Як народжувалась історична наука. Науковий період розвитку історичних досліджень

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Як народжувалась історична наука. Науковий період розвитку історичних досліджень"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Як народжувалась історична наука? Науковий період розвитку історичних досліджень

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пам’ятник Геродоту в м. Відень (Австрія)«Батько історії»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Коли нарешті Дарій опинився у великій скруті, скіфські царі довідалися про це і послали вісника з дарами до Дарія: птаха, мишу, жабу і п’ять стріл... зробив висновок про те, що дари означали таке: «Якщо перси, ви не станете птахами і не полетите високо в небо, або мишами і сховаєтеся в землю, або жабами і не пострибаєте в болота, то ви не повернетеся до себе, вас загублять оці стріли».[Невдовзі Дарій зі своїм військом відступив.]З книги Геродота «Історії»Після здобуття Вавилона Дарій вирушив у похід на скіфів...... Скіфи... вирішили не давати одразу відкритого бою, ...поступово відступаючи і відбиваючи ворогів [персів], засипати криниці і джерела, що траплятимуться на їхньому шляху, а також підпалити всю траву...

Номер слайду 7

Фрагмент мармурової плити з написом про древнього історика«Гераклід, син Парменонта, запропонував: оскільки Сіріск син Геракліда, появу Діви працьовито описав, прочитав, і про відношення до царів Боспора розповів, і колишні дружні відносини з містами дослідив відповідно гідності народу, — то для того, щоб він отримав належне вшанування, нехай ухвалить рада і народ похвалити його за це, і сіммнамонам увінчати його золотим вінком у Діонісії, на 21 день. Джерело: сайт «Про Херсонес» https://cutt.ly/KIw. JRJy

Номер слайду 8

Літописи. Козацькі літописи: «Літопис Самовидця», Літопис Григорія Граб’янки та Літопис Самійла Величка. Найдавніший літописниий твір - «Повість минулих літ» монаха Нестора (1113 р. ) (від слів «у літо») — оповіді, у більшості з яких події викладено в хронологічній послідовності за роками.

Номер слайду 9

Прочитайте уривок із «Повісті минулих літ» і визначте, яку історичну інформацію розповідає автор:1. Про яку подію йдеться в тексті?2. Що можна дізнатися про народи, що населяли нинішню Київщину?3. Про які заняття давніх жителів українських земель повідомляється?4. Поясніть, за допомогою яких історичних джерел можна підтвердити достовірність опису Нестора. Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми, — бо й до сих братів існували поляни і жили кожен із родом своїм своїх місцях, володіючи кожен родом своїм, — то було [між них] три брати: одному ім’я Кий, а другому — Щек, а третьому — Хорив і сестра їх — Либідь. І сидів Кий на горі, де нині узвіз Борич, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щековицею, а Хорив — на третій горі, од чого й прозвалася вона Хоривицею. Зробили вони городок [і] на честь брата їх найстаршого назвали його Києвом, і був довкола города ліс і бір великий, і ловили вони [тут] звірину. Були ж вони мужами мудрими й тямущими і називалися полянами.

Номер слайду 10

Науковий період - розпочався близько XVIII ст. Університети: Львівський університет (заснований у 1661 р.), Харківський університет (заснований в 1805 р.), Університет Святого Володимира в Києві (1834 р.), Новоросійський університет (1865 р.Історичні товариства: Одеське товариство історії і старожитностей (засноване у 1839 р.), Київська археографічна комісія (заснована у 1843 р.), Історичне товариство Нестора-літописця (1872 р.), Літературне товариство ім. Т. Г. Шевченка (засноване у 1873 р., а з 1892 р. — Наукове товариство ім. Т. Г. Шевченка) та ін. Друковані видання: «Кіевская старина» («Київська минувшина»),«Записки Наукового товариства імені Шевченка» («Записки НТШ»). Архіви: 1852 р. Центральний державний історичний архів України.

Номер слайду 11

«Історичний пінг-понг»Об’єднайтеся в групи і складіть запитання до теми «Етапи розвитку історичної науки». Обміняйтеся питаннями між групами. Проаналізуйте, наскільки влучними були запитання і відповіді ваших однокласників/однокласниць.

pptx
Додано
21 жовтня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку