Взаємні права та обов'зки батьків і дітей

Про матеріал
Презентація з предмету Основи правознавства за темою "Взаємні права та обов'зки батьків і дітей"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Взаємні права та обов’язки батьків та дітей

Номер слайду 2

• ….. – це форма спілкування (Аристотель).• ….. – це економічна клітина соціуму (Ф. Енгельс).• ….. – перше джерело, з якого починається велика ріка почуттів і переконань

Номер слайду 3

Сім’я — це пристань і гавань,Сюди повертаєшся зновІз мандрів далеких і плавань,Тут вічно панує любов. Тебе тут завжди пам’ятають,Куди б ти не їхав, не йшов,На тебе постійно чекають. Увага, турбота, любов.

Номер слайду 4

„Відкритий мікрофон”.- Які ви можете назвати права і обов’язки батьків щодо дітей? Як ви думаєте, начому вони ґрунтуються?

Номер слайду 5

1. Взаємні права та обов’язки батьків і дітей.- Стаття 3 СКУ говорить, що сім’ю складають особи, які проживають спільно,пов’язанні спільним побутом та мають взаємні права та обов’язки. Успішність сім’ї залежить від всіх її членів і ґрунтується на взаємній відповідальності та повазі батьків і дітей.

Номер слайду 6

Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою. Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матерівизначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батькавизначається:1) за заявою матері та батька дитини;3) за рішенням суду. Стаття 141. Рівність прав та обов’язків батьків щодо дитини1. Мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини. Стаття 142. Рівність прав та обов’язків дітей щодо батьків Діти мають рівні права та обов’язки щодо батьків, незалежно від того, чи перебували їхні батьки у шлюбі між собою.

Номер слайду 7

Стаття 151. Права батьків щодо виховання дитини.1. Батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.2. Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати її на виховання фізичним та юридичним особам.3. Батьки мають право обирати форми та методи виховання, крім тих, які суперечать закону, моральним засадам суспільства. Стаття 152. Забезпечення права дитини на належне батьківське виховання1. Право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.2. Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов'язків щодо неї.3. Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.4. Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років. Стаття 153. Права батьків та дитини на спілкування1. Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Стаття 155. Здійснення батьківських прав та виконання батьківських обов'язків1. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.2. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.3. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.4. Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Номер слайду 8

Між батьками 10-річного Тараса виникла суперечка про місце його проживання, оскільки шлюб між ними було розірвано. У ході розгляду справи було встановлено: обоє батьків відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків, можуть створити приблизно рівні умови для виховання та розвитку Тараса, збереження його здоров’я. Стаття 160 СК. Право батьків на визначення місця проживання дитини1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. 2. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. 3. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Стаття 161. Спір між матірёю та батьком щодо місця проживання малолітньої дитини1. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоровёя та інші обставини, що мають істотне значення.2. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.3. Якщо орган опіки та піклування або суд визнав, що жоден із батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, на вимогу баби, діда або інших родичів, залучених до участі у справі, дитина може бути передана комусь із них. Якщо дитина не може бути передана жодній із цих осіб, суд на вимогу органу опіки та піклування може постановити рішення про відібрання дитини від особи, з якою вона проживає, і передання її для опікування органу опіки та піклування.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання 1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків 1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. 2. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає. Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових витратах на батьків 1. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

pptx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку