Вплив хімічних сполук ( кислоти , гідроксиди, солі, метали) на довкілля і здоров'я людини.

Про матеріал
Поширеність в природі та використання оксидів, кислот, основ і солей. Вплив на довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив хімічних сполук на довкілля і здоровʼя людини 8-клас

Номер слайду 2

Мета: Зʼясувати вплив хімічних сполук на середовище та навчитися уникати небезпеки

Номер слайду 3

План. Шкідливі та токсичні сполуки. Джерела хімічних небезпек. Кислоти та їх вплив на зло та довкілля. Оксиди,їх вплив на довкілля та здоровʼя людей. Основи та їх вплив на життя. Солі та їх вплив на довкілля та здоровʼя. Висновок.

Номер слайду 4

Людина створила собі середовище проживання заповнене великою кількістю хімічних сполук. Їх вплив на людину і довкілля найчастіше невідомий і виявляється часто, коли вже завдано відчутної шкоди. Використання продуктів, які містять токсичні та шкідливі хімічні сполуки пов'язане з неабиякими ризиками. Проблема негативного впливу на довкілля промислових і побутових відходів, які містять ці сполуки, залишається чи не найактуальнішою

Номер слайду 5

Шкідливі та токсичні сполуки Сполуки, які викликають отруєння організму називають токсичними. Сполуки, що негативно впливають на організм називають шкідливими.

Номер слайду 6

Джерела хімічних небезпек

Номер слайду 7

Кислоти Вам відомо, що назва «кислоти» пов’язана з тим, що ці речовини мають характерний кислий смак. У природі вони поширені в організмах рослин, тварин і людини, входять до складу грунтів, утворюють термальні кислотні озера, випадають на землю у вигляді кислотних дощів, є компонентами нашої їжі. Хлоридна кислота виробляється організмом людини й міститься у шлунковому соці. З її участю відбувається процес травлення. Як антисептик, вона знешкоджує у шлунку бактерії, які потрапляють туди з їжею.

Номер слайду 8

Кислоти є важливими речовинами, що відіграють велику роль у житті й життєдіяльності людини. Як уже зазначалося, вони сприяють процесу травлення, є дієвими антисептиками. Однак най ширше застосування ці речовини отримали в хімічній промисловості. За участю кислот добувають солі, зокрема:хлориди, сульфати, нітрати, сульфіди, ортофосфати й ін. Кислоти використовують у фармацевтичній, металургійній, туковій (виробництво мінеральних добрив) промисловостях, для добування вибухових речовин, барвників, інших кислот тощо.

Номер слайду 9

Вплив на здоровʼя людини Чим загрожує підвищена кислотність? Неправильне харчування (а саме надмірне споживання кислої їжі, штучних напоїв, що містять ортофосфатну і інші кислоти ) і недотримання водного балансу призводить до так званого закислення організму, при якому погіршується транспортування кисню до органів, а також тканин. Забруднення повітря кислотою утворюючими викидами робить різноманітний шкідливий вплив і на організм людини. Вдихання вологого повітря, що містить діоксид сірки, особливо небезпечно для людей похилого віку, що страждають серцево-судинними і легеневими захворюваннями, у важких випадках може виникнути набряк легень. Шкідливо це і для здорових людей

Номер слайду 10

Озеро з хлоридною кислотою

Номер слайду 11

Оксиди. Вплив на здоровʼя людини Оксиди входять до складу вихлопних газів. СО- безбарвний газ, що не має запаху. Впливає на нервову і серцевосудинну систему, викликає задуху.. У разі перевищення норм вмісту у крові 15-6% СО – гемоглобіну виникає стан отруєння. Тривалий контакт із середовищем, отруєним вихлопними газами автомобілів, викликає загальне ослаблення організму — імунодефіцит. Крім того, безпосередньо токсичні і шкідливі гази можуть стати причиною різних захворювань. Наприклад, дихальної недостатності, гаймориту, ларинготрахеїту, бронхіту, бронхопневмонії, раку легень. Крім того, вихлопні гази викликають атеросклероз судин головного мозку. Опосередковано через легеневу патологію можуть виникнути і різні порушення серцево-судинної системи.

Номер слайду 12

Вплив на довкілля Коли з атмосферним киснем і водяною парою з'єднуються оксиди сірки і азоту виникають кислотні дощі. Ці оксиди викидаються в навколишнє середовище металургійними підприємствами, електростанціями, автомобільним транспортом. Отримані таким чином кислоти мають вигляд дощу і розносяться вітром. Таким чином в повітрі з'являються домішки кислот: сульфатної, сульфітної, нітратної і нітритної. І ці домішки з опадами потрапляють на землю. Кислотні дощі негативно позначаються на зростанні рослин, здоров'я тварин і людей. Врожайність багатьох культур зменшується на 3-8%, тому що листя пошкоджуються кислотами. Змінюється склад води в озерах і ставках. В результаті гине риба і багато видів комах. Зникають птахи і тварини, які ними харчуються. У равликів стоншується карбонатна черепашка, яка захищає їх. В результаті вони гинуть. Також руйнуються черепашки мешканців водойм. Це негативно позначається на екосистемах. Кислотні дощі закислюють грунти. Більшості рослин це не до вподоби. Існує зовсім небагато рослин, здатних рости на кислих грунтах без шкоди для себе. Така рослина - хвощ польовий – бур’ян.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Основи У природі луги майже не трапляються: по-перше, вони розчинні й будуть вимиватися водою, а по-друге, вони дуже активні й легко беруть участь у хімічних реакціях. Саме луги, а не кислоти, викликають більш сильні опіки, так як їх складніше змити з шкіри і вони проникають глибоко в тканини. При опіках лугами відбуваються омилення жирового шару шкіри, зневоднення тканин і розчинення білкових речовин. Характерною особливістю лугів є те, що вони всі без винятку здійснюють подразнюючу дію на слизові оболонки і тканини.

Номер слайду 15

Вплив основ на довкілля Хоч гідроксид алюмінію і не токсичний для людини, він дуже токсичні для життя риб і водного середовища. Інші гідроксиди, як відомо, не шкідливі для рослин і деякі з них використовуються для зміни кислотності грунту в садах і сільському господарстві, для стимулювання росту рослин. Основна проблема у використанні і утилізації сполук алюмінію, щоб уникнути їх стоку в річки і озера, де вони можуть змінити екосистеми. Вони використовуються в штучних ставках, щоб перешкоджати зростанню водоростей.

Номер слайду 16

СоліСолі містяться в клітинному соку, крові, сльозах, поті, входять до складу різних тканин: кісткової, нервової, м'язової. В тілі дорослої людини міститься більше 200 г хлориду натрію, з яких 45 г розчинено в крові. Недостача солі в їжі згубно впливає на здоров’я. Найбільш токсичні солі є у відходах різних галузей промисловості:металургійна - солі важких металів;машинобудівна - ціаніди; Сільське господарство забруднює літосферу шляхом внесення в грунт мінеральних добрив і отрутохімікатів. Щорічно в світі випускається близько мільйона тонн пестицидів. Всі вони потрапляють в грунт. Це призводить не тільки до її забруднення, але і до погіршення якості вирощуваних культур. З мінеральних добрив найбільш небезпечними є нітратні і фосфатні.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки: Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри. Не панікуйте!Залишаючи приміщення (квартиру, будинок) вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання. Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація НХР. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте приміщення!

Номер слайду 19

Висновок Отже ми дізналися,які хімічні сполуки можуть бути шкідливими для здоровʼя і які дії необхідно виконувати у разі виникнення небезпеки.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Номер слайду 21

Використані джерела https://vseosvita.ua/library/vpliv-himicnih-spoluk-na-dovkilla-i-zdorova-ludini-49509.htmlhttps://naurok.com.ua/urok-poshirenist-v-prirodi-ta-vikoristannya-oksidiv-kislot-osnov-i-soley-vpliv-na-dovkillya-146870.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=Pp. Dbwce. Aa3o

pptx
Додав(-ла)
Ярохіна Каріна
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Інкл
Додано
28 травня 2023
Переглядів
6871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку