Як навчитися відрізняти факти від фейку

Про матеріал
Презентація до уроку: "Як навчитися відрізнити факти від фейку". Основні правила та приклади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як навчитися відрізняти факти від фейку

Номер слайду 2

Лінк — посилання в гіпертекстових документах, зв'язка між електронними сторінками, яка дозволяє переходити з одної сторінки на іншу.

Номер слайду 3

Правила перевірки Facebook передбачають, що для проходження верифікації власник сторінки має заповнити форму та надати посвідчення особи.

Номер слайду 4

В Україні існують ініціативи з фактчекінгу. Серед них – Stop. Fake.org, заснований 2014 року. Його засновниками стали викладачі, студенти та випускники Могилянської школи журналістики та програми для журналістів і редакторів Digital Future of Journalism, метою яких було і залишається збереження України як самостійної та незалежної держави. Перевірка тверджень на повноту, достовірність та наявність маніпуляцій. (Фактчекінг)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ

Номер слайду 7

НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Експерти вважають…Сумновідомий…Одіозний(неприйнятний)…Викликає сумніви…Так званий…

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Перевір дату публікаціїПеревір автора

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Інформаційна гігієна. НЕ ЛАЙКАЙ, ЯКЩО НЕ ПРОЧИТАВ МАТЕРІАЛ. НЕ ПОШИРЮЙТЕ МАТЕРІАЛ, ЯКИЙ ВИГЛЯДАЄ СУМНІВНО.

Номер слайду 18

Короткі текстові повідомлення, які можна побачити перед початком відео або на перших сторінках книжки. (Дисклеймер)Інтенсивна реклама, розкручування; піар; значна увага, захват, інтерес, галас довкола чогось. (Хайп)Свідоме або несвідоме подання фактів у спотвореному вигляді або повністю неправдивої (вигаданої) інформації. (Фейк)Обсяг інформації, що надходить на комп'ютер із мережі й виходить із нього в мережу. (Трафік)Заголовок, який спонукає перейти за посиланням, головна мета якого - привернути увагу аудиторії та спонукати її прочитати чи пролянути матеріал, часто містить маніпуляції та перекручування фактів. (Клікбейт)Вчення про змови, таємні товариства та окультні таємниці; теорія змов. (Конспірологія)Сленговий термін, що означає деяку хитрість або корисну пораду. (Лайфхак)

Номер слайду 19

Гра “3 факти про мене”Наведи три факти про себе, один з яких неправда. Діти намагаються здогадатися, який із цих фактів хибний, ставлячи уточнювальні запитання.

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Проведи дослідження статті на сайті за посиланням https://www.bbc.com/ukrainian/features-49000126 Це факт чи фейк?Запиши в зошит твердження дотримуючись п'яти правил, як розпізнати фейк (не менше 5 речень). Фото зошита додай в Googleclass.

pptx
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку