Вступ до робототехніки

Про матеріал
Вступне заняття з робототехніки. Акцентовано увагу на ключових і предметних компетентостях, які можуть одержати учні під час вивчення основ робототехніки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. Робототехніка

Номер слайду 2

Робототехніка − прикладна наука, що займається розробкою автоматизованих технічних систем (роботів). Орієнтована на створення роботів і робототехнічних систем, призначених для автоматизації складних технологічних процесів і операцій, у тому числі для заміни людини при виконанні важких і небезпечних робіт.

Номер слайду 3

Термін «робототехніка» запровадив письменник-фантаст Айзек Азімов у 1940-х роках.

Номер слайду 4

Обов’язкові правила поведінки для роботів, сформульовані А. Азімовим в оповіданні «Я, робот» такі: Робот не може заподіяти шкоду людині або своєю бездіяльністю дозволити, щоб людині була заподіяна шкода;Робот повинен підкорятися наказам людини, за винятком тих, котрі суперечать першому пункту;Робот повинен захищати самого себе, якщо тільки його дії не суперечать першому і другому пунктам.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Робототехніка спирається на такі дисципліни, як інформатика, фізика, математика, кібернетика.

Номер слайду 7

Приводи роботів

Номер слайду 8

Привід — це «м’язи» роботів. В наш час, на початку XXI століття, найбільш розповсюдженими рушіями у приводах є електричні, але застосовуються й інші, що використовують хімічні речовини або стиснене повітря.

Номер слайду 9

Двигуни електричного струму: Поки що, більшість роботів використовують електродвигуни, які можуть бути декількох видів. П'єзодвигуни: Їхні ніжки вібрують та змушують двигун рухатися. Крокові електродвигуни: Вони повертаються покроково на певний кут.

Номер слайду 10

Повітряні м'язи: Пристрій, що забезпечує силу тяги. За накачування стисненим повітрям, м'язи здатні скорочуватися. Причиною такого поводження є плетіння, яке змушує м'язи бути або довгими й тонкими, або короткими й товстими. Через те, що спосіб їх роботи схожий з біологічними м'язами, їх можна використовувати для виробництва роботів з м'язами й скелетом, аналогічними м'язам і скелету тварин. Принцип роботи

Номер слайду 11

Повітряний м’яз

Номер слайду 12

Електроактивні полімери: пластмаса, яка змінює форму у відповідь на електричну стимуляцію. Вони можуть бути сконструйовані таким чином, що можуть гнутися, розтягуватися або скорочуватися.

Номер слайду 13

Електроактивні полімери

Номер слайду 14

Еластичні нанотрубки: Це експериментальна технологія, що знаходиться на ранній стадії розробки. Людський м’яз може бути замінений проводом з такого матеріалу діаметром 8 мм. Такі невеликі «м'язи» можуть допомогти роботам у майбутньому, обганяти і перестрибувати людей.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Використані джерела. Модельна навчальна програма. «Робототехніка. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти. Морзе Н. В. M 79 Основи робототехніки: навчальний посібник / Н. В. Морзе, Л. О. Варченко-Троценко, М. А. Гладун. – Кам’янець-Подільський: ПП Буйницький О. А., 2016. – 184 с. Робототехніка: від глини до нано-матеріалів. https://phm.cuspu.edu.ua/nauka/naukovo-populiarni-publikatsii/2130-robototekhnika-vid-hlyny-do-nano-materialiv.html. Скурихина Ю. А. Робототехника. Программирование в TRIKStudio. - Киров.: Издательство. - 2018. - 185 с.

Номер слайду 17

Кінець

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку