландрія) німецька армія вперше в історії досягла своєї мети застосуванням хімічної зброї, використавши задушливий газ хлор (перша умовно невдала спроба була під Варшавою в лютому 1915 р.). Було отруєно 15 тис. британських і французьких солдатів, із яких третина померли. Із 1915 р. для захисту від отруйних газів застосовували протигази. ВОЄННІ ДІЇ В 1915 р.

Номер слайду 4

Капітуляція — особливий вид нерівноправних договорів, що фіксують привілейований режим для іноземних осіб порівняно з громадянами держави перебування. ВОЄННІ ДІЇ В 1915 р. У квітні 1915 р. завершилися переговори країн Антанти з Італією. Після цього Італія заявила про розрив угоди про Троїстий союз та оголосила війну Австро-Угорщині. Проти останньої утворився новий Італійський фронт. 

Номер слайду 5

ВОЄННІ ДІЇ В 1915 р.02 — 10 травня 1915р. австро-угорські війська прорвали російський фронт між Горліце й Тарнувом і перейшли в наступ. Горліцький прорив створив сприятливі умови для подальшого спільного наступу німецьких та австро-угорських військ, що тривав до жовтня 1915р. У серпні 1915р. вони захопили Варшаву. Результатом воєнної кампанії став перехід до позиційної війни на всьому Східному фронті.

Номер слайду 6

ВОЄННІ ДІЇ В 1915 р. На початку вересня 1915 р. Болгарія офіційно приєдналася до блоку Центральних держав. У жовтні 1915 р. війська Німеччини, Австро-Угорщини й Болгарії загальною кількістю 500 тис. осіб виступили проти 250-тисячної сербської армії. Усю територію Сербії було окуповано. На початку 1916 р. акт капітуляції підписав уряд Чорногорії. Поразка Сербії та Чорногорії дала змогу Німеччині й Австро-Угорщині встановити прямий зв’язок з Османською імперією.

Номер слайду 7

Війна на морі. Підводна війна Напередодні війни Німеччина та Австро-Угорщина приділяли значну увагу створенню свого військово-морського флоту. Наприкінці 1914 р. після розгрому німецької ескадри в Південній Атлантиці біля Фолклендських островів Німеччина та її союзники опинилися в морській блокаді. У Північному морі панував флот Великої Британії, Середземне море контролювали британський і французький флоти. Росія володарювала на Чорному морі. Дії німецького флоту обмежувалися Балтійським морем, австро-угорського — Адріатичним. Змінити ситуацію на морі німецьке та австро-угорське командування розраховувало за допомогою широкого застосування порівняно нової зброї — підводних човнів, розгорнувши підводну війну. У перші дні війни підводні човни показали свою ефективність. Так, 22 вересня 1914 р. німецький підводний човен «U-9» поблизу узбережжя Нідерландів за одну атаку потопив три британські крейсери, залишившись неушкодженим.

Номер слайду 8

Війна на морі. Підводна війна У лютому 1915 р. Німеччина оголосила води, що омивають Велику Британію, зоною бойових дій. На початку травня 1915 р. об’єктом атаки став британський лайнер «Лузитанія» із 1960 пасажирами на борту, серед яких було 124 американці. Загинуло 1198 осіб. Уряд США виступив із рішучим протестом, вимагаючи обмежити підводну війну, оскільки, крім людських жертв, вона завдавала значних збитків торгівлі. 31 травня — 01 червня 1916 р. у Північному морі, біля Ютландського півострова (Данія), відбулася єдина за всю війну велика морська битва між британським та німецьким флотами. У ній взяли участь основні сили флотів — понад 250 суден з обох сторін. Битва завершилася нічим. Вибух на британському лінійному крейсері «Квін Мері» під час Ютландської битви. 31 травня 1916 р.

Номер слайду 9

Війна на морі. Підводна війна Блокада — військова, політична чи економічна ізоляція або оточення держави (її частини), групи держав, їхніх збройних сил, насильницьке порушення їхніх зовнішніх зв'язків із метою примусити виконати вимоги організаторів блокади. Німецький підводний човен затримує торговельне судно. 1915 р. Загибель пароплава «Лузитанія» унаслідок торпедної атаки. 1915 р.

Номер слайду 10

ВОЄННІ ДІЇ В 1916 р. У 1916 р. німецьке командування вирішило завдати головного удару на Заході. Місцем для операції обрали виступ фронту біля фортеці Верден. Німецьке командування сподівалося, що це примусить противника кинути туди значні сили, і тоді можна буде «перемолоти, як у млині, французькі дивізії».21 лютого 1916 р. німецькі дивізії перейшли в атаку. Німецькі солдати під Верденом уперше використали нову зброю — вогнемети.25 лютого було захоплено форт Дуомон, що панував над фортецею й усією місцевістю. Французьке командування перекинуло під Верден військові частини з інших ділянок фронту. Німецький план операції провалився. Верденська «м'ясорубка», або «млин» Мааського району, завершилася в грудні 1916 р.

Номер слайду 11

ВОЄННІ ДІЇ В 1916 р. Успіху французької армії під Верденом значною мірою сприяло те, що на Східному фронті, за наполяганням союзників, на початку червня 1916 р. перейшли в наступ російські війська, очолювані генералом Олексієм Брусиловим. Упродовж 4 червня — 29 вересня в результаті Брусиловського прориву російські війська знову зайняли частину Волині, Галичини, Буковину й досягли Карпатських перевалів.

Номер слайду 12

ВОЄННІ ДІЇ В 1916 р. Під впливом перемог Росії на Східному фронті Румунія вступила у війну на боці Антанти й оголосила війну Австро-Угорщині. За це держави Антанти пообіцяли віддати Румунії Трансильванію, частину Буковини й Банат. Проте румунські війська були розгромлені німецькими, австро-угорськими й болгарськими дивізіями, а країну було окуповано. Росії довелося рятувати нового союзника, перекинувши до Румунії значні сили. У 1916 р. тут утворився Румунський фронт.

Номер слайду 13

ВОЄННІ ДІЇ В 1916 р.1 липня 1916 р. британське й французьке командування розпочало наступ на річці Соммі.15 вересня в битві на річці Соммі для підтримки атаки піхоти британська армія застосувала танки (18 машин). Вони повільно повзли, стріляючи з кулеметів у противника. Перелякані німецькі солдати залишали позиції і тікали. Завдяки танкам британські солдати на ділянці фронту в 10 км за п'ять годин просунулися вперед на 4—5 км і зайняли три села.

Номер слайду 14

ВИСНАЖЕННЯ ВОЮЮЧИХ СТОРІН. АНТИВОЄННІ ВИСТУПИКінець 1916 р. став поворотним моментом у Першій світовій війні. В усіх країнах-учасницях її затягування призвело до виснаження матеріальних ресурсів, погіршення забезпечення продовольством, наростання невдоволення населення. Поширювалися відмови йти в атаку, солдатські бунти, убивства офіцерів, випадки дезертирств і братання із солдатами противника. Сподіваючись на короткочасність війни, уже в 1915 р. держави зіткнулися з труднощами в забезпеченні своїх армій. Для збільшення військового виробництва в країнах-учасницях війни було запроваджено державне регулювання економіки.

Номер слайду 15

ВИСНАЖЕННЯ ВОЮЮЧИХ СТОРІН. АНТИВОЄННІ ВИСТУПИУ зв’язку з призовом чоловіків до армії виник дефіцит робочої сили. Для його подолання до промислового виробництва залучали жінок. У всіх воюючих країнах, крім Великої Британії, виробництво продовольчих товарів скоротилося. Особливо складним було становище в Німеччині. Узимку 1916 - 1917 рр. країну охопив голод, від якого померло близько 500 тис. осіб. Недоїдання, хвороби, зниження народжуваності призвели до значних втрат мирного населення Німеччини. Хвиля патріотизму, що охопила населення воюючих країн на початку війни, поступово вщухла. На початок 1916 р. дедалі більше людей прагнули її завершення.

Номер слайду 16

ВСТУП У ВІЙНУ СШАСША були зацікавлені в перемозі Антанти. У роки війни вони надали державам Антанти та її союзникам кредитів на суму понад 10 млрд доларів. США усвідомлювали, що без участі у війні не зможуть претендувати на частку в розподілі «післявоєнного пирога». Приводом для вступу США у війну стало рішення Німеччини з 1 лютого розгорнути необмежену підводну війну. 3 лютого 1917 р. президент США Вудро Вільсон оголосив про розрив дипломатичних відносин із Німеччиною, а 6 лютого Конгрес заявив про вступ у війну на боці Антанти.

Номер слайду 17

РОСІЙСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917 р. На початку 1917 р. Росію охопила політична криза, викликана загостренням економічних і соціальних проблем, поразками на фронтах і недовірою до правлячих кіл країни у їхній здатності завершити війну. Ці події назвали Лютневою революцією, яка є складовою Російської революції 1917 р. На початку березня влада перейшла до Тимчасового уряду (ТУ), а цар Микола II зрікся престолу. ТУ прагнув провести вибори до Установчих зборів, які визначать майбутні форми правління й устрою Росії.

Номер слайду 18

РОСІЙСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917 р. Більшовики, очолювані Володимиром Леніним, прагнули захопити владу. Виникло двовладдя, більшовики вели агітацію проти ТУ. Верховний головнокомандувач російської армії Лавр Корнілов у другій половині серпня 1917 р. спробував установити військову диктатуру на період до скликання Установчих зборів, щоб урятувати Росію і не допустити до влади більшовиків. Однак заколот Л. Корнілова зазнав поразки.24 - 25 жовтня 1917 р. більшовики здійснили збройне повстання в Петрограді, ТУ було повалено. Розпочався процес становлення більшовицької диктатури. Більшовики для встановлення своєї влади на українських землях розгорнули війну проти УНР.

Номер слайду 19

РОСІЙСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917 р. Плани держав Антанти стосовно воєнної кампанії на 1917 р. передбачали одночасний наступ на всіх європейських фронтах. Початок Російської революції зробив неможливим наступ російських військ. Під впливом революційних подій у Росії хвиля страйків під антивоєнними гаслами прокотилася Великою Британією, Францією, Італією, Німеччиною та Австро-Угорщиною. На Східному фронті у квітні-травні 1917 р. розпочалися масові братання німецьких і російських солдатів, почастішали випадки непокори солдатів наказам офіцерів. Ставлення до Російської революції у правлячих колах воюючих держав було різним. У країнах Антанти побоювалися перспективи виходу Росії з війни, у Німеччині та Австро-Угорщині відновилися сподівання на перемогу.

Номер слайду 20

ВОЄННІ ДІЇ В 1917 р. Антанта вирішила розпочати навесні 1917 р. одночасний наступ на всіх європейських фронтах. Командування блоку Центральних держав у планах на 1917 р. вирішило дотримуватися оборони. На початку 1917 р. під час весняної кампанії на Західному фронті в районі міста Реймс за наказом французького генерала Робера Нівеля, війська Антанти атакували противника. Наступ провалився й увійшов в історію як «бійня генерала Нівеля». Французи втратили понад 180 тис. загиблими й пораненими. Новий генерал Анрі Філіпп Петен жорстокими заходами навів лад у військах. У липні—листопаді 1917 р. британські та французькі армії здійснили масштабну наступальну операцію в районі містечка Іпр. Її результати були несуттєвими, але супроводжувалися значними втратами з обох сторін.12 липня 1917 р. німці вперше застосували під Іпром гірчичний газ, який згодом за місцем боїв назвали іпритом.

Номер слайду 21

ВОЄННІ ДІЇ В 1917 р. У листопаді-грудні 1917р. війська Антанти здійснили вдалу наступальну операцію в районі міста Камбре («тріумф танків»). У ході операції 378 британських танків у взаємодії з піхотою та авіацією завдали удару по добре укріпленій обороні противника й прорвали її. Проте розвинути успіх британські війська не змогли. У липні 1917 р. на Східному фронті російські війська перейшли в наступ на львівському напрямку. Однак він завершився провалом. Німецькі й австро-угорські війська перейшли в контрнаступ.

Номер слайду 22

ВОЄННІ ДІЇ В 1917 р. 24 жовтня німецькі й австро-угорські війська атакували переважаючі сили італійської армії поблизу селища Капоретто. Італійська армія була розбита. У листопаді 1917 р. голови урядів Великої Британії, Франції, Італії та США утворили Вищу військову раду «для забезпечення найкращої координації на західноєвропейському воєнному театрі». Тим часом Росія, де до влади прийшли більшовики, стрімко змінювала курс. Оголосивши «Декрет про мир», більшовики звернулися із закликом до всіх воюючих держав укласти мир без анексій і контрибуцій. 15 грудня Росія домовилася з Німеччиною та Австро-Угорщиною про перемир’я на Східному фронті. Раніше питання про перемир’я з австро-німецьким командуванням також узгодила Румунія.

Номер слайду 23

ВОЄННІ ДІЇ В 1917 р. АНЕКСІЯ — насильницьке приєднання, захоплення, утримання однією державою території або частини території іншої держави. КОНТРИБУЦІЯ — плата, що накладається на переможену державу на користь держави-переможниці, а також примусовий збір матеріальних цінностей із населення окупованої місцевості, який здійснюють переможці. Жертви гірчичного газу — іприту. 1917 р.Італійські полонені після поразки в битві під Капоретто восени 1917 р.

Номер слайду 24

ВОЄННІ ДІЇ В 1918 р. 8 січня президент США В. Вільсон, виступаючи в Конгресі, оприлюднив «14 пунктів», де висловив своє бачення принципів побудови міждержавних відносин у післявоєнному світі. Вони передбачали:1) відкриті мирні договори;2) свободу судноплавства;3) усунення економічних бар’єрів;4) встановлення гарантій для забезпечення скорочення озброєнь;5) справедливе врегулювання колоніальних питань;6) визволення від німецької окупації території Росії та надання їй безперешкодних можливостей для визначення політичного розвитку, національної політики і вступу до «співтовариства вільних націй»;7) визволення й відновлення Бельгії;8) повернення Франції Ельзасу та Лотарингії, звільнення окупованих районів Франції;9) уточнення кордонів Італії згідно з національними ознаками;10) надання автономії народам Австро-Угорщини:11) визволення від німецької окупації Румунії, Сербії та Чорногорії, надання Сербії виходу до моря;12) самостійне існування турецьких та автономія інонаціональних частин Османської імперії;13) відновлення Польської держави;14) утворення Ліги Націй. Поява цього документа мала значний вплив на громадськість воюючих країн і ситуацію на фронтах.

Номер слайду 25

ВОЄННІ ДІЇ В 1918 р. На початку 1918 р. на Західному фронті німецьке командування прагнуло завдати поразки британським і французьким силам. У Брест-Литовську із грудня 1917 р. тривали переговори про мир між Німеччиною і радянською Росією. 9 лютого 1918 р. УНР підписала угоду про мир із Центральними державами й домовилася з Німеччиною та Австро-Угорщиною про збройну допомогу для звільнення від радянських військ. У лютому 1918 р. війська Центральних держав розпочали загальний наступ на всьому Східному фронту від Балтійського до Чорного моря. 3 березня 1918 р. Більшовицька Росія підписала Брестський мирний договір. За ним радянська Росія втратила близько 800 тис. км2 території, яка раніше належала Російській імперії.

Номер слайду 26

ВОЄННІ ДІЇ В 1918 р. Наприкінці березня на Західному фронті розпочалися атаки німецької армії. До початку червня вона здійснила три наступальні операції під спільною назвою «битва кайзера», або операція «Мішель». Німецькі війська досягли значних тактичних успіхів, захопили багато полонених, трофеїв і просунулися вперед. Застосувавши нову тактику прориву оборони противника штурмовими групами, озброєними мінометами, легкими кулеметами та гранатами, у червні 1918 р. німецька армія перейшла річку Марну й наблизилася до Парижа.«Битва кайзера» - операція «Мішель», Людендорфовський прорив 1918р.

Номер слайду 27

ВОЄННІ ДІЇ В 1918 р. У середині липня 1918 р. розпочалася битва на Марні, подана офіційною німецькою пропагандою як «битва за мир» - шлях на Париж.8 серпня союзники неочікувано для німецького командування перейшли в наступ біля міста Ам'єн. Німецькі позиції були знищені щільним артилерійським обстрілом і атакою британських танків. За один день було знищено 16 німецьких дивізій. Німецький генерал Е. Людендорф визнав, що «8 серпня є чорним днем німецької армії в історії світової війни». Битва біля м. Ам'єн, 08.08.1918р. Битва на р. Марна, 1918р.

Номер слайду 28

ЗАВЕРШЕННЯ ВІЙНИХвиля революційних протестів охопила восени блок Центральних держав. У вересні 1918 р. – Болгарія. Жовтень – капітулювала Османська імперія. В Австро-Угорщині загострення внутрішніх суперечностей призвело до її розпаду як держави. Чехія і Словаччина утворили незалежну Чехословацьку республіку. На початку листопада від Австрії відокремилася Угорщина. У Галичині утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. У жовтні 1918 р. в Австрії після зречення імператора провідні австрійські політичні партії домовилися діяти за конституцією і оголосили про створення демократичної держави — Австрійської республіки. Цим вони забезпечили наступництво й одночасно докорінну зміну існуючого ладу в країні.3 листопада командування австро-угорської армії капітулювало й підписало перемир’я з Антантою.3 листопада 1918 р. в Німеччині спалахнула революція. Країну проголосили республікою.

Номер слайду 29

ЗАВЕРШЕННЯ ВІЙНИУряд Німецької республіки сформував делегацію, яка 7 листопада прибула на залізничну станцію Ротонд у Комп'єнському лісі для переговорів про перемир’я. Союзники в ультимативній формі оголосили умови перемир’я, заснованого на «14 пунктах» В. Вільсона. Відповідно до нього німецькі війська негайно залишали всі окуповані території на Заході, а на території колишньої Російської імперії (Україна та країни Балтії) тимчасово залишалися, щоб запобігти встановленню над ними контролю більшовиків. Термін перемир’я становив 36 діб.11 листопада 1918 р. німецька делегація підписала запропоновані Антантою умови перемир’я. Перша світова війна, яка тривала 4 роки, 3 місяці й 10 днів, завершилася поразкою Німеччини та її союзників.

Номер слайду 30

ЗАВЕРШЕННЯ ВІЙНИ11 листопада 1918 підписано Комп'єнське перемир'я — договір про припинення воєнних дій між Антантою і Німеччиною, що ознаменував завершення Першої світової війни. Більшість положень перемир'я було розвинуто у Версальському мирному договорі. Об 11 годині ранку пролунав сигнал «Припинити вогонь!». Німеччина визнала себе переможеною. Воєнні дії припинялися. Перша світова війна закінчилася.

Номер слайду 31

НАСЛІДКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИПерша світова війна спричинила серйозні політичні, економічні й територіальні зміни в багатьох регіонах світу і, зокрема, у Європі. Війна змінила співвідношення сил у світі, вплив багатьох держав на світову політику. Революція в Росії вивела її із групи провідних держав світу. Позиції Великої Британії та Франції послабилися внаслідок зростання впливу США та Японії. Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія й Туреччина, які зазнали поразки у війні, залишили групу країн, що визначали світову політику. Війна призвела до розпаду чотирьох імперій — Німецької, Російської, Австро-Угорської та Османської. На території Європи утворилися й відстояли свою незалежність нові держави — Польща, Чехословаччина, Королівство сербів, хорватів і словенців, Австрія, Угорщина, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія. Це докорінно змінило ситуацію в Європі.

Номер слайду 32

НАСЛІДКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИЛЮДСЬКІ ВТРАТИ ДЕРЖАВ-УЧАСНИЦЬ ВІЙНИДержава. Загинуло (млн осіб)Антанта. Росія1,8 Франція1,243 Велика Британія0,710 США0,126 Центральні держави. Німеччина2,0 Австро-Угорщина1,2 Туреччина0,325 Болгарія0,87 Війна сприяла прискоренню технічного прогресу, завершенню індустріалізації, появі нових форм організації та управління виробництвом. Перша світова війна сприяла активізації національно-визвольних рухів у країнах Азії та Африки. Посилився процес політизації боротьби народів, які перебували в колоніальній залежності.

Номер слайду 33

ВИСНОВКИ Вступ у війну США й спрямування всієї їхньої економічної, військової та фінансової міці проти Німеччини та її союзників не залишили останній жодних шансів на перемогу. Російська революція 1917 р. стала важливою політичною подією, що вплинула на ситуацію на Західному і Східному фронтах. Розгортання воєнних дій на фронтах Першої світової війни в 1917—1918 рр. свідчило про переважання Антанти над блоком Центральних держав і наближення поразки останнього. Укладанням Комп'єнського перемир'я завершилася Перша світова війна, яка стала важливим етапом у розвитку людства. Вона переконливо продемонструвала взаємозалежність світу, сприяла значним змінам в економіці, внутрішньополітичному житті, міжнародних відносинах, культурі й свідомості людей. Війна стала злочином перед людською спільнотою. Вона постійно нагадувала народам про себе втратами й каліцтвами близьких і рідних, але не стала останньою пересторогою.

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
7422
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку