Всеукраїнська трудова акція "Юннатівський зеленбуд"

Про матеріал
Благоустрій території грає важливу роль в житті людини - красиво влаштовані клумби, елементи ландшафту впливають на настрій людини, його здоров'я.
Перегляд файлу

Вступ

«Якщо б кожна людина на клаптику землі своєї, зробила все, що вона може, яка прекрасна була б наша Земля».                                                   

                                                                                                         А.П. Чехов

Благоустрій території грає важливу роль в житті людини - красиво влаштовані клумби, елементи ландшафту впливають на настрій людини, його здоров'я.

Школа - другий дім. Приходячи до школи, ми хочемо відчувати себе затишно, відчувати красу і відчувати гордість за улюблену гімназію. У школі має бути все пронизане прагненням до краси, тому в даний час велика увага надається благоустрою територій, прилеглих до освітніх установ. Дітей необхідно вчити відчувати, розуміти, цінувати і, що найголовніше, творити красу. Потрібно робити все, щоб саме приміщення школи, її територія були привабливими,  чарівними. У школі і навколо неї на виховання учня повинен працювати кожен квадратний метр.

Озеленення території навчального закладу має важливе значення. Перш за все зелені насадження значно зменшують наявність пилу й диму у повітрі, відіграють роль своєрідного фільтру. Вони впливають на формування мікроклімату, бо діють на тепловий режим, вологість і ступінь рухомості повітря, а також мають значний вплив на здоров’я школярів, роблять перебування у школі комфортнішим. Вдало підібрані для озеленення навчального закладу рослини є живим наочним матеріалом для вивчення курсу ботаніки, дають змогу проводити вихованцям дослідницьку роботу. Озеленення–культивування на ділянках подвір’я закладу освіти рослин для поліпшення якості середовища.

Мета акції:

 

  • виховання у дітей естетичних потреб, бажання створювати затишок і порядок у власному навчальному закладі;
  • формування екологічної культури особистості;
  • активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності дітей;
  • залучення учнівської молоді до роботи з покращення зовнішнього та внутрішнього озеленення території навчального закладу;
  • активізація роботи по садово-парковому мистецтву.

 

Екскурсія до підприємства.

Навесні учні 10-х класів разом із педагогом-організатором Оксаною Ільющенко, вчителями біології Людмилою Ковальчук та Наталією Дубовець відвідали ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» та ознайомилися з лісогосподарською діяльністю підприємства.

Ірина Жежкун, науковий співробітник лісової науково-дослідної станції, провела для дітей екскурсію територією дендрологічного парку, на ділянці якого росте понад 120 різновидів дерев та кущів із різних областей України. Приємно, що кожен охочий може придбати тут широкий асортимент популярних вічнозелених хвойних та екзотичних деревних порід і чагарників: ялину сербську, ялівець звичайний і козацький, тую верескоподібну, самшит вічнозелений, спірею верболисту й середню, вербу японську тощо. Щороку науковці поповнюють парк незвичними для Полісся рослинами, розповідають про те, як правильно саджати та доглядати за ними, проводять екскурсії для відвідувачів.

Зацікавлені та натхненні, майбутні випускники гімназії вирішили долучитися до Всеукраїнської трудової акції «Юннатівський зеленбуд» та посадити біля гімназії на згадку про себе алею хвойних рослин, популярних у декоративному садівництві. Для посадки учні обрали вічнозелені дерева з пишною пірамідальною кроною  ялівець звичайний, саджанці якого були вирощені у спеціалізованих розсадниках силами працівників цього підприємства.

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190066.JPG

 

 

Директор лісової науково-дослідної станції Анатолій Жежкун зауважив, що кожен із учасників екологічної акції зробив важливий особистий внесок у справу захисту довкілля, а також побажав учням, щоб алея, висаджена ними, стала у майбутньому чудовою окрасою рідної школи та міста.

 

 

Проектування ділянки.

Фронтальну частину зі сторони головного входу в приміщення гімназії, що виходить в бік головної дороги із жвавим автомобільним рухом ми запланували відсадити захисною смугою із ялівця звичайного. Виміряли однакову відстань рулеткою, відмічали відрізки, вбивали палички.

 

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190108.JPG

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190127.JPG

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190140.JPG

Планування, проектування та створення будь-яких форм озеленення за індивідуальним проектом дає можливість підкреслити індивідуальність та неповторність навчального закладу, зробити його несхожим на інші.

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190138.JPG

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190145.JPG

 

Висаджування дерев.

Роботу розподілили: хлопці виконували більш складнішу роботу, копали ямки для дерев, дівчата – носили та поливали ямки. Робота кипіла.

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190161.JPG

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190171.JPG

 

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190263.JPG

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190172.JPG

 

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190180.JPG

 

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190225.JPG

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190250.JPG

 

 

Функції зелених насаджень на подвір’ї закладу освіти.

 Рослини створюють бар’єр від шкідливих домішок повітря, пилу, диму, вихлопних газів, збагачують повітря киснем та зменшують кількість вуглекислого газу. У рази зменшується шумове навантаження. Зменшують амплітуду коливання температур (особливо у спекотну погоду). Дерева та високі чагарники створюють тінь, збільшують вологість повітря та іонізують його. Такі властивості насаджень справляють позитивний вплив на самопочуття учнів у різні пори року.

 

 

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\P1190355.JPG

 

Влітку, весь час, доглядали за рослинами: поливали, зрошували.

D:\нОВИЙ РІК\ТИЖ ОЗ\тиж біолог\деревья ялівець\изображение_viber_2019-11-17_00-13-56.jpg

 

Висновок.

Садити дерева на території школи вже стало традицією. Десятикласники посадили пам’ятну алею хвойних рослин – ялівця звичайного.  Єднання з природою залишило у школярів незабутні враження і віру в те, що ними зроблена корисна й потрібна справа для майбутніх поколінь.  Акція покликана не лише озеленити територію гімназії, й крок за кроком долучати кожного українця до порятунку природи та особистого внеску в її розвиток. Шкільне подвір’я стало ще красивішим. Естетичний  вигляд гімназії несе гармонію у життя. Упорядкована шкільна ділянка сприяє повноцінному відпочинку учнів під час перерв, прищеплює їм любов до природи, вчить дбайливо ставитися до зелених насаджень, привчає до охайності і порядку.

 

 

1

 

docx
Додано
15 жовтня 2021
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку