«Як Зима з Весною змагалися» (Свято Стрітення для дітей старшого дошкільного віку )

Про матеріал
Продовжувати знайомити дітей з народними звичаями, з народними обрядом Стрітення, особливостями святкування, розвивати інтерес до історії, звичаїв народу, почуття прекрасного, естетичний смак. Формувати навички здорового способу життя. Розвивати рухові навички: швидкий біг, спритність, силу; кмітливість. Сприяти розвитку доброго настрою під час змагань. Виховувати увагу, дружбу, чесність, взаємодопомогу, чемність, повагу один до одного. Виховувати любов до свого народу, до прекрасного: поезії, музики, природи.
Перегляд файлу

«Як Зима з Весною змагалися»

(Свято Стрітення для дітей старшого дошкільного віку )

Підготувала вихователь Лубенського  ЗДО№12 «Червона шапочка»

Руденко Віра Василівна

Мета: Продовжувати знайомити дітей з народними звичаями, з народними обрядом Стрітення, особливостями святкування, розвивати інтерес до історії, звичаїв народу, почуття прекрасного, естетичний смак. Формувати навички здорового способу життя. Розвивати рухові навички: швидкий біг, спритність, силу;  кмітливість. Сприяти розвитку доброго настрою під час змагань. Виховувати увагу, дружбу, чесність, взаємодопомогу, чемність, повагу один до одного. Виховувати любов до свого народу, до прекрасного: поезії, музики, природи.

Хід.

(Під музичний супровід до святково прикрашеного  залу заходять діти старших  груп в українських костюмах.)

 

Ведуча: Сьогодні у нашому дитячому садочку  - веселе свято!                                 Увага! Увага!                                                                                                                                                Усі до нас поспішайте!                                                                                                                        Веселого свята не минайте!                                                                               Дружні команди                                                                                                                                Зібрались на свято –                                                                                                                               Здорові, веселі,                                                                                                                                   Спортивні малята!                                                                                                                                          

Капітан І команди.                                                                                                                                         Ми  - команда «Ромашка»                                                                                                                       Дужі сильні та завзяті.                                                                                                                            Команді «Соняшник»                                                                                                                              Фізкульт–привіт!

 Капітан ІІ команди.                                                                                                                                      Ми  - команда «Соняшник»                                                                                                                   Швидкі, спритні й дужі.                                                                                                                         Команді «Ромашка»                                                                                                                            Фізкульт-привіт!

  Ведуча: Щоб гарно змагатися, треба добре розім’ятися.                                                           

Руханка "Танці  - зігріванці»

Гра: "Це я, а це не я"

Хто з вас фізкультурою і спортом займається?                                                                                                                     А хто в телефоні в ігри довго грається?                                                                                                             Хто робить щоранку зарядку?                                                                                                                      У  кого немає порядку?                                                                                            Хто меншим за себе завжди допомагає?                                                                                                                          А хто про своє здоров'я дбає?

Ведуча:                                                                                                                                                                           Гей, хлоп’ята,                                                                                                                         гей,дівчата,                                                                                                                 Ми запрошуємо вас –                                                                                                                          Стрітення Зими з Весною                                                                                     розпочати уже час.                                                                                      

Здавна, в середині лютого люди відзначають свято Стрітення. Вважалось, що в цей день зустрічаються Зима і Весна. Дні стають довшими, а ночі – коротшими, теплішими. Люди починають чекати справжню весну. Але це не означає, що Зима відразу відступає перед Весною. Тому і останній місяць Зими зветься лютий, бо Зима злиться і лютує, не хоче поступатись місцем Весні.

Пісня « Зима»

Свято Стрітення в Україні завжди було у великій пошані. На Стрітення люди йшли до церкви й святили свічку, яку потім називали «стрітенською». ЇЇ зберігали цілий рік. Під час будь якої негоди, бурі чи грому запалювали цю свічку, щоб вона оберігала від нещастя. Ось і я запалю цю свічку, нехай вона оберігає нас і наш край від біди та лиха.

Дитина:                                                                                                                     Свічко - свічечко, гори, на діточок - укажи                                                                                                   В щасті й долі щоб жили і здоров’я берегли!

Ведуча:                                                                                                                                                             А поки горіла стрітенська свічка, за звичаєм, загадували бажання. Зараз і ви можете загадати те, чого вам найбільше хочеться. А відгадаєте загадку?

 Біла, гарна, чарівна,

 Мов Снігуронька вона!

Скрізь завітає, землю прикрашає,

Гуде, завиває, малечу звеселяє!

Все вже біле – ліс і гай.                                                                                         Ну, то хто це? Відгадайте? (Зима)

 

Ведуча: Шкода, що зима минає,

               Що піде уже від нас!

               Та невже не завітає  

               Зимонька до нас в цей час?

                 Ні! Ні! Зимі тут бути по праву!

                Вона у цьому році на славу!

                Її вітайте, тож сама

                Йде на свято Зимонька-зима.

Заходить Зима.

Зима: Здорові будьте, дорогі малята!                                                                                                                     

            По всьому видно – у  вас сьогодні свято.

            До діток з радістю я завітала,

            Та скільки радощів я вам подарувала:

            На лижах й ковзанах малята розважались,

            І на санчатах добре покатались!

            А Дід Мороз не раз щипав за щічки,

            І рум’яніли на морозі ваші личка.

А тепер, любі малята, я вас хочу запитати: за що ви зиму любите?  Які спортивні ігри та вправи ви знаєте?

Ведуча: Зимонько-зима, ми для тебе пісню заспіваємо.                                                                        

Пісня « Стрітення »

Зима: А тепер, любі малята, будем весело ми гратись. Подивіться, що я вам принесла. (Снігові кулі, сніжки, шайби, ключки, ворітця, лижі) Пропоную вам із ними погратися.

Гра «Прокоти кулю».

Гра «Хокей»

 Гра «Лижі»

Зима: В ігри пограли, а загадки не відгадали! Слухайте уважніше!

-Прозорий, мов скло, а не вставиш у вікно (лід)

- Віхола гуляє - коли це буває? (взимку)

- І не борошно, а білий, і не вата, а м’який.

  Застеляє землю вкрай, щоб був кращий урожай (сніг)

-На шибках без олівця – він малює без кінця (Мороз)

 

Зима: Добре, все ви відгадали, тільки ми іще не танцювали!                                                                    Веселий хоровод: «Що зима нам принесла».

Ведуча:                                                                                                                                                            А ще у цей день, на Стрітення, святили воду у церкві, приносили її до­дому і пильно оберігали. Цій воді приписували цілющу силу. Нею натирали хворі місця і рани.                      

Дитина :                                                                                                                                                         Свята водичко, від біди оберігай наш майбутній урожай!                                                               Дай здоров'я нам усім та достатку й миру в кожен дім!

Ведуча:                                                                                                                                                                     А чи знаєте ви, що люди дуже вірили у прикмети, які відбуваються на Стрітення.                                                                                                                                   Якщо мороз, то скоро весні бувати!                                                                                                  Якщо іде сніг, то буде урожай багатий                                                                                               Якщо в цей день відлига, то довго ще зимі панувати!                                                                   Якщо на Стрітення капає зі стріх, то в липні так капатиме мед!                                               Якщо бурульки на стрісі довгі, то літо бу­де дощовим,                                        а якщо короткі — сухе й погоже.                                                                                                                Якщо на стрітення півень води нап'ється, то у травні кінь напасеться.

Ведуча: Добре, Зимонько, нам з тобою, весело! Та вже Весна не за горами.

Зима: Хіба прийшов вже час мені з Весною зустрічатись? Ще не скінчився мій час правління! Я ще хочу володарювати!

Ведуча: Та ось подивіться, не галявині перші весняні квіти – проліски та первоцвіти. Сьогодні ж Стрітення. Саме цього дня Зима з Весною зустрічаються і міряються силами.

Зима: Ну що ж, кличте свою Весну – змагатися будемо!

Ведуча: Діти, давайте покличемо Весноньку закличкою.                                                                         1 дитина:   Весно, Весно, Весняночко,

                   Прийди до нас, паняночко!

                   Прийди до нас, теплом утіш,

                   А ти, сонечко, світи ясніш.

2 дитина:  Ой, Веснонько наша,

                   Здіймися на крила,

                   Скажи ластів’яткам,

                    Щоби прилетіли.

3 дитина:  Скажи, що без пташок

                   Теплу не прийти,

                   Душі не радіти, землі не цвісти.

4 дитина:   Приходь, приходь, Веснонько, не барись,

                    Радістю весняною поділись.

                    Виглядали тебе, Веснонько, на зорі,

                    Із тобою буде весело дітворі.

Заходить Весна

Весна:  А ось і я, Весна-красна.                                                                                                                            Куди    ступлю – сонце сяє,

Усе навколо оживає,                                                                                                 А ще пробуджую від сну

Я нашу землю чарівну.

На дерева – цвіту,                                                                                                          А на поле – жита,

На травичку – росу,

На дівчаток – красу,

А на хлопчиків – силу,

Щоб росли і міцніли!

 

Зима: Ой, лишенько, весна іде і тепло своє несе.                                                                      Треба силу всю зібрати , щоб до бою з нею стати!                                                               ( вихоплює квіти з рук Весни)

А ми ще побачимо, Весно, хто з нас сильніший!                                                  Зараз крижаний вітер напущу і морозом затріщу!                                                   Вся земля засне і заніміє.                                                                          

Весна: А я засміюся – і снігу немає,                                                                                                                 І лагідне сонце у небі засяє!                                                                                                          Прокинуться луки, ліси і поля,                                                                                                                             Усе розцвіте, заспіває земля!

Ведуча: Не сперечайтеся! Наші діти люблять вас обох.                                                  

Гра- естафета  « Подарунки для Весни  та Зими»

Ведмідь:

Що це ви тут так шуміли, що аж мене розбудили?

Я аж у свій барліг почув, тепер пограйтеся зі мною, щоб я втомився, і до весни вже не пробудився.                                                                                                                                        

Ведуча:  За народним повір’ям, на Стрітення ведмідь вилазить з барлогу.             І, якщо клишоногий побачить свою тінь, тобто, якщо у цей день світить сонце, він злякається і сховається знову у своє лігво. Значить, зима ще довго лютуватиме, а весни найближчим часом чекати не треба.

 Гра "Перетягни канат"

Зима: Ой, погано мені, зле, в  очах усе пливе. Ще мить – і моє льодяне серце розтане, краще мені на вулицю втікати. Що ж, Весно, твоя взяла, а мені час прощатися.

            Та на прощання хочу вам сказати:

            Не забувайте, діти, про санчата,

            Про лижі пам’ятайте й ковзани –

            Послужать для здоров’я вам вони.

            Щасливі будьте! Через рік я знову

            Свою вам казку принесу зимову!

 Дитина: Всі зиму проводжали,

                 Весну зустрічали.

                 Весно, уквітчай наш край,

                 Дай нам добрий урожай!

Хоровод " Ой минула вже зима"

Весна: Дякую вам, любі, за гарне свято! Гарно ви мене зустріли, але мені вже час. Багато справ на мене чекає.

Піду я далі лугами й лісами,

Встелю землю килимами.

Я теплом людей зігрію

 І здоров’я вам навію,                                                                                                    З рідним словом щоб зростали,                                                                              щоб звичаї пам'ятали!

Ведуча: А ще є цікавий звичай, пов'язаний зі святом Стрітення. Напередодні свята жінки випікали печиво у вигляді пташок. Називали їх жайворонками, тому що, за давніми легендами, ця пташка народилася із сонячного жару, бо прокидається разом із сонцем і своїм срібним голосом сповіщає: вже прийшла весна.                        

 (Весна пригощає дітей «жайворонками», спеченими з тіста).

Ведуча:                                                                                                                    Живіть щасливо, в мирі та багато!                                                                                                                          Любов до свят  і спорту бережіть,                                                                                                              Хай кожний день ваш буде святом,                                                                                                      Життям   упевнено  ідіть!                                                                                               До нових зустрічей! До побачення!

docx
Додав(-ла)
Руденко Віра
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
2935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку