Вплив світової економічної кризи на міжнародні відносини

Про матеріал
Матеріл презентації описує, як світова еконмічна криза вплинула на міжнародні відносини у міжвоєнний перід, зокрема, причини та вплив. Зміну форматів міжнародних відносин, становище Німеччини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив світової економічної кризи на  міжнародні відносини

Номер слайду 2

Першим спільним випробуванням здатності світового співтовариства діяти спільно стала СЕК. Вона була світовою і поставила перед всіма країнами завдання скоординувати свої зусилля для її подолання. З самого початку, наприклад, стало необхідним полегшення фінансового тягаря репарацій і боргів.

Номер слайду 3

За причинами виникнення й характером це була типо­ва криза відносного перевиробництва — результат загострення суперечності між суспільним характером виробництва і приватним способом присвоєння його при­бутків. Але світова економічна криза 1929 — 1933 рр. не являла собою просте циклічне повторення попередніх. Вона мала свої характерні особливості. Світове капіталістичне виробництво в середньо­му знизилося на 45%, торгівля — на 56 %. Такого всесвіт­нього економічного потрясіння людство не знало ні рані­ше, ні після того періоду. Криза 1929 — 1933 рр. як ураган захопила всі капі­талістичні та колоніальні країни. Жахлива катастрофа вразила майже всі галузі виробництва, відкинула його на­зад на ЗО — 35 років, призвела до зростання масового без­робіття — роботу втратили понад 40 млн чоловік, у тому числі 17 млн у СІЛА, 7,5 млн у Німеччині, 4 млн в Ан­глії, 3 млн в Японії тощо. Найсильніше криза вразила США — найбагатшу країну світу. Там вона почалася з вересня 1929 р. й три­вала 44 місяці; обсяги втраченої через неї продукції оці­нюються в більш ніж 300 млрд дол. Порівняно з 1929 р. промислове виробництво під час кризи зменшилося в США на 46,2% (майже вдвоє), в Німеччині — на 40,6 , у Японії — на 36,7, у Франції — на 32,9 , в Англії — на 23,8%. Промислова криза переплелася з кризою в сільсько­му господарстві, особливо вразила тваринництво. Так, у США в 1933 р. з метою виходу з кризи було знищено 6,4 млн свиней, 10,4 млн акрів посівів, 10 тис. персико­вих дерев, зерно спалювали в топках локомотивів, моло­ко виливали в річки. Фрукти, свинину тощо обливали га­сом. І все для того, щоб зберегти ціни на продукцію. Криза не обмежилася сферою виробництва, вона вразила фінансову, кредитну систему, сферу грошового обігу, призвела до великої інфляції. Більшість країн від­мовилася від золотого стандарту, проводила девальвацію своїх грошей (у тому числі США). Криза розвивалася нерівномірно: в США почалася в 1929 р., у Франції - в 1930 р. і т.д. Найнижчою точка падіння в США була в липні 1932 р., коли їхня стале­ливарна промисловість працювала на 15%, а автомобіль­на — на 5 % своєї потужності. В 1932 р. американська вугільна промисловість була відкинута до рівня 1904 р., ви­робництво сталі — до 1901 р., чавуну — до 1896 р. і т. п.

Номер слайду 4

США у 1931р. запропонували оголосити мораторій на один рік по виплаті боргів і репарацій. Ця пропозиція була прийнята. У 1932р. було прийнято рішення взагалі ліквідувати зобов’язання Німеччини. Країни-боржники, з свого боку, просто перестали сплачувати борги США. Здавалося, що був створений прецедент колективних дій перед лицем спільної загрози. Але майже одночасно США введи високі митні податки, а Англія відмовилися від «золотого стандарту», вільного обміну фунтів-стерлінгів на золото за фіксованим курсом і спробувала встановити такий обмінний курс фунта, який би сприяв експорту англійських товарів. Цими діями США та Англія спровокували митні і валютні «війни», що дезорганізувало світову торгівлю і ще більше поглибило кризу.

Номер слайду 5

зменшення військових витрат Мета Скоординувати зусилля на подолання кризи Шляхи подолання полегшення фінансового тягаря репарацій та боргів. Реальні дії Лондонська конференція Січень 1930 р. - обмеження морських озброєнь - принцип рівності флотів Женевська конференція - обмеження сухопутніх озброєнь - про загальне або пропорційно поступове роззброєння Лютий 1932 р.

Номер слайду 6

здійснено спробу поширити умови Договору п’яти держав на інші класи бойових кораблів Лондонська конференція Січень 1930 р Франція т Відмовилися підписати угоду Італія Англія США Японія Домовилися щодо крейсерів та есмінців дотримуватися співвідношення 5 : 5 : 3 здійснювалися спроби впорядкувати справи у сфері міжнародних фінансів 1 2 США У 1931 р. запропонували оголосити морі 115 на один рік щодо виплати боргів та репарацій Німеччина У 1932 р. репараційні зобов’язання Німеччини ліквідували взагалі.

Номер слайду 7

розбіжності в підходах до проблеми Женевська конференція Лютий 1932 р. Франція створити міжнародну армію під зверхністю Ліги Націй. Німеччина скасувати всі обмеження Версальського договору Англія ліквідація підводних човнів і хімічної зброї. США за скорочення сухопутних сил. СРСР про загальне або пропорційно поступове роззброєння Італія на рік увести мораторій на нарощування озброєння Японія визнання особливої ролі на Далекому Сході та в басейні Тихого океану.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Запитання: Який вплив СЕК на міжнародні відносини? Що могло зупинити світ від сповзання до нової війни? На які два табори поділилося суспільство, намагаючись вийти з цієї кризи?

ppt
Додано
1 березня 2023
Переглядів
1045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку