"Вогонь: друг чи ворог"

Про матеріал
Виховна година "Вогонь:друг чи ворог" розширить знання учнів про їхні дії під час пожежі та діти детальніше дізнаються які можливі причини пожеж та їх наслідки.
Перегляд файлу

Вогонь: друг чи ворог?

1.Як поводити себе з вогнем?

Вогонь для людини став надійним товаришем і помічником, важко уявити собі життя людей без ,, вогонь використовують, щоб виплавляти метал, виготовляти посуд, пекти хліб. Автомобіль не зрушить з місця, космічний корабель не полетить, якщо на допомогу не прийде вогонь.

Вогонь-друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом. Наслідком неправильного і необережного поводження з вогнем, газовими і електроприладами є пожежі. Вони знищують будинки і заводи, хлібні поля і ліси. Під час пожеж гинуть люди.

Щоб запобігти пожежам, треба знати, від чого вони виникають.

2.Основні причини пожеж:

-несправність або неправильна експлуатація електроустаткування, газових плит, електропобутових приладів.-

-вмикання до однієї розетки кількох побутових приладів.

-розігрівання лаків і фарб на відкритому вогні.

-Сушіння речей над газовою плитою.

-Користування саморобними електрогірляндами для ялинки, запалювання хлопавок і бенгальських вогнів поблизу хвої.-несправна або залишена без нагляду побутова електротехніка.

-Удари блискавок

-Несправність електропроводки.

-Захаращеність горищ, підсобних приміщень, сходових майданчиків.

-Зберігання на балконах, у гаражах пально-мастильних матеріалів і легкозаймистих речовин.

Як правильно загасити пожежу?

Гасіння пожежі на початковій стадії загоряння.

Перша стадія загоряння триває понад 15 хвилин. У першій стадії пожежу можна загасити власними силами. Дії залежать від того, що загорілося: звичайна річ, електроприлад чи легкозаймиста рідина.

Якщо пожежа невелика, можна її затоптати, залити водою, засипати піском чи накрити пожежним покривалом, замість якого можна використовувати килим, ковдру, пальто. Але не використовувати те, що виготовлено зі синтетичних матеріалів.

Найчастіше пожежі гасять водою. Для цього найкраще підходить звичайне або пожежне відро, яке наповнюється на дві третини.

Електроприлад необхідно спочатку від’єднати від напруги або вимкнути електрику на щитку. Якщо прилад продовжує горіти. Накрити його пожежним покривалом.

Легкозаймисті рідини можна загасити, засипавши землею, піском, у крайньому разі навіть пральним порошком.     Спочатку треба засипати краї, а потім – середину.

Як себе поводити від час пожежі вдома?

У будь-якій ситуації вийти з квартири через двері-рятуйся сам, допоможи іншим людям.

-Якщо вихід перекрито  вогнем, але ти живеш не вище другого поверху або поряд є дерево чи пожежна драбина вибирайся з квартири через вікно або балкон.

-Якщо неможливо вибратись із квартири, зачинитися у кімнаті з виходом на балкон.

 

docx
Додано
24 вересня 2021
Переглядів
411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку