Вправи для дітей та дорослих під час карантину і не тільки

Про матеріал
Практичні прийоми, що допоможуть дітям і дорослим зберегти емоційну рівновагу у непростий час.
Перегляд файлу

Емоції необхідно висловлювати чесно, відкрито і вчасно, аби зберегти своє здоров’я (фізичне і психічне). Емоції не можна закривати всередині себе, але не завжди ми можемо це зробити. Тому що не вміємо, соромимося, не знаємо, як саме це зробити тощо. Пропоную до вашої уваги вправи, що вони допоможуть відреагувати власні емоції. Це необхідно робити завжди, але особливої актуальності такі вправи набувають у період карантину або самоізоляції.

«Чорне – біле» Наприкінці дня, коли вся сім’я збирається за столом або на затишному дивані, доречно підбити підсумки дня, що минув. Почати треба із «чорного». Кожен з учасників гри (за чергою) називає один-два моменти «чорного кольору». –Я тривожився, що не встигну зробити завдання; - Мене дратував Сашко; - Я боявся почути погані новини. Після «чорного кольору» обов’язково переходимо до «білого кольору». Кожен з учасників згадує про радісні і щасливі миттєвості цього дня. А вони точно були! – Мені сподобалось, як матуся сміялася над моїм жартом; - Я слухала свою улюблену музику і пригадувала поїздку на море; - Мені зателефонував Ігор, сто років не розмовляли, я зрадів; - Я сьогодні з таким апетитом поїв! Ця вправа може перетворитися на сімейний ритуал, який стане фактором, що зближує членів родини, дає розуміння кожному про важливість власних емоцій, вчить чесно та відкрито їх висловлювати і розпізнавати (як свої, так і інших людей).

«Я боюсь» Страх одна з базових емоцій людини. Страхи є у всіх. Сьогодні, коли нас оточує багато поганих новин, наші страхи посилюються. Дозвольте собі боятися. Нехай це буде 10 хвилин зранку і 10 хвилин ввечері. Можете усамітнитися і вголос промовляти всі свої страхи. Якщо не можете  усамітнитися – візьміть аркуш паперу і занотуйте свої страхи. Можливо, це звучить комічно, але, насправді, допомагає! – Я боюся захворіти; -Я боюся, що залишуся без роботи; -Я боюся не встигнути закінчити проект; - Я боюся звернутися по допомогу; -Я боюся погладшати. Вже на восьмій хвилині у вас на устах з’явиться посмішка і вам набридне боятися. Проте емоція буде відреагована, висловлена, а нам того і треба. Зранку виконання цієї вправи дозволить зняти зайвий стрес. Ввечері – знизити рівень тривоги перед сном. Ця вправа дозволяє розпізнати і висловити власні емоції, зазирнути всередину себе, побути із собою наодинці і, власне, допомогти собі.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку