Як утворюються гірські породи. Практична робота № 4. Ознайомлення зі зразками гірських порід і мінералів.

Про матеріал
Матеріал до уроку з тема "Як утворюються гірські породи" для учнів 5 класу НУШ за за модельною навчальною програмою (авт..Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.). В презентації використані фото з відкритих інтернет-джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюються гірські породи. Практична робота № 4. Ознайомлення зі зразками гірських порід і мінералів.

Номер слайду 2

Розшифруйте схему:

Номер слайду 3

Сьогодні нагода. З’явилася в нас. Зазирнути в надра. Земні повсякчас. Вугілля і газ,Ресурси – багатства. Ви знаєте всі,Бо найбільші тут. Мінеральні світи. Добувають у надрах. Вугілля і газ,І нафту, й бурштин, І цінний алмаз.І це ще не повний перелік. А озирнись навкруги! І пісок на морському пляжі, і камінці на рівнині, і глина у яру – це все гірські породи і мінерали, з яких складається земна кора.

Номер слайду 4

З яких речовин складається земна кора. Мінерали - це природні утворення, які складаються з однієї речовини. Найвідомішими мінералами є дорогоцінне каміння: алмаз, рубін, сапфір, смарагд тощо. 

Номер слайду 5

Гірські породи - природні тіла, що складаються з декількох мінералів або скупчення одного у великій кількості в земній корі. Наприклад, гірська порода граніт складається з трьох мінералів

Номер слайду 6

На які групи поділяють мінерали і гірські породи за походженням. 

Номер слайду 7

Магматичні породи. Граніт. Базальт

Номер слайду 8

Осадові гірські породи Пісковики. Крейда. Кам’яна сіль. Гіпс. Вапняки

Номер слайду 9

Осадові гірські породи утворюються під дією температури повітря, води й інших процесів, що відбуваються на поверхні Землі та у водоймах. Скам’янілі рештки давніх і сучасних організмів утворили такі гірські породи, як торф, кам’яне і буре вугілля.

Номер слайду 10

На великій глибині на осадові та магматичні гірські породи впливають високий тиск і температура, розчини і гази, які змінюють їхні властивості та будову. Такому перетворенню можуть піддаватися абсолютно всі види гірських порід. Вони дістали назву метаморфічні (з грецької метаморфіс - перетворення) 

Номер слайду 11

 Які бувають корисні копалини

Номер слайду 12

Яке значення металів і неметалів у житті людини1. Алюміній2. Залізо. На нашій планеті неметалічні елементи більш поширені, ніж металічні. У природі трапляються самородні неметали: сірка, графіт (у земній корі); азот і кисень (у повітрі). 

Номер слайду 13

Практична робота № 4. Ознайомлення зі зразками гірських порід і мінералів. Мета: Ознайомитися зі зразками гірських порід і мінералів. Речовини: кам’яне вугілля, кам’яна сіль, крейда, глина, пісок.

Номер слайду 14

Хід роботи. Завдання. Склади опис зразків гірських порід і мінералів, запропонованих учителькою. Зверни увагу на ознаки: щільність, колір, прозорість, блиск.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитати параграф 21, дописати практичну роботу № 4, стор. 79.

pptx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
3686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку