Задачі професійного спрямування до теми: "Коливання і хвилі"

Про матеріал
Це підбірка задач прикладного змісту до теми: ” Коливання і хвилі” які можна використовувати на уроках, як у професійно- технічному навчальному закладі так і загальній школі. Задачі дають можливість розкрити учням наукові основи і загальні принципи виробництва. Бо так необхідний взаємозв’язок загальної освіти з практикою, навколишнім життям і виробничим навчанням
Перегляд файлу

 

Розділ 4. Коливання і хвилі

Тема 4.1  Механічні коливання і хвилі

Середній рівень

  1. Які коливання здійснюють: а) вода в електричному чайнику; б) вода в ставку коли кинули камінь? 
  2. При просіюванні борошна сито здійснює 4 коливання за 3с. Визначити частоту і період коливань сита. 
  3. Електричний привід м'ясорубки здійснює 300 поворотів за хвилину. Знайти частоту коливань кришки столу, на якій м'ясорубка закріплена. Якої довжини звукові хвилі генерує стіл ?
  4. Для одержання яблучного пюре, що гомогенізує, використовують ультразвук з частотою 50 кГц. Визначити довжину ультразвукової хвилі.

Достатній рівень

  1. Скласти рівняння гармонійного коливання ложки, якою перемішують цибулю під час пасерування на сковороді діаметром 25 см, якщо рука здійснює 2 коливання

за 4 с.

Тема 4.2 Електромагнітні коливання і хвилі

Середній рівень

  1. Трансформатор якого типу використовують для включення в мережу напругою

220 В тостерів, кухонних комбайнів, кавоварок?

  1. Яке випромінювання використовують для сушки фруктів? Для стерилізації молока і інших харчових продуктів? 
  2. З якою частотою коливаються диполі молекул води в мікрохвильовій печі, магнетрон якої генерує електромагнітні хвилі завдовжки 3 см ? 
  3. Для розморожування м'яса використовуються радіохвилі з частотою 2200 МГц. Визначити період і довжину хвилі. 
  4. М'ясні туші, бита птиця і ковбасні вироби стерилізуються електромагнітним випромінюванням, довжина хвилі якого 250 – 280 нм. Визначити період коливання і частоту електричної складової цього випромінювання.

                                                                Достатній рівень

  1. Визначити індуктивність котушки коливального контуру індукційної конфорки, якщо її електроємність дорівнює 9мкФ, а частота зміни струму в ланцюзі 40 кГц .
  2. Частота струму, який використовується в індукційних конфорках 40 кГц. Визначити ємкість конденсатора, що розряджається на котушку індуктивністю                 0,5 Гн, запресовану у конфорку.
  3. У коливальному контурі індукційної конфорки виникають електромагнітні коливання з періодом 50 мс. Визначити індуктивність котушки, якщо ємкість контуру 10 мкФ.
  4. Потужність інфрачервоного випромінювання кухаря середнього розміру близько 720 Вт. Скільки бульйону ви можете відварити за годину, якщо початкова температура води 250С?
  5. Написати рівняння, що виражає залежність сили струму і напруги від часу для електроплитки опором 80 Ом, включеною в мережу змінного струму стандартної частоти і напругою 220В.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
22 грудня 2021
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку