Вони зуміли це зробити.... Вони зуміли все пройти

Про матеріал
Ознайомити учнів з причиною винекнення Революції Гідності; пригадати історичні події, пов"язані з цими днями; розвивати навички співставляти минуле й теперішнє, вміння прогнозувати результати власних дій та вчинків; виховувати патріотизм, милосердя та благородність; спонукати допомогти знедоленим
Перегляд файлу

 

Тема. Вони зуміли це зробити.... Вони зуміли все пройти

Мета. Ознайомити учнів з причиною винекнення Революції Гідності; пригадати історичні події, пов"язані з цими днями; розвивати навички співставляти минуле й теперішнє, вміння прогнозувати результати власних дій та вчинків; виховувати патріотизм, милосердя та благородність; спонукати допомогти знедоленим.

Тип. Виховна справа-діалог

Обладнання. Ноутбук, відеоролик "Революція Гідності", відеокліп "Україна - це ти", вислови про Україну, Батьківщину видатних постатей, аудіозапис пісні "Боже, я молю за Україну"

                                                 Хід заняття

І. Слово вчителя.

 Що таке Батьківщина? Де вона починається? Яку роль відіграє в житті людини і як впливає на її долю? 
     На це питання у кожної людини своя відповідь. Для одного Батьківщина — це зруйнований дім та спогади про страшні дні війни, яка прийшла так несподівано, замінивши ясні сонячні дні і спів пташок на гуркіт снарядів. Для іншого Батьківщина — це дитинство серед сільської природи, соняшників, кульбаб та дзюркотливого струмочка. Але для всіх людей Батьківщина — це, перш за все, країна, яка дала їм життя.

 А що для вас Батьківщина? Прпоную дати відповідь на це питання методом "Незакінчене речення". Отож, Батьківщина для мене - це.....

 Перегляд відеокліпу Тіни Кароль "Україна - це ти"

 Одним людям рідна земля дала все, іншим — нічого, але не від цього залежить любов до неї, а від самої людини, від її патріотизму, доброти, людяності, вірності. Якщо прослідити життєві шляхи деяких людей, можна побачити, що, навіть знаходячись далеко від своєї рідної землі, вони не забувають її, саме їй присвячують свої думки, пісні, вірші, літературні твори, картини, та головне — всю любов свого серця. На дошці ми бачимо вислови знаменитих постате України. Простежимо, що залишили для нащадків генії (робота з висловами)

.Можна все на світі вибирати, сину, 
     Вибрати не можна тільки Батьківщину. 
     В. Симоненко 

Україно! Ти для мене диво! 
     І нехай пливе за роком рік, 
     Буду, мамо, горда і вродлива, 
     З тебе дивуватися повік. 
     (В. Симоненко)

Усі мої сили, наснагу високу, 
     Й життя я віддам до останнього кроку, 
     Аби ти щаслива була, Україно, 
     Судьба моя дивна Єдина! 
     (П. Воронько)

 Я так її, я так люблю 
     Мою Україну убогу, 
     Що прокляну святого Бога, 
     За неї душу погублю! 
     (Т. Шевченко)

  Люби свій край. Всю душу солов'їну 
     І серця жар йому віддай в піснях. 
     Це так як дихати — любити Батьківщину. 
     (В. Сосюра)

Рубрика "Україна сьогодні"

Учень 1. Україна – відносно молода держава, проте має довгу та драматичну історію. До здобуття незалежності в тисяча дев’ятсот дев’яносто першому році Україна почергово входила до складу кількох великих держав. Наша культура нараховує близько півтора тисячоліття, у ній органічно поєднані автентичність та вплив християнської, європейської та інших видатних культур світу. Українці зробили свій внесок у розвиток світової науки, філософії та мистецтва.

Учень 2. Сьогодні Україна перебуває в стадії політичного, економічного та соціального розвитку. На цьому нелегкому шляху ми стикаємося з необхідністю вирішити багато важливих проблем – забезпечити людей робочими місцями, молодь – можливістю здобути освіту, потурбуватися про доступність медицини для всіх, особливо для стареньких людей та інші. Цими питаннями займається уряд країни, проте всі ми можемо зробити свій  посильний внесок – бути ерудованими та обізнаними, отримати потрібну державі професію, брати участь у благодійних заходах, допомагати один одному.

Учень 3. Російська збройна агресія на сході України (також Війна на сході України)  збройний конфлікт на частині території Донецької і Луганськоїобластей України між з одного боку  організованими та керованими з РФ незаконними збройними формуваннями Донецької і Луганської«народних республік», визнаних Україною терористичними організаціями, за підтримки регулярних військових частин РФта з другого боку — українськими правоохоронцями із залученням Збройних сил України. Складова частина російської збройної агресії проти України 2014‒2015 років.

 Учень 4. Конфронтація насильства в регіоні розпочалася в середині квітня 2014 року, коли озброєні групи проросійських активістів почали захоплювати адмінбудівлі та відділки міліції у містах Донбасу (зокрема, у Слов'янську, Артемівську та Краматорську). Українська влада у відповідь заявила про проведення Антитерористичної операції із залученням Збройних сил. Поступово протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт.

Масові захоплення адмінбудівель у Донецькій області були спровоковані силами розвідувально-диверсійних підрозділів збройних сил Російської Федерації, коли російські диверсанти, відкрито застосовуючи зброю, зайняли у Слов'янську та Красному Лимані Донецької області ряд державних установ і будинки силових структур. Вони не тільки постачали зброю, а і безпосередньо допомагали сепаратистам в розхитуванні ситуації.

Учитель. Для того, щоб пригадати як це було пропоную вашій увазі відеоролик "Як все починалося. Революція гідності"

ЛИСТ УКРАЇНСЬКИМ СОЛДАТАМ

 

 

Український солдате! Доброго дня чи вечора! Головне доброго! Раніше ніколи не задумувалася над цими словами, вони сприймалися, як щось звичне, буденне. Так, як і не думала про поняття «війна». Чула про нею зі згадок свідків Вітчизняної чи героїв-афганців. Але то не сприймалося так, то було десь, далеко, не зі мною і не з моєю сім’єю.  А сьогодні… Сьогодні тривогазаполонила душу, неспокій, з’явилось сум’яття.

Я, як матір двох синів, можу упевнено сказати, що ростила їх для щастя і мирного життя.  Так і ваші матері віддавали всю мудрість, тепло свого серця та здоров’я. Лише материнська любовне знає кордонів страху, сумнівів, розрахунків. Лише вона очищає усіх, зігріває, зупиняє перед безоднею та оберігає. Мати тяжко страждає, якщо її дітей спіткало горе.

Важко зараз усім. Увесь світ здригнувся від несправедливості, від беззаконня, від жаги збагачення можновладців. Це відчуваємо ми, це вже знаєте ви, бо знаходитися в епіцентрі подій. Ви довели і доводите усьому світові, що є на сьогодні патріоти своєї Батьківщини, сміливі, відважні, віддані, безкорисливі. Я пишаюся тим, що живу у такій країні, де за світле майбутнє, без рабства, свободу українці стоять на смерть. Від імені усіх матерів нашої країни дякую вам, українським солдатам, що ви розумієте головну істину  життя -  не страшно впасти, страшно, коли все життя повзти. Слава Україні! Вам, героям, слава!

  Мандруючи сайтами Інтернету у пошуках матеріалу для проведення заходу, я знайшла лист. Дівчину, чи жінку, звуть Тая. Більше жодних даних про автора не знайшла. Послухайте....

 

Екскурсовод. Доброго дня, шановні. Я - екскурсовод віртуального музею. Хочу зосередити вашу увагу, що війна́ — складне суспільно-політичне явище, пов'язане з розв'язанням протиріч між державами, народами, національними і соціальними групами з переходом до застосування засобів збройної боротьби, що відбувається у формі бойових дій між їхніми збройними силами. Це специфічна форма вияву соціальних відносин, у якій домінує збройна боротьба як продовження політики, що підпорядковує своїм цілям усі сфери суспільного життя. Як правило, характеризується крайньою колективною агресією, руйнуваннями та високою смертністю.

Під час антитерористичної операції на Донбасі загинули 1930 українських військових. Про це в ефірі "Шустер Live" повідомив директор департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Валентин Федічев, передає Лівий берег. "На 9 липня загиблих, яких ми зареєстрували, по Збройним силам України, 1930 осіб", - сказав він.
А скільки поранених, скалічених тіл та душ? Задумайтесь, учні, над цим. Пригадаймо, що наше село Спаська також не обминула війна. Серед АТІ-вців є і випускники нашої школи. Пригадаймо їх імена. Вістек Роман, Глушко Віталій, Тимчук Станіслав, Робуляк Іван, Коржан Микола, Харик Михайло. Дякувати Богу, усі повернулись живими - здоровими. Пам"ятаймо, вони зуміли це зробити.... Вони зуміли все пройти.

 Благослови, небес Владико.

Пожертву чесну і велику

Народних лицарів, що в бій,

Відважно йдуть за народ свій!

Благослови, Ісусе Христе,

Любов до волі, серце чисте –

Вони ж ідуть на ворогів

За милих друзів і братів.

Учень 1. Отче наш, молю Тебе! Пробач, помилуй, спаси, захисти та збережи наших воїнів. Дякую Тобі за кожного із них. Будь з ними завжди поруч! Показуй їм правильний шлях, яким вони повинні йти. Боже! Приблизь день перемоги! Даруй мир, спокій, належність, цілісність, процвітання нашій ненці Україні!

Учень. 2. Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

Учень 3. Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

Учень 4. На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто загинув у боротьбі за створення своєї незалежної держави, увійшовши у безсмертя, схилимо голови і пом’янімо їх хвилиною мовчання

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

Пісня "Боже, я молю за Україну".

Учень 1

Знаю, що ти сильна, Україно!

Вірю в те, що Бог живе в тобі!

Після ворогів ти, як руїна,

Може, ця руїна – шлях до змін?..

Нам судилось шлях такий здолати,

Зараз нарікати вже не час.

Сили потребує наша Мати,

Віри потребує кожен з нас!

 

 Учень 2

Не здамося нізащо,

Бо живі і хоробрі!

Треба вірити в краще,

Ми віримо в краще!

Все буде добре!

Треба вірити в краще,

Якщо навіть не можем,

Не здамося нізащо!

Не здамося нізащо!

І переможем!

 

Учень 3

Те, що відбулося – не змінити,

Кожен пам'ятатиме завжди.

Та життя триває, треба жити,

Рухатися спільно до мети!

Щоб змінити світ – почни із себе.

Щоб здолати ворога – молись.

Виблагай в Отця, що є на небі,

Сили волі миру домогтись

 

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
17 березня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку