Вулканізм і вулкани. Гарячі джерела і гейзери

Про матеріал

Презентація на тему: "Вулканізм і вулкани. Гарячі джерела і гейзери" до уроку географії 6 клас. Посилання на Ютуб-канал: https://www.youtube.com/watch?v=Lffe3H3Do10

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вулканізм і вулкани. Гарячі джерела та гейзери.

Номер слайду 2

Магматизм — сукупність процесів виплавлення магми, її еволюції, переміщення, взаємодії з твердими породами і застигання. Магматизм. Внутрішній (плутонізм)Зовнішній (вулканізм)Вулкан Безіменний, Камчаткаг. Аюдаг (Ведмідь-гора), Крим

Номер слайду 3

Внутрішній магматизм. Плутон, Намібія. Плутон — загальна назва окремих самостійних глибинних магматичних тіл. Утворюються при застиганні у верхніх шарах земної кори магми, що проникла з нижньої частини кори або з мантії. (батоліти, лаколіти, лополіти тощо) Батолі́т (від грец. bathos — глибина і lithos — камінь) — форма залягання глибинних магматичних гірських порід, є результатом проплавлення магмою гірських порід. Гранітний купол-батоліт Хаф-Доум, СШАКласичний лаколіт. Аюдаг, Крим, Україна. Лаколі́т — форма залягання магматичних гірських порід, що залягає на невеликій глибині.

Номер слайду 4

Хібінський масив (Хібіни) на Кольському півострові (Росія) - найбільший плутон світу. Його площа становить 1327 км².

Номер слайду 5

Вулканізм — це вилив магми на поверхню суші або дно океанів по тріщинах або каналах. Вулкан – це височина (найчастіше гора конусоподібної форми), що виникає над каналами і тріщинами в земній корі, по яким на земну поверхню вивергаються лава, попіл, гарячі гази, пари води і уламки гірських порід.

Номер слайду 6

Картина Тінторетто «Кузня Вулкана»Древні римляни вважали, що у середині вулкана знаходиться кузня бога вогню і ковальських справ Вулкана (грецький Гефест), де він виковує різноманітні обладунки та зброю для олімпійських богів. Назва сучасних вулканів також пов'язана з назвою вулканічного острова Вулькано в Італії. Він вважався домом бога вітру Еола та кузнею бога Вулкана.

Номер слайду 7

Кратер (від грец.— чаша) — чашоподібне поглиблення на плоскій вершині вулкана. Жерло — трубоподібний канал, по якому магма виливається на поверхню. Вулканічний осередок (вогнище) — підземний резервуар магми. Вулканічний попіл — один із продуктів подрібнення магми. Складається з двох частин пилу і піску менше 2 мм у діаметрі. Бічний кратер — побічний кратер вулкана, розташований на його схилі та представляє собою закінчення вивідного каналу, що відходить від центрального жерла.

Номер слайду 8

Стратовулкан (від лат. — «шар») або композитний вулкан — тип вулкану, що має конічну форму і складається з багатьох шарів затверділої лави, тефри, пемзи і вулканічного попелу.

Номер слайду 9

Вулкані́чний по́піл —матеріал (тефра) з розміром частинок менше 2 мм, що утворюється внаслідок дроблення вулканічними вибухами рідкої лави і вулканічних порід — продуктів більш ранніх вивержень.

Номер слайду 10

Лава — вогненно-рідка розплавлена речовина земних надр, що виливається на земну поверхню під час вивержень вулканів. Магма (від грец. – тісто) — природний високотемпературний розплав, який утворюється в надрах Землі. Температура магми 2000-2500°С.

Номер слайду 11

Вулканічна бомба — застигла грудка лави, викинута під час виверження з жерла вулкана в рідкому стані, її форма залежить від складу лави.

Номер слайду 12

Вулканічний туф. Центральний масив, Франція. Вулкані́чний туф — зцементована гірська порода, яка утворилася з твердих продуктів вулканічних вивержень (попелу, лапілей, вулканічних бомб), згодом ущільнених і зцементованих.

Номер слайду 13

Кратер вулкана Ньїрагонго в Африці. Вулканічний кратер — чашоподібне заглиблення на вершині або схилі вулкана, яке утворилося внаслідок вулканічної активності. Кратер вулкана Везувій. Вулканічне кратерне озеро Келімуту, о. Флорес, Індонезія. Лавове озеро

Номер слайду 14

Кальде́ра (ісп. caldera — великий казан) — циркоподібне заглиблення із крутими стінками й більш-менш рівним дном, що утворилося внаслідок провалу вершини вулкана та, у деяких випадках, прилеглої місцевості. Від кратера кальдера відрізняється походженням і більшими розмірами (у поперечнику до 10-15 км й більше). Часто кальдера може бути наповнена водою. Кальдера і кратер вулкана Пінатубо, Філіппіни. Кальдера вулкана Анякчак, Аляска. Кальдера вулкана Мауна-Лоа, Гаваї

Номер слайду 15

Кратер Нгоронгоро в Танзанії – найбільша в світі незаповнена кальдера, глибиною 610 м і площею 260 км². В ній розташовано однойменний національний парк Нгоронгоро. Кратер вважається природною замкнутою системою, де зібрано численні види місцевої фауни.

Номер слайду 16

Вулканічні пояси. Поясніть, чому вулкани розташовані у вулканічних поясах, що збігаються з сейсмічними?Вулканічний пояс — місце розташування або зіткнення літосферних плит, де розташовані вулкани і найчастіше трапляються виверження вулканів. Вулканічний пояс переважно збігається із сейсмічним. Тому місця розташування вулканів часто збігаються із епіцентрами землетрусів.1 – Тихоокеанське вогнене кільце 2 – Альпійсько-Гімалайський вулканічний пояс

Номер слайду 17

Додайте 1-2 слайди з інформацією про один вулкан, якого немає у презентації.

Номер слайду 18

Вулкани. ДіючіСплячіЗгасліЗа допомогою Інтернету наведіть по 3 приклади до 3 груп вулканів за активністю.

Номер слайду 19

Влк. Охос-дель-Саладо («Солоні очі») – найвищий вулкан в світі. Висота 6690 м. На кордоні Чилі та Аргентини.

Номер слайду 20

Влк. Кракатау відомий наймасштабнішим історичним виверженням на Землі у 1883 р. Висота 813 м. Розташований в Індонезії. Під час виверження 1883 р. вулкан викинув понад 25 км³ каміння, попелу та пемзи і створив найгучніший історично відомий звук — катастрофічний вибух було добре чути в місцях на таких далеких відстанях, як Перт в Австралії (приблизно 3100 км), і о. Родригес поблизу Маврикію (приблизно за 4800 км). За оцінками, енергія, що виділилася від вибуху, дорівнювала приблизно 200 мегатонн тротилу, що приблизно в 4 рази перевищує потужність «Цар-бомби», найпотужнішої термоядерної зброї, що коли-небудь була випробувана людством. Ударна хвиля в атмосфері обійшла Землю 7 разів і була реєстрована протягом 5 днів.

Номер слайду 21

Влк. Мауна-Лоа на Гавайських островах – найбільний діючий вулканічний масив у світі (щитовий мегавулкан). Об'єм 75 000 км³, висота – 4169 м над рівнем моря.

Номер слайду 22

Масив Таму - згаслий підводний вулкан, найбільший (за площею) відомий вулкан на Землі і один з найбільших у Сонячній системі. Розміри масиву Таму складають приблизно 450 на 650 км, його висота становить близько 4,5 км, а вершина знаходиться на 2 км нижче рівня моря.

Номер слайду 23

Мау́на Кеа («Біла гора») — неактивний щитовий вулкан на Гавайських островах. Мауна-Кеа — найвища гора на Землі, якщо її вимірювати від основи до вершини. Її загальна висота (від підніжжя на океанічному дні до вершини) — 10203 м, із яких лише 4205 м височіє над водою. Основа гори знаходиться приблизно на 6 000 м нижче рівня Тихого Океану. Повна висота Мауна-Кеа на 1355 м більша від висоти г. Еверест, виміряної від рівня моря.

Номер слайду 24

Влк. Льюльяйльяко або Юяйяко — діючий вулкан у Андах, на кордоні Чилі та Аргентини. Має абсолютну висоту 6739 м, відносну — майже 2,5 км. На вершині — вічне заледеніння. Останнє вибухове виверження датується 1877 р. Вважається одним з найвищих діючих вулканів на Землі.

Номер слайду 25

Влк. Котопахі — діючий вулкан в Еквадорських Андах висотою 5897 м над рівнем моря, розташований за 75 км на південь від Кіто. Станом на 2016 р. має висоту — 5911 м. Вважається одним з найбільших вулканів світу. (Поясніть, чому висота вулканів змінюється з роками?)

Номер слайду 26

Влк. Ерта-Але є найактивнішим з вулканів Ефіопії та одним з найактивніших вулканів світу. Це один із 6 вулканів, які мають лавове озеро. Також Ерта-Але єдиний у світі вулкан, що має два лавових озера: це робить його унікальним.

Номер слайду 27

Ельбрус — найвища вершина Кавказу, найвища вершина Росії. Один з найвищих сплячих стратовулканів в світі. Висота 5642 м. Останнє виверження датується 50 роком н. е. (± 50 років).

Номер слайду 28

Ключе́вська Сопка - діючий стратовулкан на східному узбережжі півострова Камчатки, Росія. Найвищий вулкан Євразії, висота 4 754  м і один з найактивніших вулканів Євразії. Останнє виверження вулкана розпочалося у січні 2015 р.

Номер слайду 29

Етна – найвищий діючий вулкан Європи, розташований на о. Сицилія, висота 3326-3350м.

Номер слайду 30

Виверження вулкана Стромболі - це одне практично безперервне виверження, що триває протягом останніх 20000 років. Цей тип, іменований стромболіанським, характеризується малими і помірними вибухами на вершині кратера з інтервалом від кількох хвилин до 1 години (в середньому, 15-20 хв). Влк. Стромболі на однойменному острові в Тірренському морі має висоту 926 м. Виверження Стромболі переважно вибухові. Виливи лави трапляються рідко.

Номер слайду 31

Попокатепетль («Гора, що димить») – діючий вулкан і друга за висотою вершина Мексики (5452 м). Вулкан майже безперервно димить.

Номер слайду 32

Влк. Ісалько — наймолодший із сальвадорських вулканів і один з наймолодших на американському континенті. Із жерла (кратер сягає 250 м у діаметрі) цієї гори (1885 м над рівнем моря) практично безперервно (ось уже впродовж 196 років постійних спостережень) відбуваються викиди вулканічного попелу і порід максимально на 300-метрову висоту. Виверження від Ісалько можна побачити в Тихому океані, через що вулкан дістав другу назву — «Тихоокеанський маяк». Це найвідоміший природний маяк. Вулкан зображено на банкноті Сальвадора.

Номер слайду 33

Влк. Ньїрагонго — вулкан в африканських горах Вірунга в Конго, відомий найбільшим лавовим озером. Головний кратер вулкана має 250 м у глибину і 2 км в ширину.

Номер слайду 34

Найвища планетна гора в Сонячній системі - вулкан Олімп на Марсі . Він має висоту 26 км від його основи. Олімп сягає до 540 км завширшки і має круті схили по краях висотою до 7 км. Олімп — згаслий вулкан, який утворився потоками лави, що вивергалися з надр і затверділи. Оскільки ширина вулкана більш ніж на порядок перевищує його висоту, то виверження відбувалися тривалий час.

Номер слайду 35

Найвищий вулкан на планеті Венера – гора Маат. Він височить майже на 5 км над навколишньою місцевістю і на 9 км над середнім рівнем поверхні Венери. Теперішня активність у гори Маат не була зафіксована, але є ряд ознак того, що виверження було порівняно недавно. Гора Маат — це щитовий вулкан діаметром в сотні кілометрів з дуже пологими схилами. Ці схили вкриті потоками застиглої лави довжиною до 400 км.

Номер слайду 36

Практична робота на контурні картіЗа допомогою відповідних карт атласу позначити на контурній карті (Фізична карта півкуль) вулканічні пояси та основні вулкани суходолу.* влк. Кракатау – діючий вулкан* влк. Ельбрус – сплячий чи згаслий вулкан. Приклад позначення:

Номер слайду 37

Виверження вулкана – стихійне явище.

Номер слайду 38

Майже 2000 років люди пам'ятають про виверження вулкана Везувій (Італія) 24 серпня 79 р. н. е. Це виверження знищило три багатих давньоримських міста — Стабію, Геркуланум і Помпеї.

Номер слайду 39

Геотермальні джерела – підземні води, що мають підвищену температуру (вище 20 °C), пов'язані з магматизмом. Велике призматичне джерело — найбільше в США і третє за розміром у світі гаряче джерело. Розташоване в Єллоустонському національному парку в Середньому басейні гейзерів. Розміри джерела приблизно 75 на 91 м, завглибшки 40 м. Викиди приблизно 2000 л води на хвилину температурою 70 °C.

Номер слайду 40

Озеро Хевіз в Угорщині – це найбільше термальне озеро в світі площею (47 500 м²). Дейльдартунгюхвер в Ісландії– найбільше гаряче джерело Європи. Він виносить 180 л/с води з температурою +97 °C. Річка Шанай-Тімпішка в Перу – єдина кипляча річка в світі, температура води до 100 °С. Японські макаки гріються в термальних джерелах Дзигокудані в Японії. Гарячий водоспад Намток Рон Клонг Том в Таіланді.

Номер слайду 41

Глибоководні гідротермальні джерела («чорні та білі курці») — високотемпературні підводні джерела на дні океанів, у зоні середино-океанічних хребтів. Чорні курці — їм властива вища температура води (350—400 °C), «дим» має темне забарвлення, зумовлене наявністю піротину та аморфного кремнезему з домішками сульфідів міді та цинку. Білі курці — мають меншу температуру (до 330 °C), «дим» має світле забарвлення й складається з ангідриту, бариту та кремнезему. В «чорних курцях» утворилися унікальні біологічні системи, що використовують не енергію світла, а енергію розкладання сірководню та вуглекислого газу. Тут мешкають мікроскопічні археї, кільчасті черви ріфтії, ракоподібні та молюски, які пристосувались до унікальних умов життя за коливання низьких та високих температур, високого тиску, наявності отруйних газів та відсутності світла.

Номер слайду 42

Фумароли — невеликі отвори і тріщинки, якими підіймаються струмені гарячої водяної пари і газів, що виділяються з магми. Велика кількість фумарол є в регіонах з активною вулканічною діяльністю: в Єллоустонському національному парку і національному парку Катмай (Долина десяти тисяч димів) в США, в Росії (на Камчатці і Курильських островах, в тому числі біля вулкана Авачинська сопка), Ісландії, Чилі та Китаї.

Номер слайду 43

Гейзер — джерело, що періодично фонтанує гарячою водою та парою і є одним із проявів пізніх стадій вулканізму.

Номер слайду 44

Найбільшим діючим гейзером в світі вважається Пароплав (Steamboat), розташований в Йеллоустонськом національному парку. Стовп води температурою 70 °С може досягати висоти 90 м.. Гейзер славиться своєю непередбачуваністю, між великими виверженнями може пройти від 4 днів до 50 років. Найвідоміші долини гейзерів розташовані в Ісландії, Єллоустоуні (США), на Камчатці (Росія) та Новій Зеландії.

Номер слайду 45

Доповніть речення: Вулканологія – це…

Номер слайду 46

Фільм «Виверження вулканів»Домашнє завдання для допитливих: Знайдіть вулкани за їх координатами:1) 37° пн. ш.; 140° сх. д.2) 37° пн. ш.; 13° сх. д.3) 3° пд. ш.; 37° сх. д.4) 40° пн. ш.; 14° сх. д.5) 4° пн. ш.; 75° з. д.6) 00° 41′ пд. ш.; 78° з. д.

pptx
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
1991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку