Йосиф Нелюбович–Тукальський

Про матеріал
Йосиф Нелюбович–Тукальський – Митрополит Київський, Галицький і всієї Малої Русі, проповідник, полеміст Перша згадка про нього відноситься до 1649 року, коли він значився у званні старшини Віленського Свято-Духова монастиря. 1658 році - архімандрит Ліщинського монастиря. 3 серпня 1661 року затверджено королем у званні єпископа Могилевського і Мстиславського із залишенням настоятелем Лещинського монастиря.  У 1663 році обраний православним духовенством на Київську митрополію, але не визнаний польським урядом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йосиф Нелюбович–Тукальський – Митрополит Київський, Галицький і всієї Малої Русі, проповідник, полеміст. Підготувала Кот Юлія

Номер слайду 2

Перша згадка про нього відноситься до 1649 року, коли він значився у званні старшини Віленського Свято-Духова монастиря.1658 році - архімандрит Ліщинського монастиря.

Номер слайду 3

3 серпня 1661 року затверджено королем у званні єпископа Могилевського і Мстиславського із залишенням настоятелем Лещинського монастиря. У 1663 році обраний православним духовенством на Київську митрополію, але не визнаний польським урядом.

Номер слайду 4

У 1664 році, обмовлений гетьманом Тетерею, ув’язнений у Маріенбургскую фортецю, де нудився близько двох років. За Підгаєцьким договором звільнений з фортеці в 1667 році. Після звільнення жив у Чигирині.

Номер слайду 5

Йосиф Нелюбович–Тукальський і гетьман Петро Дорошенко. Діяльність Йосифа Нелюбовича –Тукальського з гетьманом Петром Дорошенком розпочалася з договору з Туреччиною, який мав вирішити долю України.

Номер слайду 6

Митрополит Йосиф Нелюбович-Тукальський і Петро Дорошенко розраховували домогтися від турків вольності і громадянської, і релігійної, але це їм не вдалося. І з цього приводу митрополит Йосиф гірко каявся: «… у смутку душа моя. Як можу я називатися пастирем, коли розгубив стадо? О, та збере його Творець і спокутую Своєю Кров'ю… ».

Номер слайду 7

Благодійна діяльність Йосифа Нелюбовича-Тукальського Йосиф Нелюбович – Тукальський віддав Братській колегії містечко Стайки, яке отримав від Дорошенка на своє утримання. «Сам я борзо злиднів, але віддаю його, як дві лепти вдовиці на підтримку того зубожілого місця.» - писав митрополит.

Номер слайду 8

Релігійна діяльність Йосифа Нелюбовича-Тукальського. Відстоював незалежність української церкви від зазіхань московського патріархату та виступав за її канонічне підпорядкування Константинопольському патріарху. Боровся за об’днання Київської митрополії. Прагнув до об'єднання церков Правобережної і Лівобережної України.

Номер слайду 9

Троїцький монастир Йосиф Нелюбович-Тукальський тяжко захворів і 26 листопада 1675 року відійшов у вічність. Спершу митрополита поховали у Чигиринському Троїцькому монастирі, проте 1678 році тіло митрополита було перенесене до Преображенської церкви Мгарського монастиря, поблизу Лубен.

Номер слайду 10

Йосиф Нелюбович-Тукальський – патріот українського народу. Усе своє подвижницьке життя митрополит Йосиф Нелюбович-Тукальський віддано служив православній вірі і українському народу. Таким він залишився в пам'яті нащадків. Повчання його залишилися в рукописах; послання і листи були опубліковані.

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку