Вулкани матеріали на уроки гегографії

Про матеріал
Не варто пояснювати, наскільки небезпечні діючі вулкани. Ці стародавні красиві гори з кратерами колись були важливою ланкою у формуванні нашої планети, і по всій Землі їх було безліч. Зараз, порівняно з минулими ерами і епохами, їх залишилося небагато, проте деякі з них вивергаються і захоплюють одночасно. Людство, незважаючи на всі досягнення науки, так до кінця і не навчилося розгадувати їхні таємниці і передбачати виверження. Виверження вулкана — одна зі стихійних катастроф, які людина не в силах контролювати. Усередині земної кори постійно відбу-ваються зміни, які призводять і до землетрусів, і до цунамі, і до вивержень. Тому найнебезпечніші вулкани світу перебувають під постійним контролем вчених.
Перегляд файлу

 

Міністерство освіти та науки України

Відділ освіти, молоді та спорту

Корецької районної державної адміністрації

Корецький районний методичний кабінет

 

fako 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      Підготував :

                                                                                        Вчитель географії

                                                                                               Іванівської ЗШ І-ІІ ст.

                                                                                                     Синюк Микола

 

 

 

 Упорядник :

                    Синюк  Микола Ростиславович – вчитель географії    та біології

                     Іванівської ЗШ І-ІІ ст. Спеціаліст І категорії

Рецензент:  

                    Власюк Валентина Ярославівна 

Директор Іванівської  ЗШ І –ІІ ст.Спеціаліст вищої категорії

 

    У посібнику подано матеріали для використання на уроках географії

 

 у 6-7 класах та позаурочних заходах.

 

 

      Розглянуто на засіданні МО вчителів - предметників

  Іванівської ЗШ І –ІІ ст.  від 11.11.2016 р. протокол №2

 

Рекомендовано до друку та поширення на засіданні  методичної ради

Іванівської ЗШ І- ІІ ст. від 16.11.2016 р.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не варто пояснювати, наскільки небезпечні діючі вулкани. Ці стародавні красиві гори з кратерами колись були важливою ланкою у формуванні нашої планети, і по всій Землі їх було безліч. Зараз, порівняно з минулими ерами і епохами, їх залишилося небагато, проте деякі з них вивергаються і захоплюють одночасно. Людство, незважаючи на всі досягнення науки, так до кінця і не навчилося розгадувати їхні таємниці і передбачати виверження.

Виверження вулкана — одна зі стихійних катастроф, які людина не в силах контролювати. Усередині земної кори постійно відбу-ваються зміни, які призводять і до землетрусів, і до цунамі, і до вивержень. Тому найнебезпечніші вулкани світу перебувають під постійним контролем вчених.

 

найбільший вулкан в світі як називається і де знаходиться

 

 

 

 

Кракатау

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

 

 

       Кракатау — вулканічний острів в Індонезії, що розташувався між островами Ява і Суматра. Під час виверження 1883 року вулкан викинув понад 25 кубічних кілометрів каміння, попелу та пемзи і створив найгучніший історично відомий звук — катастрофічний вибух було добре чути в місцях на таких далеких відстанях, як Перт в Австралії (приблизно 1930 миль, або 3100 км), і острів Родригес поблизу Маврикію (приблизно 3000 миль, або 4800 км). Ударна хвиля в атмосфері обійшла Землю сім разів і була реєстрована протягом п'яти днів. Поблизу острова Кракатау, відповідно до офіційних записів, зруйновано 165 міст та сіл і 132 серйозно пошкоджено, щонайменше 36 417 людей загинуло і багато тисяч потерпіло внаслідок виверження, переважно від цунамі, спричинених вибухом. Вибух зруйнував дві третини конуса Кракатау, який перед тим сягав висоти 2000 м. Після виверження декілька років спостерігалися інтенсивні свічення неба, зменшення прозорості атмосфери Землі. Останній раз вивергався в 2012.

                                                           Везувій

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

 

  Везувій  — активний вулкан на півдні Італії біля Неаполя. Висота 1277 метрів, діаметр кратера дорівнює приблизно 750 метрам. Один з трьох діючих вулканів Італії, єдиний діючий вулкан материкової Європи. Відомий тим, що під час плініанського виверження знищив римські міста Помпеї і Геркуланум у 79 році н. е. Приблизне число загиблих в Помпеях — 2 000 чоловік. Вважається одним із найнебезпечніших вулканів світу. Відомо більше 80 значних вивержень цього вулкана, останнє з яких сталося в 1944 році.

У кратері та на свіжих лавових потоках іноді вириваються водяні пари й гази з температурою до 400 °C. Лави й туфи, вивітрюючись, створили родючий ґрунт схилів Везувію. На нижній частині схилів знаходяться фруктові сади та виноградники, вище, до висоти приблизно 800 метрів — соснові гаї.

 

 

 

Футзіяма

 

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

 

       Фудзіяма — один із символів Японії, гора практично ідеальною конічної форми, що вважається священною в японській культурі. Останнє виверження цього вулкана відбулося триста років тому, але невеликий ризик повторного залишається досі.

 

 

 

 

 

 

 

 

Кіліманджаро

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

 

 

 

       Кіліманджа́ро — гірський масив, потенційно активний страто-вулкан на північному сході Танзанії, найвища точка Африки над рівнем моря (5895 м). З 1902 по 1918 роки мав назву Вершина Кайзе-ра Вільгельма . Кіліманджаро підноситься над плоскогір'ям Масаї, яке розташоване на висоті 900 метрів над рівнем моря. Про поход-ження назви є декілька версій. У 2003 році вчені прийшли до вис-новку, що розплавлена лава знаходиться всього в 400 метрах під кратером головної вершини Кібо. Хоча й не прогнозується іншої активності, крім викидів газу, що відбуваються зараз, існують побоювання, що вулкан може обрушитися, що призведе до великого виверження.

 

 

Етна

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

 

 

        Етна, розташований в Італії — найвищий діючий вулкан на території Європи. Він перевершує Везувій за розміром в два з половиною рази, але має більш м'який характер. Невеликі виверження відбуваються з частотою в два-три місяці, але не приносять особливого збитку. Його висоту важко вказати точно, тому що вона постійно змінюється внаслідок вивержень та викидів шлаків. Площа підошви вулканічної споруди становить близько 1250 км².

       Селяни з навколишніх поселень іноді називають Етну  — гадюка, через те, що під час вивержень лавові потоки знищують житло і врожай.

 

 

 

Попокатепетль

 

10 найнебезпечніших вулканів світу

   Попокатепетль — вулкан в Мексиці, чия назва перекладається як "паруючий пагорб". Це друга за висотою гора в усій країні, до цих пір проявляюча високу активність. В останні роки жителі околиць очікують нового виверження.

      Активність почала спостерігатися 31 серпня 2011 р.: вулкан чотири рази викинув пару, газ і попіл зі свого кратера.

  З середини квітня 2012 року почалася нова фаза активності вулкану .

Велике виверженя вулкана відбулося 28 березня 2016 року, внаслідок в небо здійнявся стовп попелу і диму заввишки 2 000 метрів.

 

 

 

 

 

Гекла

 

http://static.republika.co.id/uploads/images/headline_slide/gunung-sakurajima-gunung-berapi-di-jepang-_160504024021-966.jpg

 

        Ге́кла — найвідоміший вулкан у Ісландії, котрий є дуже активним. Висота гори сягає 1491 метрів над рівнем моря, вона вражаюче височіє над долинами півдня Ісландії. Останнє виверження відбулося 28 лютого 2000 року.

Протягом століть, Гекла вважалася воротами до пекла, де душі проклятих горіли у Вивчення відкладень вулканічного попелу виявили, що вулкан був активним принаймні протягом останніх 6600 років. Ісландці з часу заселення країни були свідками близько 20 вивержень основного кратера Гекли, і ще восьми з додаткових кратерів вулкану.вічному вогні.

 

 

 

 

 

 

Льюльяйльяко

 

http://luxetour-rostov.ru/wp-content/uploads/2012/04/13808478_f.jpg

           Льюльяйльяко - найвищий з діючих вулканів планети, п'ятий за висотою вулкан в світі і сьома за висотою вершина західної півкулі. Снігова лінія на західному схилі перевищує 6500 метрів (найвище становище снігової лінії на землі).

Вершина вулкана утворена невеликим і добре збереженим конусом, який розташовується на більш старому плейстоценовому підставі. Винесені при обваленні більш давнього вулкана (близько 150 тис. років тому) нагромадження каміння тягнуться на схід у бік Аргентини.

        Льюльяйльяко також є відомим археологічним пам'ятником - у 1999 році на його вершині були виявлені муміфіковані тіла трьох дітей інків (хлопчик і дівчинка 4-5 років, дівчинка 13 років), імовірно принесені в жертву 500 років тому.

 

 

 

 

Сан-Педро

 

http://toptravelideas.ru/wp-content/uploads/2015/03/%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD-%D0%98%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%83.jpg

       Сан-Педро — один з найвищих активних вулканів у світі, розташований на межі пустелі Атакама . Поруч з цим вулканом знаходиться ще один, Сан-Пабло, сполучений з Сан-Педро високою сідловиною.

      Відноситься до стратовулканів, складений переважно базальтами, андезитами і дацитами. Висота вулкана 6145 метрів, відносна висота 2024 метра. Останнє виверження вулкана Сан-Педро спостерігалося у 1960 році.

       Перше документально підтверджене сходження на вулкан здійснив 16 липня 1903 року член французької експедиції Джордж Корті у супроводі чилійця Филемона Моралеса.

 

 

 

 

Котопахі

 

 

http://free4kwallpaper.com/wp-content/uploads/2016/02/Free-2016-Quito-Ecuador-4K-Wallpaper.jpg

 

         Котопахі — діючий вулкан в Еквадорських Андах висотою 5 897 м над рівнем моря, розташований за 75 км на південь від Кіто. Це друга за висотою вершина країни, що має форму майже ідеально симетричного конусу, висотою близько 3 800 м від основи. На горі знаходиться один з небагатьох льодовиків в екваторіальній зоні, що починається з висоти близько 5 000 м.

         15 серпня 2015 року на вулкані розпочалося нове виверження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орісаба

 

 

https://report.az/storage/news/61ed4eaa456f1a10a270d66321316335/4f21a658-1059-4063-b2ec-18fa0c334f47_640.jpg

 

        Судячи по міфах, які складали про горе місцеві племена, вулкан час від часу показував свій норов. Але не дуже часто. Перекази і легенди вживають слово "іноді". Але перед прибуттям європейців виверження почастішали, ніби віщуючи загибель цивілізації ацтеків. Іспанські хроніки дозволяють нам судити про те, що вони відбувалися із завидною регулярністю. Судіть самі: 1537;  1545;   1559;  1566;  1569;  1613 ; 1630 рр Потім виверження сталося з інтервалом у п'ятдесят сім років - в 1687 році. Після цього Орисаба-вулкан раптом перетворився в гору. Ні хмаринки пари, ні іскри не з'являлося більше з його кратера. Крижаний панцир скував пік, і його сяйво притягує до себе любителів підкорення вершин.

 

Ключевська сопка

 

http://s.fishki.net/upload/users/2016/01/17/745877/5be4b3887cf48692b686147e4dacf825.jpg

        Останнє виверження Ключевського вулкана розпочалося у січні 2015 року. До цього базальтова лава вивергалася з січня по травень 2005, у 2008, 20092010, 2012, 2013 та 2016 році. Потужне виверження 2005 року викликало просідання сопки приблизно на 50 м: з 4800 до 4750 м. Виверження 2009 року почалося у вересні. В результаті виверження висота вулкана досягла 5000 метрів. Це було одне із найбільших вивержень, яке тривало аж до грудня 2010 року. У 2016 р. висота попільного шлейфу становила 7 км а його протяжітельность понад 40 км. Під час останніх вивержень лава частково розтопила льодовики Ермана та Чорний. В околицях вулкана, в селищі Ключі, пройшли рясні попелопади.

 

 

Література

 

1. Атлас Світу. – Київ,2002.

 

2. В.Ю. Пестушко , підручник Географія світу 6 кл.- Київ     

    «Генеза»2014

 

3. В.Ю. Пестушко , підручник Географія світу 7  кл. .- Київ     

    «Генеза»2015

 

4. Інтернет – ресурс

 

 5.Науково-методичний журнал «Географія» №17,2007р.

 

6.О.Є.Шматько Пракичний довідник «Географія» .-Харків ,2009.

 

7. О.Я. Скуратович ,підручник Географія 6 кл.-Київ «Педагогічна преса»,- 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. helen helen
    Дякую автору за роботу. Дуже цікавий матеріал, чітка подача,без зайвого.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
1769
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку