Вступ до історії. Щупак. НУШ

Про матеріал
Презентація до 1 уроку з Історії 5 клас. За програмою НУШ. Вступ до історії. 5 клас. Щупак - Нова програма.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до історії. 5 клас.§ 1 Що вивчає історія

Номер слайду 2

1. ЩО ТАКЕ ІСТОРІЯ І ЧОМУ ІСТОРІЯ ВАЖЛИВАМіф — це витвір фантазії людей, їхнє уявлення про явища природи або події минулого. сили природи в міфах мають вигляд живих істот, або навпаки: живі істоти наділені силою явищ природи. Міфи та легенди розповідають про богів і героїв

Номер слайду 3

2. ЯК МИ ДІЗНАЄМОСЬ ПРО МИНУЛЕ?

Номер слайду 4

3.ІСТОРІЯ КОЖНОЇ РОДИНИ— ЦЕ ЧАСТИНА ІСТОРІЇ КРАЇНИучасниками яких подій в історії нашої держави були члени вашої родини?

Номер слайду 5

Аналізуємо прочитане. Свідчення 1. З універсалу коронного гетьмана Й. Потоцького (серпень 1742 р.)Мій обов’язок — довести до відома вельможних їх милості панів... про селянина Довбуша, який відомий в цілім Покутськім і Підгірськім краю своєю злістю і зухвалістю, що він вже три роки нападає з ватагою зібраних опришків на містечка і села: грабує, вбиває і нищить. Свідчення 2.Із сучасного інтернет-ресурсу. Перші відомості про героїчну боротьбу Олекси Довбуша проти гнобителів містяться в документах, датованих 1738 роком. Опришки діяли на території Прикарпаття, Закарпаття та Буковини. Вони здійснювали набіги на панські маєтки, садиби лихварів, торговців, заможних селян. Захоплене майно віддавали бідним селянам, серед яких вони мали велику підтримку.1. Про кого розповідається в уривках?2. Чим різняться судження авторів уривків про Олексу Довбуша?3. Подумайте, чому ставлення авторів документів до Олекси Довбуша є різним.*ОПРИШКИ – розбійники, які діяли в Галичині, на Буковині та в Закарпатській Україні в 16–19 ст.

Номер слайду 6

4. ІСТОРИЧНИЙ ФАКТ, ЧАС, ПРОСТІР, ІСТОРИЧНІ ПОДІЇ ТА ЯВИЩАУсе, що колись дійсно відбувалося, — це історичні факти. Запитайте у своїх рідних, які сімейні реліквії зберігаються у вашій родині.

Номер слайду 7

5. МИ ВИВЧАЄМО ІСТОРІЮісторія — це наука про життя людей у минулому, про їхні заняття, думки та дії.«Навіщо вивчати історію в школі?»

pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку