Встановлення радянської влади в Україні

Про матеріал
На цій презентації ви дізнаєтесь про створення СРСР та входження до його складу Української соціалістичної радянської республіки. Про трагічні сторінки історії українського народу 1919-1922 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВСТАНОВЛЕННЯ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ.6 листопада. Дистанційна робота.

Номер слайду 2

Ситуація влітку 1919 року. Уквітні-червні 1919 року Директорія контролювала лише незначну територію на Правобережній Україні. Переважна більшість українських земель перебувала під владою більшовиків. 1. Радянська влада в Україні створювала озброєні продовольчі загони, які силою відбирали хліб у селян. 2. Всі промислові підприємства були відібрані у їхніх господарів і передані під контроль радянської держави.3. Заборонялася приватна торгівля. Товари й продукти розподілялися за картками. Місцеве населення зрозуміло, що політика більшовиків не відповідає їхнім інтересам. У різних місцях України спалахували повстання.

Номер слайду 3

Протидія. У різних місцях України спалахували повстання. Найбільш масштабне повстання підняв отаман Никифор Григор’єв, який звільнив від більшовиків величезну територію України з містами Миколаїв, Херсон, Катеринослав (Дніпро), Умань, Черкаси та інші.

Номер слайду 4

Біла армія. Слабкістю Директорії та більшовиків в Україні скористалася Біла армія на чолі з генералом Антоном Денікіним. Літом 1919 року вони захопили значну територію України з містами Харків, Катеринослав і Київ. Генерал Денікін вороже ставився до українського руху, заявляючи, що не визнає самостійної України. Денікінці заборонили все українське, навіть вивіски на магазинах і установах, написані українською мовою, були зняті й замінені на російськомовні.

Номер слайду 5

Події 1920 року. Війська Директорії були малочисельними і не могли вести відкритої боротьби проти ворогів України. Вони перейшли до партизанської боротьби і воювали, як проти денікінців, так і проти більшовиків. У жовтні 1919 року співвідношення сил Білої та Червоної армії змінилося на користь останньої. Більшовики поступово тіснили білогвардійців з України і в листопаді 1920 року повністю звільнили від них українські землі. Решта солдат Білої армії на кораблях покинули Україну.

Номер слайду 6

Події 1921 року. На всій території України була встановлена радянська влада, але у багатьох місцях діяли партизанські загони. Антибільшовицькі повстання спалахували на Київщині, Полтавщині, Поділлі та інших районах. Щоб допомогти місцевим партизанам, уряд Української Народної Республіки у листопаді 1921 року направив українських вояків до тилів Червоної армії. Загальна кількість українського війська складала 1500 солдат. Цього було замало, й українське військо було розбите. Частина вояків з боями відступила за кордон, а бійці, які потрапили в полон, були розстріляні. Війна за незалежність України закінчилася. Більшовики перемогли в громадянській війні.

Номер слайду 7

Перевірка знань.1. Кому належала влада у квітні-червні 1919 року в Україні? 2. Хто з отаманів звільнив значну частину українських земель від більшовиків? 3. За що боролася Біла армія? 4. Хто очолював білогвардійські війська? 5. Коли білогвардійці захопили значну територію України? 6. Як білогвардійці ставилися до українського руху? 7. Коли більшовики повністю звільнили Україну від білогвардійців?

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Прочитати стр. 75-77. Відповіді на тестистр. 81-82

pptx
Пов’язані теми
Історія України, 9 клас, Презентації
Інкл
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку