З Україною в серці. Черкащина – наймолодша в Україні!

Про матеріал
Сценарій виховної години «З Україною в серці. Черкащина – наймолодша в Україні!»
Перегляд файлу

У К Р А Ї Н А

Департамент освіти та гуманітарної політики

Міський методичний кабінет установ освіти

ЧЕРКАСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ № 22

ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 «З Україною в серці. Черкащина – наймолодша в Україні!»

http://dekalontour.com/uploads/26-01-2016/hotels/puteshestvie-k-centru-ukrainy_3.jpg

 

 

 

 

Морозюк Лариса Петрівна, учитель математики,

Москаленко Наталія Сергіївна, учитель інформатики,

Посікайло Лариса Миколаївна, вчитель історії.

 

 

 

 

 

Черкаси 2019 рік


 

«З Україною в серці. Черкащина – наймолодша в Україні!»

 

Сценарій першого уроку, присвяченого 28 – річчю Незалежності України рекомендовано для учнів 7 – 9 класів

Мета уроку :

  •                  формувати в учнів орієнтири на загальнолюдські цінності ;
  •                  розвивати почуття гордості за славне минуле рідного народу та рідного краю;
  •                  виховувати почуття любові до своєї держави, свого народу, почуття національної гордості, поваги до минулого великої та малої Батьківщини.

 

Обладнання до уроку

  •                  державні символи України;
  •                  вислови відомих людей про Україну;
  •                  мультимедійний супровід до уроку.

 

Хід уроку :

Вчитель. Сьогодні ми з вами поведемо розмову про найдорожче серцю кожної людини. Нехай тему нашої бесіди вам підкажуть рядки вірша Ліни Костенко.

Буває часом сліпну від краси,

Спиняюся, не тямлю, що за диво —

Оці степи, це небо, ці ліси —

Усе так гарно, чисто, незрадливо.

Усе як є — дорога, явори,

Усе моє — все зветься Україна.

 

Україна — це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народилися, побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову — це найдорожча у світі Батьківщина.

У всьому світі кожен зна:

Є батьківщина лиш одна.

І в нас вона одна-єдина —

Це наша славна Україна.

Про Україну, рідний край

Ти завжди, завжди пам'ятай.

Україна… Ці слова з глибокою шанобою і гордістю промовляє кожний свідомий українець, бо виражають вони духовну близькість до землі своїх батьків, родоводу українського, його славної і водночас трагічної історії.

Тисячі літ живе народ наш на плодючій, прекрасній землі. Розметаний по широких степах, між могутніми ріками й лісами, вимучений загарбниками без міри, без пуття, але єдиний, дужий і добрий до всього живого – до сонця, зірок, вітрів і роси. Скільки було заздрісних, охочих, ворожих людей, які хотіли зіпхнути народ цей із його землі, погнобити, знищити, пустити в небуття. Здавався він усім чужинцям таким добрим, лагідним і безпомічним, що сам упаде в руки, як перестиглий плід. А він уперто, непохитно боровся і  тримався, вороги ж гинули безслідно.

Двадцять вісім років незалежності… Для історії 28 років – зовсім небагато. А як же довго наш народ йшов до цього свята! Йшов упродовж усієї історії від часів Київської Русі до наших днів. На цьому шляху загинула незліченна кількість кращих синів і дочок України, які відстоювали її незалежність. Україна – в одному цьому слові бринить музика смутку і жалю… Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її. Ми з вами маємо усі підстави пишатися тим, що наша Батьківщина мала славні періоди історії, справді легендарних героїв, мужньо пережила найвищі випробування і не скорилася. Ми можемо пишатися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких та далеких сусідів.

Довгим і тернистим був шлях України до омріяної волі. І ось настала урочиста мить – 24 серпня 1991 р. – коли Верховною Радою України було проголошено незалежність України. На сьогоднішній день Україна встановила дипломатичні зв’язки на рівні посольств і консульств з понад 160-ма країнами світу.

 І саме, у 28-ту річницю незалежності нашої держави, ми горді за велетнів сили і духу, які, не покладаючи рук, віддаючи всю жагу своєї душі боролися за волю і велич рідної землі. В усі часи Україна мала достойних синів, які боронили, зміцнювали її.

 

Князь Володимир освятив хрестом

Народ над сивим красенем Дніпром.

 

Він зводив храм, грамотність плекав

Славетний князь, наш Мудрий Ярослав.

 

Богдан Хмельницький – справді богом дан,

Славетний гетьман і ватаг повстань

З яких зродилась знову Україна,

І так дійшла від пращура до сина.

 

Ми вшановуємо пам'ять княгині Ольги та Данила Галицького, Петра Сагайдачного і Богдана Хмельницького, Івана Мазепи і Пилипа Орлика, Великого Кобзаря, Івана Франка та Лесі Українки, Івана Котляревського і Михайла Грушевського…

Проголосивши незалежність, Україна стала на шлях розбудови перед - усім вільного від ідеологічного та фізичного гніту суспільства. Було зрозуміло, що шлях цей буде сповнений проблем, гострої боротьби. Ми українці завжди прагнемо до справедливості, демократичності, прозорості, чесності, відкритості. Євромайдан – це приклад, поклик серця, остання спроба народу навести самим лад у своїй державі. Дуже тяжко, прикро, боляче, що сьогодні на Сході країни, ось уже два роки, триває збройний конфлікт, АТО. Своє життя віддають українці за цілісність, єдність та недоторканість кордонів рідної Батьківщини. Та ми всі віримо, що на нашій рідній землі скоро буде мир, спокій, порозуміння та злагода.

Люблю тебе, Вітчизно, мила Україно,

Бо щастя жити ти мені дала,

Для мене ти одна: і рідна, і єдина,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

Я твій громадянин, я прагну підростати,

Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла,

Моя свята і рідна Україно – мати,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла!

 

Людина має завжди пам’ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію Вітчизни, її мову і культуру.

 У кожного з нас є своя мала Батьківщина. Для нас – це Черкащина.

Так – це той край, де ви народились, де ви живете. Це наша Батьківщина – рідний край, Шевченків край – один із мальовничих куточків Вітчизни.

Наймолодша серед областей України , але найволелюбніша, найвідважніша у своїх спробах досягти незалежності, Черкащина стала колискою не лише славетного українського козацтва, але і незгасним осередком боротьби за незалежність нашої держави. Не минало б століття без спроб звільнитися від підлих зазіхань загарбників на нашу країну. Сьогодні хотілося згадати найважливіші.

“Мало любити свій рідний край,

  його треба знати”

М.Рильський

 

Черкаський край розкинувся по обидва береги Дніпра. Дніпро – це найбільша річка України, свідок багатьох подій : тут було Хрещення Русі, повстання Коліївщини,відбулися козацькі походи, важкі бої Другої Світової війни.

Земля Черкащини – це степові далі і дрімучі ліси, молоді гаї і квітучі сади, створені працею людини, це високі дніпровські кручі, безкраї поля, які щедро родять хліб і наливають життєдайними соками плантації солодкого кореня.

України рідної окраса

Край пісень і золота – зерна,

Ти колиска нашого Тараса, -

Чарівна черкаська сторона.

Я люблю тепло твоїх стежин,

Будь славен, мій Черкаський рідний краю –

І Кам’янка, і Сміла й Чигирин…

І наш Дніпро, що вдалеч неокраю

Несе до моря вод могутній плин.

Благословенні будьте, хлібні ниви,

У сяєві ранкової зорі,

Й Холодноярський ліс – легенда сива,

І наш Тарас на Канівській горі.

 

Люблю свій край – Черкащину козацьку

І з неї в серці я на світі  цім живу.

Як доля і закине десь зненацька,

Я все одно на Батьківщину поверну.

 

Напередодні Першого уроку клас було поділено на групи, які готували інформацію по Черкащині.

Надамо їм слово.


 

ЗНАВЦІ  ІСТОРІЇ.

«Черкащина – це край, де зароджувалася Україна, як держава.»

 

Черкащина – це край, де все говорить про величне минуле України.

На середній Наддніпрянщині, у самому центрі України, обабіч берегів Дніпра розкинулася Черкащина – унікальний історичний край, з яким пов’язано багато вікопомних подій вітчизняної історії. Передусім вона відома тим, що дала Україні її духовного пророка Тараса Шевченка і фундатора  нашої державності Богдана Хмельницького.

Тут, у Середньому Подніпров’ї, зародилося і сформувалося козацтво – опора нашого народу в його боротьбі проти чужоземних загарбників. Тут розгорілося полум’я Визвольної війни під проводом Б. Хмельницького, визрівали державотворчі ідеї, а Чигирин, упродовж значного часу був політико-адміністративним центром української козацької держави.

Перші поселення людей, на території сучасної області, відомі ще в найдавнішому періоді кам'яного віку - палеоліті. Виготовлені людиною понад 40 тис. років тому, знаряддя праці виявлено неподалік села Велика Бурімка Чорнобаївського району, а поселення мисливців на мамонта в селі Межиріч Канівського району, датується 20 - 15 тис. років до нашої ери.

У західній частині регіону, (сучасні Тальнівський, Уманський, Маньківський райони) 6 тис. років тому набула поширення всесвітньо відома трипільська культура – одне з найбільш яскравих явищ стародавньої історії Європи.

На території області виявлено понад 100 городищ, поселень і курганних могильників скіфської епохи. Найбільші городища зосереджувалися у басейні річки Тясмину – Пастирське, Шарпівське, Буда-Макіївське, Мотронинське, які в VІІ ст. до н.е. вели торгівлю з античними містами-державами Північного Причорномор'я. У лісостеповій частині кочували і власне скіфські племена. У 1996 році поблизу села Рижанівки Звенигородського району досліджено уціліле поховання вождя одного із скіфських племен.

На початку нашої ери землі Черкащини складали ядро формування давньослов'янських племен. З писемних джерел відомо, що в ІV - VІІ ст. територію краю населяли племена могутнього союзу антів, пізніше - полян. У часи Київської Русі, регіон відігравав важливу роль захисту південного порубіжжя держави. У Х - ХІІІ ст. укріплені міста-фортеці Воїнь, Родень, Канів, Корсунь одночасно були значними центрами ремесла, торгівлі і культури. У 1144 році у Каневі споруджено Успенський собор, який зберігся до наших днів і є цінною історико-культурною пам'яткою.

Економічний і культурний розвиток краю перервала монголо-татарська навала, яка завдала землям Черкащини великих спустошень. Та, незважаючи на це, в ХІV ст. починається поступове відродження життя. У цей час Черкаси з прилеглими територіями, як і більшість українських земель, переходять під зверхність Великого князівства Литовського. Після утворення у 1449 році Кримського ханства зростає їх захисне значення в обороні південних кордонів литовської держави.

Черкащина, та, передусім Черкаси і Канів, стає центром формування українського козацтва, яке почало відігравати важливу роль у захисті населення від кримсько-татарської агресії і у боротьбі проти соціального та національно-релігійного гніту з боку шляхетської Польщі, під юрисдикцію якої перейшли землі регіону. Як організатори козацтва в історію увійшли черкаські старости Остафій Дашкевич і Дмитро Вишневецький.

У ХVІ - на початку ХVІІ ст. нашим краєм прокотилася хвиля козацько-селянських повстань, які переросли у Визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького та утворення Української козацької держави, військово-політичним центром якої став Чигирин. Після згасання національно-визвольного руху за Андрусівським договором 1667 р. лівобережна частина Черкащини відійшла до Росії, а правобережна – до Польщі.

У XVIII ст. Черкащина стала центром гайдамацького руху, спрямованого проти соціального і національного гноблення. Своєї кульмінації гайдамаччина досягла у 1768 році, коли вибухнуло повстання, відоме в історії як Коліївщина. Ватажками цього повстання були уродженці краю: Максим Залізняк та Іван Гонта.

На початку ХІХ ст. одним з центрів декабристського руху стала Кам’янка, у якій пізніше неодноразово бували О. Пушкін і П. Чайковський.

Черкащина зробила значний внесок в утвердження української державності. Холодноярська республіка (1918 – 1921 рр.) була одним з останніх бастіонів УНР,  територія якої охоплювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську армію, бійці якої називали себе козаками, а своїх командирів – отаманами.

Холодний Яр – це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це наочний приклад як нечисленні, але сильні духом українці можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом.

Василь Чучупак – головний отаман Холодного Яру.

http://bandera.lviv.ua/wp-content/uploads/2013/04/chuchupaka.jpg

На початку 2016 року провулок Тельмана у Черкасах був перейменований на честь головних отаманів Холодноярської Республікина і тепер має назву Вулиця Братів Чучупаків.

 

У роки Другої світової війни на території сучасної області у лютому 1944 р. відбулася Корсунь-Шевченківська битва - «Другий Сталінград.» Центром партизанського руху був Холодний Яр.

http://www.hvilya.com/_nw/37/93993638.jpg

 

 

 

Неспокійним є і 21 століття 2014-2019 рік, Євромайдан, війна на Сході. Пам’ятаймо черкащан, євромайданівців, Героїв України (посмертно)

 

 

Україна    Герой України Пасхалін Юрій Олександрович

               Чернець Віктор Григорович

               Поращук Юрій Григорович

               Смоленський Віталій Віталійович

 

Кожен із нас повинен пам’ятати про відомих і невідомих героїв , тих хто до останнього захищав соборну незалежну Україну. Адже для кожного народу найбільша трагедія - втрата незалежності своєї держави. Тому боротьба за національне визволення, відродження й побудову власної держави завжди священна. Маємо про це пам’ятати й нині – під час війни на Сході. У зоні АТО зараз воює понад 3000 тисячі черкащан. На цей час, згідно з обліку, який веде обласний військомат в зоні АТО було поранено 65 військових , які проживають на території Черкаській області, загиблими є 49 військовослужбовців .

Низько вклонімось воїнам, що воюють на сході України за її цілісність, єдиність, незалежність.

 

Прошу хвилиною мовчання вшанувати загиблих героїв…

У РІДНОМУ КРАЇ
Одна Батьківщина, і двох не буває, 
Місця, де родилися, завжди святі. 
Хто рідну оселю свою забуває, 
Той долі не знайде в житті.
У рідному краї і серце співає, 
Лелеки здалека нам весни несуть. 
У рідному краї і небо безкрає, 
Потоки, потоки, мов струни, течуть.

Тут мамина пісня лунає і нині, 
Її підхопили поля і гаї. 
Її вечорами по всій Україні 
Співають в садах солов'ї.

І я припадаю до неї устами, 
І серцем вбираю, мов спраглий води. 
Без рідної мови, без пісні, 
Без мами збідніє, збідніє земля назавжди.
 


ЗНАВЦІ ГЕОГРАФІЇ.

«Вивчай і знай свій рідний край. Черкащина – серце України!»

Черкаську область у складі України утворено згідно з указом Верховної ради СРСР 7 січня 1954 року. До складу нової області ввійшли три міста обласного підпорядкування – Черкаси, Сміла, Умань, і 30 районів Київської, Полтавської, Кіровоградської та Вінницької областей.

 Відповідно до адміністративно-територіального поділу область складається з 20 районів, 6 міст обласного підпорядкування (Черкаси, Ватутіне, Золотоноша, Канів, Сміла, Умань), 10 – селищ районного, 15 селищ міського типу, 826 сільських населених пунктів. Обласний центр – місто Черкаси.

Черкаська область розташована у центральній частині України, у басейні середньої течії Дніпра. На Черкащині, поблизу села Мар’янівки Шполянського району, розташований географічний центр України. Область простягнулася із південного заходу на північний схід на 245 км, із півночі на південь – на 150 км.

Територія Черкаської області в цілому рівнинна і умовно поділяється на дві частини – правобережну і лівобережну. Переважна частина правобережжя розміщена в межах Придніпровської височини з найвищою точкою області, що має абсолютну висоту 275 м над рівнем моря (поблизу Монастирища). У прилягаючій до Дніпра частині правобережжя знаходиться заболочена Ірдино-Тясминська низовина, а також підвищення – Канівські гори. Низинний рельєф має лівобережна частина області, яка розташована в межах Придніпровської низовини.

Клімат регіону помірно континентальний. Зима м’яка, з частими відлигами. Літо тепле. Внутрішні води області представлені річками, озерами, болотами, підземними водами і штучними водоймами. Водна поверхня займає 4 % загальної території. Найбільшими штучними водосховищами у межах області є Канівське і Кременчуцьке, утворені греблями гідроелектростанцій. Крім того споруджено 37 невеликих водосховищ і понад 2,3 тис. ставків.

Область багата на нерудні корисні копалини, передусім будівельні матеріали. Граніти різних типів зустрічаються у Городищенському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Уманському та інших районах. Відомо близько 400 родовищ різних глин. Важливе значення мають бентонітові та палигорскітові глини, що залягають поблизу Дашуківки Лисянського району. Неподалік Мурзинець і Неморожі Звенигородського району, Новоселиці Катеринопільського району залягають високоякісні вогнетривкі глини - каоліни. Майже повсюдно поширені кварцеві піски.

http://www.ck-oda.gov.ua/images/userful_kop.jpgСеред паливних ресурсів переважає буре вугілля та торф. Родовища бурого вугілля - Козацьке, Рижанівське, Юрківське у Звенигородському, Новоселицьке, Мокрокалигірське у Катеринопільському, Тарнавське у Монастирищенському районах.

 Рудні корисні копалини у вигляді осадових залізних руд зустрічаються у Канівському, Смілянському, Шполянському районах, корінних титанових - у Смілянському районі.

В області є понад 100 родовищ цегельно-черепичної сировини. У наявності значні запаси будівельних пісків та каменю, керамзитової сировини. На Черкащині є значні запаси облицювального та будівельного каменю. Найбільш відомі родовища граніту - Старобабанське і Танське, продукція яких постачається далеко за межі області.

http://www.unigran.ua/ua/wp-content/uploads/2008/06/DSC00154-111.jpg На території області розташоване унікальне за розмірами, якістю сировини та спектром застосування, найбільше в Україні Черкаське родовище бентонітових та палегорськітових глин, які є однією з важливих статей експортно-імпортних операцій на світовому ринку. Черкащина має значні запаси вторинних каолінів, в її надрах є поклади бурого вугілля, торфу, бокситів. На межі Черкаської та Кіровоградської областей розташоване Болтиське родовище горючих сланців. Лівобережна частина області має значні запаси мінерально-лікувальних вод типу "Миргородська", розвідане та експлуатується Звенигородське родовище радонових вод.

http://ru5.anyfad.com/items/t1@84213d2e-e550-402b-a020-4384a369716c/Mirgorod--Ukraina.jpg

 


 

ЗНАВЦІ МАТЕМАТИКИ.

«Точність -  запорука істини. Цифри та факти.»

 

Площа області становить 20,9 тис. кв. кілометрів, що складає 3,5 % території держави (18 місце в Україні). Земельний фонд Черкащини за своїм родючим потенціалом є одним з найвищих у державі і характеризується високою розораністю і становить – 2091,6 тис. га. Проте, спостерігається тенденція до збільшення частки неродючих та незручних земель. Площа сільськогосподарських угідь – 1462,8 тис. га (3,5 % угідь України), проте 65 % з них розорані. 1274 тис. га – рілля.

По області протікає 1037 річок, найбільші з них: Дніпро - головна водна артерія України (150 км. - довжина по території Черкаської області) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гірський Тікич (161 км.),  Тясмин (133 км.), Рось (101 км.).На Черкащині більш ніж 2,3 тисяч озер, ставків та водоймищ. Довжина Кременчуцького водосховища - 130 км.

Чисельність населення, що проживає на території області, становить 1324,8 тисячі осіб, у тому числі :

  •             861 тис. осіб (65%) – економічно активне населення
  •             733 тис. осіб (56%) – міське населення
  •             591 тис. осіб (44%) – сільське населення

По чисельності населення область займає 15-те місце в Україні.

Черкаська область відноситься до числа густонаселених. Її середня щільність - 64 особи на 1 кв.км.

Статевий склад населення характеризується перевагою жіночого населення

  •             609 тис. осіб (46%) – чоловіків
  •             764 тис. осіб (54%) – жінки

 


ПРИРОДОЛЮБИ.

«Природа рідного краю. Розмаїття рослинного та тваринного світу.»

http://dr.ck.ua/upLoadFiles/images/news/2/9388.jpgРослинність області характеризується поєднанням флори лісостепової і степової зони. Серед деревних порід у лісах переважають дуб, ясен, сосна, граб, вільха, липа, клен, береза, тополя, середній вік насаджень – 58 років. Серед кущів поширена ліщина, калина, шипшина, терен, черемха. Степова рослинність представлена багаторічними травами. В заплавах річок та заболочених місцевостях переважає вологолюбиве різнотрав’я.

http://aves.land.kiev.ua/images/aves.jpghttp://hunterkharkov.ucoz.ua/_fr/2/2039584.jpegРозташування області у лісостеповій зоні зумовлює різноманітний видовий склад фауни. Налічується 66 видів ссавців, 280 видів птахів, 9 видів плазунів, 11 видів земноводних.

 

 

В області протікає 1037 річок загальною довжиною близько 7,6 кілометрів, у тому числі довжиною понад 10 кілометрів – 181, у яких водиться 44 види риб.

За сприятливих кліматичних умов область багата на рослинність, славиться цінними мальовничими лісами, різноманітним тваринним світом. Тут розташований найбільший у лісостеповій зоні України Канівський біогеографічний заповідник (площа - 2028 га.), всесвітньо відомий Уманський дендропарк "Софіївка" – перлина садово-паркового мистецтва, якому в 1996 році виповнилось 200 років.

http://www.kirovograd.ukrtelecom.ua/media/library/595.jpghttps://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTX5ZpimREDXGnL2BBRit11tU9icJCY_yHJzK2OQEUbVUkP1XfM1ghttp://sbmtour.com.ua/images/sofievka-3.JPGhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Sofievka_ionicheskoe_more.JPG/400px-Sofievka_ionicheskoe_more.JPG

 

 

http://stopkhay.com.ua/uploaded/tours_excur_1338207143_3_b.jpghttp://www.segodnya.ua/img/article/3034/9_main.jpg


ЗНАВЦІ КУЛЬТУРИ. 

« Культурна спадщина Черкащини.»

 

 

Черкащина – Шевченків край…

Земля безсмертного Тараса.

України рідної окраса

Край пісень і золота – зерна,

Ти колиска нашого Тараса –

Чарівна черкаська сторона.

 

http://www.kaniv-rada.gov.ua/u/viewimg.jpgЧеркаська область – квітучий край з багатою історією і самобутньою духовною культурою. Неповторне поєднання сучасного й минулого створюють історичні пам’ятки на тлі чарівної природи. За кількістю пам’яток Черкащина – унікальний історико-географічний регіон України і посідає провідне місце в державі. На Черкащині багато історичних та культурних об’єктів, які відображають різні етапи розвитку історії і культури краю, життя і діяльність відомих людей, мають мистецьку і наукову цінність.

Черкащину по праву називають Шевченковим краєм: Т.Г. Шевченко народився у Моринцях, а на Чернечій горі поблизу Канева знайшов свій вічний спочинок. Дбайливо зберігаються ті святині, які залишилися, та відновлюються об'єкти, пов'язані із життям та діяльністю Великого Кобзаря.

http://ua.igotoworld.com/frontend/webcontent/websites/1/images/gallery/30464_800x600_chigirin-7-636x408.jpgДля вшанування його пам’яті створено заповідники «Батьківщина Тараса Шевченка» - це літературно-меморіальний музей Т.Г.Шевченка у селі Шевченковому Звенигородського району та «Шевченківський національний заповідник» у Каневі.

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» досліджує, відновлює, охороняє численні історичні пам’ятки цього унікального краю і його борців за незалежність України: Б. Хмельницького, П. Дорошенка, М. Залізняка, борців Холодноярської республіки.

 

Наша земля дала світові багатьох відомих людей. На Черкащині народилося більше 200 митців, серед яких С. Гулак-Артемовський, М. Старицький, І. Нечуй-Левицький, І. Їжакевич, С. Єфремов, М. Драй-Хмара, Т. Осьмачка, В. Авраменко, І. Падалка. У нас народилися, жили корифеї української науки Л. Симиренко, А. Кримський, М. Максимович, М. Біляшівський, П. Юркевич. Черкащина надихала на творчість Г. Сковороду,  І. Котляревського, М. Гоголя. На Черкащині жив і творив поет-шістдесятник «витязь молодої української поезії» - Василь Симоненко(1935-1963). Працював журналістом у редакції газет «Черкаська правда» й «Молодь Черкащини».

 

 

http://e-ranok.com.ua/img/userfiles/book_3396_5a563d5f0eb8a3f7bc9cc650da2236e4.jpghttp://lib.misto.kiev.ua/UKR/BIOGRAPHY/staricki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://pp.vk.me/c624024/v624024696/45d/xRTBpbYXhrQ.jpghttp://nubip.edu.ua/sites/default/files/u110/image40.png

 

 

Візитною картою Черкащини став Черкаський академічний заслужений український народний хор і пісня-реквієм місцевих авторів  М. Негоди та А. Пашкевича «Степом, степом».

 

Культурна спадщина в моїм краю багата,

Що від Тараса й Симоненка Василя

Читають вірші молоді хлоп’ята,

З тобою в серці я, Черкащино моя.

 

Черкащино - ти серце України,

Богдана Батьківщина й Кобзаря.

Дух коліївщини живе в нас і донині

Холодноярськая республіка – жива.

 

Тут кров’ю воїнів земля рясно полита,

Що захищали від фашистів світ

Корсунь – Шевченківськая битва,

В серцях нащадків залишається навік.

 

Черкащино – ти сонце літнє,

Мала Швейцарія – Буцький каньон,

Софіївка – як гімн любові квітне

Й збирає екскурсантів легіон.

 

Лунає крізь роки мелодія кохання.

У Кам’янці Чайковський гостював

І з білою лебідонькою в парі

Понад квітучими садами «пролітав».

 

Є  головне в Черкащини багатство –

Талановиті, міцні духом  трударі

Як Теліженко вишивають, пишуть  книги про козацтво

Працюють на полі від зорі.

 

І Давніченко, й Даник, Виркін, Порубльова,

Ольга ПавловськаНавчають нас з добром у світі жить

І рідний край – Черкащину квітучу

Як рідну ненечку свою любить.

 

А як Крикун нам заспіває «Степом»

То серце аж зжимає від жалю

І не зрівняти це, - ні з яким репом

Це українське  - крає душу до болю.

 

А скільки ж їх зірок ще не відкритих?

Красу Черкащини оспівують в піснях

Черкаський хор зібрав людей талановитих

В нім й Кириченко голос линув наче птах

 

 

 

 

Художники Черкащини за адресою є непогана презентація чітко і коротко https://www.youtube.com/watch?v=EUbIF2Thmmk

 

https://www.youtube.com/watch?v=gDUW5STTSYc

тут презентація про черкащину

 

Здобуття Україною незалежності сприяло історичному і культурному відродженню багатьох пам’яток, імен незаслужено забутих земляків.

СПОРТИВНІ ОГЛЯДАЧІ

«Олімпійська слава Черкащини»

 

http://champion.cherkassy.ua/wp-content/uploads/2016/03/himich.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/IvanPiddubny.jpg/250px-IvanPiddubny.jpgПіддубний Іван Максимович - український спортсмен-борець; шестиразовий чемпіон світу з боротьби (Париж, Мілан, Франкфурт, Нью-Йорк) прийшов у світ 26.09 (08.10) 1870 р. у с. Красенівці (Богодухівці) Черкаської обл. у багатодітній родині селянина. Козацький рід батька славився силачами, а материні прадіди Науменки – довгожителями

. За 40 років Піддубний не програв жодного чемпіонату, побував у гастролях за кордоном у 50 містах, 14 країнах світу.

 

Хіміч Андрій Іванович – чемпіон Європи з веслування (1961,1965), олімпійський чемпіон (1964)

 

 

Тетяна Горб (1992р.) стала бронзовою призеркою з гандболу на олімпійських іграх в Барселоні.

 

https://i.ytimg.com/vi/f5TrNawQPVM/hqdefault.jpghttp://xn--b1aphgq4b.com.ua/assets/galleries/68/thumbs/oleksandr-bagach-chempon-1999r.-ta-bronzovij-prizer-1993-1999r.-chemponatv-svtu-z-legko-atletiki.jpgОлександр Крикун  (метання молота) та Олександр Багач ( штовхання ядра) в 1996р. – бронзові призери Олімпійських ігор в Атланті.

 

 

 

 

 

 

 

 

Валерій Перешкура (гімнастика) та Олександр Феденко (велоспорт) в2000 р.- срібні медалі  на Олімпійських іграх в Сіднеї. Олександр Феденко став чемпіоном світу з велоспорту в Бельгїі.

 

http://velosport-sumy.ucoz.ru/fedenko_a_op-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентин Дем’яненко (2005р.) в Угорщині став чемпіоном світу з веслування на каноє.

http://1news.az/images/articles/2013/09/02/thumb_20130902100652228.jpg

 

 

 

Ірина Краснянська (2006р.) в Данії стала чемпіонкою світу зі спортивної гімнастики.

http://procherk.info/images/news/122012/61b9064bd3daec71220b1cb12640be60.jpg

Кваша Олена СергіївнаКваша Олена Сергіївна (05. 11. 1984, Черкаси) – спортсменка, спортивна гімнастика.  Заслужений майстер спорту України (2009).  Фіналістка 27-х Олімп. ігор (Сідней, 2000). Призерка чемпіонатів Європи  2000р., друге місце у командному заліку, 2002 р., перше місце у вільних вправах; друге місце у командному заліку; трете  місце  у багатоборстві; 2004 р. друге місце у командному заліку. Бронзова призерка в опорному стрибку Ігор доброї волі  2001р. Срібна призерка в командному заліку Всесвітньої універсіади  2003р.  Чемпіонка України та п’ятиразова володарка Кубка України 2000–2004р.

 

Дрига Олександр Вікторович (12. 06. 1985 р.н, с. Сагунівка Черкаського району )  – легкоатлет  майстер спорту міждународного класу. Нагороджений у 2004 році орденом «За мужність» другого ступеня.  Дворазовий чемпіон дванадцятих літніх Паралімпійських  ігор  2004 р. з бігу на 800 і 400 м. Срібний  призер чемпіонату світу  2006 р.  Трьох разовий чемпіон Європи 2003р. Рекордсмен світу з бігу на 400 і 800 м в 2005 р. Багаторазовий  чемпіон України 2002–2005р.

 

http://invasportcherkasy.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/P9050363.jpg

 

 

Черкащино – ти сила України

Козацькі ігри і змагання силачів

Черкаські мавпи, футболісти і шахісти

Змагання з волейболу і плавці

Вже підросли нові спортсмени – діти

Вони прославлять рідну землю в цілім світі.

 


Щойно ми прослухали цікаві, змістовні повідомлення наших груп. Дякуємо.

До вашої уваги пропоную вікторину «Люби і знай свій рідний край», яка знаходиться за посиланням

http://LearningApps.org/2412275

http://LearningApps.org/view2412275 (Повноекранний перегляд)

Якщо не має можливості використати комп’ютерну техніку пропонуємо інший варіант вікторини.

 

  1. Як називається одна з найбільших битв Другої Світової війни, що отримала назву «Сталінград на Дніпрі»?
    1. Корсунь-Шевченківська битва
    2. Уманська операція
    3. Черкаська битва

 

  1. Назвіть місто, що було резиденцією і столицею України за правління Б. Хмельницького?
    1. Чигирин
    2. Черкаси
    3. Золотоноша

 

  1. Де народився Т.Г. Шевченко?
    1. с. Моринці
    2. с. Кирилівка
    3. м. Канів

 

  1. Як називалось с. Шевченкове Звенигородського району до 1920 року?
    1. с. Кирилівка
    2. с. Моринці
    3. с. Степанки

 

  1. Коли з’явились перші поселення на Черкащині?
    1. в період палеоліту
    2. в період мезоліту
    3. в період неоліту

 

  1. Назвіть райони поширення трипільської культури на Черкащині?
    1. Тальнівський, Уманський, Маньківський
    2. Чигиринськи, Золотоніський, Черкаський
    3. Тальнівський Звеигородський, Черкаський

 

  1. Як називала республіка, яка була утворена на Черкащині в 1918-1921 рр.?
    1. Холодноярська республіка
    2. Черкаська республіка
    3. Чигиринська республіка

 

  1. Де розпочалось громадське повстання Коліївщина 1768 року?
    1. Холодни Яр
    2. Звенигородка
    3. Мліїв

 

  1. Коли було створено Черкаську область?
    1. 7 січня 1954 р.
    2. 30 грудня 1956 р.
    3. 17 травня 1960 р.
  2.  Де розташований географічний центр України?
    1. Поблизу с. Марянівка Шполянського району
    2. Поблизу с. Софіївка Черкаського району
    3. Поблизу с. Красенівка Чорнобаївського району

 

  1. Яка площа сільськогосподарських угідь Черкащини?
    1. 1 462,8 тис. га
    2. 1 560,2 тис. га
    3. 1 702, 1 тис га

 

  1.  Скільки річок протікає по території Черкаської області?
    1. 1037
    2. 1087
    3. 1024

 

  1. Скільки районів входить до Черкаської області?
    1. 20
    2. 35
    3. 40

 

  1.  Яка чисельність населення приживає на території нашої області?
    1. 1324,8 тис осіб
    2. 1425,9 тис осіб
    3. 1500 тис осіб

 

  1. Який парк було збудовано у 1796 – 1805рр. на Черкащині С. Потоцьким?
    1. Софіївка
    2. Качанівський
    3. Олексадріївка

 

  1. Хто такий Іван Піддубний?
    1. Чемпіон світу з боротьби
    2. Чемпіон світу зі стрибків
    3. Чемпіон світу з плавання

 

  1. Хто став чемпіоном Європи з веслування 1961 і 1965 рр.?
    1. А.І. Хіміч
    2. М.Л. Негода
    3. М.Н. Максимович

 

  1. Хто став у 2005 р. чемпіоном світу з веслування на каное?
    1. В. Дем’яненко
    2. К. Дерев’янко
    3. І. Степаненко

 

 

Ключ до вікторини: а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а, а.


 

Заключне слово вчителя.

 

Підійшов до завершення наш урок. Дякую всім за активну участь. Пам’ятайте, що двадцять перше століття-надзвичайно бурхливий час. Нещадне колесо історії крутиться з особливою жорстокістю. Головне-щоб людина у цій круговерті не втратила себе, своїх честі і сумління, відчуття справедливості. Найдорожче для кожного – любов до рідних, до землі своєї. Тут ви народилися, тут ваші дитячі кроки вперше чимчикували кульбабовою стежиною, тут ви вперше написали букву. Тут живуть найдорожчі у світі люди – ваші мама й тато, тут є найсвітліший і найтепліший вогонь вашої домівки. у цьому небі є особиста зоря кожного з вас, яка завжди буде вказувати вам шлях до істини.

Бажаю, щоб отримані сьогодні знання  стали для вас життєвим дороговказом патріота України. Слава Україні!

 

http://cherkasy.net/news/wp-content/uploads/2014/09/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%81%D1%8B-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0.jpg

1

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Сценарії
Додано
27 січня 2020
Переглядів
2040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку