Європейський культурний регіон. Титани Епохи Відродження (8-15 уроки)

Про матеріал
Презентація для 11-гокласу. Світова культурна спадщина: Творчість Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонарроті, Рафаеля Санті. ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КУЛЬТУРНИЙ РЕГІОН. КУЛЬТУРНІ ВЗАЄМОВПЛИВИ. МУЗИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІГОНУ. Арам Ілліч Хачатурян та його творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Титани Епохи Відродження. Леонардо да Вінчі Мікеланджело БуонарротіРафаель Санті

Номер слайду 2

Леонардо да Вінчі Народився 17 квітня 1452 в м. Анкіано. Помер 2 травня 1519 в замку Кло-Люсевидатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження. Приблизно з 15 років навчався у майстерні Верроккіо. Майстерня Верроккіо містилася в інтелектуальному центрі тодішньої Італії, місті Флоренції, що дозволило Леонардо навчитися гуманітарним наукам, а також набути деяких технічних знань. Наcправді, офіційно першим вчителем Леонардо вважають Верроккіо

Номер слайду 3

У Леонардо було багато друзів і учнів. Що ж до любовних відносин, достовірних відомостей із цього приводу немає, оскільки Леонардо ретельно приховував цю сторону свого життя. У 1487 розробляє літальну машину — орнітоптер, заснований на пташиному польоті. 1489 виконує анатомічні малюнки черепів. З 1490-х років зосередився на архітектурі і анатомії. У 1490 створена Вітрувіанська людина — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями.

Номер слайду 4

У 1495–1498 Леонардо працює над фрескою «Таємна вечеря» в монастирі Санта-Марія делле Граціє в Мілані. Таємна вечеря

Номер слайду 5

Леонардо да Вінчі. Останні роки1516 року переїжджає до Франції як придворний художник, інженер, архітектор і механік. Тут він створив серію рисунків на тему всесвітнього потопу. Але у Франції Леонардо майже не малював, у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів у ліжку. 23 квітня 1519 року він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів в Кло-Люсе. За словами Вазарі, да Вінчі помер на руках короля Франциска I, свого близького друга.

Номер слайду 6

ТВОРЧІСТЬ ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ Дама з горностаєм. Автопортрет

Номер слайду 7

Мона Ліза, або ДжокондаІван Хреститель

Номер слайду 8

Благовіщення. Портрет Джиневри де Бенчі

Номер слайду 9

Мадонна Бенуа. Мадонна Літа

Номер слайду 10

Мікеланджело БуонарротіМікеланджело - один із найбільших майстрів Відродження — скульптор, живописець і архітектор. Він народився в Італії 6 березня 1475 р. Коли він був зовсім маленьким, його мама захворіла, тому за малюком доглядала родина каменярів. Пізніше Мікеланджело говорив, що навчився створювати кам'яні скульптури саме завдяки цим людям.

Номер слайду 11

Дитинство Мікеланджело пройшло у Флоренції. У 13 років він став учнем художника, але найбільше любив займатися скульптурою. Крім того, художник робив розтини, щоб подивитися, як влаштовані м'язи людини. Ці знання допомогли йому висікати з каменя фігури, дуже схожі на живих людей.

Номер слайду 12

У 26 років Мікеланджело взявся за роботу знаменитої статуї Давида. Через три роки статуя була готова. У 1504 році на площі його рідного міста Флоренції була встановлена п'ятиметрова скульптура «Давида», зроблена ним як образ бійця за свободу. Сюжетом її стала біблійна оповідь про пастуха Давида, який врятував усю країну від поневолення в бою з могутнім Голіафом.

Номер слайду 13

У 1506 році Папа Римський попросив Мікеланджело розписати стелю Сікстинської капели в Римі. Розмір цієї величезної вигнутої стелі приблизно дорівнює тенісному корту, до того ж художникові доводилося працювати на будівельних спорудах 15 метрів заввишки. Весь цей час він працював, лежачи на спині, тримаючи пензля над головою. Розпис стелі зайняв цілих чотири роки.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Першим досвідом Мікеланджело Буонаротті в області архітектури можна вважати його роботу зі створення гробниці папи Юлія II. Майстер задумав її як класичний «монумент" християнства, як синтез архітектури і скульптури. У той же час вона повинна була представляти собою завершення історичного циклу, розпочатого святим Петром за часів Римської імперії, і затвердити авторитет «духовної імперії» в особі папства під владою Юлія II. Папа був у захваті від цього проекту, але в силу різних причин весь час відкладав його здійснення. Мікеланджело – архітектор.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 16

У 1534 році Мікеланджело повернувся в Рим і через два роки приступив до створення свого знаменитого твору - картини «Страшного суду», закінченої ним в 1541 році. Закінчивши «Страшний суд», Мікеланджело досяг вершини слави серед сучасників.

Номер слайду 17

Твір наповнений могутнім рухом: скелети встають із землі, врятована душа піднімається вгору по гірлянді з троянд, чоловік, якого диявол тягне вниз, із жаху закриває обличчя руками. Центральні фігури Христа та Марії привертають увагу глядача, усе інше відбувається довкола них.

Номер слайду 18

Пьєта «Оплакування Христа»Смерть і скорбота немов містяться в мармурі, з якого створена скульптура. Знаходиться в Соборі святого Петра в Ватикані.

Номер слайду 19

Мікеланджело був одним із архітекторів Собору Святого Петра.

Номер слайду 20

Гробниця папи Юлія ІІЦентральною статуєю проекту став «Мойсей»

Номер слайду 21

Рафаель Санті (1483-1520)Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Рафаель народився у містечку Урбіно. Був сином Джованні Санті — придворного художника урбінського герцога. Дитиною вчився у місцевих майстрів, 1504 року художник приїхав до Флоренції — центру тогочасного Відродження у мистецтві Італії. Тут створює три маленькі шедеври: «Мадонна Конестабіле»,«Сон лицаря» (Лицар на перетині шляхів),«Заручини Діви Марії».

Номер слайду 22

Мадонна Конестабіле

Номер слайду 23

Заручини Діви Марії

Номер слайду 24

«Сон лицаря»

Номер слайду 25

Рафаель портретист. Серед перших портретних зображень художника — портрети Аджело та Маддалени Доні. Він подав подружжя на тлі далекого пейзажа. Позування було довгим, тому вимога довго сидіти без рухів відбилася відвертою нудьгою на обличчі Маддалени Доні. Молодий художник старанно відтворив каблучки на руках Анджело чи ювелірну прикрасу з великою перлиною на Маддалені, її коштовне вбрання, червону сукню, сині рукава, прозору хустку на плечах. Але психологічний стан персонажів ще мало відтворений в портретах.

Номер слайду 26

Кардинал Бернардо Довіці да Бібієна. Картина знаходиться в Галереї Пітті — палац та галерея мистецтв у місті Флоренція,

Номер слайду 27

Мадонни пензля Рафаеля. Ні до, ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна і ніжна, то зображена у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна чи надійно тримає немовля Ісуса у руках чи бавиться з ним на тлі різноманітних пейзажів.«Сікстинська Мадонна», Знаходиться в Галереї старих майстрів у Дрездені

Номер слайду 28

Мадонна Великого герцога, Палаццо Пітті, Флоренція

Номер слайду 29

Британська Національна галерея 2004 року купила картину Рафаеля "Мадонна в розових тонах" за 22 мільйонів фунтів стерлінгів. 29 на 23 см, дерево, масло, написана під враженням знаменитої "Мадонни Бенуа" Леонардо да Вінчі.

Номер слайду 30

Рафаель і архітектура. Значущим було втручання Рафаеля-архітектора в створення палаців для вельмож папського двору неподалік Ватикана.

Номер слайду 31

Вілла Мадама. Значним досягненням Рафаеля-архітектора стали проект та побудова вілли для Джуліо де Медичі (в подальшому отримала назву — Вілла Мадама)Вілла Мадама була споруджена для кардинала Джуліо де Медічі, майбутнього папи римського Климента VIІ.

Номер слайду 32

Фреска «Афінська школа»Рафаель приїхав до Риму, щоб розписувати папський палац у Ватикані. У січні 1509 ім'я Рафаеля вперше було позначено в документах Ватикана. Його фрески — це алегоричні зображення людської діяльності: «Афінська школа» — філософія, «Диспут» — богослів'я, «Мудрість, помірність та сила» — правосуддя, «Парнас» — поезія. У своїх чотирьох великих композиціях Рафаель показав чотири основи, на які, на його переконання, має спиратися людське суспільство: розум (філософія, наука), доброта та любов (релігія), краса (мистецтво), справедливість (правосуддя). Зображений на фресці Арістотель тримає в руках свою етику і вказує жестом на етичну організацію світу. Натомість Платон тримає в руках діалог «Тімей», його жест, що вказує угору, має символізувати рух чуттєвого світу до світу ідей. Фреска «Афінська школа» визнається одним з найкращих творів не тільки Рафаеля, але й ренесансного мистецтва загалом.

Номер слайду 33

Фреска «Афінська школа». Рафаель Санті

Номер слайду 34

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КУЛЬТУРНИЙ РЕГІОН. КУЛЬТУРНІ ВЗАЄМОВПЛИВИДо нашого часу дійшли фаюмські портрети (похоронні маски) – яскраві зразки давньоримського портретного живопису. З появою парадних кімнат у римських будинках і віллах на основі грецької традиції розвивається система високохудожніх розписів. Давньоримський живопис вражає глядача пишністю декоративних композицій, багатством сюжетів. Настінний розпис будинку в Помпеях

Номер слайду 35

Помпеї — давньоримське місто, руїни якого знаходяться в Італії, неподалік від Неаполя. Помпеї загинули внаслідок виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року, яке поховало місто під тоннами пилу. На розкопаній частині Помпеїв облаштовано музей просто неба. Портрет пекаря Теренція Неона з дружиною

Номер слайду 36

МУЗИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІГОНУ. Арам Ілліч Хачатурян. КОМПОЗИТОР ВІРМЕНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ, ДИРИГЕНТ, ПЕДАГОГ, МУЗИЧНО-СУСПІЛЬНИЙ ДІЯЧ, НАРОДНИЙ АРТИСТ СРСР (1954),АКАДЕМІК АН ВІРМЕНСЬКОЇ РСР,АВТОР БАЛЕТІВ «СПАРТАК», «ГАЯНЕ», МУЗИЧНОЇ СЮЇТИ «МАСКАРАД».

Номер слайду 37

Арам Ілліч Хачатурян, біографія і творчість. Арам Ілліч народився 6 червня 1903 року в селі Коджори недалеко від столиці Грузії, був четвертим сином у родині Пізніше сім'я переїхала в Тифліс. Батько Єгія (Ілля) Хачатурян був ремісником, володів невеличкою майстернею по реставрації книг. Мама любила співати вірменські народні пісні, а маленький Арам підігравав на всьому, що потрапляло йому під руки(посуд).(Арам – милосердний)

Номер слайду 38

Навчався в приватній гімназії. Разом зі своїми братами Суреном і Левоном їде до м. Москви створювати вірменський національний театр. Знайомиться зі Костянтином Станіславським,засновником художнього театру, Володимиром Маяковським…Вчився: на біологічному факультеті університету. Музичному училищі імені Михайла Гнесіна. Московській консерваторії. Про нього казали: «Композитор відчуває скрипку, як дійсний майстер — віртуоз». Також володів фортепіано та віолончеллю. Був двічі одружений, мав доньку і сина. Тяжко пережив смерть дружини Ніни Макарової, яка була теж музикантом. Помер 1978 від смертельної хвороби.

Номер слайду 39

ТВОРЧІСТЬВ передвоєнні роки Арама Хачатуряна призначають замісником голови Спілки композиторів СРСР. Він пише балет «Щастя», перший скрипічний концерт, музику до драми Михайла Лермонтова «Маскарад». Вальс із сюїти «Маскарад» став одним із кращих творів симфонічної музики XX століття.1944 року Хачатурян пише Державний гімн Вірменської РСР.

Номер слайду 40

Балет «Гаяне»Балет написаний на політичне замовлення у 1940-х роках. Арам Хачатурян за балет Гаяне одержав сталінську премію першого ступеня — одну з найвищих нагород того часу в сфері культури. «Гаяне» - це балет у чотирьох частинах з епілогом. Гаяне, так звали найпрацьовитішу молоду робітницю, яка працювала на хлопкових полях.Її коханий чоловік Гіко відмовлявся тяжко працювати на державне підприємство (колгосп) практично задаром і займається темними справами з диверсантами (перевезення та продаж товару за кордон).ІІІ дія – Гіко підпалює поле. Начальник прикордонного загону Казаков допомагає тушити пожежу. Так починається кохання між Гаяне та Козаковим.ІV дія – оголошується весілля Гаяне та Козакова. Виконується знаменитий Танець із саблями

Номер слайду 41

Арам Хачатурян. Балет «Спартак». В атмосферу Давнього Риму занурюють глядача події балету вірменського композитора Арама Хачатуряна «Спартак». Спартак – гладіатор, що прагне свободи й піднімає повстання рабів. Підступність і зрада стають причиною трагічного фіналу цієї історії.

Номер слайду 42

Балет «СПАРТАК»(1950-54 роки)Спартак - Балет у чотирьох частинах з епілогом. Спартак – гладіатор, лідер повстання рабів.Ідея створення балету припадає на 1941 рік. Події відбуваються в Римській імперії. Спартак – це фракієць, який потрапив у полон разом із дружиною Фрігією і вимушений брати участь у гладіаторських боях. Спартак організовує повстання за свободу і гине. Коли фракійці, які вціліли підняли тіло Спартака на щиту, лінію горизонту осяяло схід сонця. ДИВИТИСЯ: 1) АДАЖІОСпартак-Андрій Гура. Фрігія-Наталія Лазебнікова.2) Битва Спартака, або танець Піратів

Номер слайду 43

А. Хачатурян «Маскарад»1941 року, коли виповнилося 100 років з дня передчасної загибелі великого російського поета, прозаїка і драматурга Михайла Лермонтова, було створено сюїту до драми М. Лермонтова «Маскарад». Сюїта складається з 5 номерів: Вальс, Ноктюрн, Мазурка, Романс, Галоп.1968 року відбулася постановка радянського художнього фільму «Війна і мир», у чотирьох частинах, за однойменним романом російського письменника Льва Толстого. Режисер українського походження Сергій Бондарчук. У головних ролях Тихонов В'ячеслав – грає князя Андрія Болконського, Савельєва Людмила - у ролі Наташі Ростової. Композитор — В'ячеслав Овчинников. Вальс з сюїти «Маскарад» А. Хачатуряна.1982 року вірменський композитор Едгар Оганесян, учень Арама Хачатуряна створив партитуру до балету «Маскарад». В її основу було покладено музика до драми, а також фрагменти з інших творів видатного маестро. Хореографічна вистава вперше поставили в театрі опери та балету м. Одеси того ж року.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гарус Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
1741
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку