Задачі з теми: "Механічна робота"

Про матеріал
У даному документі подано задачі з теми: "Механічна робота" програми курсу фізики. Розв'язування цих задач вимагає від учнів не лише обчислення, а й кмітливості.
Перегляд файлу

Механічна робота

  1. Між якими фізичними тілами відбувається взаємодія й передавання руху в таких випадках здійснення механічної роботи:
  • Вітер нагнув молоде деревце;
  • Людина присунула стілець;
  • Парашутист спустився з літака на парашуті?

 

  1. Гиря висить нерухомо на дротині й діє на неї з силою, що дорівнює її вазі. Чи виконується при цьому механічна робота?

 

  1. Чи виконує людина механічну роботу, виходячи східцями на верхній поверх будівлі? Чи виконує людина механічну роботу, піднімаючись на ту саму висоту в ліфті?

 

  1. В якому випадку виконується більша робота: коли діє сила 5H на віддалі 6 м чи коли діе сила 15 H на віддалі 2 м?

 

  1. Обчисліть роботу, виконану силою 0,02 кН, якщо віддаль, пройдена тілом у напрямі дії цієї сили, дорівнює 10 м.

 

  1. Тягове зусилля, яке розвиває трактор, дорівнюе 7 кН. Визначте роботу, виконану при переміщенні причеплених до трактора сільськогосподарських знарядь на віддаль 0,4 км.

 

  1. Виміряйте висоту стола і визначте роботу, яку необхідно виконати, щоб підняти гирю 5 кг на цей стіл.

 

  1. Визначте механічну роботу, яка виконується під час штампування пластмасового виробу на гідравлічному  пресі, якщо поршень переміщується на 17 мм, а пресуючи сила, що діє на вибір, дорівнює в середньому 1,2 кН?

 

  1. Кінь везе вантаж масою 200 кг по рівній горизонтальній дорозі, розвиваючи силу тяги 750 Н. Визначте роботу, яку виконав кінь на шляху 440м.

 

  1. Напірний бак колгоспного водопроводу міститься на висоті 8 м над рівнем землі й уміщує 64 м3 води. Яка робота виконується при заповнюванні цього бака, якщо вода подається насосом з колодязя завглибшки 12 м?

 

  1. Визначте роботу, яку необхідно виконати для десятиразового  піднімання парового молота масою 20 т на висоту 120 см?

 

  1. Користуючись динамометром і вимірювальною лінійкою, визначте роботу, виконувану під час рівномірного переміщення книги або стопки книг по поверхні стола на відстань 80 см.

 

  1. Куля котиться за інерціею по горизонтальній поверхні.
  • Чи виконується при цьому робота силою тяжіння?
  • Чи виконується в цьому випадку робота якою - небудь іншою силою ?

 

  1. При рівномірному підніманні з шахти навантаженої вугіллям бадді масою 10,5 т виконано роботу 6200 кДж. Яка глибина шахти?

 

  1.  Рояль пересунули з одного кінця залу на другий на віддаль 12,5 м. Яку фізичну величину ще треба знати, щоб визначити механічну роботу, виконану при пересуванні рояля?

 

  1. Робота, виконана тяговими двигунами електровоза за час  руху по дільниці шляху 4,2 км, дорівнює 1 450 000 кДж. Яким було середне тягове зусилля, прикладуване до поїзда на цій дільниці?

 

  1. Щоб проoрaти плугом борозну завдовжки 120 м, потрібно було виконати роботу 560 кДж. Визначте середній тяговий опір плуга.

 

  1. Накресліть графік залежності роботи від пройденого тілом шляху під дією сталої сили 10 Н у масштабі: 10 Н в 1 см, 1 м шляху в 5 мм. ( Для креслення на класній дошці масштаб: 10 н в 1 дм, 1 м у 5 см)

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
27 січня 2020
Переглядів
1105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку