Як зберегти харчі довше. Способи консервування і заготівлі продуктів, принципи приготування соків. Термообробка, пастеризація, ультрапастеризація. Поняття про консерванти та необ

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Як зберегти харчі довше. Способи консервування і заготівлі продуктів, принципи приготування соків. Термообробка, пастеризація, ультрапастеризація. Поняття про консерванти та необхідність їх використання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як зберегти харчі довше. Способи консервування і заготівлі продуктів, принципи приготування соків. Термообробка, пастеризація, ультра- пастеризація. Поняття про консерванти та необхідність їх використання. Довкілля 6 клас.

Номер слайду 2

Перевірка Д/з. Дайте усну відповідь на питання: Чому псуються харчові продукти? За яких умов потрібно зберігати молочні продукти, м’ясо, рибу, хліб?Який чинник найбільше впливає на розмноження бактерій у харчових продуктах?Назвіть причини появи шкідників у крупах.

Номер слайду 3

Способи консервування і заготівлі харчових продуктів. Деякі продукти у свіжому вигляді довго не зберігаються. Щоб запобігти їхньому псуванню й подовжити термін придатності, людство винайшло різні способи.

Номер слайду 4

Способи консервування і заготівлі харчових продуктів. Консервуванням називають спеціальну обробку харчових продуктів для запобігання псуванню й подовження терміну зберігання. Під час консервування знешкоджуються мікроорганізми, а також пригнічується дія біологічно активних речовин, які спричиняють псування. Під час консервації смакові властивості продуктів можуть значно змінюватися. Порівняйте смак свіжого й маринованого огірка, свіжої й квашеної капусти, вареного м’яса та шинки. Так, ви відчуєте різницю. Деякі консервовані продукти навіть смачніші за ті, що не пройшли обробку. Утім, на жаль, під час консервування втрачається частина вітамінів і зменшується харчова цінність продуктів.

Номер слайду 5

Способи консервування і заготівлі харчових продуктів. Способи консервування харчових продуктів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фізичний. Хімічний. Мікробіологічний. Дія температури, тиску та зневоднення продуктів. Нагрівання до високих температур або замороження вбиває мікроорганізми або припиняє їхню життєдіяльність. Висушування позбавляє продукти вологи, без якої неможлива життєдіяльність бактерій і грибів. Використання певних речовин: солі, оцтової кислоти, цукру тощо. Їх додавання створює середовище, у якому мікроорганізми не розвиваються або розвиваються дуже повільно. Консервація за допомогою процесу молочнокислого бродіння. Він ґрунтується на створенні сприятливих умов для життєдіяльності молочнокислих бактерій. Заморожування, сушіння, пастеризація, стерилізація, в’ялення тощо. Засолювання, маринування, консервування із цукром тощо. Квашення, зброджування тощо

Номер слайду 6

Способи консервування і заготівлі харчових продуктів. Завдання 1 З’єднайте тип обробки харчових продуктів із прикладами способів консервування: А Фізичний 1. Засолювання. Б Хімічний 2. Квашення. В Мікробіологічний 3. Маринування 4. Сушіння 5. Зброджування 6. Заморожування

Номер слайду 7

Термообробка харчових продуктів. Термічною обробкою називають процеси нагрівання або заморожування.

Номер слайду 8

Термообробка харчових продуктів. Найпоширенішими способами термообробки є стерилізація, пастеризація й ультрапастеризація. Стерилізацією називають процес теплової обробки, коли продукт піддають упливу високих температур (вище 100 °С). Консерви, виготовлені способом стерилізації, можна зберігати кілька років. Під час пастеризації продукт кілька разів нагрівають до 60–65 °С, але не доводять до кипіння, щоб бактерії, які вийшли зі спор, також загинули. Так виготовляють консерви, які містять певну кількість харчової кислоти (маринади, соки), а також солодку продукцію (варення, джеми). У процесі ультрапастеризації рідини на 2–3 секунди нагрівають до 135–150 °C і миттєво охолоджують до 4–5 °C. Від цього шкідливі мікроорганізми гинуть. Таку обробку застосовують переважно до молока та соків. Під час ультрапастеризації у соках зберігаються певні вітаміни, а в молоці залишається максимум корисних властивостей. До того ж зберігати такі продукти можна до пів року навіть без холодильника.

Номер слайду 9

Термообробка харчових продуктів

Номер слайду 10

Термообробка харчових продуктів. Завдання 2 Установіть відповідність між способами термообробки харчових продуктів та відповідним температурним режимом. А Пастеризація 1. Швидке нагрівання до 135–150 °C та иттєве охолодження до 4–5 °C. Б Ультрапастеризація 2. Кількаразове нагрівання до 60–65 °СВ Стерилізація 3. Уплив високих температур (вище 100 °С)

Номер слайду 11

Консервування соків. На полицях магазинів ви бачили різні види соків. Звісно, свіжий банан чи яблуко корисніші за сік із пакету, але термін придатності свіжого фрукта значно менший. У вигляді консервованого соку фрукти та ягоди можна зберігати цілий рік. Як виготовляють сік? Відділити сік від м’якоті можна вичавлюванням за допомогою пресу або нагріванням із подальшим проціджуванням. Вичавлений сік нагрівають, але не доводять до кипіння. Потім його розливають у підготовлену тару, стерилізують і герметично закупорюють.

Номер слайду 12

Консервування соків. Без додаткової обробки сік має неоднорідну структуру — це неосвітлений сік. У магазинах ми також бачимо прозорий сік, без домішок м’якоті — це освітлений сік. Він має привабливий вигляд і краще втамовує спрагу. Щоб отримати такий сік, його проціджують, фільтрують, відстоюють або ж обробляють спеціальними речовинами. Неосвітлений і освітлений соки можна розрізнити за виглядом.

Номер слайду 13

Консерванти та їх використання. Консерванти — це речовини, які збільшують термін зберігання харчових продуктів, убезпечуючи їх від псування мікроорганізмами. Не всі консерванти є штучними й шкідливими. Один із природних консервантів — звичайна кухонна сіль. Її використовують для заготівлі риби, м’яса, овочів. Цукор також є природним консервантом. А для маринування ми використовуємо оцет.Існує багато штучних консервантів, які створені для пригнічення шкідливої діяльності бактерій, цвілевих грибів тощо. Це — нітрити, сульфіти й інші хімічні сполуки. Консерванти є харчовими добавками, що мають відповідати певним стандартам якості, аби не зашкодити здоров’ю людини. Наявність консервантів у складі продукту виробники зобов’язані вказувати на упаковці.

Номер слайду 14

Консерванти та їх використанняІноді консерванти позначають унікальним номером із загального переліку харчових добавок, що починається з літери «Е». Після літери йде відповідний порядковий номер речовини. Для консервантів це числа від 200 до 299.

Номер слайду 15

Консерванти та їх використання. Надмірне вживання харчових продуктів із великою кількістю консервантів шкодить здоров’ю. Але людство сьогодні не може обійтись зовсім без консервантів, адже продукти не одразу потрапляють до нашого столу. Час від виробництва до споживання залежить від багатьох чинників, зокрема транспортування.

Номер слайду 16

Консерванти та їх використання. Завдання 3 Які речовини ми використовуємо в побуті як консерванти?А Сіль. Б Борошно. В Цукор. Г Молоко. Д Йогурт. Е Оцет

Номер слайду 17

Завдання 4, 5 Розв’яжіть задачу та позначте правильну відповідь. Для консервування помідорів для приготування розсолу на 1 літр води додають 60 г солі та 30 г цукру. Об’єм розсолу на одну банку дорівнює половині об’єму банки. Обчисліть, скільки солі та цукру потрібно, щоб зробити 6 літрових банок помідорів. А 180 г солі та 90 г цукру. Б 120 г солі та 90 г цукру. В 360 г солі та 180 г цукру. Г 180 г солі та 60 г цукру. Установіть процеси виготовлення фруктового соку в правильній послідовності.1 2 3 4 5 6

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Опрацювати § 45 Завдання на 9 балів: Дайте письмово відповідь на питання 433, 434, 435 зі сторінки 196 підручника.433. Як можна збільшити термін зберігання харчів?434. Назвіть способи консервування продуктів. 435. Назвіть поширені природні консерванти. Завдання на додаткових 3 бала: Підготуйте повідомлення (одне на вибір) на 437 або 439, або 440 питання.Із додаткових джерел інформації дізнайтеся історію м’ясних консервів. Які події спричинили винайдення консервованого (стерилізованого) тушкованого м’яса?439. Дізнайтеся, які харчові продукти не рекомендують заморожувати, а які продукти майже не втрачають своїх корисних властивостей.440. Дізнайтеся, як зберігають харчові продукти на Міжнародній космічній станції, адже на ній неможливо традиційно зберігати продукти та готувати страви.

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
19 травня
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку