ЄВРОПА: ВТОРИННИЙ ТА ТРЕТИННИЙ СЕКТОРИ ЕКОНОМІКИ. ПРАКТИЧНА РОБОТА 1. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРИПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА ДВОХ ЕКОНОМІЧНО РОЗВИНЕНИХ НЕВЕЛИКИХ КРАЇН ЄВРОПИ

Про матеріал
Розвивальна та виховна мета: вдосконалювати уміння використовувати інформаційні ресурси, здатність до пошук ута засвоєння нових знань; формувати пізнавальний інтерес, самостійність, уміння долати труднощі.
Перегляд файлу

10 клас

 

Урок №8

 

Дата:

 

ЄВРОПА: ВТОРИННИЙ ТА ТРЕТИННИЙ СЕКТОРИ ЕКОНОМІКИ.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 1. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

СТРУКТУРИПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА ДВОХ

ЕКОНОМІЧНО РОЗВИНЕНИХ НЕВЕЛИКИХ

КРАЇН ЄВРОПИ (НА ВИБІР УЧНІВ).

 

Очікувані результати НПД: учні обґрунтовують особливості розміщення основних осередків переробної промисловості в Європі; пояснюють причини вузької спеціалізації промислового виробництва економічно розвинених невеликих країн Європи.

Розвивальна та виховна мета: вдосконалювати уміння використовувати інформаційні ресурси, здатність до пошук ута засвоєння нових знань; формувати пізнавальний інтерес, самостійність, уміння долати труднощі.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, економічна карта Європи, ресурси Інтернету.

Опорні та базовіпоняття: високорозвинені країни, країни перехідної економіки, переробна промисловість, сфера послуг, транспорт, зовнішньоекономічні зв’язки.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

Картографічнарозминка (країни та столиціЄвропи)

Запитання. 1. НазвітьхарактерніознакиекономікивисокорозвиненихкраїнЄвропи та країн з перехідноюекономікою. 2. Яківиробництвадобувноїпромисловостінабулирозвитку в регіоні? 4. Як та чомувідрізняєтьсяспеціалізаціясільськогогосподарства в субрегіонахЄвропи?

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Європабула і залишається одним з провіднихцентрівсвітовоїекономіки. Саметут у XVIIIXIX ст. відбуласьпромисловареволюція, яка стала поштовхом дляшвидкогоекономічногорозвиткуокремихєвропейськихкраїн. Пригадайте, якупродукціювиробляли на мануфактурах та фабриках Європи в у XVIII–XIX ст.

Ізрозвиткомтехнологійзмінюється структура та значенняпромисловихсекторів, розвивається сфера послуг. Сьогоднівидізнаєтеся, яківиробництвазабезпечуютькраїнамЄвропилідерськіпозиції.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1.Обробнапромисловість

Електроенергетика. Переважають ТЕС (близько 55 % виробництва), АЕС (30 %),ГЕС (10 %). Зростаєзначеннявітрових, сонячних, геотермальнихстанцій. Найбільшівиробникиелектроенергії — Росія, Німеччина, Франція.

Чорнаметалургія. Переважно на імпортнійсировині — Італія, Франція, Німеччина, Велика Британія, переміщеннявиробництв до морськихпортів. На місцевійсировиніпрацюютьпідприємства в Росії, Україні, Польщі, Чехії. До числа світовихлідерівз виробництва та експортусталівходятьРосія, Німеччина, Україна, Італія, Франція.

Кольороваметалургіявикористовує як привізніруди та концентрати, такі власнусировину. Головнівиробникиалюмінію — Росія, Норвегія, Франція,Німеччина, Греція, Румунія. Виробництвоміді — Росія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Бельгія, Польща, Сербія, Болгарія, свинцю та цинку — Росія,Німеччина, Бельгія, Польща, Франція, Сербія, Болгарія, Італія.

Машинобудування— розвиненівсіосновнівиробництва, 30 % промисловоговиробництварегіону, 60 % експорту. Загальнемашинобудування: верстатобудування, обладнання для енергетики, металургії, текстильної, целюлозо-паперової, годинникової,легкоїпромисловості; виробництвопромисловихроботів, сільськогосподарськоїтехніки. Транспортне: автомобілебудування, залізничне, суднобудування, авіакосмічне.Провіднемісцепосідаєавтомобілебудування: «Фольксваген» (Німеччина), «ФІАТ»(Італія), «СЕАТ» Іспанія, «Брітішлейленд» (Велика Британія), «Пежо-Сітроен»(Франція). Точнемашинобудування: електротехніка, електроніка, медичне та військовеобладнання. Великімасштаби і широкий профільмашинобудування: Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Росія. Країни з високимрівнемрозвиткуокремихвиробництвмашинобудування, орієнтованих на експорт: Швейцарія, Австрія,Швеція, Нідерланди, Іспанія, Бельгія, Норвегія, Чехія, Данія, Польща, Фінляндія.

Хімічнапромисловість: зростаєзначенняпромисловостіорганічного синтезу, фармацевтики, парфумерії, хіміїпобутовогопризначення. Лідери: Німеччина,Швейцарія, Велика Британія, Бельгія, Франція. У країнахперехідноїекономіки —підприємстваосновноїхімії (особливо з випускумінеральних добрив): Росія, Україна, Польща, Білорусь, Румунія, Сербія, Болгарія, Угорщина.

Легка та харчовапромисловість. Основнуувагуприділяютьфармацевтиці, виробництвумедичногообладнання, комп’ютерної та телекомунікаційноїтехніки, оптичнихприладів, авіабудуванню і космічнійтехніці, виробництвуновихматеріалів.

Реіндустріалізація— розвитокнаукоємних, сучаснихвиробництвнаосновідосягненьнауково-технічноїреволюції.

 

2. Сфера послуг

Фінансові послуги. У Європі розміщена майже третина всіх фінансових ресурсівсвіту. Найбільш масштабні міжнародні фінансові операції здійснюються у ВеликійБританії, Німеччині, Нідерландах. До числа світовихфінансовихцентрів належатьЛондон, Париж, Цюріх, Амстердам, Франкфурт-на-Майні. НадаютьофшорніпослугиАндорра, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Кіпр. ІТ послуги — Німеччина, ВеликаБританія, Франція, Ірландія, Україна, Росія, Іспанія, Білорусь. Туризм. Лідери як закількістюміжнароднихтуристичнихприбуттів, так і за доходами від туризму: Франція, Іспанія, Італія, Велика Британія, Греція, Німеччина. Транспорт. Розвиненівсівиди транспорту. У структуріпасажирообігу і внутрішньоговантажообігурозвиненихкраїннайбільша роль автомобільного. Розвитоквисокошвидкісногозалізничного транспорту. Найбільшіморські порти: Роттердам, Антверпен, Лондон, Гамбург,Генуя, Марсель, Гавр, Барселона. Найбільшіаеропорти: в Лондоні (Хітроу), Парижі (Руассі — Шарль-де-Голль), Фракфурті-на-Майні (Франкфурт-на-Майні). Найбільшийрічковий порт Європи і світу — Дуйсбург (Німеччина). В перспективі — створенняТрансєвропейськоїтранспортноїмережі на основідев’ятитранспортнихкоридорів.

 

3. Зв’язки України з країнами Європи

Європа посідає перше місце серед регіонів світу за обсягами зовнішньої торгівлі України. На ЄС припадає третина торговельного обороту. Набуттячинності Угоди про асоціаціювідкрили перед Україноюможливостізбільшенняекспорту на європейськийринок. Основністаттіукраїнськогоекспорту до ЄС: зерновікультури,чорні метали та вироби з них, жири та оліїтваринного та рослинногопоходження,руди, одяг. Основністаттіімпортуіз ЄС в Україну: промисловеобладнання, машини, транспортнізасоби, фармацевтичнапродукція, полімерніматеріали, пластмаси, природний газ, нафта та продуктиїї перегонки, папір і картон. З країн ЄС доУкраїнинадходить 70 % інвестицій.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Практична робота 1. Порівняльна характеристика структурипромисловоговиробництвадвохекономічнорозвинених невеликих країнЄвропи.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати § 8.

2. Дослідження(за виборомучня/учениці) 1) Відновнаелектроенергетика в країнахЄвропи: регіональніособливості та відмінності. 2) Структура й простороваорганізаціявиробництвачорнихметалів у країнахЄвропи.

1

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
2922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку