Вологість повітря, НУШ, 6 клас

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вологість повітря6 клас, НУШЛитвин-Матійчук Інга

Номер слайду 2

Правила роботи на уроці1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

очікувані результати. ПИТАННЯ УРОКУ:чому вода є в повітрі;як багато водяної пари може бути в повітрі;що таке відносна вологість;як визначають вміст водяної пари в повітрі.учні зможуть розкривати зміст понять «вологість повітря», «випаровування», «абсолютна вологість повітря», «відносна вологість повітря», пояснювати принцип роботи гігрометра, психрометра,розв’язувати задачі на зміни вологості повітря в залежності від коливання температури

Номер слайду 4

ПОПРАЦЮЄМО(ЗНАЙДИ ПАРУ)

Номер слайду 5

ЗНАЙДИ ГОЛОВНЕ СЛОВО УРОКУУявна лінія, що охоплює земну кулю в найширшій її частині і ділить її на північну і Південну півкулі ( 3 літера) Повітряна оболонка Землі. (4 літера) Зменшена в мільйони разів модель Землі. (2 літера)Наука, що вивчає атмосферу Землі. Прилад, яким вимірюють силу і напрямок вітру. Горизонтальне переміщення повітря з області більш високого тиску в область більш низького. Сила, яка тисне на кожну одиницю земної поверхні. Різниця між найвищою і найнижчою температуро. Час. Коли сонце в полудень піднімається найвище на небозводі в Північній півкулі припадає на місяць_______. Записати відповіді у стовбчик, підкреслити літери, прочитай слово

Номер слайду 6

Вологістю повітря. Від чого залежить вміст водяної пари в повітрі?Кількість водяної пари, що міститься в повітріВ якому шару атмосфери міститься велика частина водяної пари ?Чому з висотою вміст водяної пари зменшується?Чомй повітря в полярних районах найсухіше, ніж біля екватора?Чи може вологість повітря постійно зростати?

Номер слайду 7

ЗАНОТУЙ

Номер слайду 8

Абсолютна вологість повітря. Вона напряму залежить від температури: чим вона вища, тим більше водяної пари здатне увібрати в себе повітря. Тому вміст води в атмосфері над різними ділянками планети неоднаковий. Найменше всього води в холодному повітрі Антарктиди, найбільше - в районі екватора. Завдання. 1. За малюнком з’ясуйте,: а) яку максимальну кількість водяної пари може увібрати повітря при температурі -10 °С, 0 °С, +20 °С; б) яку ви помітили залежність між максимальною абсолютною вологістю повітря та його температурою. 2. Поміркуйте: а) за аналогією з пластиковою пляшкою певної ємкості, чи може повітря містити за даної температури кількість водяної пари: меншу, ніж зазначена; більшу, ніж зазначена; б) за якої умови повітря здатне увібрати більше води, ніж є на певний момент часу; в) що станеться з водяною парою, яка є в повітрі при зниженні температури?

Номер слайду 9

Відносна вологість повітрявідношення кількості водяної пари, що міститься в повітрі, до її максимально можливої кількості за певної температури. Відносна вологість виражається у відсотках. У прогнозі погоди можна почути: температура повітря +20 °С, відносна вологість повітря 50 %. Це означає, що в 1 м3 повітря міститься 8,5 г водяної пари, тобто 50 % від максимально можливої кількості. Відносна вологість насиченого повітря дорівнює 100 %, а сухого — менше 40 %.https://sinoptik.ua/%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%83%D1%87 Проаналізуй вологість повітря за тиждень

Номер слайду 10

Насиченість повітря. Якби в 1 м3 повітря при температурі +30 °С містилося не 30 г пари, а рівно половина - 15 г, то відносна вологість повітря становила б 50 %. Відносна вологість 100 % означає, що повітря насичене. Температуру, при якій водяна пара максимально насичує повітря, називають точкою роси. Відносну вологість повітря визначають за формулою: r = q / Q × 100%; де r – відносна вологість, q – абсолютна вологість, Q – стан насичення.

Номер слайду 11

«ГЕОГРАФІЧНИЙ ПРАКТИКУМ»Задача 1. Визначте відносну вологість повітря, якщо відомо, що при температурі 20°С в 1м³ повітря водяної пари міститься 15 г (при даній температурі в 1м³ повітря може міститися 17 г водяної пари). Розв’язання: Відносна вологість повітря – це відношення тієї кількості водяної пари, що є в повітрі, до можливої при даній температурі, виражена у відсотках. Отже, 15/17 × 100% = 88,2%Відповідь: відносна вологість повітря 88,2%. Розрахуйте, якою є відносна вологість повітря, якщо при температурі +30 °С в ньому фактично міститься водяної пари: а) 18 г/м3; б) 9 г/м3; в) 27 г/м3? При якому з цих значень найкомфортніше себе почуває людина?

Номер слайду 12

Психрометр складається з двох термометрів, один із яких є змоченим. За різницею температур на цих термометрах і спеціальними таблицями метеорологи обчислюють абсолютну і відносну вологість повітря. Що вища різниця між показниками термометрів, то менша відносна вологість повітря. ЯК ВИЗНАЧАЮТЬ ВІДНОСНУ ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ Прилади для вимірювання вологості повітря: психрометр (а), волосяний гігрометр (б), електронний гігрометр (в)Є кілька видів гігрометрів, зокрема, волосяний і електронний. Дія волосяного гігрометра базується на тому, що знежирене волосся змінює свою довжину, якщо змінюється вологість. Електронні гігрометри працюють на основі зміни показників електричного струму під дією вологи.

Номер слайду 13

«Вірю - не вірю»: перевіряємо інформацію Винахід унікального вагового гігрометра приписують видатному вченому, винахідникові та художникові епохи Відродження, який називають на його честь «кульки Леонардо да Вінчі». Він узяв 2 кульки однакової маси: одну з воску, другу - з сухої вати. Остання є гігроскопічною, тобто здатна вбирати в себе вологу з навколишнього повітря. Якщо їх покласти на ваги, спочатку вони будуть урівноважені. З підвищенням вологості, вата ставатиме важчою й чаша терезів гойднеться в її сторону. По суті справи ми маємо ваги-гігрометр.

Номер слайду 14

ЗНАЙМО, ВМІЙМО І ВИКОРИСТОВУЙМО В ЖИТТІВода з поверхні Землі випаровується при будь-яких температурах: при додатних цей процес відбувається швидко, при від’ємних — повільно. Якщо повітря при певній температурі увібрало в себе максимально можливу кількість водяної пари, таку водяну пару називають насиченою. Тоді в повітрі з’являються опади. Але в природі температура повітря постійно змінюється, і при зростанні температури вологість зменшується, а при зниженні температури — зростає. Основними показниками вологості повітря є його абсолютна і відносна вологість. Вологість повітря є важливою характеристикою для багатьох галузей господарства. Від рівня вологості повітря залежить термін роботи приладів та механізмів, процес зберігання продуктів харчування та медикаментів, умови вирощування сільськогосподарської продукції.

Номер слайду 15

Після уроку я .......самооцінюваннярозумію зміст понять «вологість повітря», «випаровування», «абсолютна вологість повітря», «відносна вологість повітря», можу пояснити принцип роботи гігрометра, психрометра, можу розв’язувати задачі на зміни вологості повітря в залежності від коливання температури

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку. Дізнайтеся, як вологість повітря впливає на здоров’я людини. Підготуйте інформаційний плакат, що демонструє способи регулювання вологості повітря в приміщенні з метою покращення самопочуття людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Муравіцька Катерина Сергіївна
    Такі гарні презентації! В захваті:)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
2816
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку