З Україною в серці... Перший урок для 2 класу

Про матеріал

Даний матеріал дасть змогу вчителеві поглибити знання учнів про Україну, розширювати знання про національні символи, зміст поняття “громадянин України”сприяти формуванню національної свідомості школярів; виховувати духовне багатство особистості, патріотичні почуття приналежності до українського народу, України, до традицій свого народу, української пісні

Перегляд файлу

Перший урок для 2  класу

Тема уроку: З Україною в серці…

Мета: поглибити знання учнів про Україну, розширювати знання про національні символи, зміст поняття “громадянин України”сприяти формуванню національної свідомості школярів; виховувати духовне багатство особистості, патріотичні почуття приналежності до українського народу, України, до традицій свого народу, української пісні.

Обладнання: карта України, віночки, вишитий рушник, калина, малюнки учнів, краєвиди

України, записи пісень про Україну, букет із колосків, калини, верби та барвінку, презентація.

Форма проведення: усний журнал

Перебіг уроку

І.Організаційний момент

1.Вступне слово вчителя.                          

      - Ми живемо з вами у вільній і незалежній державі, яка зветься Україна. Кожен із нас — її громадянин. І ми маємо докласти всіх зусиль, щоб вона процвітала, щоб жилося нам щасливо в рідному краю. І в кожного учня по всій нашій Вітчизні — від першокласників до випускників — гріє серце безмежна любов до милої, дорогої і рідної України, нашої Батьківщини. Кожен любить свою Україну, бажає їй добра, намагається стати справжнім патріотом і громадянином своєї Вітчизни.

ІІ. Основна частина

1.Усний журнал.

 1 сторінка — “Це моя країна”

  1. Слово вчителя.

- Рідний край, рідна земля, Батьківщина, Україна… Які це прості і разом із тим прекрасні і святі для нас слова! Рідний край починається для нас не лише з хрещатого барвінку, верби та калини, без яких, як кажуть, нема України, а й із маминої колискової пісні, батьківського дому. Бути українцем — значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося красою української природи, давніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщиною. Бути українцем — значить беззавітно вірити в Україну, як вірили в неї генії і безстрашні захисники українського народу.                                                                                                                                           Україна! Скільки глибини в цьому слові… Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес. Тихі плеса річок, сині очі озер і ставків.

2.Асоціативний кущ «Україна»

3. Поетична хвилинка

1.Все здолали, вижили, зміцніли.                               2.Люблю тебе, Вітчизно,

  Знову наша доля розцвіла,                                       мила Україно,

  Мов троянди, чисті й ніжно-білі,                             Бо щастя 1утя1

  Що росли під вікнами села.                                       Ти мені дала. 

  Отака країна — Україна,                                           Для мене ти одна

  Прослов’янська рідна сторона.                                 І рідна, і єдина,

  Її мова ніжно солов’їна,                                             Я все зроблю,

  Ніби пісня, вічно чарівна.                                          Щоб ти завжди цвіла.

  4. Музична пауза (Звучить пісня “Є на світі одна країна”).

   2 сторінка — “Культура жива і неповторна”

1. Слово вчителя.

 - Українська культура зазнала впливу як Заходу, так і Сходу, зумівши при цьому зберегти свою неповторну самобутність. Сьогодні ми розкажемо про українську хату як неповторний зразок побутової культури українців.                                                                                                   

2.Довідкове бюро( розповіді дітей)

1 учень: - Традиційне українське житло — хату — порівнюють із сонцем, навколо якого обертається весь світ національних традицій і звичаїв. Її конструкція — то справжній солом’яно-глиняний шедевр, що був для наших предків осередком давніх традицій багато століть. Споконвіку хата виконувала своє природне призначення родинного вогнища. А ще хата і решта господарських будівель — клуня, хлів, млин, вітряк, кузня, комора, криниця — були виконували як естетичну, так і символічну функцію. Вони були носіями інформації про соціальний стан, заможність, уподобання господаря, світоглядні позиції, відомості про склад сім’ї.

Будинок вважали житлом лише відтоді, коли спалахував у печі вогонь.

2 учень: - Піч — це вогонь, вогнище, звідси поширена метафора — буття та вогнище. Вогнище було символом непорушності сім’ї, її святинею. У печі жив цвіркун — дух предків. Під час сватання піч виконувала роль обрядового символу. Так, дівчина під час сватання колупала піч, ніби благаючи в такий спосіб захисту від родинного оберегу. Після похорону також трималися за піч, щоб не боятися покійника. Українці вірили, що піч любить домовик, має в ній своє місце. У хаті не можна було лихословити. Народне прислів’я переконує: “Сказав би, та піч у хаті”. Вогонь із печі вважався священним. Люди поклонялися йому, звеличували його.                                                       

3.Вправа « Віднови прислів’я»

- Ми любимо нашу Україну, бо тут ми народились, вперше зіп’ялись на ноги і пішли у світ тими стежечками, які простяглися від рідного порога у широкий світ. Для кожної людини наймиліша та земля, де вона народилася і виросла. Недарма ж у народі кажуть:

• Де рідний край, там і рай, …….а де чужина — там домовина.

• Добре тому, …….хто в своєму дому.

• Людина без Вітчизни, ……що соловей без пісні.

• Кожна рослинка на своєму корені …..росте.

  • Кажуть, що в рідній хаті і стіни допомагають, і це правда. У себе вдома людина впевнена в собі, почувається вільною, сміливою і сильною. Адже поряд рідні люди, друзі й просто земляки. Рідна земля, як мати, — добра, щира, мила. Вона готова захистити кожного з нас. Але й ми не забуваймо про свій обов’язок дбати про неї і завжди бути готовими свою вітчизну.

3 сторінка “Мово наша калинова, в серці у моєму ти завжди”

     1. Слово вчителя.

- Ми не завжди пам’ятаємо про те, яке багатство є у кожного з нас, не завжди помічаємо його, не завжди цінуємо. Але без нього ми не можемо бути. Це наша мова. Вона нам рідна, як мати і батько, як та земля, на якій ми зростаємо. Бо це мова, яку ми всі чуємо змалку, якою ми промовили перші слова. Бо ця мова зрозуміла і рідна всім нам. І без неї немає нашого народу. Мова — це великий дар природи. У світі налічується близько 3 тисяч мов. І у кожного народу вона своя.  А серед них українська мова — ніби запашна квітка в чудовому букеті.

2. Вправа « Літературна веселка»

Мова, наша мова,                                                   Я без тебе, мово, —

Мова кольорова.                                                     Без зерна полова,

В ній гроза травнева                                                Соняшник без сонця,

Й тиша вечорова.                                                   Без пташок діброва.     

Мова, наша мова —                                                Як вогонь у серці,

Літ минулих повість,                                               Я несу в майбутнє

Вічно юна мудрість,                                                Невгасиму мову,

Сива наша совість.                                                Слово незабутнє.

4 сторінка — “Квіти — символи українського народу”

1.Розповідь вчителя з елементами бесіди

- Наш народ здавна шанував квіткові рослини. В Україні квіти завжди сіяли біля хати, попід тином, на городі поряд із цибулею і морквою. Вся земля українська потопала у квітах. Мальви діставали стріхи, сині левкої вилися по тину, пишні жоржини нахиляли голови — квіти пнулися аж за тин, ніби віталися подорожніми.

Квіти — постійні супутники нашого життя. Вони буяють на вишитих рушниках, скатертинах, їх малювали на печах і стінах в хатах.  Засушені квіти клали за образи, з них робили різні напої, ліки. Найбільше люблять вишивати в Україні рушники. Тож не дивно що наші майстрині кохалися у квітах не лише на землі, а й на полотні. Подивіться на рушник: на ньому стежечкою вишиті квіточки яблуні й вишні, чорнобривці, ромашки й незабудки, волошки і синій барвінок.

       А ще є квіти на нашому національному одязі. Квіти на плахті і корсетці символізують доброту, щедрість душі. А мальви і кучерявий барвінок на рукавах сорочок оберігають людину від хвороби, злого ока. 

2.Робота в групах. Практичне моделювання «Сплети віночок»       

 5 сторінка “Український рушник — символ гостинності”

1.Перегдяд презентації « Український рушник»(з коментарем вчителя)

- Відродженням культурної пам’ятки народу є український рушник. Традиційно з рушником вітали появу дитини в родині, з ним зустрічали дорогих гостей. Його дарували старостам і ними ж зустрічали молодих після шлюбу. З рушником збирали в дорогу чоловіків та синів, проводжали людину в останню путь. Рушник в Україні завжди був символом гостинності: на ньому підносили головну святиню — хліб і сіль.

Ознакою охайності, працьовитості кожної жінки є прибрана хата, а в ній — чистий рушник напохваті. Не випадково мати навчає доньку:

                                                  Тримай хаточку, як у віночку,

                                                  А рушник на кілочку.

                                                  Тримай відерця всі чистесенькі,

                                                  А водиці повнесенькі.

     Виряджаючи чоловіків та синів у далеку дорогу, матері, дружини, кохані дарували їм на пам’ять рушники, аби живими верталися вони до рідної домівки.

  1. Руханка « Рушничок»
  1. сторінка — “Без верби й калини нема України”

1.Вправа «Переплутанка»

- Розшифруйте і поясніть зміст прислів’я: “Без верби й калини нема України”.

2. Робота в групах. Міні-дослідження «“Без верби нема України”.»,“Без калини нема України”.

1 група: (повідомлення та колаж)

-З давніх-давен існує і такий звичай: біля щойно зведеної оселі на примітному місці в першу чергу висаджували калину. Калина — дерево українського роду. Вона є символом кохання, краси, щастя. Навесні калина вкривається білими квітками і пишається своїм цвітом, немов наречена, у білому вбранні, а восени палахкотить ґронами червоних плодів. Плоди калини за народними уявленнями здавна символізують мужність людей, які проливали кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами.

Калина — це той символ, що і пам’ять людську береже, нагадуючи про милі краї.

2 група: (повідомлення та виконання вправи «Криголам»

  • Здавна одним із найпоширеніших дерев в Україні була і є верба.

Верба — символ краси, неперервності життя, вона дуже живуча. З давніх-давен в Україні вербу вважали святим деревом. Нею обсаджували ставки, береги річок, дороги, адже верби укріплюють береги, стримують зсуви, а в посушливих місцевостях зупиняють піщані заноси.                                   

ІІІ. Підведення підсумків.

1.Вправа «Вишиванка мрій»

2.Слово вчителя

- Наша рідна Україна живе. Вона цвіте каштановим цвітом, молодіє вербовими гілками, співає солов’їним голосом і говорить своєю рідною мовою. І цей край ми повинні зробити найпрекраснішим. Бо це — наша рідна земля, яка дає нам силу, наснагу, життя.

 

Завантаження...
docx
Додано
12 вересня 2018
Переглядів
739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку