"Як до нас приходить книжка" Урок

Про матеріал
Бібліотечний медіаурок. Мета: Формувати уявлення про працю людей, що створюють книжки. Навчити дітей любити книжку і берегти її.
Перегляд файлу

«Як до нас приходить Книжка»

Мета: Формувати уявлення про працю людей, що створюють книжки. Навчити дітей любити книжку і берегти її. Обладнання: Проектор, комп’ютер, плакати з висловами.

 

1.   Зустріч «Челенж»

Добрий день. (Кожного учасника привітати і обняти. Пригостити цукеркою.) Прошу зайняти місця.

 

2.   Вправа «Знайомство» 

Я пропоную ближче познайомитися.

Давайте станемо в коло. У мене в руках серце. Ми всі любимо читати книги. Передаючи серце товаришу, ми повинні доповнити вираз. «Я, Оксана, люблю читати книжки  про __________»

 

3.Оголошення теми.

Ви уже мабуть здогадалися, що ми сьогодні будемо говорити про книгу. А саме, як книга    приходить до нас.

 

4. Я пропоную правила нашої роботи.

-   Бути активними.

-   Щирими.

-   Говорити коротко і по черзі.

-   Слухати і чути.

-   Звертатися по імені і не перебивати.

(вішаю на дошку)

 

5.Вправа «Очікування» Я пропоную на картинках  із книжкою написати, що ви очікуєте від нашої зустрічі.

 

6.Основна частина

Читати книжки люблять усі. Маленькі діти з цікавістю слухають, коли їм читають дорослі, а навчившись читати, вони вже ніколи не розлучаються з ними. Адже книги допомагають людині пізнати навколишній світ, дізнатися про давно минулі роки, уявити  собі життя майбутніх поколінь.

Слухаючи казку і роздивляючись ілюстрації діти часто запитують, хто і як створив цю книжку і звідки вона прийшла?

Відповідь на це питання ми спробуємо з вами зараз дати.

 

 

 

Презентація   1 слайд.

Як до нас приходить книжка 2 слайд

Життя книжки починається з лісу. Книжки друкують на папері а з чого роблять папір? З дерева. Наша країна багата лісами, але це не значить, що її можна знищувати. Існують спеціальні служби, які суворо стежать за тим, щоб не вирубували дерев більше, ніж передбачено нормами.

Лісоруби валять дерева, обрубують гілки і очищенні стовбури вивозять на склад. Там її розпилюють на окремі колоди, могутніми кранами завантажують в залізничні вагони, які повезуть їх на комбінат по виробництву паперу.

 

3   слайд

Збирання і використання макалатури. Старі газети і журнали на спеціальних підприємствах підприємствах переробляють і використовують для виробництва паперу. Це не тільки зберігає ліси, а й значно знижує витрати на використання паперу.

 

4   слайд

Майстерня письменника. Праця письменниканелегка. Щоб написати хорошу цікаву книжку, треба знати  і вміти свої знання передати іншим людям у вигляді казок, віршів, оповідань, повістей тощо. Перед вами відомий український дитячий письменник Всеволод Нестайко. Він багато пише для дітей цікавих книжок. У цьому році йому виповнилося 90 років.

 

5   слайд

Майстерня художника.Ви, певно, звернули увагу на те, що всі дитячі книжки мають яскраві та барвисті картинки (ілюстрації). Їх створює художник, який повинен добре знати і розуміти зміст літературного твору. Ілюстрації допомагають читачам глибше зрозуміти зміст твору, яскравіше уявити образи його героїв.

 

6   слайд

Книжка у видавництві. Перш ніж книжки віддрукують у друкарні (на книжковій фабриці), вони потрапляють у видавництво. Тут рукопис письменника та ілюстрації художника видавничі редактори і коректори підготують, щоб передати на книжкову фабрику. В нашій країні є багато спеціалізованих видавництв.

 

7   слайд

Книжкова фабрика.Підготовлений видавництвом рукопис надходить до книжкової фабрики. Тут на найсучасніших фотоскладальних автоматах оператор підготує фотонабір. Потім обробляють виготовленні ілюстрації. Ретушер перевіряє якість одержаного зображення. Щоб надрукувати книжку , треба підготувати папір. Папір приходить у величезних рулонах. Робітник на спеціальній  машині розрізає на аркуші певного формату.  Потім папір потрапляє у друкарську машину. Коли аркуші надрукували їх перевіряють. І потім їх скріплюють. Одягають обкладинку. Ось книжка уже і готова.

 

8   слайд

Книжковий магазин. Діти, а ви були в книжковому магазині?

Усі книжки розставлені а полицях таким чином, щоб покупці могли підійти до них, добре роздивитися і вибрати потрібну книжку. В магазині можна купити книжки  і для дорослих і для дітей. Якщо потрібної книжки немає в магазині ви можете її отримати в бібліотеці.

 

9   слайд

Шкільна бібліотека. Діти скажіть мені, а що означає слово «бібліотека»?

Так це місце де зберігаються книги.

Бібліотекар підбере вам книжку і ви її почитаєте вдома, а через певний час повернете. Давайте пригадаємо правила як берегти книжку:

 

7.       Фізкультхвилинка. Руханка  «Верх і Вниз»

 

8.       Перегляд ролика «Дитячі книги, які можна взяти та прочитати в шкільній бібліотеці.»  

 

9.       Вправа «Ланцюжок».  Діти вам потрібно пригадати як до нас приходить книжка.

 

10.   Книжка – вражень 

Діти пишуть свої враження.  

 

11.   Дарунок на згадку.

 

 

Використані джерела.

1.                   Презентація Як до нас приходить книжка. Блог шкільного бібліотекаря Лисун Оксани [веб.сайт] Режим доступу: https://oksanalisyn.blogspot.com/p/blog-page_16.html   Дата звернення(13.04.2020) Назва з екрана.

2.                   Відео Книжки,які чекають тебе в бібліотеці. YouTube [веб.свйт] Режим доступу :

https://www.youtube.com/watch?v=NzSjpTAkHK8  Дата звернення (13.04.2020) Назва з екрана.

3.                   Вверх і вниз. Руханка. YouTube [веб.свйт] Режим доступу :

https://www.youtube.com/watch?v=pcLMi59Pqhw&t=3s Дата звернення(13.04.2020). Назва з екрана.

pdf
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Розробки уроків
НУШ
Інкл
Додано
9 квітня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку