Задачі з теми: "Пояснення електризації тіл. Провідники й непровідники електрики"

Про матеріал
У даному документі подано задачі з теми: "Пояснення електризації тіл. Провідники й непровідники електрики" програми курсу фізики. Розв'язування цих задач вимагає від учнів не лише обчислення, а й кмітливості.
Перегляд файлу

Пояснення електризації тіл.

Провідники й непровідники електрики

 

  1. Пластинка з пластмаси, потерта вовняною тканиною, наелектризувалася негативним зарядом. Надлишок чи недостача електронів утворилася на тканині?

 

  1. У якому матеріалі – склі чи шовку – електрони в молекулах і атомах речовин міцніше втримуються притяганням атомних ядер?

 

  1. Чи завжди одна й та сама речовина при терті або дотиканні до електрично нейтральних предметів з яких-небудь інших речовин електризується зарядом одного й того самого знака?

 

  1. До кінця металевого стержня дуже близько піднесли позитивно заряджене тіло. Поясніть на електризації стержня в цьому випадку на основі поняття про електрони.

 

  1. Чи однаковий смисл виразів: «заряджання тіла» та «електризація тіла»?

 

  1. Як за допомогою позитивно зарядженого предмета надати електроскопові негативного заряду?

 

  1. Заряджене тіло дією свого поля електризує легкі предмети, що містяться поблизу, й спричинює на кожному з них появу зарядів обох знаків. Чому ж предмети завжди притягуються до зарядженого тіла, а не відштовхуються від нього?

 

  1. Якщо до зарядженої смужки паперу наблизити руку, то смужка притягується рукою. Дайте пояснення.

 

  1.  На нитці підвісьте в горизонтальному положенні легку лінійку й наблизьте до її кінця гребінець, яким тільки що зачісували волосся. Чому між гребінцем і незарядженою лінійкою спостерігається притягання?

 

  1. Соломинка притягнулася до зарядженого предмета. Чи можна твердити, що й соломинку було попередньо заряджено? Чи можна було б твердити це, якби соломинка відштовхувалася від найближуваного тіла?

 

  1. Дрібні обрізки алюмінієвої фольги помістили в одному випадку на пластинку з органічного скла, а в другому – на заземлений сталевий лист. У якому випадку й чому наближення зарядженого тіла спричинювало дужче притягання листочків фольги?

 

  1. Заряд якого знака виникає на тій ділянці земної поверхні, яка міститься безпосередньо під хмарою, наелектризованою під час грози позитивно?

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
4 грудня 2019
Переглядів
880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку