Вплив музики на розвиток особистості дошкільників

Про матеріал
Методичні рекомендації для вихователів дошкільних закладів про вплив музики на розвиток особистості дошкільників. Перед вихователем стоїть задача знайти шляхи своєчасного прояву у кожної дитини інтересів, природних задатків, здібностей і створити оптимальні умови для їх розвитку, визначати конкретні сфери творчого потенціалу.
Перегляд файлу

Вплив музики на розвиток особистості дошкільників

              Реформа системи освіти  висуває розвиток творчості дитини, як одну із пріоритетних задач. Без її вирішення неможливо виконати головні завдання дошкільної освіти, розроблену у „Базовому компоненті дошкільної освіти в Україні”: формування базиса особистої культури дитини через відкриття її світогляду у цілому і різнобічному розвитку.
                Дитина не повинна пасивно спостерігати оточуючий світ, вживати готову їнформацію і копіювати її. Саме від творчих людей залежить розвиток суспільства. Перші творчі здібності особистості проявляються в дошкільному віці. Перед вихователем стоїть задача знайти шляхи своєчасного прояву у кожної дитини інтересів, природних задатків, здібностей і створити оптимальні умови для їх розвитку, визначати конкретні сфери творчого потенціалу.
                Як відомо, музика - вид мистецтва, який суттєво впливає на становлення особистості. Вона збагачує почуття дитини, сприяє оволодінню вмінням відчувати ритм і мелодію твору, формує здібності адекватно реагувати на них своїм голосом і рухами, розвиває інтерес до різних музичних інструментів і бажання на них грати. Головне в музичному розвитку дошкільнят - повести дитину в різнобарвний світ музики, навчити дитину жити „нею”. Задача педагога полягає в тому, щоб дитина робила це не тому, що так треба, а щоб дитина сказала: ” Я буду робити це тому, що хочу, тому, що це мені цікаво.”

                Допомогти дитині відчути красу і силу впливу музики  це дуже важливе завдання. Спробувати частково вирішити цю задачу є „Програма художньо-естетичного розвитку й виховання дошкільників”. Головне у цій програмі - розвиток чуттєво-емоційної сфери дитини у взаємозв׳язку з морально-інтелектуальним.
               Музичне виховання - частина естетичного виховання дитини. Естетичне виховання проходить через ознайомлення дітей з різними видами мистецтва (музика ,образотворче мистецтво, театр, хореографія, література, фольклор). Музика розвиває музичну культуру і формує позитивні якості особистості. Музика в більшій мірі, ніж інший вид мистецтва доступна дитині.
                 Під час слухання музики розвивається таке поняття, як емоційно- образний зміст музики. Тобто діти знаходять зв׳язок між засобами музичної виразності і змістом музики.

 

 

 

docx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку