Тематичне оцінювання № 9
Вуглеводи . Нітрогеновмісні органічні сполуки .
Варіант № 1
Рівень І
( за кожну правильну відповідь 0,25 балів )
а) альдегідну і карбоксильну групи ;
б) нітрогрупу і карбоксильну групу ;
в) аміногрупу і карбоксильну групу ;
г) карбоксильну і гідроксильну групи .
2. Розчин глюкози можна відрізнити від розчину сахарози за допомогою ... .
а) КОН ; б) Вr2 ; в) НСІ ; г) амоніачного розчину Аg2 О .
3. Денатурація – це ... .
а) оборотний процес зсідання білка ;
б) втрата природних якостей білка при його розчиненні у воді ;
в) розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти ;
г) руйнування складної структури білка , що призводить до втрати ним біологічної
активності .
4. Скільки гідроксильних груп містить продукт відновлення глюкози – сорбіт ?
а) 4 ; б) 5 ; в) 6 ; г) 3 .
5. Під дією мікроорганізмів білки розкладаються з виділенням ... .
а) амінокислот і аміаку ; б) гліцину та сірководню ;
в) аміаку , сірководню та фенолу ; г) фенолу та амінокислот .
6. Капрон належить до ...
а) синтетичних волокон ; б) натуральних волокон ;
в) штучних волокон ; г) волокон білкової природи .
7. При утворенні дипептиду залишки амінокислот сполучаються між собою ... .
а) одним пептидним зв’язком ; б) двома пептидними зв’язками ;
в) водневим зв’язком ; г) трьома пептидними зв’язками .
8. До продукту повного гідролізу крохмалю додали розчин купрум (ІІ) сульфату та луг і
нагріли . Випав осад червоного кольору . Вкажіть формулу речовини , що випала в осад :
а) СuО ; б) Сu2 О ; в)СuОН ; г) Сu(ОН)2 .
Рівень ІІ
( за кожну правильну відповідь 0,5 балів )
1. Вкажіть назву кінцевого продукту реакції гідролізу крохмалю та його молекулярну масу :
а) сахароза , 342 ; б) глюкоза , 120 ; в) глюкоза , 180 ; г) фруктоза , 180 .
2. Молекула глюкози містить ... .
а) чотири гідроксильні групи й одну альдегідну групи ;
б) дві альдегідні і три гідроксильні групи ;
в) три гідроксильні й одну альдегідну групи ;
г) одну альдегідну і п’ять гідроксильних груп .
3. Амінооцтова кислота реагує з ... .
а) бромною водою , натрій гідроксидом , хлороводнем ;
б) метанолом , хлороводнем , калій гідроксидом ;
в) метаналем , ацетиленом , етанолом ;
г) метаном , бензолом , пропанолом .
4. Які амінокислоти утворяться в результаті гідролізу трипептиду , формула якого
О Н О Н О
СН2 – С – N – СН – С – N – СН2 – С ?
NН2 СН3 ОН
а) серин і гліцин ; б) - аланін і лізин ;
в) гліцин і - аланін ; г) гліцин і глутамін .
Рівень ІІІ
( за кожну правильну відповідь 0,75 балів )
Рівень ІV
( за кожну правильну відповідь 1 бал , а за четверту задачу 2 бали )
Тематичне оцінювання № 9
Вуглеводи . Нітрогеновмісні органічні сполуки .
Варіант № 2
Рівень І
( за кожну правильну відповідь 0,25 балів )
а) фруктози ; б) глюкози ;
в) сахарози ; в) глюконової кислоти .
2. Вкажіть формулу - аланіну :
а) СН2 – СН2 – СООН ; б) СН2 – СООН ;
NН2 NН2
в) СН2 – С – N – СН2 – СН3 ; г) СН3 – СН – СООН .
NН2 О Н NН2
3. Розчин глюкози можна відрізнити від розчину сахарози за допомогою :
а) Вr2 ; б) НВr ; в) Аg2 О (NН3 ) ; г) КОН .
4. Крохмаль – це ... .
а) сірий , аморфний , розчинний у холодній воді порошок ;
б) білий , аморфний порошок , що не розчиняється у холодній воді ;
в) сірий , кристалічний порошок , що добре розчиняється у гарячій воді ;
г) порошок , що розчиняється у холодній воді , утворюючи клейстер .
5. Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить , що ... .
а) у структурі білка є бензольні кільця ;
б) білок – поліпептид ;
в) у структурі білка є водневі зв’язки ;
г) білок містить залишки амінокислот .
6. Вкажіть пептидну групу :
О Н
а) – Н ; б) – С – N - ; в) – СООН ; г) – СОН .
7. Вкажіть проміжний продукт гідролізу крохмалю :
а) глюкоза ; б) сахароза ; в) фруктоза ; г) декстрини .
8. До складу білків входять залишки ... .
а) - амінокислот ; б) карбонових одноосновних кислот ;
в) - амінокислот і спиртів ; г) - амінокислот .
Рівень ІІ
( за кожну правильну відповідь 0,5 балів )
а) 154 ; б) 152 ; в) 164 ; г) 162 .
2. Вкажіть суму коефіціентів у лівій частині рівняння реакції фотосинтезу :
а) 6 ; б) 12 ; в) 18 ; г) 19 .
3. Яка амінокислота утвориться в результаті гідролізу дипептиду , формула якого
СН3 – СН – С – N – СН – СООН ?
NН2 О Н СН3
а) серин ; б) гліцин ; в) глутамін ; г) - аланін .
4. Які функціональні групи є в молекулі продукту окиснення глюкози амоніачним
розчином аргентум оксиду ?
а) одна альдегідна і чотири гідроксильні ;
б) одна карбоксильна і п’ять гідроксильних ;
в) шість гідроксильних і одна карбоксильна ;
г) карбоксильна і чотири гідроксильні .
Рівень ІІІ
( за кожну правильну відповідь 0,75 балів )
Рівень ІV
( за кожну правильну відповідь 1 бал , за четверту задачу 2 бали )
Тематичне оцінювання № 9
Вуглеводи . Нітрогеновмісні органічні сполуки .
Варіант № 3
Рівень І
( за кожну правильну відповідь 0,25 балів )
а) тому , що обидві сполуки можна відновити за допомогою амоніачного розчину Аg2 О ;
б) наявності в їхніх молекулах функціональних груп кількох видів ;
в) наявності в їхніх молекулах альдегідних груп ;
г) в наявності в їхніх молекулах кількох гідроксильних груп .
2. Вкажітьь формулу глюкози :
а) С6 Н12 О5 ; б) С6 Н12 О6 ; в) С12 Н22 О11 ; г) С6 Н10 О5 .
3. Вкажіть вуглеводень , який належить до полісахаридів :
а) глюкоза ; б) сахароза ; в) клітковина ; г) фруктоза .
4. Найхарактернішою властивістю крохмалю є його здатність вступати в реакцію ... .
а) гідрування ; б) гідролізу ; в) гідратації ; г) гідрогенізації .
5. Вкажіть формулу гліцину :
а) СН3 – СН2 – СН – СООН ; б) СН3 – СН – СООН ;
NН2 NН2
в) СН2 – С – N – СН2 – СН3 ; г) СН2 – СООН .
NН2 О Н NН
6. Крохмаль синтезується в рослинах із ... .
а) фруктози ; б) сахарози ; в) глюкози ; г) мурашиного альдегіду .
7. Вкажіть формулу сахарози :
а) С6 Н12 О6 ; б) (С6 Н10 О5)n ; в) С12 Н22 О11 ; г) СН2 О .
8. Фруктоза належить до ... .
а) дисахаридів ; б) моносахаридів ;
в) альдегідоспиртів ; г) полісахаридів .
Рівень ІІ
( за кожну правильну відповідь 0.5 балів )
а) 8 ; б) 9 ; в) 10 ; г) 11.
2. Вкажіть відносну молекулярну масу кінцевого продукту гідролізу крохмалю :
а) 170 ; б) 342 ; в) 120 ; г) 180 .
3. Щоб довести наявність альдегідної групи в молекулі глюкози , можна використати ... .
а) СuО й амоніачний розчин Аg2 О ;
б) етанол і купрум (ІІ) гідроксид ;
в) етанову кислоту і купрум (ІІ) гідроксид ;
г) купрум (ІІ) гідроксид і амоніачний розчин Аg2 О .
4. Вкажіть назву амінокислоти , що утвориться в результаті гідролізу трипептиду , формула
якого СН3 – СН – С – N – СН – С – N – СН – СООН .
NН2 О Н СН3 О Н СН3
а) - аланін ; б) гліцин ; в) лізин ; г) - аланін .
Рівень ІІІ
( за кожну правильну відповідь 0,75 балів )
Рівень ІV
( за кожну правильну відповідь 1 бал , за четверту задачу 2 бали )
неорганічні речовини , можна одержати натрієву сіль - аланіну . Вкажіть необхідні
умови проведення реакцій .
oб’єм розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 20% та густиною 1,219 г/мл
потрібно використати для нейтралізації добутої амінокислоти ?
Тематичне оцінювання № 9
Вуглеводи . Нітрогеновмісні органічні сполуки .
Варіант № 4
Рівень І
( за кожну правильну відповідь 0,25 балів )
а) столовий буряк , картопля , рис ; б) виноград , картопля , рис ;
в) рис , цукрова тростина , пшениця ; г) картопля , рис , пшениця .
2. Вкажіть прдукт гідролізу целюлози :
а) фруктоза ; б) глюкоза ; в) крохмаль ; г) сахароза .
3. При гідруванні глюкози ... .
а) альдегідна група окиснюється і утворюється глюконова кислота ;
б) відновлюється альдегідна група і утворюється глюконова кислота ;
в) вона полімеризується ;
г) вона гідролізується .
4. Наявність яких функціональних груп обумовлює амфотерні властивості амінокислот ?
а) – NН2 , - ОН ; б) – СООН , - SН ; в) – СООН , - NН2 ; г) – ОН , - СООН .
5. Первинна структура білка – це ... .
а) просторова конфігурація , якої набуває поліпептидний ланцюг ;
б) послідовністьт чергування карбоксильних груп ;
в) послідовність чергування аміногруп ;
г) послідовність , у якій залишки - амінокислот сполучені в молекулі білка .
6. Вкажіть речовину , яка належить до біополімерів :
а) клітковина ; б) фруктоза ;
в) крохмаль ; г) білок курячого яйця .
7. Вкажіть речовини , які належать до вуглеводів :
а) крохмаль , глюкоза , натрій стеарат ;
б) целюлоза , етанол , глюкоза ;
в) глюкоза , глюконова кислота , тристеарин ;
г) трипептид амінооцтової кислоти .
8. Які функціональні групи входять до складу молекули глюкози ?
а) карбоксильна та гідроксильна ; б) гідроксильна та карбонільна ;
в) альдегідна і карбонільна ; г) альдегідна і гідроксильна.
Рівень ІІ
( за кожну правильну відповідь 0,5 балів )
СН2 – С – N – СН2 – С – N – СН2 – СООН
NН2 О Н О Н
2. Вкажіть суму всіх коефіціентів у рівнянні реакції , що описує процес окиснення глюкози
в клітинах людського організму :
а) 18 ; б) 12 ; в) 19 ; г) 20 .
3. Вкажіть значення відносної молекулярної маси мономеру , з якого виготовляють
капронове волокно :
а) 61 ; б) 115 ; в) 131 ; г) 70 .
4. Вкажіть назви амінокислот , які утворяться при гідролізі дипептиду , формула якого
СН3 – СН – С – N – СН2 – СООН .
NН2 О Н
а) гліцин і амінооцтова кислота ; б) гліцин і - аланін ;
в) гліцин і - аланін ; г) амінопропіонова кислота й аланін .
Рівень ІІІ
( за кожну правильну відповідь 0,75 балів )
Рівень ІV
( за кожну правильну відповідь 1 бал , за четверту задачу 2 бали )
Тематичне оцінювання № 9
Вуглеводи . Нітрогеновмісні органічні сполуки .
Варіант № 5
Рівень І
( за кожну правильну відповідь 0,25 балів )
а) сахароза ; б) фруктоза ; в) целюлоза ; г) крохмаль .
2. Вкажіть формулу целюлози :
а) С6 Н12 О6 ; б) С6 Н10 О5 ; в) (С6 Н10 О5)n ; г) С12 Н22 О11 .
3. Глюкоза – це ... .
а) багатоатомний спирт ; б) альдегід ;
в) альдегідоспирт ; г) дисахарид .
4. Денатурація білка може відбуватися при ... .
а) дії на білки сульфатною кислотою ; б) розчиненні білків у воді ;
в) дії на білки воднем ; г) дії на білки вуглекислим газом .
5. Яку речовину використовують для виявлення крохмалю ?
а) Н2 SО4 ; б) СuSО4 ; в) І2 ; г) КМnО4 .
6. Вкажіть вуглевод , який належить до полісахаридів :
а) крохмаль ; б) сахароза ; в) фруктоза ; г) глюкоза .
7. Скільки амінокислот беруть участь в побудові білкових макромолекул ?
а) 2 ; б) близько 20 ; в) 3 ; г) 4 .
8. Основною сировиною для промислового добування сахарози є ... .
а) соки овочів і фруктів ; б) соняшник і картопля ;
в) злакові культури ; в) корені цукрових буряків і цукрова тросстина .
Рівень ІІ
( за кожну правильну відповідь 0,5 балів )
а) 3 ; б) 2 ; в) 1 ; г) 4 .
2. Вкажіть суму всіх коефіціентів у рівнянні реакції спиртового бродіння глюкози :
а) 4 ; б) 5 ; в) 3 ; г) 6 .
3. Вкажіть назву амінокислоти , що утвориться при гідролізі трипептиду , формула якого
СН2 – С – N – СН2 – С – N – СООН .
NН2 О Н О Н
а) - амінопропіонова ; б) аланін ;
в) гліцин ; г) серин .
4. Вкажіть формулу етилового естеру - амінопропіонової кислоти :
а) СН2 – СН2 – СООС2 Н5 ; б) СН3 – СН – СООС2 Н5 ;
NН2 NН2
в) СН2 – СООС2 Н5 ; г) СН3 – СН – СОСН3 .
NН2 NН2
Рівень ІІІ
( за кожну правильну відповідь 0,75 балів )
1. Напишіть структурну формулу трипептиду - амінопропіонової кислоти .
2. Яку масу етанолу можна одержати в результаті спиртового бродіння глюкози масою
0,2 кг ?
3. Яку масу глюконової кислоти можна одержати з 1,8 г глюкози , якщо вихід кислоти
становить 90% ?
4.У результаті гідролізу фільтрувального паперу масою 36 г у присутності концентрованої
хлоридної кислоти одержали 32 г глюкози . Визначте вихід глюкози .
Рівень ІV
( за кожну правильну відповідь 1 бал , за четверту задачу 2 бали )