Презентація до уроку по темі : "Як живляться різні організми"

Про матеріал

Презентація до уроку по темі : "Як живляться різні організми"(Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4. Пізнаємо біологічні явища. Як живляться різні організми Голод послаблює, знесилює й вбиває людину. Гіппократ, видатний давньогрецький лікар, «батько медицини»

Номер слайду 2

Відгадайте загадки:✵     Йде в поле — як дощечка, а з поля — як бочечка. ✵     Хто боком спить, а лежачи їсть? ✵     Хлопець Мартин похилився через тин. А дівчина Галка: «Яка в тебе гарна шапка! Ще й жовта китиця проти сонця світиться. Як прилетять горобці, буде тобі, як вівці від сірого вовка». Про що це примовка? ✵     Лежить на сіні, сама не їсть й іншим не дає. ✵     Хто родиться з бородою? ✵     На дереві я родився в кожусі, кожух розірвався, і я на землю впав.✵     І вдень, і вночі у кожусі на печі. ✵     Маленьке, сіреньке, а хвостик, як шило. ✵     Хто на собі ліс носить? ✵     Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла. ✵     Без рук, без ніг, а по землі ходить. ✵     Є крила, а не літає. ✵     Хто із води виходить сухим? ✵     Хто мене вб’є, свою кров проллє.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Живий світ навколо нас дуже різноманітний

Номер слайду 5

Пригадайте: Пригадай, чим живе відрізняється від неживого. Які речовини належать до органічних?Пригадай, які гази входять до складу атмосферного повітря. Назви основні поживні речовини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Властивості живих організмів. Живлення. Дихання. Самовідтворення (розмноження). Ріст. Розвиток. Рух. Подразливість. Складаються з органічних речовин (білки, жири, вуглеводи та ін.)Тіла живих організмів мають клітинну будову.

Номер слайду 8

Органічні речовини. Це складні речовини, молекули яких містять атоми Карбону (С), Гідрогену (Н), Оксигену (О) та Нітрогену (N). Наприклад:

Номер слайду 9

Неорганічні речовини. Решта складних речовин, ще НЕ відносять до органічних, назвали неорганічними. Наприклад: Питна вода. Кухонна сіль. Та інші..

Номер слайду 10

Чому важливо періодично споживати необхідну кількість їжі. Щодня ти снідаєш, обідаєш, вечеряєш. Людина, яка мало їсть або взагалі не споживає їжу, поступово втрачає масу тіла, стає слабкою. З їжею організм людини та інших живих істот отримує енергію, потрібну для забезпечення різноманітних процесів життєдіяльності, та «будівельний» матеріал. Завдяки цьому «будівельному» матеріалу організм росте, оновлюється його клітинний склад, адже окремі клітини мають обмежений термін існування, після чого їх замінюють нові.

Номер слайду 11

Живлення – процес надходження в організм поживних речовин, необхідних для його нормальної життєдіяльності. Є важливою ланкою зв’язку організму із зовнішнім середовищем. Він є однією з основних ланок обміну речовин.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Фотосинтез — унікальний природний процес, завдяки якому рослини перетворюють неорганічні речовини навколишнього середовища (вуглекислий газ і воду) на органічні, використовуючи енергію Сонця Живлення рослинhttps://youtu.be/h. Fw. EMq3 Zp. OQ

Номер слайду 14

Є рослини, які подібно до тварин або грибів можуть споживати готові органічні сполуки. Наприклад, росичка та венерина мухоловка вловлюють і споживають комах Рослини, здатні споживати готові органічні речовини: 1 - венерина мухоловка; 2 - росичкаhttps://cutt.ly/k. V35 Ghrhttps://cutt.ly/c. V8q. Mdq

Номер слайду 15

Як живляться різні тварини. Дощовий черв’як - відмерлими рештками рослин; жуки-гнойовики споживають послід тварин, очищуючи тим самим поверхню землі; тигр вловлює, вбиває та споживає інших тварин; воша людська живиться кров’ю, при цьому вона може переносити збудників небезпечних хвороб (наприклад, висипного тифу); колорадський жук живиться рослинами, наприклад картоплею, завдаючи відчутної шкоди господарству людини; річковий рак - всеїдна тварина Тварини споживають готові органічні сполуки. 1 - дощовий черв’як; 2 - скарабей священний належить до жуків-гнойовиків; 3 - тигр; 4 - воша людська; 5 - колорадський жук; 6 - річковий рак

Номер слайду 16

Як працюють органи травлення у людини. Травлення - сукупність процесів, що забезпечують розщеплення складних поживних речовин, які потрапили з їжею, на простіші, які можуть бути використані організмом.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Коротко про головне. Фотосинтез - унікальний природний процес, завдяки якому рослини перетворюють неорганічні речовини навколишнього середовища (вуглекислий газ і воду) на органічні, використовуючи енергію Сонця. Травлення - сукупність процесів, що забезпечують розщеплення складних поживних речовин. Ферменти - речовини, без участі яких в організмі не відбувається жоден хімічний процес, зокрема перетравлення поживних речовин.

Номер слайду 19

Перевіряємо себе1. Для чого потрібно знати про збалансоване харчування? Поясни та наведи приклади.2. Що означає дотримуватися режиму правильного харчування?3. Склади приклад меню школяра. Поясни свій вибір.4. Чому фотосинтез ще називають повітряним живленням рослин?5. Чому без рослин, які здійснюють фотосинтез, існування життя на нашій планеті було б неможливим?6. Продовж речення: Мені було цікаво...; У мене вийшло...; Сьогодні я дізнався/-лася ... . Виконайте завдання за QR- кодом

pptx
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку