Вплив звуку на організм людини.( Презентація)

Про матеріал
дану презентацію можна використовувати до вивчення теми звукові хвилі та впли звуку на організм людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив звуку на організм людини. Драпак Лідія Степанівна, вчитель фізики опорного закладу “Більче-Золотецький НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів”

Номер слайду 2

Звук. Звук- коливальний рух частинок пружного середовища, що поширюється у вигляді хвиль у газі, рідині чи твердому тілі. Більшість явищ у природі супроводжуються характерними звуками, які сприймаються та розпізнаються вухом людини і тварини, і служать для орієнтування та спілкування. Розділ науки, що вивчає звуки, називається акустикою

Номер слайду 3

Тихий шелест листя, дзюрчання струмка, пташині голоси, легкий плескіт води і шум прибою завжди приємні людині. Тривалий шум несприятливо впливає на орган слуху, знижуючи чутливість до звуків.

Номер слайду 4

Рівень шуму вимірюється в одиницях, що виражають ступінь звукового тиску, - децибелах. Звук в 130 децибел уже викликає в людини болюче відчуття, а 150 стає нестерпним. Недарма в середині століття існувала страта ‘’під дзвін’’. Гул дзвона мучив і повільно вбивав засудженого. Дуже високий рівень і промислових шумів. На багатьох роботах і гучних виробництвах він досягає 90-110 децибел і більше.

Номер слайду 5

Зараз проводиться багато досліджень з метою з’ясування впливу шуму на здоров’я людини. Їх дослідження показали, що шум завдає чуттєвої шкоди здоров’ю людини, але й абсолютна тиша лякає і пригнічує його.

Номер слайду 6

Цікаво знати. Зараз багато хто повернувся з курортів. Ділячись враженням, люди згадують не тільки свіже повітря, спекотне сонце, але й шум моря. Вчені довели, що такий шум благотворно діє на нашу нервову систему. Зараз ви дізнаєтеся 10 основних шумів, які впливають на організм:

Номер слайду 7

Білий шум – це так званий ‘’повсякденний шум’’. До нього ставляться як шум листя, звук дощу, звук ночі, шум струмка, як і гул метро. Білий шум не є небезпечним для людини, проте його постійний вплив може привести до підвищення тиску і головного болю.

Номер слайду 8

Рожевий шум – в прикладних областях відомий також як мерехтіння шуму. Наочний приклад рожевого шуму: звук вертольота. Рожевий шум має хороші терапевтичний ефект при лікуванні неврозії і дипресії. Недавні дослідження показали, що фільми, побудовані на закономірностях рожевого шуму, більше притягують увагу глядачі, тому що вони відповідають молюнку розподілу уваги людини.

Номер слайду 9

Зеленим шумом називають шум природнього середовища

Номер слайду 10

Чорний шум – це те, чого часом нам так не вистачає в суєті міста: чорний шум – це тиша

Номер слайду 11

Коричневий шум нагадує звук водоспаду. Знаменитий він тим, що входячи в резонанс з органами людини, зокрема з областю червоної порожнини, коричневий шум викликає збій роботи шлунка і кишечника, і при сильній інтенсивності може бути небезпечний.

Номер слайду 12

Помаранчевий шум, він же апельсиновий. З наукової точки зору має дуже складний опис. Але відтворити такий звук дуже легко – достатньо першокласникам вручити пластикові сопрано-дудки і дозволити пошуміти.

Номер слайду 13

Червоний шум характерний для більшості водойм: морів і океанів. Такий шум можна почути з берега від віддалених об’єктів, які знаходяться в океані.

Номер слайду 14

Фіолетового шуму, так само як і синього, в природі немає. Його можна отримати за допомогою спектрального аналізу білого або коричневого шумів. Синій шум по звуковим відчуттям розкішний, ніж білий. Цей шум виходить в результаті перетворень рожевого шуму. Властивість сірого шуму полягає в тому, що у всьому діапазоні частот він має однакову гучність для вуха людини. Спектр сірого шуму виходить, при з’єднанні двох шумів: коричнивого та фіолетового. Людина сприймає сірий шум точно так же, як і білий.

Номер слайду 15

Швидкість. Швидкість звуку в повітрі за нормальних умов становить 340 м/с. Вона дещо зростає з підвищенням температури і зменшується при її пониженні. Швидкість звуку в повітрі практично незалежить від частоти, тому звук розповсюджується на великій відстані без спотворень. Гучність. Гучність звуку визначається амплітудою коливань, однак гучність – суб’єктивна характеристика інтенсивності звуку, тоді як об’єктивною фізичною характеристикою є звуковий тиск. Реєстрація, запис та відтворення звуку. Звук реєструють за допомогою мікрофонів – приладів, що перетворюють звукові коливання у електричні. Переданий або записний звук відтворюється за допомогою гучномовців, які перетворюють електричні коливання у звукові хвилі.

Номер слайду 16

Кожна людина сприймає шум по-різному. Багато що залежить від віку, темпераменту , стану здоров’я, оточуючих умов. Шум підступний, його шкідливий вплив на організм людини відбувається непомітно. В даний час лікарі говорять про шумові хвороби, що розвиваються в результаті впливу шуму.

Номер слайду 17

Проблема екології – одна з найактуальніших у наш час, і хочеться вірити, що наші нащадки не будуть так схильні до негативних факторів навколишнього середовища, як в даний час. Всі процеси в біосфері взаємозалежні. Людство – лише незначна частина біосфери, а людина є лише одним із видів органічного життя. Розум виділив людину з тваринного світу і дав йому величезну могутність. Людина протягом століть прагнула не пристосуватися до природнього середовища, а зробити його зручним для свого існування.

Номер слайду 18

Людство до сих пір не усвідомлює важливості й глобальності тієї проблеми, яка стоїть перед ними щодо захисту екології. У всьому світі люди прагнуть до максимального зменшення забруднення навколишнього середовища. Але, звичайно, не всі шляхи до подолання даної проблеми вирішені і нам варто самостійно дбати про навколишнє середовище і підтримувати природний баланс, у якому людина здатна нормально існувати.

Номер слайду 19

Тепер всім зрозуміло, що будь-яка діяльність людини впливає на навколишнє середовище, а погіршення стану біосфери небезпечно для всіх живих істот, у тому числі і для людини. Всебічне вивчення взаємин людини з навколишнім світом призвели до розуміння, що здоров’я – це не тільки відсутність хвороби, а й фізичне, психічне і соціальне благополуччя. Здоров’я – це капітал, даний нам не тільки природою від народження, а й тими умовами, в яких ми живемо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чебан Зоряна Миронівна
    Дякую! Використаю для дистанційного навчання.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Драпак Лідія
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 4. Механічні коливання та хвилі
Додано
13 березня 2020
Переглядів
11736
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку