Ялинка і новорічні прикраси. Історія святкування

Про матеріал
Презентація на урок трудового навчання про історію святкування зимових свят.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ялинка і новорічні прикраси. Історія святкування 5 клас. Вчитель трудового навчання Житар Гелена Євгенівна. Ліцею імені Романа Шухевича м. Івано-Франківська

Номер слайду 2

Зустріч Нового року з дитинства у нас асоціюється з ялинкою, обвішаною гірляндами та іграшками. Вона стала символом свята і традиція ставити в домівках цю зелену красуню, передається з покоління в покоління вже не одне століття.

Номер слайду 3

У давнину була традиція просто прикрашати різні дерева, адже люди думали, що дерева наділені силою і в них живуть духи. Тому вони і задобрювали духів прикрасами – яблуками, яйцями і горіхами.

Номер слайду 4

Ялинка завжди займала особливе місце серед дерев. Її вважали деревом безсмертя, яке символізує життя. Це й недивно, адже вона вічнозелене дерево. Тому наші пращури думали, що ялина користується особливими привілеями у сонця, і воно дозволяє їй бути завжди зеленою.

Номер слайду 5

Наприклад, у Греції ялинку вважали священним деревом надії, вічності і всього живого. Вважається, що Троянський кінь був зроблений з ялини. Перші прикрашені ялинки з’явилися в 1605 році у Франції в Ельзасі. Згідно з літописом, на свята тут встановлювали ялинку, прикрашену паперовими трояндами, печивом, яблуками, цукром тощо. Цю прекрасну ідею швидко підхопила вся Європа, щоправда, спочатку ялинку можна було знайти тільки в найбагатших будинках.

Номер слайду 6

В давнину на ялинці можна було побачити розмальовану яєчну шкаралупу, яблука, горіхи, загорнуті в кольоровий папір, золоті нитки, намисто, фігурки з тіста і свічки. Перші кульки зі скла з’явилися в середині 19 століття, тому старовинними іграшками вважаються прикраси, які виготовлені до 1966 року.

Номер слайду 7

Якщо ялинка велика, її краще поставити на підлогу, а якщо ж вона вміщається на столі, то можливий і такий варіант. Але нікому ще не прийшло в голову прикріпити її до стелі. А ось 400 років тому в Німеччині звичай заносити в будинок ялинку тільки зароджувався, і тому було прийнято закріплювати її до стелі верхівкою вниз – зручно і незвично.

Номер слайду 8

У наш час ялинки встановлюють на всіх великих площах. В Італії – на площі святого Петра у Римі, у Лондоні – на Трафальгарській площі, в Нью-Йорку – в Рокфеллерівському центрі, а в Ріо-де-Жанейро є навіть плаваюча ялинка на озері Лагоа. Найвища ялинка в світі була поставлена в Мехіко на центральному проспекті в 2009 році, а в ОАЕ в 2010 році ялинку прикрасили кульками з чистого золота вартістю 12 мільйонів доларів. І взагалі, ялинки і прикраси настільки увійшли в моду, що знамениті дизайнери випускають цілі колекції новорічних іграшок. Та й історія ялинки на цьому не закінчується, вона ще обов’язково здивує нас чимось незвичайним.

pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку