Як зміни взимку в неживій природі впливають на рослини, тварин і людей

Про матеріал
Матеріал може бути використан вчителем на уроці "Я досліджую світ" для ознайомлення учнів зі змінами в неживій природі взимку
Перегляд файлу

 

 

 

ЯК ЗМІНИ ВЗИМКУ В НЕЖИВІЙ ПРИРОДІ ВПЛИВАЮТЬ НА РОСЛИНИ, ТВАРИН ТА ЛЮДЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З наближенням зими відбуваються зміни у тварин.

В народі кажуть: « Лиха тому зима – в кого кожуха нема». До зими готуються не тільки люди, а й тварини. Шерсть в них густішає, до літнього волосу додається зимовий підшерсток.

 З настанням холодів змінюється забарвлення шерсті у білок, зайців. Білка змінює колір своєї шубки з рудого на сіруватий для маскування від хижаків.

Зайченята перевдягаються: змінюють сірий кожушок на білий, щоб хижаки не помічали їх на сніговій ковдрі.

Картинки по запросу зима картинки-раскраски

Картинки по запросу зима картинки-раскраски

 

Гілочками лісу       Треба їй все літо 

Білочка стрибає,      Добре працювати, 

В ротику горішка      Щоб в холодну зиму 

Зубками тримає.      Їжі вдосталь мати. 




 

Ведмеді заздалегідь облаштовують свій дім. Для того, щоб зимувати в ньому всю зиму. Вони шукають печери, яри, куди зносять листя, гілки, мох, зверху роблять собі м’який матрац з ялинкових гілочок. Коли випадає сніг, він маскує ведмежу схованку й зберігає в ній тепло.

Ведмеді не роблять запасів їжі, але восени вони дуже активно харчуються горіхами, рибою, щоб накопичити якомога більше жиру на час зимівлі.

Під час зимової сплячки серце тварин б’ється повільно, дихання ледь помітне.  Саме взимку у ведмедиці з’являються маленькі ведмежатка.

 

Картинки по запросу медведь в берлоге раскраска

 

 

 

Основна причина відльоту птахів у теплі краї – це настання холодів. Зникають комахи, в'януть трав'янисті рослини, все менше і менше корму залишається для птахів. Тому наприкінці літа й восени багато птахів відлітає в теплі краї, де для них достатньо їжі.

Багато пташок залишається зимувати у нас, бо можуть знайти собі поживу. Це горобці, ворони, сороки, сойки, дятли, сичі, синички, голуби.

Похожее изображение

 

 

Листопад - дуже важливе пристосування рослин до умов зими, що є не тільки холодною, але й сухою порою року. Коли б наші листяні дерева залишалися на зиму в своєму зеленому вбранні, вони б гинули від нестачі вологи, оскільки насичення листя водою припинялося б, а випаровування води продовжувалося б. Скидаючи листя, дерева, крім того, оберігають себе від механічних пошкоджень під масою снігу. Часто можна бачити, як взимку ламаються під масою снігу досить великі гілки дерев.

Картинки по запросу лес взимку раскраска

Найголовніша користь, яку приносить сніг, - це захист рослин від замерзання. Навесні, коли температура піднімається вище за нуль, сніг і лід починають таїти, внаслідок чого утворюється тала вода, що приносить велику користь грунту. У лісі сніг є захистом від холоду для багатьох тварин. Наприклад, миші рятуються під покривом снігу від морозів, і продовжують вести активне життя, знаходячи собі їжу упродовж усієї зими у верхньому шарі грунту. Снігом користуються для укриття зайці, влаштовуючи в нім свої лежання, в сніг закопуються вночі глухарі, під снігом сплять ведмеді у своїх барлогах. Для їжака, зимівля, це єдиний спосіб уникнути голодній смерті.

Похожее изображение

Рухливі ігри і розваги зимою на відкритому повітрі доставляють дітям величезну радість і приносять велику користь їх здоров'ю. Різноманітні ігри для дітей - катання на санчатах, ігри з снігом - збагачують зміст прогулянок і дуже захоплюють дітей.

Але сніг може приносити й шкоду. Велика кількість випавшого снігу може порушити життя людей : це пробки на дорогах, ожеледь, замети, велика кількість аварій. Вітер і сніг рвуть дроти, ламають стовпи і опори, припиняється подання електрики у будинки. Сніг, що випав у великій кількості, створює труднощі в пересуванні і добування корму для зайців, вовків, лисиць. Багато тварин не можуть перенести лютих холодів і помирають від холоду і голоду. Під сніговим покривом птахам теж нелегко роздобути собі їжу. Величезні шапки снігу обламують гілки дерев, порушуючи цілісність дерева. Люті морози руйнують кору, вона тріскається і дерево вимерзає за зиму.

Картинки по запросу лед раскраска

 

Падіння величезних бурульок з дахів тягне за собою травми людей і ушкодження автомобілів.

docx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
9260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку