МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА НА ТЕМУ: «СТАН ФЛОРИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ» (СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ)

Про матеріал
Дана методична розробка (сценарій) висвітлює проведення виховного заходу на тему «Стан флори Дніпропетровщини» МЕТА ЗАХОДУ: - пробудити у студентів почуття особистої відповідальності за охорону навколишнього середовища; - виховувати любов до рідного краю; - розширити і поглибити знання студентів з питань охорони рослинного світу Придніпров’я;
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«Дніпровський транспортно-економічний коледж»

 

ЗАТВЕРДЖУЮ:

 

Заступник директора з виховної роботи

 

_______________________Жарікова О.А.

 

«_____»________________ 20___ рік

 

 

 МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

НА ТЕМУ:

 «СТАН ФЛОРИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ»

 (СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ)

 

 

 Картинки по запросу флора дніпропетровщини

 

    Розробив: викладач-методист ПАНЧЕНКО О.А.

 

 

 

Дніпро, 2020 рік

АНОТАЦІЯ

 

Дана методична розробка (сценарій) висвітлює проведення виховного заходу на тему «Стан флори Дніпропетровщини»

 

МЕТА ЗАХОДУ:

- пробудити у студентів почуття особистої відповідальності за охорону навколишнього середовища;

- виховувати любов до рідного краю;

-  розширити і поглибити знання студентів з питань охорони рослинного світу Придніпров’я;

 

ХУДОЖНЕ ОФОРМЛЕННЯ:  плакати, бюлетені, що відображають екологічну ситуацію краю, слайди з краєвидами куточків природи; виставка літературних творів та публікацій з періодичних видань, присвячених охороні природи, конкурсні роботи студентів на тему: «Людина і природа»

 

МУЗИЧНЕ ОФОРМЛЕННЯ: 

1. Пісня «Любіть Україну» слова В.Сосюри, музика В. Байкіна;

2. П. Чайковський «Пори року»;

3. Пісні та мелодії сучасних композиторів, присвячених природі.

 

Дана  методична  розробка (сценарій) може бути використана кураторами груп для проведення  виховних заходів та інформаційних годин.

 

 

 

 

 

 

                                  РЕЦЕЗІЯ

 

  На методичну розробку (сценарій)  виховного заходу  на тему: «Стан флори Дніпропетровщини» розробленої викладачем-методистом Панченко О.А.

У методичній розробці (сценарій) «Стан флори Дніпропетровщини» розглядається одно з найважливіших питань сьогодення. Адже здорове довкілля, свіже повітря, кухоль джерельної води – це все для більшості українців лише спогади про далеке дитинство або сторінка художньої книги, яка написана 70-80 років тому.

Натомість про це влучно сказано у вступному слові викладача,  - природа почала вмирати і, вмираючи, волає про допомогу. Завдання людства – щоб сонце пестило ніжно і лагідно все живе на Землі: комаху, людину, дерево, квітку...

Сьогодні головне наше завдання – пошук гармонічних стосунків із природою.

Доречно обрано інтерактивну форму проведення заходу  - суд, тема якого – стан справ у природі Дніпропетровщини. Цікава навчальна вікторина, навчальний фільм «SOS» - Україно», його аналіз, думки студентів, плакати художнього виконані слайди картин природи, музичний супровід (музика П. Чайковського «Пори року»), пісні сучасних композиторів – все це сприяє активній участі студентів у підготовці і проведенні заходу.

Подібні заходи надто потрібні, бо це невідкладні проблеми сьогодення.

 

 

РЕЦЕНЗЕНТ:

Заступник директора з виховної роботи, ДВНЗ «Дніпропетровський транспортно-економічний коледж»,

Жарікова О.А._______________________

 

ЗМІСТ

 

1. Вступне слово викладача про актуальність розглянутого питання, цілі і завдання заходу

 

2. Ділова гра: «Відкрите судове засідання у справі «Стан флори Дніпропетровщини»

 

3. Виставка «Екологічна пропаганда в дії:

- фільм «SOS – Україно!»;

 

- плакати, бюлетені, що відображають екологічну ситуацію краю;

 

- конкурсні роботи студентів на тему: «Людина і природа»

 

4. Пісні та мелодії сучасних композиторів, присвячених природі

 

5. Додатки

 

Література

 

 

Картинки по запросу флора дніпропетровщини

 

 

Вступне слово викладача

 

Наша Земля щедра і привітна, проти останні випробування, які здійснює з неї людина, призвели до глобального характеру природних катаклізмів. Це спонукало людину на хвилину зупинитися і подумати. «Мавка (героїня «Лісової пісні» Лесі Українки) колись писала: «Я в серце маю те, що не вмирає».

А як люди спромоглися довести природу до такого, що вона почала вмирати, і , вмираючи, волає про допомогу ?. На сьогодні пошук гармонічних стосунків  із природою став головним завданням людства, щоб і далі на планеті Земля квітували сади, здіймало гордо хвилі моря, а сонце пестило ніжно і лагідно все живе на Землі...

«Що писати про природу? –

Все померкло...

Україна моя рідна

напівмертва».

Природа – це храм. Ї до неї потрібно відноситися бережно, любити її. Вона відповість нам материнською любов’ю.

 Природа – це душа Землі. Що ми знаємо про неї ?

У книзі «Політ без приземлення» (автор  О. Дмитренко) читаємо: «Саме рослина найпершою на Землі вловила благословісну енергію Сонця, і привела на Землю дерево, квітку, комаху, звіра. Але перед обличчям природи постала гомо сапієнс – «людина розумна». І саме її прихід потривожив природу і засіяв дуже багато проблем.

Те що нібито вивіз «по парі» в своєму ковчезі під час всесвітнього потопу Ной, сьогодні частенько тоне в каламуті байдужості, ядучих стоків і смогів.

«А рослина чутлива, як чиста

незіжована душа....

Без царства рослин зупиниться

життя на Землі».

Щоб розширити наші знання з питань охорони рослинного світу Дніпропетровщини, пропонуємо провести ділову гру на тему: «Відкрите судове засідання у справі «Стан флори Дніпропетровщини».

Для участі у грі вибираються дійові особи:

 - голова суду;

- прокурор;

- захисник;

- обвинувачені (їх кількість залежить від кількості гравців);

- потерпілі (півонія, адоніс, конвалія, тюльпан, ушин, ковила).

 

 

Картинки по запросу півонія

 

 

 

 

 

Картинки по запросу конваліяКартинки по запросу адонис

 

Картинки по запросу тюльпан

 

 

Картинки по запросу ковила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

 

Секретар суду. Шановні! Ви присутні на відкритому судовому засіданні. Слухається справа про стан флори Дніпропетровщини. Встати, суд іде!

Голова. Без рослин життя неможливе. Але сьогодні відбувається скорочення площі, яку займає рослинність. Так, за останні 100 років лісів стало на 75% менше. Людина вичерпала далеко не всі можливості застосування рослин. Навіть бур'янисті рослини постійні супутники людини, можуть виявитись корисними. Наприклад, широко розповсюджений бур'ян — грицики використовується як складова кровоспинного засобу.

Багато видів рослин, стають рідкісними й навіть зникаючими. Тому в різних країнах складаються «Червоні книги», куди заносяться ці рослини. Кожен відповідає за скарби природи. Буває прикро, коли серед відвідувачів парків і лісів трапляються люди байдужі до природи. Вони несуть із лісу не скромні букетика цілі оберемки пониклих квітів. Ці букети-віники свідчать про душевну черствість людини. Рослини, приречені на загибель, обвинувачують нас у бездушші. Давайте вислухаємо їх.

Картинки по запросу півонія вузьколистаНадійшли заяви від півонії вузьколистої. Слово потерпілому Півонія.

Я півонія вузьколиста, ще в 1940 році росла на величезній території від Угорщини до Уралу...Сьогодні я занесена до Червоної книги. Мої запаси скоротилися через масовий збір для букетів. Прошу вашого захисту.

Голова. Які будуть питання до підсудних?

Прокурор. Що ви знаєте про півонію?

 

Похожее изображение

 

Обвинувачуваний. Ну, це гарна квітка, має чудовий запах, її добре купують, От і все, мабуть.

Прокурор. А чи знаєте ви, що це цінна лікарська рослина і що вона може чудово розмножуватися насінням?

Обвинувачуваний. Ні, я цього не знаю.

Прокурор. От і погано, що ви не знаєте. Адже ця рослина дуже добре вирощується з насіння. Треба тільки докласти зусиль і працьовитості, щоб вона росла на ваших клумбах.

Захисник. Ні, не може піднятися рука людина на це диво природи. Вся рослина здається одягнутою в дивовижно-зелене вбрання. А саме квітка названа в народі Лазаревою за яскраве вбрання її віночка.

Картинки по запросу півонія вузьколистаНаші предки вірили, що насіння півонії оберігає дім від пожежі. В Японії півонії символізують процвітання. У червні японці відзначають свято півонії. У себе на батьківщині — у Китаї-півонїї символізує скромність і сором'язливість. Давньогрецька легенда розповідає про те, що лікар Пеон з допомогою однієї рослини вилікував володаря тьми Аїда. Він так добре впорався зі своїми обов'язками, що викликав заздрість свого вчителя — бога Ескулапа, і той вирішив отруїти Пеона. Але Аїд на подяку за зцілення перетворив Пеона на красиву квітку що може лікувати. 10%, настоянка кореня півонії застосовується в разі безсоння та інших нервових захворювань.

Я сподіваюся що познайомившись ближче із цією дивовижною рослиною, ми ніколи не зірвемо її, й розкажемо іншим, що вона потребує нашої турботи й охорони.             

Голова. Надійшла заява від конвалії травневої

Конвалія. Я конвалія. Мої стрункі і надзвичайно високі квіти відомі всім. Але не менш відомо й те, що конвалій з кожним роком все менше залишається. Не можна допускати повного мого знищення. Весняні сріблясті дзвіночки духмяної конвалії люблять скрізь. Сьогодні потерпаю від любителів квітів і збирачів лікарської сировини, а також вирубування лісів. Прошу вашого захисту.

Похожее изображениеГолова. Чи є питання до обвинувачуваних?

Прокурор. Що змусило вас збирати конвалію травневу?

Обвинувачуваний. Дуже великим попитом користуються букети конвалії  платять за них добре.

Прокурор. Чому ви викопали кореневища конвалії?

Обвинувачуваний. Та я дуже хотів, щоб вона росла в мене дома, я обов’язково поділюся нею зі своїми знайомими, і тоді менше конвалій зникатиме з природного середовища.

Обвинувачуваний. Я квітки не збирав, а рвав тільки листя, для того щоб здати в аптеку як лікарську сировину.

Прокурор. Але ви не знаєте правил збору конвалії^равневої?

Обвинувачуваний. А що там знати? Знайшов в лісі галявину й вирвав все листя.

Прокурор. Пам'ятайте: щоб не страждали запаси необхідно 2/3 природних заростей залишати недоторканими.

Голова. Як ви вважаєте, чи щороку цвітне конвалія травнева?

Обвинувачуваний. Думаю що кожного.

Голова. Ви не праві. Конвалія — кореневищна рослина. Щорічно на кореневищі утворюються бруньки. Першого року з бруньки розвиваються великі листки, і лише на третій рік велика брунька дає початок квітці. Потім знов настає перерва на два-три роки. Картинки по запросу конваліяПам’ятайте про це. Конвалія була улюбленою квіткою П.І.Чайковського.

 

Захисник. Я хотів би розпочати свій виступ з вірша» і

ЇЇ зірвати - зганьбити вроду.

На жаль знаходяться такі -

Безумно нівечить природу,

Пакують квіти у мішки.

А потім нишком, як  злодії

В мішках красу на торг везуть,

З пучком конвалії лиходії

Свою ж і совість продадуть.

Картинки по запросу адонісЧуєш? Це пониклі дзвіночки ніжно пахтять. Зупинися, не рви їх. Пам'ятай, що квіти гарні там, де вони виросли й що ти не один на землі. Завтра сюди прийдуть інші люди й замішуються лісовим дивом. Не можна конвалію рвати й тому, що це цінна лікарська рослина. Вона відома з найдавніших часів.

Препарати з конвалії застосовуються в медицині проти водянки, епілепсії, серцевих, очних хвороб, лихоманки. Ефірна олія конвалії цінується в парфумерній промисловості. Ця чудова квітка на грані винищення і занесена до Червоної книги.             

Голова. Надійшла заява від адонісу весняного. Слово потерпілому. 

Похожее изображениеАдоніс. Нещодавно мене, адоніс весняний, можна було зустріти рано навесні. Але безжалісні люди виривають мене з коренем. З насіння адоніс виростає  дуже повільно і зацвітає лише на п'ятий рік. Запаси адонісу зменшуються також унаслідок оранки степів і скорочення запилення через ранні збори рослин. Сьогодні я рідкісна рослина і прошу захисту.

Голова. Які питання до обвинувачуваних?

Прокурор. Що змусило вас збирати цю рослину?

Обвинувачуваний. Мене здивували ці чудесні золотаві квітки з ажурно - розсіченими листками. От я й зібрав великий букет. їх було дуже багато навколо мене, і я не міг утриматися від бажання рвати й рвати.,«

Голова. Що ви знаєте про адоніс весняний?

Обвинувачуваний. Дуже гарна квітка і а аптеці її добре приймають.

Голова. Як ви збирали її для здачі в аптеку?

Обвинувачуваний. Вона дуже легко рветься. Кореневище її прямо на поверхні, і ми часто вириваємо квітку разом з кореневищем, але тепер ми ^ Будемо знати, що робити цього не можна. Адоніс у своїй заяві говорив про це.

Голова. Залишили ви на місці збору адонісу рослини для розмноження і як багато?

Обвинувачуваний. Та ні, якщо знаходили, то збирали побільше.

Похожее изображениеГолова. Усе зрозуміло, ви живите одним днем, не думаючи, що наступного знову знадобиться адоніс вівсяний, але ви його на цьому місці вже не знайдете. Адже на  один метр квадратний залишити чотири — п'ять і більше найкращих рослин, щоб не виснажувалися запаси цієї цінної сировини.

Захисник. Адоніс вівсяний, або горицвіт — один із найбільш ранньоквітучих видів. Навряд чи у нього є суперники, його квітки гарні та своєрідну сонячно - яскраві під час масового цвітіння. Золотавий горицвіт — картина незабутня. Недарма з давніх часів його називали адонісом на честь фінікійського божества Адоніса, що персоніфікує природу, яка оживає. Ця рослина зазнає подвійного процесу з одного боку, важко втриматися, щоб не зірвати оберемок чудових квітів, а з іншого — цінні лікарські властивості зробили його об'єктом масового збору. Горицвіт весняний заслуговує на внесення його до списку, які потребують охорони. 

Голова. Надійшла заява від тюльпана Шренка. Слово потерпілому.

Тюльпан Шренка. Я тюльпан Шренка — декоративна рослина з великим, найчастіше червоним (бувають також жовті, білі й проміжні між ними) Картинки по запросу тюльпан шренкамасово збирають мене на весні під час цвітіння на букети.

Сьогодні ви вже рідко коли зустрінете навесні яскраві, червоні, барвисті картини. На Дніпропетровщині повністю заборонено збирання квітів. Якщо цього не зробити, ми, тюльпани, незабаром зникнемо.

Голова. Ч и є питання до обвинувачуваних?

Прокурор. Що ти знав про тюльпани, коли збирав їх у букет?

Обвинувачуваний. Я бачив, що це гарні квіти, вони ростуть прямо під ногами, і я нарвав їх.

Похожее изображениеПрокурор. Чому у вас було зібрано так багато тюльпанів?

Обвинувачуваний. Я рвав ці квіти тому, що вони гарні.

Прокурор. А що ти з ними зробив, поставив у вазу?

Обвинувачуваний. Я думав так і зробити, але не встиг донести їх до дому. Квіти зів'яли, стали мертвими батогами. Я більш не рватиму їх.

Голова.  Слова захисту.

Захисник. Ось так ми, люди, стали байдужі до природи й руйнуємо її красу своїми руками. Але ж тюльпани — не лише декоративні рослини, вони об'єкт колекціонування.

Батьківщина тюльпана — Персія, а з Персії вони потрапили до Голландії. Клімат цієї країни дуже сприятливий для тюльпанів. Полюбилися вони голландцям, які вивели безліч сортів.За одну цибулинку нового сорту можна одержати – чотирьох жирних биків або шістьох свиней, або дванадцять овець чи дві бочки олії. Ось таким попитом, що постійно зростав користуються тюльпанні

Голова. Надійшла заява від цмину піщаного.  

Цмин. Я — безсмертник. Саме так називають мене в народі. І рідко хто не знає про цю гарну квітку з листям, немовби вкритим воском. Мої квіти надзвичайно довго зберігаються, тому їх використовують для складання зимових букетів. Крім того, люди збирають мене як лікарську рослину. Застосовується безсмертник для лікування хвороб жовчогінних шляхів, сечового міхура і печінки. Все це веде до скорочення виду в природі, і я прошу вашого захисту.

Голова. Які будуть питання ?

Прокурор. З якою метою ви збирали квіти безсмертника?

Обвинувачений. Та за нього в аптеці пристойно платять, а на ринку й того більше. Ну, а що його мало залишилося, я не знав. Щоправда помітив, що торік квітів  безсмертників  стало менше.

Прокурор. Чи замислювалися ви над тим, чому їх стало менше, можливо, ви порушили правило збору?

Обвинувачуваний. Та ні, я про це не думав.

Захисник. Погано, що ми ніяк не засвоїли істину, що скупий платить двічі. От ви і помітили, що торік безсмертника було більше, ніж у цьому ? Чому? Та тому, що ви збирали всі квіти, а це значить, не могло утворитися насіння. І звичайно не виросли нові рослини. Необхідно найкращі, найдужчі рослини залишати на насіння. Тоді цмин піщаний радуватиме нас своєю ряснотою.

Багато було сказано самим цмином на свій захист. Мені залишається лише додати, що цмин застосовується в побуті. Квіти його розтирають на порошок Похожее изображениеКартинки по запросу цмин піщанийі посипають вовняні речі від молі. Використовується він,  і як гарний барвник. Щороку аптекам необхідно велика кількість безсмертника. Але ми вже знаємо, що якщо збиратимемо все підряд, то незабаром безсмертник зникне «Тому слід пам'ятати про те, що цмин потрібно збирати лише там, де зарості є досить густими, і залишати рослину носіння.

Голова. Надійшла заява від ковили. Слово потерпілому.

Картинки по запросу ковилаКовила. Усі види пір'ястих ковилів належать до рідкісних зникаючих рослин у зв'язку з оранкою цілинних земель і значним випасанням худоби на неораних землях. Вони занесені до Червоно книги. У минулому звичайні, тепер рідкісні степові красені ковили повинні бути збережені на залишках степу.

Голова. Слово захисту.

Захисник. Пір'ясті ковили — щільнодирновинні злаки. Вони чудові захисники грунту від ерозії. Степ неможливий без ковили. Незабутня картина степу в період цвітіння й плодоношення ковили її сріблясті довгі пухнасті гілочки як хвилі, стеляться по літньому степу. Інші степові рослини барвистими плямами підкреслюють красу цього сріблястого моря.

Картинки по запросу  Асканія-НоваУ багатовіковій боротьбі з вітрами - суховіямі та спекою ці рослини набули здатності продуктивно розвиватися у важких умовах посухи за досить обмеженої вологості грунту. Степові рослини після ретельного вивчення можуть бути використані селекції кормових, декоративних, технічних і лікарських рослин.

У нашій країні є заповідний степне єдина в Європі місцевість ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг. Площа цієї ділянки — 11 тис.га. Він розташований у Херсонській області. Це заповідник Асканія-Нова. Він вимагає особливої уваги й турботи.

Голова. Суд йде на нараду.

 

 

ПІСЛЯ НАРАДИ

 

Секретар. Встати, суд ідеї

Голова. Слово надається прокурору.

Прокурор. Ми сьогодні слухали голоси рідкісних рослин і ще раз переконалися, що природні запаси необмежені.

Сьогодні ми обвинувачуємо збирачів лікарської сировини, які систематично, порушуючи правила збирання, заготовляють сировину для медичних потреб. Тому запаси «зеленої аптеки» помітно скоротилися.

Ми обвинувачуємо збирачів букетів, які не можуть милуватися квітами в природі, рвуть їх, рвуть їх без ліку, і, що прикро, часто не доносять до дому й викидають їх.

Нехай буде соромно сьогоднішнім господарникам і вченим, які дозволили розорити всі цінні землі, осушити багато боліт, винищувати лісі.

Уже сьогодні природа виносить нам вирок. Не може вона бути нескінченно щедрою. Пам’ятайте про це, якщо хочете дихати чистим повітрям, пити чисту воду, милуватися квітами.

Голова суду (зачитує вирок). Всім! Всім! Всім! Люди! Ставтеся до природи дбайливо!

Надаємо останнє слово обвинувачуваним.

Обвинувачувані.

Спливає час, минає вік

Шепоче вітер поміж віт

«Лише краса врятує світ»

Дарує небо людям шанс

         Останній раз, останній раз......

Боже! Хай воля твоя допоможе нам стати мудрими.

 

 

 

ШАНОВНІ ДРУЗІ!

 

Природа нам  - як рідний дім,

Вона усім нам мати.

Щоб люд завжди був в домі тім, -

Про це нам треба дбати....

Живи моя державо, Україно! Хай не міліють ріки та озера

І буде в них вода цілюща й чиста

Хай не згасає калинове намисто, а кожне покоління залишає

по собі не мертві пустелі й отруєні поля, моря, ріки, океани, а й

Квітучу Землю, що вирує життям......

 

 

Картинки по запросу флора дніпропетровщини

 

 

 ДОДАТОК 1

 

ВІКТОРИНА

 

1.Чи являється наша Земля особливою планетою?

(Так! На сьогодні відомо, що тільки на Землі є життя.)

2. Що таке лавина?

(Це схід з гір великої маси снігу та льоду.)

3. Назвіть саму більшу пустиню в світі.

(Сахара в Північній Африці)

4. Яку площу на Землі займають ліси?

 (приблизно 30%)

5. Що таке повітря?

 (Це суміш різних газів)

6. Чому небо синього кольору?

(Земля одержу світло від Сонця. Це світло складається із усіх відтінків радуги. По скільки синій цвіт переважає над іншими, тому колір неба для нас завжди синій)

 7. Де холодніше, на Північному чи Південному полюсі?

 (На Південному)

8. Назвіть саму довгу річку на Землі

       (Ніл)

9. Яка пустеля найбільш спекотна?

      (Сахара)

10. Який океан самий більший?

       (Тихий)

11. Який елемент являється головним складовим земної атмосфери?

        (Азот ~ 78%)

12. Що визиває глобальне потепління на Землі?

       ( СО2 )

13. Що таке цунамі?

  (Гігантська хвиля, яка створюється при землетрусі в океані)

14. Чому не можна гасити водою нафту яка горить?

 (Тому, що вона продовжує горіти навіть на поверхні води)

15. На честь якого римського Бога названі вулкани?

   (На честь Бога вогню Вулкана)

16. Чому морська вода солона? 

(Тому, що в ній знаходить хлористий натрії, тобто звичайна сіль) 

17. Що таке Сонце: планета чи зірка?

    (Зірка)

18. Назвіть причини поглиблення екологічної кризи.

 відповідь:

- занепад духовності;

- низька екологічна культура нації;

- низький рівень екологічної освіти керівників;

- зниження морального рівня людей та інші

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 2

 

Червона рута

 

Ти признайся мені,

Що ти любиш природу,

Що ти робиш, мій друг

Щоб спасти її вроду?...

Подолянські ліса,

І поліські болота,-

Вся чудова краса

Потребує турботи.    

 

Дивом не майся,

Про життя сам подбайся,

В нас Україна єдина,

Ти мені повір.                         2 рази!!!      

А її врода –

То чудо» природа,

Від Дніпра і степів 

До синіх гір. 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 3

 

 

Призрачно все в атом мире бушующем.

Есть только миг, за него и держись.

Есть только миг

между прошлым и будущим,

Именно он называется жизнь.

                         ***

«Фата-моргана»

нам думи навіяла,

Щастя лиш мить, -  

Мить людського буття.

Треба кохать,

Треба вірить і мріяти,

Тільки - но це

Сенс людського життя!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

 

 

1. О. Дмитренко «Політ без приземлення»2016 рік.  К.«Промитей».

2. Пісня «Три поради» сл. Ю. Рибчинського, музика І. Поклади.

3. Вірші поетів про охорону довкілля та захист живої природи:

а) О. Гончар «Поглянь: уся земля тремтить»;

б) О. Гончар «Послухайте, як дихає земля...»;

в) М. Сингаївський «Дзвони літа я чую над лугом»;

г) Д. Павличко «До вас, мої рідні, звертаюся я»;

4. Пісня «Любіть Україну», слова В. Сосюри, музика В. Байкіна

5. П.І. Чайковський «Пори року».

 

1

 

doc
Додано
31 січня 2020
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку