Загальна характеристика та різноманітність класу Комахи

Про матеріал

Презентація на тему: "Загальна характеристика та різноманітність класу Комахи". Посилання на Ютуб-канал: https://www.youtube.com/watch?v=RUmb0IbpIhA

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика та різноманітність класу Комахи

Номер слайду 2

Найчисельніша група тварин на Землі. …вони бачать набагато більше кольорів ніж людина.… вони носять на тілі трупи своїх жертв.…вони майстри камуфляжу.…своїх ворогів вони можуть вбивати не тільки жалами, але й підвищуючи температуру їх тіла до + 47 градусів.…їх використовують замість нанесення хірургічних швів, а також для загоєння ран.…самки обирають самців за довжиною стебелець очей.…вони здатні робити зомбі з тарганів, павуків та інших жертв.…їх ноги кріпляться за допомогою гвинтового з’єднання.…вони можуть видавати звуки, що гучністю порівнюються з гуркотом потяга. …вони мають найгостріший нічний зір.…вони ведуть себе як камікадзе, захищаючи свою колонію.…їх самці дарують самкам їстівні подарунки.…вони стріляють у ворога киплячою рідиною або відлякують запахом.

Номер слайду 3

Комахи, ймовірно, походять від ракоподібних, перші представники цього класу відомі з девонського періоду. З кам’яновугільного періоду відома гігантська бабка меганевра, розмах крил якої до 65 см. Походження

Номер слайду 4

…на поверхні льодовиків…на рослинах…на поверхні води…у воді…у пустелях…у печерах. Комахи мешкають……у помешканнях людини… на тілі тварин… у ґрунті

Номер слайду 5

Зовнішня будова комахголовагрудичеревцекінцівкикрилавусики

Номер слайду 6

Фасеткові очіПрості очі

Номер слайду 7

У комах одна пара вусиків (антен), які слугують як органи дотику та хімічного чуття. Форма і розмір їх дуже різноманітні.

Номер слайду 8

Ротовий апарат гризучого типу характерний для комах, що захоплюють та гризуть свою їжу. Такий ротовий апарат характерний Твердокрилим, Прямокрилим, Богомолам, Тарганам, Бабкам, Термітам та деяким іншим. Гризучо-лижучий ротовий апарат характерний для Перетинчастокрилих. За допомогою щелеп ці комахи можуть захоплювати здобич (оси, шершні), а також будувати гнізда (бджоли, джмелі). Крім того ці комахи можуть живитись нектаром квітів та соком плодів.

Номер слайду 9

Ротовий апарат лижучого типу характерний мухам. Цей хоботок допомагає живитись рідкою їжею. На його кінці знаходяться смакові та дотикові рецептори. Для деяких двокрилих (гедзі) характерний ріжуче-сисний ротовий апарат. За допомогою такого апарату ці кровосисні комахи не проколюють шкіру, а прорізають її.

Номер слайду 10

Колюче-сисний апарат притаманний комахам, що п’ють кров тварин та соки рослин: блохи, воші, попелиці, клопи, комарі.

Номер слайду 11

Найбільшого розвитку сисний хоботок набуває у Лускокрилих (Метеликів), які пристосувались живитись нектаром квітів, а також соком плодів. Це сисний ротовий апарат. Хоботок деяких метеликів може перевищувати довжину тіла. У нормальному стані хоботок розміщується компактно - скручується в кільце.

Номер слайду 12

Визначте які типи ротових апаратів у цих комах.12345

Номер слайду 13

Для більшості комах характерні кінцівки бігального (ходильного) типу. На кінці таких лапок розташовуються кігтики чи присоски в залежності від поверхні по якій пересувається комаха. Деякі хижі комахи: богомоли, клопи водяні скорпіони та ін. захоплюють свою здобич за допомогою передніх хватальних кінцівок.

Номер слайду 14

Кінцівки риючого типу характерні для комах, які живуть у ґрунті. За допомогою розширених передніх кінцівок з виростами та шипами, вони розсувають шматочки та риють нори. Такий тип кінцівок характерний багатьом жукам та капустянці (вовчок). Для швидкої втечі багато комах використовують задні стрибальні кінцівки. Такі кінцівки є у представників Прямокрилих (цвіркуни, сарана, коники), Бліх та деяких Твердокрилих (земляні блішки).

Номер слайду 15

Комахи, які живуть у воді та здатні плавати мають плавальні задні кінцівки. Для збільшення їх поверхні вони вкриті волосками. Плавальні кінцівки характерні жукам-плавунцям та водяним клопам: гладишам та греблякам. Бджоли та джмелі за допомогою “кошиків” на задній парі кінцівок збирають пилок - це збиральні кінцівки, які бджолярі називають обножкою.

Номер слайду 16

Маскування. Розгляньте зображення. Що нагадують ці комахи? Яке це має значення у їх житті?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Також для маскування деякі комахи використовують різні об’єкти оточуючого середовища. Так хижі клопи маскують своє тіло трупами мурах, на яких вони полюють(1). Личинки різних комах також маскуються різними предметами: носять на собі тіла своїх жертв(2), шматочки квітів(3), сміття (4) а також власні екскременти(5).13524

Номер слайду 19

Мімікрія. Багато комах видають себе за інших тварин. Так гусінь та лялечки деяких тропічних метеликів сильно нагадують змій, що полюють на птахів, крім цього при небезпеці вони можуть повторювати рухи змії, що посилює враження. Багато комах мають плями на нижніх крилах, що нагадують очі сови, також ворога дрібних пташок. Різко демонструючи ці “очі”, комахи лякають своїх ворогів.

Номер слайду 20

А. Деякі комахи мають на своєму тілі малюнки, які нагадують інших комах. Метелик-п’ядун на білих крилах має малюнок мух (1), а муха з Аравії (2) – мурах, деякі дрібні мухи мають малюнки, що надають їм схожості з павуками. Такі малюнки захищають їх від птахів. Як саме, на вашу думку?123 АББ. Це коник павич. Його крила зверху надають йому схожості з опалим листком. Якщо він наляканий, то демонструє яскравий нижній бік крил піднімаючи їх. Для чого?

Номер слайду 21

Багато комах з різних рядів мають забарвлення, яке нагадує забарвлення оси. Така схожість захищає від птахів, які їх остерігаються.

Номер слайду 22

Ряд Таргани кінцівки бігального типу. гризучий ротовий апарат. мешкають у лісовій підстилці, рідше у помешканнях людини (рудий та чорний таргани). одні з найдревніших комах.

Номер слайду 23

Ряд Бабки гризучий ротовий апарат великі фасеткові очі хижаки, полюють на різних комах нальоту. личинки полюють у воді за допомогою видовженої нижньої губи, що може викидатися вперед (“маска”) для захоплення здобичі.

Номер слайду 24

Ряд Прямокрилі гризучий ротовий апарат. задні кінцівки стрибального типу. переважно рослиноїдні, рідше хижаки. багато шкідників сільського господарства.

Номер слайду 25

У нас на Україні зустрічаються капустянка(1), цвіркун польовий(2), коник зелений(3), сарана перелітна (4).1234 Сарана від коника відрізняється довжиною вусиків. У сарани вони коротші.

Номер слайду 26

Ряд Богомоли. Хватальні кінцівки. Гризучий ротовий апарат. Хижаки. Богомол звичайний

Номер слайду 27

Ряд Напівтвердокрилі - дуже різноманітна група комах. сисний ротовий апарат. харчуються соками рослин, багато видів хижаки, п’ють кров тварин. мешкають як на суходолі так і у воді. багато шкідників сільського господарства (попелиця), деякі паразити людини (блощиця), деякі види використовуються людиною для добування барвників (кошеніль).

Номер слайду 28

Попелиці – дрібні комахи, що п’ють сік рослин. Вони здатні швидко розмножуватись. Мурахи розводять попелиць, як свійську худобу для того щоб одержувати від них солодкі виділення – “падь”. Для цикад притаманні шлюбні пісні. Самець для приваблення самки видає голосні звуки за допомогою спеціального звукового органу. Личинки деяких видів можуть розвиватись на протязі 17 років. Тому через певний проміжок часу через 13 чи 17 років відбуваються спалахи чисельності цих комах. Личинки пінниці розвиваються у пінистій масі, яку самі створюють для захисту.

Номер слайду 29

Серед напівтвердокрилих особливо виділяються тропічні горбатки. Вони майстри маскування, форма тіла деяких схожа на гілки, шипи на стовбурах тощо. На грудях окремих видів є утвори, які нагадують насіння рослин, а також тіло мурах чи ос. При цьому тіло самої горбатки зливається з навколишнім середовищем, а виріст виглядає як справжня деревна мураха, якої бояться інші мешканці. Такого маскування немає у жодної іншої групи комах.

Номер слайду 30

Не менш дивні ліхтарниці – тропічні комахи з витягнутою головою та часто яскравим забарвленням. Ці комахи за химерну форму користуються популярністю у колекціонерів комах.

Номер слайду 31

Піщана блоха оселяється під шкірою. Людська блоха п’є кров людини. Окремі види бліх харчуються на собаках, кішках, пацюках тощо. Ряд Блохидрібні комахи. колюче-сисний ротовий апарат. стрибальні задні кінцівки. паразити людини та тварин. Ряд Воші дрібні комахи. колюче-сисний ротовий апарат. кінцівки пристосовані для прикріплення до волосся. паразити людини та тварин.3 види вошей можуть паразитувати на людині: головна, лобкова та платяна.

Номер слайду 32

Ряд Жуки або Твердокрилі дуже різноманітна і чисельна група комах. мешкають у різноманітних біотопах. передня пара крил перетворена у жорсткі надкрила. гризучий ротовий апарат. харчуються різноманітною їжею. багато шкідників сільського та лісового господарства, запасів людини, а також хижаків, які полюють на шкідників.

Номер слайду 33

Вусач оленерогий великозуб (Південна Америка) має довжину 16,5 см. Дровосік-титан – найбільший жук у світі. Довжина до 21 см. Живе в Південній Америці. Жук-геркулес з Південної Америки має довжину до 19 см. Жук-голіаф - один з найважчих жуків, при довжині 11 см він важить 70-100 г. Живе в Африці. Жук-актеон – наймасивніший жук, при довжині тіла 9 см, його ширина – 5 см.

Номер слайду 34

Найбільший бражник Європи – мертва голова. Розмах крил до 13 см. Сатурнія грушева – найбільший метелик України. Розмах крил до 15 см. Найбільший метелик совка агріпіна. Розмах крил до 28 см. Атлас – один з найбільших метеликів світу. Розмах крил до 24 см.

Номер слайду 35

Птахокрилка королеви Олександри – найбільший денний метелик світу. Розмах крил до 27 см. Мадагаскарська комета – найдовший метелик світу. Довжина її крил до 18 см. Метелики України1. Переливниця велика2. Адмірал3. Кропивниця4. Махаон5. Перламутровка6. Денне павичеве око7. Цитринець

Номер слайду 36

Ряд Двокрилі- ротовий апарат колюче-сисний, ріжуче-сисний або лижучий.1 пара крил, друга пара перетворилась на дзижчальця. багато кровосисних комах, переносників інфекцій (малярія, лейшманіоз), паразитів тварин та людини, шкідників сільського господарства.

Номер слайду 37

Комар-довгоніжка не шкідливий для людини, його личинки харчуються відмерлою органікою. Малярійний комар – переносник малярії. Личинки комара-дзвінця – “мотиль” є кормом для риб. А дорослі особини не харчуються. Мошка також п’є кров людини, її личинки живуть у воді. Пташина кровососка живе у гніздах птахів і смокче їх кров, може нападати на людину. Винна мушка дрозофіла – об’єкт лабораторних досліджень.

Номер слайду 38

Самка овода відкладає яйця на шкіру коней, а личинки проникають у неї, спричиняючи свербіж. Злизуючи вражені місця, коні заковтують личинок і надалі вони паразитують у шлунку. Муха-тахіна відкладає свої яйця на листя, де їх випадково заковтує гусінь, в якій і паразитують личинки. Кімнатна муха, що живе поряд з людиною, на своїх лапках переносить кишкові інфекції та яйця глистів. Цибулева муха псує врожаї цибулі. Бичачий ґедзь п’є кров тварин та людини.

Номер слайду 39

Ряд Перетинчастокрилі гризуче-лижучий ротовий апарат. перетинчасті крила. часто яйцеклад перетворений на жало. багато соціальних комах (мурахи, оси, бджоли). використовуються людиною як свійські тварини (бджоли), біологічна зброя зі шкідниками (їздці), деякі є небезпечні, а також шкідники.

Номер слайду 40

До жалячих перетинчастокрилих відносять бджіл, ос, джмелів та шершнів. Вони мають яйцеклад видозмінений у жало, за допомогою якого вони захищаються. Як ці комахи сигналізують про свою небезпечність? Що вам відомо про значення їх для людини?

Номер слайду 41

Для соціальних комах характерне явище поліморфізму. У колонії є комахи, що мають відмінності у будові і виконують різні функції, тобто існує поділ на касти: цариця (плодюча самка), самці, робочі, солдати тощо.

Номер слайду 42

Гігантська лісова мураха з Малайзії досягає довжини 3 см. Мурахи-листорізи будують гнізда із зшитих листків дерев. Кочові мурахи будують тимчасове гніздо зі своїх тіл. Мурахи-солдати забезпечують захист колонії.

Номер слайду 43

Розгляньте зображення. Яке значення мають комахи у природі та житті людини?

Номер слайду 44

1. Лусочниця звичайна. На основі яких ознак її відносять до класу Комахи? 2. Самка світляка виділяє світло. Яке це має значення?4. У багатьох комах, що мають захисне забарвлення, на крилах є зображення очей. Яке це має значення?3. Що за явище зображено на фотографії? Чому воно відбувається?

Номер слайду 45

5. Що за комахи зображені на фото? Чому особини одного виду відрізняються? Як називається це явище? Що ви знаєте про цей вид жуків?6. Знайдіть відповідність між комахами на ілюстраціях та рядами. Жуки. Метелики. ДвокриліПеретинчастокриліНапівтвердокриліПрямокриліТаргани7. Яке значення цих видів комах для людини?абвгдеє

Номер слайду 46

Ці комахи морська водомірка і морський комар-понтомія досить рідкісні випадки поширення комах у морському середовищі. Чому комахи, які опанували практично всі середовища існування не змогли завоювати моря та океани?Фільми рекомендовані для домашнього перегляду:«Життя комах» «Битви комах-гігантів»Домашнє завдання для допитливих.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1.  Natalya
    Дякую, презентація дуже корисна і дуже цікава!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Романчук Леся Стефанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
11179
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку