Які навички сприяють збереженню здоров’я людини

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ V. Пізнаємо себе і світ. Тема 1. Ми і наше здоров’я Презентація до уроку на тему: Які навички сприяють збереженню здоров’я людини Здорове харчування. Практична робота №11 Моя тарілка здорового харчування. Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які навички сприяють збереженню здоров’я людини. Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА

Номер слайду 2

Про що дізнаємося: Чого навчимося: Сьогодні на уроці Визначати складові здоров'я Визначати складові здорового способу життя Вибирати продукти для заповнення тарілки здорового харчування Створювати ментальну карту “Правила здорового способу життя” Що таке здоровий спосіб життя Що таке збалансоване харчування Що таке тарілка здорового харчування Про групи продуктів харчування, та речовини, з яких вони складаються. Про традиції здорового способу життя в Україні

Номер слайду 3

Мета: Ознайомити зі складовими здоров’я, здороаого способу життя, групами продуктів харчування, та речовинами, з яких вони складаються. Формувати дослідницькі уміння у процесі розв’язування завдань практичного спрямування. Розвивати навички правильного харчування. Сприяти вихованню дбайливого ставлення до свого організму, прагнення берегти здоров’я.

Номер слайду 4

Людина народжується здоровою, а всі хвороби до неї приходять через рот з харчовими продуктами. Гіппократ

Номер слайду 5

Фізичне здоров'я. Соціальне здоров'я. Духовне здоров'я. Психічне здоров'я. Складові здоров'я

Номер слайду 6

Соціальне здоров'я Як ти ладнаєш з батьками, вчителями, друзями, іншими людьми; Чи вмієш приймати виважені рішення; Як гарні побутові умови сприяють зміцненню здоров'я. Духовне здоров'я Як ти відчуваєш красу навколишнього світу; Як ти ставишся до себе та інших людей; Як вчишся і застосовуєш свої знання;Що цінуєш і до чого прагнеш. Психічне здоров'я Як ти розумієш і виявляєш свої почуття; Як оцінюєш себе та інших людей, чиниш справедливо; Як долаєш невдачі і стреси. Фізичне здоров'я Як ти доглядаєш за своїм тілом; Як рухаєшся, харчуєшся і відпочиваєш; Як працюють органи тіла.

Номер слайду 7

Що впливає на здоров'я?спосіб життя умови навколишньогосередовищаспадковістьмедичні послуги 20%10%20%50%За даними досліджень ВООЗ

Номер слайду 8

Складові здорового способу життя

Номер слайду 9

Ментальна карта. Розпорядок дня, корисні звички. Раціональнехарчування. Повноцінний сон. Позитивне мислення Загартовуванняздоровий спосіб життя6-8 год. Керування емоціями, доброзичливе спілкування. Рухова активність. Дотримання правил безпечної поведінки. Чергування праці та відпочинкуІнтелектуальний розвиток. Попрацюймо в групах!

Номер слайду 10

7 квітня відзначають Всесвітній День Здоров'я. Свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я в рамках ООН у 1950 р. Мета святкування – підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому. Здоров'я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення до інших людей, до навколишнього середовища. World Health Day7 квітня Всесвітній День Здоров'я

Номер слайду 11

Практична робота № 11 Моя тарілка здорового харчування. Гра «Смачно і корисно»1«Приготувати» три страви: на сніданок, обід і вечерю. Використати три паперовітарілки, малюнки (фото, муляжі, …) продуктів харчування.234 Презентувати «страви»у форматі Potluck harty - вечірки, на яку кожен приносить свою страву.«Пригостити» друзів , пояснити, чому їжа, яку презентують, корисна.

Номер слайду 12

Довідка: Збалансоване харчування – це система пропорційно правильного вживання корисних продуктів. Основою такого харчування є білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні елементи, достатня кількість чистої питної води (3-4% від маси тіла за добу!). Кожен сніданок, обід чи вечеря мають містити усі компоненти. В ідеалі за добу необхідно їсти чотири рази, без перекусів!  Кожен прийом їжі повинен бути через 4-5 годин, а вечеря – приблизно за три години до сну. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до: Харчового раціону та якості їжі. Режиму харчування. Умов прийому їжі.

Номер слайду 13

Солодощі та фастфуд розташовані поза основною тарілкою харчування. Їх не можна вважати обов’язковою частиною здорового раціону, тож вони не мають переважати. Правило тарілки: скільки їсти білків, жирів, вуглеводів. Чотири групи продуктів тарілки здорового харчування:50% - овочі, зелень, фрукти, ягоди.25% - вуглеводи: хліб, зерна, крупи, крохмалисті коренеплоди.20% - білок: яйця, птиця, риба, морепродукти, м’ясо,субпродукти, бобові, жири (насіння, горіхи, олії).5% - молочні продукти або їх рослинні альтернативи.вода

Номер слайду 14

Меню. Меню Моя тарілка здорового харчування Скористатися підказками та інформацією про корисність тих або інших продуктів. Підібрати продукти здорового харчування для своєї тарілки, звернути увагу, що кількість продуктів обмежена: 5-7. Показати свої тарілки здорової їжі та обговорити їх: Розглянути, які продукти були вибрані, та як вони можуть бути корисні для здоров'я. Проаналізувати тарілки: які продукти переважають, а які відсутні. Презентуємо свою тарілку здорового харчування. Визначити, хто склав найздоровішу тарілку. 123

Номер слайду 15

Пізнавальнийбілкижиривуглеводивітаміниводазбалансованехарчуваннямікро-елементикалейдоскоп. Для допитливих!

Номер слайду 16

Білки Продукти, що містять білок, повинні складати близько 20-25% раціону. Добова потреба білка близько 0,6-1,4 г/кг маси тіла. бичокбілий амуркарасьлиносетрщука оселедецьфорель минтайкамбалапутасу Білки – основний будівельний матеріал тканин тіла. Вони складають основу структурних елементів клітин i тканин тіла людини, входять до складу ферментів, беруть участь у виробленні імунітету. Джерела білків: яйця, риба, бобові та сочевиця, м'ясні продукти, молочні продукти, насіння та горіхи, гриби. Еталонним харчовим білком для людини є курячі яйця, вони майже цілком засвоюються, мають високий вміст корисних жирів, вітамінів, мікроелементів.

Номер слайду 17

Жири скумбріялососьтунецьтріскакрильльончіакунжутсоняшникгарбузконоплі Тваринні жири: 50-70%. Морепродукти: скумбрія, тріска, лосось, тунець,криль, … Вміст жирів у щоденному раціоні має бути близько 20-40%. Добова потреба становить 80-100 г. Жири відновлюють витрати теплової енергії, йдуть на зігрівання організму. Рослинні жири: 30-50%. Олія: оливкова, лляна, конопляна, кунжутна,волоського горіха, соняшникова, …; Горіхи: волоський, мигдаль, арахіс, кеш’ю, …; Насіння: льон, соняшник, чіа, кунжут, … .

Номер слайду 18

Вуглеводи Вміст вуглеводів у щоденному раціоні має становити близько 30-50%, або 400-500 г. Вуглеводи – це джерело енергії, витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця). Основні джерела: Каші: вівсяна, перлова, пшенична. Свіжі фрукти, овочі, картопля, гриби, водорості, спеції, хліб.

Номер слайду 19

Вітаміни. Необхідні для росту, розвитку людини, укріплюють м'язи та кістки. Необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, не утворюються в самому організмі у достатній кількості, через що повинні надходити з продуктами харчування.

Номер слайду 20

Мікроелементи Fe. Cr. Mg. FCa. Cu. Se. Si. Na. PKZn. ISLi. Mn Входять до складу кісток, зубів, крові, м'язів та інших органів. Найбільше в організмі кальцію, фосфору, калію, натрію, заліза. Вони містяться в молоці, сирі, яйцях, яблуках, … . Co. BVMo

Номер слайду 21

Вода Вода входить до складу організму людини, охолоджує його, стимулює роботу мозку, підвищує еластичність судин. Кількість води в тілі залежить від віку людини. Вода розчиняє потрібні для життя поживні речовини, транспортує їх в усі клітини організму, виводить шкідливі речовини (шлаки, токсини), нормалізує обмінні процеси в організмі. Дихаючи, ми втрачаємо воду: за добу приблизно 10 склянок. Стільки ж води треба випити й спожити з їжею, щоб покрити втрати на дихання. В середньому за нормальних умов дорослій людині необхідно в добу близько 40 мл води на кілограм ваги, а дітям грудного віку – 120-150 мл.

Номер слайду 22

Шануймо рідне!Найбільше відома загалу козацька їжа – це куліш, соломаха, тетеря, щерба, тюря, коржі-загреби, мамалига, пастрома, галушки, сало, сушена та в'ялена риба.https://www.dnipro.libr.dp.ua/ukrainska_kuhnya_recepti_tradicii Важливою умовою здоров'я українських козаків була їжа – проста, але різноманітна, поживна і смачна. Для її приготування брали джерельну воду. Страви готували з великою кількістю дикого часнику – черемші та цибулі – сарани. Використовували пряно-смакові рослини: хрін, кріп, кмин, м'яту, калган. Полюбляли бобові (горох, боби, сочевицю, квасолю), овочі (капусту, буряк, редьку, моркву, огірки, цибулю, гарбузи), фрукти та ягоди (яблука, вишні, сливи, малину), мед. Продукти квасили, солили, в'ялили, сушили. З молока робили сир та масло.

Номер слайду 23

Усі молочні продукти в Україні здавна називають одним словом – набіл, бо вони мають приємний білий колір із жовтуватим відтінком. Чи відомо тобі, що …Сметана, вершки, кефір, ряжанка, згущене молоко, масло, вурда, кисляк, йогурт, сир твердий, сир домашній, молочний коктейль, морозиво – усе це виготовлено з молока.

Номер слайду 24

У 2022 р. ЮНЕСКО внесла до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони … 4 Перед вживанням овочі і фрукти потрібно …1 Продукти, термін придатності яких минув, слід …2 Останній прийом їжі за … 3 Вживання газованих напоїв, солодощів, фаст-фуда слід …5 Поміркуй!

Номер слайду 25

Гра “Корисне – шкідливе”Завдання: Корисну їжу потрібно скласти у кошик, а шкідливу – у сміттєвий бак

Номер слайду 26

Назви прислів'я, приказки. Млинець добрий не один. Зелень на столі – здоров'я сто років. Не розбивши яйце, не спечеш яєчні.?

Номер слайду 27

Хрін не солодше редьки. Калина сама себе хвалить, що з медом добра. Вареники-хваленики, усі вас хвалять, та не всі варять.?

Номер слайду 28

Поєднай між собою!Хто добре їсть,обід розділи з другом,вечерю віддай ворогові!Сніданок з'їж сам,той добре працює!Людина не живе, щоб їсти, а їсть, щоб жити!Кашу масломне зіпсувати!

Номер слайду 29

Овочі, фрукти Картопля Рис Хліб Масло вершкове Олія рослинна Горіхи Риба Риба, м’ясо Молоко, сир Квасоля, горох Яйця Вкажи продукти, що містять: Білки Жири Вуглеводи Працюємосамостійно!

Номер слайду 30

Склади сенкан про свої улюблені овочі та фрукти (або підготуй цікаву інформацію про них).

Номер слайду 31

саподілачорна сапотаківанотамаріллоджекфрутартишок акебіяфенхельсалакавокадорамбутанбаміяхікамачайотспаржачуфа. Чи будуть вони корисними?Для суперзнавців!Які з цих овочів і фруктів тобі відомі?Які страви можна з них приготувати?

Номер слайду 32

є здоров'я.8та багато що13є не землі3 не багатства,5потрібно10його збереження15 Головним скарбом1що мають ускринях…6багато що11що завоювали,4робити для14 Щоб його зберегти,9знати12 Головним скарбомжиття7людського життя2 Тобі до снаги!Прочитай настанову

Номер слайду 33

Підсумуємо: Зберегти і зміцнити здоров’я можна, дотримуючись правил здорового способу життя. Складові здорового способу життя – це раціональне харчування, дотримання особистої гігієни, режиму дня і сну, рухова активність, загартування, підвищення рівня культури і знань. Щоб організм нормально розвивався і функціонував, треба харчуватися збалансовано. https://www.youtube.com/watch?v=MS_PLd_s. Sgw

Номер слайду 34

Домашнє завдання Опрацювати § 61, стор. 231-234. Опиши день двох однолітків, один з яких дотримується здорового способу життя, а другий – ні. Подумай, які навички здорового способу життя тобі варто вдосконалити. Яку добру звичку закріпити? Намалюй герб «Мої корисні звички». (Зроби рекламний буклет/постер, що ознайомить з перевагами здорового способу життя). Пам’ятай, що для вироблення нової звички потрібен час. Наполегливо працюй, щоб її закріпити.

Номер слайду 35

До зустрічі!

Номер слайду 36

Режим дня – чіткий розпорядок життя протягом доби, що передбачає чергування неспання та сну, а також раціональну організацію різних видів діяльності. Корисні звички – пунктуальність, організованість, дисциплінованість. Рухова активність – це будь-яка діяльність, пов'язана з рухом тіла: ходьба, активні ігри, заняття спортом і фізичними вправами.  Повноцінний сон – це сон з достатньою тривалістю (7-10 год, в залежності від віку), глибиною з чітко установленим часом відходу до сну та пробудженням. Раціональне харчування – достатнє/помірне в кількісному та повноцінне в якісному відношенні харчування, яке задовольняє потреби організму і забезпечує необхідний рівень обміну речовин. Загартовування – це комплекс заходів для зміцнення здоров’я, вплив на організм природних факторів (низьких і високих температур, води, повітря) з метою виробити стійкість до цих факторів. Режим праці та відпочинку – це регламентований порядок чергування періодів активної діяльності і перерв для відпочинку з метою недопущення втоми. Дізнаймося більше!

Номер слайду 37

Здатність керувати своїми емоціями – це здатність при необхідності підпорядкувати свої емоції (щастя, радість, сум, страх, гнів, здивування, відраза), почуття і настрої велінням власного розуму, що дозволяє бути врівноваженою людиною, простіше долати труднощі. Інтелектуальний розвиток – це процес набуття та розвитку здібностей людини до розумової діяльності, включає у себе засвоєння знань, навичок, розвиток критичного мислення, здатність до самоосвіти. Охоплює всі аспекти інтелектуального потенціалу – уяву, мислення, пам’ять, креативність, раціональне мислення. Позитивне мислення – тип мислення, при якому людина здатна бачити вирішення життєвих завдань. При такому типі мислення переважають зосередження особистості: на чеснотах, а не на недоліках; на успіхи, життєві уроки, а не на помилки і невезіння; на можливостях, а не на перешкоди. Правила безпечної поведінки – це сукупність правил, дотримання яких сприяє власній безпеці людини, її життю і здоров’ю, до безпеки, життя і здоров'я оточуючих, екологічно безпечного природного середовища.

Номер слайду 38

Тема – один іменник. Опис теми – два прикметники. Дія пов'язана з темою – три дієслова 123 Речення – фраза з чотирьох слів (почуття, ставлення до теми)4 Синонім, висновок до теми – одне слово5 Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Французькою це слово звучить як «cinquains», англійською – «cinquain».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 березня
Переглядів
473
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку