«ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОДУ РОСЛИНИ ЛАВАНДИ ВУЗЬКОЛИСТОЇ РОДИНИ ГЛУХОКРОПИВОВИХ(LAMIACEAE)»

Про матеріал
Лаванда - це багаторічна рослина, яка характеризується протиерозійними властивостями, може рости на еродованих, малопродуктивних, кам’янистих ґрунтах. Вирощування лаванди забезпечує і такі позитивні екологічні процеси, як збільшення біорізноманіття в агроекосистемах, очищення повітря від патогенних бактерій за рахунок виділення ефірної олії з антисептичними властивостями, цінний медонос.
Перегляд файлу

1

 

                                                             Анотація

 

          Тема: «ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОДУ РОСЛИНИ ЛАВАНДИ ВУЗЬКОЛИСТОЇ РОДИНИ ГЛУХОКРОПИВОВИХ(LAMIACEAE)»

          Автор: Лобода Владислава Владиславівна, учениця 8 класу КЗ «Ліцей №31» Кам'янської міської ради, Дніпропетровське територіальне відділення МАН України; вихованка гуртка «Юні екологи» комунального закладу «Дитячий екологічний центр» Кам'янської міської ради» Дніпропетровської області.

  Науковий керівник:  Шпортько Віта Володимирівна, учитель хімії та біології КЗ «Ліцей№31» Кам'янської міської ради.

         Науковий консультант: к.т.н., керівник гуртка «Юні екологи» комунального закладу«Дитячий екологічний центр» Кам'янської міської ради.

Об'єкт дослідження – морфологічні, фізіологічні особливості рослин лаванди вузьколистої.

       Предмет дослідження- рослина родини Глухокропивових Лаванда  вузьколиста, умови посадки.

      Актуальність та новизна  даного дослідження полягає в тому що , лаванда - це багаторічна рослина, яка характеризується протиерозійними властивостями, може вирощуватися на еродованих, малопродуктивних, кам’янистих ґрунтах. Вирощування лаванди забезпечує і такі позитивні екологічні процеси, як збільшення біорізноманіття в агроекосистемах, очищення повітря від патогенних бактерій за рахунок виділення ефірної олії з антисептичними властивостями, цінний медонос. Тому виникає потреба в проведенні досліджень на базі комунального закладу «Ліцей №31» Камянської міської ради.

     Мета дослідження: вивчення рівня морфологічної варіабельності та ступеня подібності особин за комплексом морфометричних параметрів, умови посадки.

Для досягнення поставленої мети передбачалось вирішення наступних завдань:

 - узагальнити відомості про історію інтродукції видів роду Lavandula L.;

-  здійснити аналіз видового складу роду, систем роду та географічного поширення;

 - розглянути особливості росту та розвитку виду роду Lavandula L.;

- розробити рекомендації по її посадці для озеленення території ліцею.

Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, інтернет- ресурсів та додатків.

Ключові слова: Lavandula L., метод, озеленення, таксономія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………………….5 РОЗДІЛ 1. СИСТЕМАТИЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ , АРЕАЛИ ТА ОСОБЛИВОСТІ КУЛЬТИВУВАННЯ РОСЛИН РОДУ ЛАВАНДА (LAVANDULA)………..........7

 1.1. Історія культури лаванда та основні умови її інтродукції………………….7 

1.2. Сучасний стан таксономії лаванди……………………………………………8

  1.3. Практичне значення лаванди вузьколистої………………………………….15

РОЗДІЛ 2. ОБ’ЄКТИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ ………................................17

2.1. Об'єкт дослідження …………………………………..…………………….....17

2.2. Методи дослідження……………………………………………..……………18

РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ………………………………………..19    

3.1. Морфологічний опис, порівняльна оцінка……………………………………19

3.2. Особливості висадки рослин лаванди вузьколистої розсадним способом…22

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………………..26    СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………………………27 ДОДАТКИ…………………………………………………………………………….31

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Актуальність теми: Лаванда - це багаторічна рослина, яка характеризується протиерозійними властивостями, може рости  на еродованих, малопродуктивних, кам’янистих ґрунтах. Вирощування лаванди забезпечує і такі позитивні екологічні процеси, як збільшення біорізноманіття в агроекосистемах, очищення повітря від патогенних бактерій за рахунок виділення ефірної олії з антисептичними властивостями, цінний медонос. Тому виникає потреба в проведенні досліджень на базі комунального закладу «Ліцей №31» Кам'янської міської ради.

         Мета дослідження: вивчення рівня морфологічної варіабельності та ступеня подібності особин за комплексом морфометричних параметрів.

       Об’єкт дослідження морфологічні, фізіологічні особливості рослин лаванди вузьколистої.

      Предмет дослідження:  рослина родини Глухокропивових Лаванда вузьколиста, умови  посадки .

       Методи дослідження:

  •             теоретичні: аналіз друкованої літератури та інтернет-ресурсів, порівняння,  синтез, узагальнення;
  •             порівняльно-описовий : опис і порівняння рослин лаванди вузьколистої;
  •             філогенетичний: історичний розвиток , родинні взаємозв'язки рослин родини лаванди вузьколистої;
  •             проведено обробку даних. Надані  рекомендації  по умовам посадки рослин.

 

  Наукова новизна полягає в тому, що даними дослідженнями займалися науковці, але ми вперше  в умовах комунального закладу «Ліцей №31» Кам'янської міської ради  дослідили лаванду вузьколисту та надали рекомендації  по умовах її  посадки.

Теоретичне значення дослідження полягає у вивченні морфологічних, фізіологічних особливостей  рослин роду Lavandula L.

Практичне значення дослідження: результати проведених досліджень видів рослин роду Lavandula L можуть бути використані в озелененні. Розроблення рекомендації щодо їх посадки.

Структура й обсяг роботи. Дослідження складається зі вступу, трьох розділів,  висновків, додатків.

Список використаних джерел  складається з 28 друкованих джерел та 4-ох інтернет-ресурсів.

       Перспектива дослідження: полягає у вивченні морфологічних і біологічних особливостей, адаптаційних властивостей рослин лаванди вузьколистої упродовж  подальших років культивування в умовах комунального закладу «Ліцей №31» Кам'янської міської ради.

 

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I

СИСТЕМАТИЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ, АРЕАЛИ ТА ОСОБЛИВОСТІ КУЛЬТИВУВАННЯ РОСЛИН РОДУ ЛАВАНДА (LAVANDULA)

 

  1.           Історія культури лаванди та основні умови її інтродукції

 

    Збір дикорослої лаванди проводився ще в XII столітті в Провансі (Франція). У першій чверті XIII століття рослину згадували серед лікарських засобів, а в 1568 р. в Англії почалося її широке вирощування [1]. Перші відомості про спроби інтродукції лаванди в царській Росії відносяться до XVIII сторіччя [2]. З кінця ХVІ століття лаванду культивують в багатьох ботанічних садах Західної Європи. Дуже інтенсивно заготівля лаванди проводилася в ХVІІІ столітті в Верхньому Провансі, це завдало великої шкоди бджільництву [3]. До середини XIX століття ефірне масло і суцвіття лаванди широко експортувалися за межі Південної Європи. З 1890 р. у Франції з'явилися перші промислові насадження лаванди [2]. Культивування лаванди в великих масштабах почалося в 20-ті роки минулого століття у Франції [4]. В другій половині XIX ст. лаванда числилась в колекціях ботанічних садів міст на території України: Одеси, Житомира, Білої Церкви, Лубен, Умані.  В кінці минулого століття в літературі з’являються повідомлення про успішну інтродукцію лаванди вузьколистої в Узбекистані і Киргизії [5].

 Випробування лаванди вузьколистої в Києві і на північному заході України – на Овручсько-Словеданському кряжі показало, що рослини зберігають свою життєву форму, добре зимують без укриття, щорічно і рясно цвітуть. За даними багатьох дослідників [6], в перспективі для освоєння під лаванду можуть бути нові райони в різних зонах України. Ресурсами тепла, необхідного для цвітіння лаванди, територія землеробських районів нашої країни практично забезпечена,  цвітіння настає при сумі середніх добових температур понад 10°С, яке дорівнює 1050…3060 °С. Накопичення такої суми температур у районах розвинутого землеробства можливо повсюдно, але факторами, що обмежують територію промислового ареалу лаванди, є умови її перезимівлі та придатність ґрунтів [7]. Зони інтродукції лаванди вузьколистої можливі за ґрунтово-кліматичними умовами лише за умов «омолодження» плантацій кожні 4–5 років. Лаванду розмножують насінням і вегетативно – живцями, поділом куща і розгалуженням (бічними пагонами). В промислових умовах цю культуру розмножують вегетативно. Живці завдовжки 8 – 10 см нарізають у вересні-жовтні із однорічних напівздерев’янілих пагонів із 4– 5-річних маточних кущів і висаджують в парники. Після укорінення живців із них виростають саджанці. Оптимальний термін посадки саджанців на плантації – друга половина жовтня і листопад, але можна і у відлигу взимку, а також ранньою весною. Садять лаванду лавандосажалкою або вручну за схемою 1,2 х 0,5 м. При посадці кореневу шийку заглиблюють нижче поверхні грунту на 5 – 6 см, 16 кожен саджанець поливають і загортають шаром грунту 3 – 5 см [8]. Урожай лаванди вузьколистої починає формуватися влітку, попереднім роком збирання. Після зрізання суцвіть бруньки, що сформувалися на річних пагонах, при достатній кількості вологи можуть дати в тому ж році новий приріст і нові суцвіття. Таким чином, для формування квітконосних пагонів у лаванди вузьколистої, на відміну від троянди ефіроолійної, не потрібно знижених температур в період відносного спокою [9-10].

  Таким чином, проведений аналітичний огляд літературних джерел свідчить, що культура лаванди тривалий час вирощується в Україні. Промислові насадження розміщені у південних областях, а в любительському рослинництві в північних та західних областях України.

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

    

       У  ході дослідження  рослини  родини Глухокропивових Лаванди вузьколистої та умов іі   посадки, було  здійснено  огляд  наукової  літератури, який свідчить, що культура лаванди тривалий час вирощується в Україні. Промислові насадження розміщені у південних областях, а в любительському рослинництві в північних та західних областях України.

     Рід Лаванда – Lavandula L. відноситься до родини глухокропивових – Lamiaceae Lindl., але за різними оцінками і класифікаціями ХХ століття цей рід включає в себе від 25 до 39 видів. В Україні і країнах СНД переважно інтродукують лаванду вузьколисту – Lavandula angustifolia Mill. Високі декоративні та екологічні властивості лаванди вузьколистої, дають вагомі  підстави до дослідження рослини з метою подальшого її  вивчення-  як декоративної  культури.

     Проведений аналіз отриманих результатів за допомогою програми Excel. Використані таки інструменти таблиць: сортування і фільтр, зведена таблиця, майстер діаграм.

     Результати досліджень : частота укорінення була високою в обох варіантах досліду і становила 65- 82 %. Найбільша кількість та довжина коренів у обох варіантах, що досліджувалися, формувалася з обробкою живців Корневіном. У дослідному варіанті кількість коренів була більшою в 9-10 разів порівняно з контролем, а їх довжина суттєво не відрізнялася від контролю. Вибірку саджанців та визначення укорінюваності й біометричних параметрів проводили через три місяці після посадки живців. Встановлено, що зелені живці лаванди володіють високою здатністю до укорінення: їх укорінюваність досягала 72-98%.

 Розроблено   рекомендації  по особливостям  висадки лаванди вузьколистої .

   Отже, ми встановили , що ефективним є метод зеленого живцювання з обробкою живців Корневіном, при якому укорінюваність живців становила 95-98 % та відмічався оптимальний розвиток кореневої системи.

Додатки

                                                                                        Додаток  А

Вимірювання довжини стебла та пагона контрольних зразків лаванди вузьколистої

 

 

 

 

 

Продовж.додатку А

Вимірювання довжини саженців та середньої довжини сформованих пагонів

 

 

 

                                                                                                    Продовж.додатку А

 

 

 

 

 

 

Додаток Б

Зведені дані по результатам досліджень лаванди вузьколистої

(скриншот таблиці Excel)

 

 

docx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
24 січня 2023
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку