Всеукраїнський конкурс "Юний дослідник"

Про матеріал
Тема дослідження: Петунія – дворічна рослина. Мета дослідження: ознайомитися з біологічними особливостями рослин роду Петунія, сформувати уявлення про умови вирощування та догляду за рослинами у відкритому ґрунті, вивчення можливості зимового збереження та подальшого вирощування петунії як дворічної рослини.
Перегляд файлу

Карлівська районна державна адміністрація

Відділ освіти, молоді та спорту

Карлівська районна Станція юних натуралістів

 

 

Всеукраїнський конкурс

експериментально – дослідницьких робіт із природознавстваЮний дослідник

Петунія | догляд та особливості вирощування з насіння | Green Dim

 

 

 

 

 

 

 

Петунія     -   дворічна рослина .

 

 

                                                        Роботу виконала: Поліна Лисачок

                                                                   член гуртка "Барви природи"

                                    Карлівської районної

                                            Станції юних натуралістів

  Керівник: Дузенко Алла Станіславівна                                                                                              

 

На изображении может находиться: 1 человек, стоит и текстВСТУП

Я, Лисачок Поліна навчаюся в Карлівській гімназії ім. Ніни Герасименко в 5  - А класі. Гуртки у Карлівській Станції юних натуралістів відвідую з першого класу.  В цьому році я член «Барви природи», керівником якого є Дузенко Алла Станіславівна.

C:\Users\Алла\Desktop\Досуг натуралистов 142.jpgC:\Users\Алла\Desktop\літо 2016 095.JPGC:\Users\Алла\Desktop\1583.jpgC:\Users\Алла\Desktop\1584.jpg Квіти – це наше з мамою захоплення. На нашому подвір’ї існує такий закон: квіти мають квітнути протягом усього сезону – від ранньої весни до пізньої осені.  Квітник біля нашого будинку буяє крокусами, тюльпанами, нарцисами, примулами, згодом – трояндами, ліліями, клематисами жоржинами, ірисами, ромашками, г гладіолусами, айстрами, хостами, хризантемами, майорами, чорнобривцями тощо.

 

Дуже ми з мамою полюбляємо вирощувати петунії. Приваблюють  великі яскраві, різнокольорові квітки цих рослин, які прикрашають сад  своїм буйним цвітінням весь сезон. Дуже красива ампельна петунія в підвісних композиціях із сортів різного кольору.               Яскраві квіти петуній літом є основним декоративним елементом багатьох квітників та клумб нашого містечка.

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\20190728_183449.jpgА головна причина популярності цієї квітки в тому, що посадити і виростити її не важко. Ми вирощували рослини з насіння і  вдома,  і під час практичних занять гуртка. Милуючись прекрасними квітами я зацікавилась, чи можна вирощувати петунію два роки, щоб скоротити термін до утворення квіток. Адже від часу висаджування рослини до появи перших квітів проходить 70 днів. Свої досліди та спостереження я проводила на квітниках Станції юних натуралістів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема дослідження:  Петунія – дворічна рослина.

Мета дослідження:  ознайомитися з біологічними особливостями рослин роду Петунія, сформувати уявлення про умови вирощування та догляду за рослинами у відкритому ґрунті, вивчення можливості зимового збереження та подальшого вирощування петунії як дворічної рослини.

Задачі дослідження:

  1. Проаналізувати загальну інформацію  про рослину, використовуючи літературні джерела та Інтернет - ресурси.
  2. Описати особливості зростання петуній та правила догляду за ними.
  3. Визначити  схожість насіння петуній різних виробників.
  4. Визначити особливості догляду за рослиною у відкритому ґрунті.
  5. Визначити особливості догляду за рослиною в зимовий період.
  6. Провести необхідні досліди та спостереження.

Обєкт дослідження: петунія кущова.

Предмет дослідження: фенологічні спостереження за рослиною та здатність петуній до зростання взимку в кімнатних умовах і подальшому зростанню на квітнику.

Методи дослідження: Пошуковий : проведення дослідів, спостереження за рослинами, фіксування результатів; аналітичний:  узагальнення, висновки.

Етапи роботи :

                                   1. Підготовчий. Пошук інформаційних джерел.

     2. Основний. Збір необхідних даних; вивчення інформаційних джерел.

                                3. Дослідницький. Проведення спостережень та дослідів.

     4. Підсумковий. Узагальнення отриманих даних.

Строки дослідження : 2 роки.

Практичне значення:  Рослини роду Петунії вже не перший рік використовуються юннатами Карлівської районної Станції юних натуралістів для озеленення.  Але ми, як квітникарі – початківці, зіткнулися з деякими проблемами при вирощуванні петуній:

 1. Різна схожість насіння.

2.  Вирощування розсади.

3. Довгий термін очікування декоративності квітників, адже від посіву до квітування проходить до 70 днів.

 Мені стало відомо, що представники родини Петуній на своїй географічній батьківщині – це багаторічні рослини. Я вирішила дослідити чи можливо петунію вирощувати як дворічну рослину.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Теоретична частина

1.1 . Біологічні особливості

Петунія  (лат. Petunia) – рід трав’янистих багаторічників і напівчагарників родини пасльонових, які ростуть у природі в тропіках Бразилії, Аргентини, Болівії, Уругваю і Парагваю. Назва рослини походить від бразильського слова «petun», що означає «тютюн», чиєю родичкою є петунія. Один вид зустрічається в Північній Америці. Налічують близько двадцяти п’яти видів петуній. Культивують петунії з 18 ст.. Гібриди, отримані селекціонерами понад століття тому, вирощують як балконні або садові однорічники.

Петунії мають кущувату форму, стебла сланкі або прямостоячі, густолистової, висота рослини від 15 до 70 см, овальне цільне листя петунії завдовжки від 5 до 12 см, розташоване почергово, зеленого або темно-зеленого кольору. І стебла, і листя опушені.

Квітки воронкоподібні, одиночні, на коротких квітконосах, пазушні або кінцеві, правильні чи не зовсім, прості або махрові, іноді торочкуваті. Забарвлення квіток: червонуваті, пурпурні, білі, рожеві, фіолетові і сині, з ореолом, облямівкою, темними прожилками або білою зіркою (рис.1). Плід являє собою двостулкову коробочку з маленькими насінинами. В садах і на балконах вирощуються сорти петунії садової, або гібридної, виведеної з дикорослих видів петунії фіолетової і петунії пазушної.   Цвіте петунія садова з липня до морозів.

Петунія багаторічна в культурі вирощується виключно як однорічник.

 

 

 

1.2.  Вирощування з насіння в домашніх умовах

 Посів насіння петунії на розсаду краще здійснювати в кінці січня, в лютому. Але  розсаду необхідно підсвічувати, оскільки через недостатньо довгий світловий день схожість насіння дуже невисока.

Для власних дослідів я висівала  насіння  у другій половині березня.

 Ґрунт для посіву потрібен пухкий, легкий і поживний.  Для  вирощування розсади використовуємо звичайну універсальну ґрунтосуміш (рис. 2).

Підготовлений ґрунт потрібно за добу перед посівом добре полити. Верхній шар ґрунтосуміші (приблизно 1 см завтовшки) потрібно просіваємо, щоб насіння лягло на її поверхню рівномірно. Насіння (рис. 3) краще змішати із сухим піском і висипати на ґрунт, розрівнюємо, обприскуємо, накриваємо склом і залишаємо при проростати (температура приблизно 20-22 ºC) . Приблизно за тиждень з'являється прорість, яку щоденно  потрібно обприскували та провітрювали. Головне завдання в цей період – забезпечити високу вологість повітря в теплиці, але при цьому уникнути ризику захворювання паростків «чорною ніжкою» від вогкості, тому щодня, як тільки на склі або плівці з'явиться конденсат, скло слід перевертати.

 Після появи у сіянців першого листочка скло знімаємо, ґрунт злегка присипаємо піском і зменшуємо частоту поливання поливання

1.3.  Розсада петунії

Коли у прорості з'являється по 3-4 (рис.5) справжніх листочки, розсаду пікіруємо. Перед пікіруванням ґрунт в горщику добре поливаю. Сіянець акуратно підчіплюю паличкою і виймаю з ґрунту за листочок, намагаючись не струснути з коренів ґрунт. Висаджую рослини у горщик із такою ж  ґрунтовою сумішшю (рис.6). Розпіковані рослини поливаю і накривають на два-три дні папером.

Догляд за петунією вимагає на цій стадії росту уважного ставлення, і найвідповідальніший момент – утримання ґрунту в стані постійної помірної вологості.  На цьому етапі, на жаль, в мене завжди багато рослин гине. Потрібно підтримувати оптимальну вологість, яка залежить від температури в приміщенні. Поливаю рослини через день. Звичайно підрихлюю ґрунт навколо сіянців, щоб забезпечити постачання повітря.   Підгодовую розсаду  за тиждень після пікірування. Для цього використовують комплексні водорозчинні добрива з розрахунку приблизно 25-35 г на 10 л води.  Петунія розквітає десь через три місяці після посіву насіння.

 

1.4. Висаджування петуній у відкритий ґрунт

Перед посадкою у відкритий ґрунт вже підрослу розсаду (рис.8), приблизно тиждень, в виношу вдень на якийсь час на свіже повітря для акліматизації.

 Петунія воліє рости на супіщаних родючих ґрунтах. Вдома з мамою ми підживлювали ґрунт у квітнику перегноєм.   Ділянка повинна бути відкритою і сонячною, в тіні рослина утворює менше квіток і має дуже витягнуті стебла.     Висадка розсади петунії здійснюється, коли всі весняні заморозки позаду (приблизно у другій половині травня), і  бажано у вечірній час.

 Висаджена петунія (рис. 9) квітуватиме до самого листопада, потрібно враховувати це, формуючи дизайн свого квітника. Зазвичай петунію, через її невисокий зріст, саджаємо  по краю клумби або висаджуємо лише петунію, в «колеса» - квітники.  Попередньо розсаду в горщиках заливаю, потім висаджую разом із земляною грудкою, у ямку залиту водою, дотримуючись між кущиками дистанції 30-40 см. На наступний день ділянку можна прикрити соломою чи тирсою, щоб захистити землю від пересихання. Але так роблю не завжди, лише за наявності матеріалу для мульчування.

 

 

 

1. 5 . Догляд за петунією

C:\Users\Алла\Desktop\a84f985d87f38cc8f15411bb86d67732.jpeg       Вирощування петунії не складне. Але потрібно пам’ятати, що незважаючи на те, що доросла петунія – рослина посухостійка, в спекотне літо вона вимагає систематичного поливання, бажано у вечірній час, причому крупноквіткові сорти в цьому питанні більш вимогливі, ніж дрібноквіткові. Поливати рослину потрібно під корінь, щоб не пошкодити ніжних квіток петунії. Обов’язково прополюю ділянку з петунією від бур’янів та розпушую ґрунт за необхідності.

        Важливим чинником від чого залежить краса і тривалість квітування петуній, – це регулярні підживлення. Зазвичай підживленням рослин займається моя мама. Але вирощуючи рослини, на ділянках Карлівської районної Станції юних натуралістів, у цьому процесі приймала участь і я.  Підживлювати рослини потрібно починати через тиждень після висадки в ґрунт. Підкормлювали петунії комплексним добривом (рис.10) раз у два тижні. Починати підгодовувати петунію потрібно вже за тиждень після висадки саджанців у ґрунт і продовжувати підживлення комплексним добривом з переважанням калію кожні чотирнадцять днів до самого серпня.  Можна використовувати і органічні добрива (рис.11).

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Практична частина

2.1.  Анкетування учнів

Вивчивши інформацію про петунії, я провела анкетування серед учнів свого класу та вихованців СЮН, щоб дізнатися чи відомо друзям та однокласникам якась інформація про ці рослини. Чи використовують вони чи їх батьки петунії для озеленення подвір’я чи балкону. В опитуванні взяли участь 47 дитини ( мої однокласники та гуртківці Карлівської районної Станції юних натуралістів).  Я, з допомогою керівника гуртка Дузенко А.С., склала анкету “Петунія прикраса нашого подвір’я?” (Д. 1) Результати анкетування подані в вигляді діаграми (Д. 2). Загальний висновок можна зробити такий: про рослину Петунія більше знають діти, що відвідують гуртки в Станції юних натуралістів. Більшість учасників анкетування знайомі з рослинами, оскільки вони використовуються для озеленення квітників власних будинків та квартир ( на балконах).

2.1. Проведення дослідів

Дослід 1. Мета цього з’ясувати, чи може однорічна рослина петунія перезимувати кімнатних умовах і на наступний рік знову квітувати.

Для підготовки експерименту восени 2018 року ми викопали дві рослини (вирощені з насіння) (Д. 3 фото1) і пересадили в квіткові горщики.  Розмістили їх на підвіконні  в приміщенні Карлівської Станції юних натуралістів ( Д. 3 фото 2.) Після того як рослина прижилася в горщику петунію обрізали (при розростанні допустима норма обрізання куща до 50% ). Рослини мали добре освітлення, полив проводився рідко в залежності від висихання землі. В зимовий час рослина знаходилась в стані спокою (Д. 3 фото 3) В березні рослини, що перезимували одноразово піддобрили квітковими добривами. В травні ми висади рослини на квітник. І спостерігали за нею ціле літо 2019 року. Рослини відмінно почувалися і масово квітували до самих заморозків. (Д. 4 фото 4.) Висновок: Декоративні рослини роду Петунія можуть бути дворічними, за умови зимування їх у кімнатних умовах.

Дослід 2.  Дослідження схожості насіння .

Схожість насіння — це його здатність давати за певний термін нормальні проростки (в лабораторії) або сходи (в польових умовах). Схожість сильно залежить від умов пророщування і від умов зберігання насіння.

Ми купували насіння петунії двох виробників: а) «ХЕМ ЖЕНЕТІКС», Хеммербурт 98. Нідерланди (Насіння герметично упаковане та оброблене фунгіцидами). Магазин «Зелений сад.» Ціна: 10 грн. Вага: о, 1 г. б) ТзОВ «Свитязь», Україна (Насіння не оброблене та без герметичної упаковки). Мережа магазинів АТБ. Ціна : 3.99 Вага: о, 1 г.(Д. 4 фото 1,2)

Насіння я висіяла у один великий лоток.  Тобто умови проростання були однакові. Через тиждень з’явилися сходи. Неважко помітити, що насіння розрекламоване має набагато меншу схожість, ніж насіння українського виробника куплене в мережі магазинів АТБ (Д. 4 фото3). Висновок: Не обов’язково купувати дороге насіння, не завжди його якість відповідає рекламі.

Дослід 3. Висаджування власних квітуючих рослин і квітуючих рослин, які придбаних в магазині «Зелений сад». Дослід вийшов випадково. Вдома ми з мамою 20 травня 2019 р. висадили 2 рослини : а) розсада цієї петунії вирощена вдома; б) розсада куплена в магазині «Зелений сад».

Рослини ми висади у клумби -  «колеса». Обидві петунії були з квітками. Догляд за ними був однаковий ціле літо. Підживлювали в один і той самий час. Але з купленою петунією було більше проблем: рослина довгий час хворіла після висаджування в грунт. Оскільки літо було прохолодне , особливо ночі в кінці липня на рослині ми помітили ознаки фітофтори . На жаль, друга рослина загинула, а перша квітувала до кінця осені. Висновок:  Можна зробити висновок, що рослини вирощені в домашніх умовах витриваліші більш стійкі до хвороб. Але доцільно зауважити, що куплені рослини в горщиках (ампельні), які ми не пересаджували, квітували теж до осені, деякі хворіли

 

 

ВИСНОВКИ

Я ознайомилася  з біологічними особливостями рослин роду Петунія. Навчилася  вирощувати рослини з насіння, пікірувати їх, висаджувати розсаду в ґрунт та догляди за петуніями у відкритому ґрунті.

 Дослідним шляхом підтвердила використання петуній як дворічника при умовах збереження рослин взимку в приміщенні. Проводила свої спостереження протягом двох років (2018 – 2019 рр.). Проведені досліди дозволяють зробити висновки необхідності помірного поливу, максимального обрізанні куща для збереження рослини взимку і весняної підкормці. Петунія може зберігатися в холодний період в кімнатних умовах і весною знову висаджуватися в квітник.  Термін від висаджування рослини до квітування значно зменшується.

Провела анкетування серед учнів з метою поширення знань про рослини роду Петунія та створила діаграму спираючись на проведене опитування. Розробила короткі рекомендації як вирощувати та доглядати за петуніями, якими можуть користуватися всі гуртківці Карлівської районної Станції юних натуралістів.

Створила фотоальбом квітуючих представників роду Петунія, що росли та квітували протягом 2018 – 2019 рр. на моєму подвір’ї.

Перспективи поєкту.

Проводити експерименти з петуніями мені дуже подобається. В майбутньому я хочу спробувати розмноження петуній живцюванням та зібрати насіння з гібридних зразків та висіяти на наступний рік, щоб поспостерігати чи збережеться колір квіток.

Унікальна пристосованість петуній до різних умов вирощування, ґрунтів і клімату, нескладність її агротехніки, тривалість і яскравість квітування зробили її однією з найулюбленіших  декоративних культур, яка використовується для озеленення.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Городец О. В. Петунии от рассады до цветника. – М.: Издательство «Э»,2016 – 64с.

2.  Хессайон Д.Г.  Всё о комнатных растениях: справочник – М: Кладезь-Букс, 2008г -256с.

3. Яцук Г.Ф. Квіти в кожну школу. Технологія вирощування квітів та догляд за ними: 5-6 класи / Г. Ф. Яцук, Д.В. Гордій, О. О. Семенів. Тернопіль : Навчальна книга. – Богдан,2013 – 80с.

ІНТЕРНЕТ РЕСУРСИ

https://kvitkainfo.com/roslini-vidkritogo-gruntu/petuniya.html

.http://rozarii.ru/katalog-rastenij/petuniya-petunia.html

https://ru.wikipedia.org/wiki/Петуния

https://bookz.ru/authors/valerii-kuzuberdin/petunia_280/1-petunia_280.html

http://agrokraina.com.ua/souls/227-petunyi-yaskrav-barvi-lta.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

Додаток 1.

Анкета : « Петунія – прикраса нашого двору»

  1. Чи знайомі Вам рослини роду Петунія?
  2. Чи використовується ця рослина Вами чи членами Вашої родини для озеленення власного помешкання ( двору чи балкону)?
  3. Чи знаєте ви як вирощувати петунії?
  4. Чи ознайомлені Ви з правилами догляду за рослинами?
  5. Чи вважаєте Ви доцільним використовувати петунії в озелененні нашого міста?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2.

 

 

 Додаток 3

Фото 1. Рослина для експерименту 2018р.

Фото 2. Петунія пересаджена у квітковий горщик.

 

 

C:\Users\Алла\Desktop\петунія горшок2.png

Фото 3. Петунія в стані спокою

 

Фото 4. Дворічна петунія ( 2019 р.) висаджена на території Карлівської

Районної Станції юних натуралістів.

 

 

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\20200405_185516.jpgДодаток 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото1. Насіння петуній від ТзОВ «Свитязь», Україна

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\20200405_185520.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото 2.Насіння петуній від «ХЕМ ЖЕНЕТІКС», Хеммербурт 98. Нідерланди

Фото 3.Проростання насіння петунії. Зліва – українського виробника  , справа - ХЕМ ЖЕНЕТІКС», Хеммербурт 98. Нідерланди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото альбом. Петунії на моєму подвір’ї

   

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\IMG-cf0edda974b17f8d154a103c9252968a-V.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\IMG-3d1129dd53f033185e6aff96599741f8-V.jpg

 

 

C:\Users\Алла\Desktop\Новая папка\IMG-202eb358fa29c1803ef809a9e71852f8-V.jpg

           

 

 

 

C:\Users\Алла\Desktop\Все\літо 2016 085.JPG

 

C:\Users\Алла\Desktop\92937430_640162116826387_8455040123183038464_n.jpg

docx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
1432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку