Як пов’язана між собою жива і нежива природа. Чи зручно жити у воді

Про матеріал

Презентація до уроку по темі: "Як пов'язана між собою жива і нежива природа. Чи зручно жити у воді"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 1. Взаємозв’язки організмів з неживою природою Як пов’язана між собою жива і нежива природа. Чи зручно жити у водіЯкщо є магія на цій планеті, вона міститься у воді. Лорен Ейселі, американський учений з вивчення людини та її походження

Номер слайду 2

Виконайте завдання за QR-кодом

Номер слайду 3

Пригадайте: Пригадай значення процесу дихання для існування організмів. Яке значення світла в житті різних груп організмів?Як живляться тварини і рослини?Які властивості води?

Номер слайду 4

Середовище життя: Що таке середовище життя. Кожен організм оточує частина природи нашої планети. Вона забезпечує його всім, що потрібно для життя. Це певні умови та необхідні ресурси (наприклад, поживні речовини, вода тощо). Таке середовище називають середовищем життя. Середовище життя - це сукупність умов, у яких мешкають особини певного виду та угруповання організмів різних видів і з якими вони безпосередньо взаємодіють. Екологія - наука, що вивчає взаємозв’язки організмів та їхніх угруповань між собою та навколишнім середовищем.

Номер слайду 5

Усі компоненти середовища життя, які впливають на організми та їхні угруповання, називають екологічними факторами (чинниками).

Номер слайду 6

Розглянь малюнок і запропонуй свої приклади позитивного й негативного впливу людини на природу у своїй місцевості. Які наслідки цього впливу?Як на окремий організм, так і на угруповання організмів повсякчас діє цілий комплекс екологічних чинників. Тому вони мають постійно пристосовуватися як до кожного чинника, так і до їхньої спільної дії.

Номер слайду 7

Організми - мешканці нашої планети - опанували чотири основні середовища життя: наземно-повітряне, водне, ґрунтове, а також організми живих істот

Номер слайду 8

Виконайте завдання за QR-кодом

Номер слайду 9

Які особливості водного середовища життя. Водна оболонка нашої планети - гідросфера - представлена Світовим океаном, континентальними водоймами (річками, озерами, ставками) та підземними водами. Серед чинників неживої природи, що впливають на життя мешканців водойм, найважливіші: температура, світло, тиск, уміст кисню та солей. Для води характерна висока густина, яка залежить від її солоності. Що вища солоність води - то більша її густина.

Номер слайду 10

Цікаво. За ступенем солоності природні водойми поділяють на прісні, солонуваті, морські та пересолені. До прісних водойм належать річки та більшість озер; до солонуватих - внутрішні моря (як-от Азовське чи Середземне); морських - більша частина Світового океану; до пересолених - деякі озера та окремі ділянки Світового океану (наприклад, Мертве море). Зазвичай певні види організмів пристосовуються до життя у водоймах з певним рівнем солоності. Так, двостулкові молюски - перлівниці - мешкають лише у прісних водоймах, а головоногі молюски, наприклад восьминоги, - лише у морях Мешканці водойм. А. Прісноводний вид риб - карась сріблястий. Б. Восьминіг звичайний - мешканець морів. В. Водорість спірогира мешкає у прісних і солонуватих водоймах. Г Рачки-артемії можуть мешкати в широкому діапазоні солоності води: від майже прісних до пересолених

Номер слайду 11

У водоймах зміни температури виражені не так чітко, як у повітрі. Протягом року коливання температури в поверхневих шарах Світового океану не перевищує 10-15 °C. А на великих глибинах температура взагалі постійна: від +1,5 °C до +2 °C. Мешканці водойм пристосовуються до існування за різних температур. Наприклад, представник голкошкірих - морський огірок елпідія мешкає на великих глибинах (до 4000 м) у морях північних частин Північного Льодовитого та Атлантичного океанів. Він не витримує температури, вищі за +10 °C (мал. А). Такі види називають холодолюбними. А ось рифоутворювальні коралові поліпи, навпаки, не можуть існувати, якщо температура води стає нижчою за +20 °C (мал. Б). Вони належать до теплолюбних. Є й види, які можуть витримувати значні коливання температури води. А. Морський огірок елпідія. Б. Рифоутворювальні коралові поліпи

Номер слайду 12

Цікаво. Коралові рифи - геологічні утворення, що виникли завдяки тваринам - кораловим поліпам, які утворюють потужні зовнішні скелети з вапняку. Коралові рифи на поверхні океану можуть утворювати острови, що слугують місцем оселення різноманітних організмів: інших тварин, водоростей, мікроорганізмів. Найбільший з коралових рифів - Великий бар’єрний риф - тягнеться майже на 2300 км уздовж східного узбережжя Австралії.

Номер слайду 13

Для мешканців водойм важливе значення має освітленість. Світло потрібне водоростям і деяким бактеріям для здійснення фотосинтезу. Освітленість водойм стрімко зменшується зі збільшенням глибини. Зазвичай, на глибинах понад 250 м фотосинтезуючі організми існувати не можуть. На максимальній для них глибині (268 м) виявлено лише червоні водорості, здатні вловлювати розсіяне світло.

Номер слайду 14

Цікаво. Оскільки на глибину понад 1500 м світло не проникає взагалі, деякі глибоководні організми (ракоподібні, молюски, риби тощо) набули здатності виробляти світло. Це явище має назву біолюмінесценція. Завдяки їй у глибоководних тварин стає можливим спілкування: за певними світловими сигналами вони можуть збиратись у зграї, розпізнають представників протилежної статі тощо. Наприклад, на щупальцях у глибоководного восьминога роду Ставротеутіс розташовано близько 40 структур, які виробляють синьо-зелене світло, що приваблює у шлюбний період особин протилежної статі, а також здобич - дрібних ракоподібних. Тварини здатні до біолюмінесценції. А. Восьминіг роду Ставротеутіс. Б Явище біолюмінесценції у медузи Еквореї вікторії

Номер слайду 15

Ще одним важливим чинником, від якого залежить життя мешканців водойм, є вміст у воді газів. Ти вже знаєш, що для дихання організмам потрібен кисень. Але із збільшенням глибини його концентрація у воді зменшується. Пригадай, які органи дихання тварин дають змогу поглинати кисень, розчинений у воді.

Номер слайду 16

Сила земного тяжіння зумовлює течію річок. Тому мешканці водойм зі швидкою течією мають особливі пристосування для прикріплення до різних поверхонь. Наприклад, мешканець річок зі швидкою течією - молюск річкова чашечка - наче присмоктується за допомогою ноги до різних річкових поверхонь, насамперед каменів . Личинки цього молюска поширюються за допомогою течії. Молюск річкова чашечка

Номер слайду 17

Коротко про головне. Середовище життя - це сукупність умов, у яких мешкають особини певного виду та угруповання організмів різних видів і з якими вони безпосередньо взаємодіють. Екологічні фактори (чинники) - усі компоненти середовища життя, які впливають на організми та їхні угруповання. Фактори впливу людини на природу ще називають антропогенними, або антропічними. Організми опанували чотири основні середовища життя: наземно-повітряне, водне, ґрунтове, а також організми живих істот. Серед чинників неживої природи, що впливають на життя мешканців водойм, найважливіші температура, світло, тиск, вміст кисню та солей.

Номер слайду 18

Перевіряємо себе1. Що таке середовище життя?2. Що є середовищем життя для людини?3. Прокоментуй вираз: «Почувається, як риба у воді». Які пристосування мають організми, що мешкають у водному середовищі? Наведи приклади таких організмів.4. Оціни свою роботу на уроці, продовж речення: На цьому уроці я дізнався/-лась...; Мене вразило...; Я зрозумів/-ла, що важливо ... .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Момонт Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 лютого
Переглядів
685
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку