Як виникло мистецтво

Про матеріал

Презентація до урок № 1 "як виникло мистецтво". (інтегрованний курс Масол, 1 година на тиждень)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження мистецтва Напрямкимистецтва. Образотворчемистецтво. Архітектура Музика Література Театр Кіно

Номер слайду 2

І і ІІ семестр. Що таке музика?Як вона виникла?Для чого вона існує?Як виникло музичне мистецтво?

Номер слайду 3

Люди первісного суспільства захоплювалися величчю довкілля. Помічаючи красу природи, повторюваність звуків, які линули звідусіль,виразність рухів тварин, вони поступово відчули, що в усьомупанує злагодженість — ГАРМОНІЯ.

Номер слайду 4

Олів’єМессіан – композитор якого можна назвати ≪музичним орнітологом≫, адже він усе життявивчав і записував пташину музику. У цього французького митця вдомажили птахи з різних країн світу, зокрема рідкісні — екзотичні. Щоб передатимузикою спів своїх улюбленців, він став справжнім винахідником: вигадуваврізні прийоми гри на фортепіано. Результатом багаторічного дослідження стали такі ≪пташині твори≫композитора, як сім зошитів ≪Каталогу птахів≫, ≪Екзотичні птахи≫ та ін. Олів’є Мессіан. Олів’є Мессіан. П'єса ≪Екзотичні птахи≫. Порівняйте ≪музику≫ природи з творами, які імітують спів пташок.

Номер слайду 5

Музика – це мистецтво звуків

Номер слайду 6

Як виникли музичні інструментиструннідуховішумові

Номер слайду 7

Флейта з кістки. Найдревніший музичний інструмент в історії людства(40 тис. років)

Номер слайду 8

Визначте серед зображених інструментів духові, ударні (шумові) і струнні.

Номер слайду 9

Який музичний інструмент був першим?- Сама людина. Пісня "Веселкова" вірші М. Ясакової, музика О. Янушкевич.

Номер слайду 10

За веселковим, за небокраєм. Хтось на сопілці чарівно грає. А чи то грає, чи то здається,Чи пісня лине із мого серця?

Номер слайду 11

Над моїм краєм,Над моїм містом. Пісня лунаєГолосом чистим!Пісня злітаєУ світ широкий. Веселка граєНа семи нотах!

Номер слайду 12

В чарівній пісні слова чудові,Всі кольорові, всі веселкові. Краплинки сонця у кожнім слові. Краплинки щастя теж кольорові.

Номер слайду 13

Над моїм краєм,Над моїм містом. Пісня лунаєГолосом чистим!Пісня злітаєУ світ широкий. Веселка граєНа семи нотах!

Номер слайду 14

За веселковим, за небокраєм. Срібні дзвіночки хтось розсипає. На тих дзвіночках веселка грає,Пісня лунає над рідним краєм.

Номер слайду 15

Над моїм краєм,Над моїм містом. Пісня лунаєГолосом чистим!Пісня злітаєУ світ широкий. Веселка граєНа семи нотах!

Номер слайду 16

Отже, намагаючись відтворити звуки довкілля й імітувати голосиптахів і тварин, люди поступово навчилися відбирати з величезноїкількості звуків і шумів такі, що були гармонійно пов’язаніміж собою, — високі й низькі, довгі й короткі, гучні й тихі. Щобпередати їх гармонію і красу, вони створили спеціальні інструменти. Так виникла музика.

Номер слайду 17

Печера -- глибока і темна. Її кам’яні стіни та стеля відбивають мерехтливі відблиски багаття. З пошаною та містичним поклонінням печерні жителі підтримують вогонь, адже він дарує тепло, відлякує хижаків, допомагає готувати їжу. Навколо – речі щоденного вжитку. Усе, що має первісна людина, зроблене з матеріалів, «подарованих» їй матінкою природою Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 18

У 1879 році в іспанській провінції Кантабрія археолог – любитель досліджував печеру Альтаміра. Якось він узяв на розкопки 9-річну доньку Марію. Вона пройшла в глиб низької печери і несподівано промовила слова, що стали знаменитими на увесь світ: «Торос, пінтадас торос!» (Бики, намальовані бики!). Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 19

Дійсно, низьке склепіння вкривали зображення биків, сповнені динамічною, живою силою. Так у печері Альтаміра було відкрито печерний живопис людей доби палеоліту. Розписи Альтаміри такі багаті та промовисті, що цю печеру назвали Сикстинською капелою Кам’яної доби. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 20

Розглянемо місце зупинки людини кам’яної доби. У кутку печери стоїть фігурка жінки-берегині, витесана з м’якого піщанику. Поруч – виліплена величезна глиняна брила, одягнена у ведмежу шкуру. Глибока пошана до природи панує в печері первісного мисливця. На рівній площині кам’яної стіни – відбитки рук нашого предка, обведені червоною вохрою. А ось висічені кремнієвим різцем переплетення ліній. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 21

Як виникло образотворче мистецтво. В Україні прадавні розписи віднайдено в так званій Кам’яній Могилі поблизу Мелітополя. У гротах і навісах сховано численні сцени із зображеннями фігур тварин та людей, геометричних композицій, розфарбованих червоною вохрою.

Номер слайду 22

Первісні скульптори створювали зображення на опуклій кам’яній поверхні, що за формою нагадувала тварин. Так виник рельєф . Себе людина ще не уявляла в той час деталізовано, як тварин, тому вони були умовними, часто непропорційними, з відсутністю рис обличчя. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 23

Фігурки тварин та людей ліпили з глини, вирізали з кістки або дерева. У цих фігурках можна побачити зародки мистецтва дрібної пластики. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Завдяки спостережливості людина вже створювала художні образи, намагалася передати в них своє ставлення до світу, але поки ще не усвідомлювала цю діяльність як художню творчість. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 26

Таким чином, у первісну добу розпочався процес виникнення образотворчого мистецтва: графіки (лінійні рисунки), живопису (зображення, виконані в кольорі), скульптури (об’ємні фігури). Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 27

Чи не хотіли б ви спробувати себе у ролі первісного художника? За бажанням намалюйте кольоровими олівцями тварину, що спинилася на мить, тривожно вслухаючись у шерхіт листя. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 28

Уважно перегляньте етапи створення роботи, представлені на зразку. Зверніть увагу на Мистецькі поради. Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 29

* Оберіть формат аркуша відповідно до свого художнього задуму. * Використовуючи допоміжні лінії, позначте загальну форму тварини, розмістіть її в центрі композиції. *Побудуйте фігуру тварини, обведіть її контур.* Передайте об`єм, намагаючись відтворити м`якість шерсті тварини.* Створіть тло, яке нагадуватиме поверхню скелі. Мистецькі поради

Номер слайду 30

Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 31

Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 32

Мистецька скарбничка. Художній образ – це спосіб відтворення дійсності в мистецтві

Номер слайду 33

1. Які сюжети переважають у прадавніх печерних малюнках? Чому, навашу думку, саме такі?2. Кого найчастіше зображували первісні скульптори? Поясніть,чому.3. Назвіть матеріали, з яких первісна людина виготовляла музичніінструменти. 4. У яких музичних творах імітується сгіів пташок? Спробуйте імітуватиспів пташок, дзвін крапель дощу, плескіт хвиль річки чи моря голосомабо на будь-якому інструменті.5. Що таке гармонія? 6. Прислухайтеся на прогулянках до звуків довкілля, спробуйте відчутимузику природи. Підсумок

pptx
Додав(-ла)
Карплюк Наташа
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку