З НАГОДИ 20-ЛІТТЯ ГАЗЕТИ «VIVAT LEX !»

Про матеріал
З нагоди 20-ліття з дня заснування газети «VIVAT LEX !» в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбулася урочиста зустріч. Серед запрошених — правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, редактори різних університетських видань Харківщини, студкори (студенти-кореспонденти) різних років. Серед інших у заході взяли участь і керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради (студкор газети у 2000-2006 роках) разом із деякими вихованцями, які активно досліджують тематику прав людини у своїй журналістській творчості. Леонід Гапєєв, керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, (студкор газети у 2000-2006 роках), член Національної спілки журналістів України
Перегляд файлу

З НАГОДИ 20-ЛІТТЯ

ГАЗЕТИ «VIVAT LEX !»

З нагоди 20-ліття з дня заснування газети «VIVAT LEX !» в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбулася урочиста зустріч. Серед запрошених — правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, редактори різних університетських видань Харківщини, студкори (студенти-кореспонденти) різних років. Серед інших у заході взяли участь і керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради (студкор газети у 2000-2006 роках) разом із деякими вихованцями, які активно досліджують тематику прав людини у своїй журналістській творчості.

Без сумніву та без перебільшень можна зазначити, що такі заходи є чудовою можливістю не лише дізнатися про минуле і сьогодення одного із провідних університетських видань України, але й без зайвих слів про сучасні інноваційні форми проведення занять безпосередньо стати учасником подій у нинішній журналістиці та правовій сфері. Сучасний демократичний формат проведення заходу ― це завжди цікаво для спостережень і роздумів. Погодьтеся, не кожного дня ректор провідного університету без зайвого протоколу, без мікрофону і не виходячи до трибуни зможе розповісти «не для преси» про ті процеси і явища, що турбують освітян сьогодні. Так, Василь Якович Тацій не лише розповів чимало цікавих фактів про очолюваний ним Національний юридичний університет, про досягнення і сьогодення, а ще й поділився роздумами на перспективу. Адже, на його переконання, дипломи і знання сьогодні даються не легко, а ще їх доведеться відпрацьовувати. Втім, тих, хто хоче стати справжніми професіоналами-юристами, це не відлякує. Хоча й на думку ректора, нині стає чимдалі важче працювати юристам у нашій державі, де до парламенту нерідко потрапляють непрофесійні кадри, що створюють не тієї якості Закони... Втім, з нагоди свята повернімося до позитиву. Лунали вітання й багато причетних до цієї справи ділилися спогадами, розповідали про успіхи.

На переконання ректора, юрист ― це не просто людина знань, бо варто вчитися протягом усього життя. А з газети «VIVAT LEX !» (в перекладі українською «Хай живе Закон!») починалася популяризація усієї правової системи нашої держави. Серед привітань пролунав і класний сюжет, підготовлений студією «Телецентр» Університету.

— Газета ― той майданчик, що згуртовує. Саме так висловився у телесюжеті голова редакційної ради, проректор В.В. Комаров.

Серед запрошених гостей пролунало чимало цікавих виступів. Так, голова правління ХОО НСЖУ Олександр Голуб не просто виступив із вітаннями на адресу колективу газети, а ще й відмітив цікаву й позитивну тенденцію у сучасній журналістиці. Адже є приклади, коли юристи за освітою доволі активно і цікаво пишуть саме на правові теми, створюють авторські блоги, популяризуючи практичні правові знання у суспільстві та державі.

Чимало слів подяки і побажань професійних успіхів пролунало і на адресу колективу редакції та головного редактора газети «VIVAT LEX !», члена Національної спілки журналістів України, Олени Муравйової. Особисто автору, ще у студентські роки довелося співпрацювати із різними редакторами. Тому сьогодні нинішньому головному редактору «VIVAT LEX !» хочеться побажати втілювати у життя цю редакційну політику, що вдало робить акценти на всебічний розвиток особистості студентів. А ще варто сказати і про діалог поколінь, адже сьогодні чимало серед ветеранів-правників активно й докладно читають газету і завжди просять нові примірники.

Із своїм вітальним словом виступив і автор цієї статті, керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради (студкор газети у 2000-2006 роках), член Національної спілки журналістів України, переможець обласного творчого конкурсу «Часопис-2019» у номінації «Закон єдиний для всіх, засновник та автор блогу «ПРАВО ЗНАТИ — ЧАС ДІЯТИ!» leonidgapeev.blogspot.com. Представивши присутнім учасницю гуртка «Точка зору» Катю Псарьову, яка активно досліджує тематику прав людини у журналістській творчості, та нещодавно була нагороджена престижним дипломом обласного творчого конкурсу «Часопис-2019» як молодий автор, Леонід Гапєєв подарував колективу улюбленої газети збірку життєвих історій «Не дитячий погляд на війну» (2018 рік), де серед інших є публікації наших авторів-гуртківців.

На згадку від цього заходу усі охочі змогли побувати на цікавій екскурсії у музеї та на полігоні. Там немає військової стрілянини, але у такий сучасний спосіб студентам відтворюють ті події з криміналістики, що стають у реальному житті… Втім, то вже інша тема, про яку вдалося дізнатися саме цього разу, з нагоди 20-ліття газети «VIVAT LEX !»…

Леонід Гапєєв,

керівник гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, (студкор газети у 2000-2006 роках), член Національної спілки журналістів України

doc
Додав(-ла)
гапєєв леонід
Додано
16 червня 2021
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку