Загальні принципи регуляції функцій. Нервова регуляція

Про матеріал
Дати початкове уявлення про процеси регуляції функцій в організмі людини,познайомити з основними термінами й поняттями нервової регуляції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нервова регуляція

Номер слайду 2

1. Навіщо потрібно регулювати процеси в організмі? 2. Які системи органів регулюють процеси в організмі людини? 3. Які клітини входять до складу нервової тканини?

Номер слайду 3

Будова нервової тканини * Нервова тканина утворює нервову систему .Вона містить два основних типи клітин: нервові клітини (нейрони) і клітини-супутники (клітини нейроглії). Клітини-супутники (клітини нейроглії) забезпечують опору, захист і харчування нейронів, разом з нейронами беруть участь в утворенні нервових волокон.

Номер слайду 4

Будова нейрона * Нервові клітини (нейрони) здійснюють прийом, обробку та передачу інформації. Нейрон складається з тіла і відростків. Дендрити - короткі розгалужені відростки, що передають інформацію до тіла нейрона. Аксон - довгий відросток, що передає інформацію від тіла нейрона.

Номер слайду 5

Види нейронів *

Номер слайду 6

Регуляція функцій організму людини: 1) нервова (з допомогою нервових імпульсів, що передаються по мембранах нервових клітин); 2) гуморальна (з допомогою хімічних речовин, що переносяться різними рідинами організму).

Номер слайду 7

Види нейронів і їх функції * Чутливі Вставні Рухові Збір (трансформація) інформації і передача нервового імпульсу від органів чуттів до ЦНС Аналіз інформації . ЦНС. Передача імпульсу до органів руху. Виконавчі органи Нервовий імпульс - електрична хвиля, що біжить по нервовим волокнам.

Номер слайду 8

Найбільш поширені типи нервових систем тварин: - дифузна (у кишковопорожнинних); -вузлова (у кільчастих червів і членистоногих); - розкидано-вузлова (у молюсків); - трубчаста (у хордових).

Номер слайду 9

Пригадайте 4 основних типи нервових систем тварин. * Дифузно-вузлова Дифузна Вузлова Трубчаста

Номер слайду 10

Нервова система хордових

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Передача імпульсу відбувається в місцях контактів між нейронами – це спеціальна зона – синапс. У них перетворюються електричні сигнали на хімічні та навпаки. Передача збудження здійснюється за допомогою біологічно активних речовин – нейромедіаторів (норадреналін, ацетилхолін, серотонін…). Кожний нейрон утворює величезну кількість синапсів. *

Номер слайду 13

Основою будь-якого рефлексу є ланцюг нейронів — рефлекторна дуга. * У 1863 И. М. Сєченов висловив думку: Чи сміється дитина при вигляді іграшки, чи посміхається Гарібальді, коли його женуть за зайву любов до батьківщини, чи тремтить дівчина при першій думці про кохання, чи створює Ньютон світові закони і пише їх на папері - скрізь остаточним фактом є м'язовий рух в основі якого лежить принцип рефлексу.

Номер слайду 14

Рефлекс – відповідна реакція організму на зовнішній або внутрішній вплив, що здійснюється за допомогою нервової системи. Рефлекс поширюється по рефлекторній дузі – це ланцюг, що складається із нервових клітин.   *

Номер слайду 15

Схема рефлекторної дуги

Номер слайду 16

Рефлекторна дуга *

Номер слайду 17

Схема рефлекторної дуги *

Номер слайду 18

*

Номер слайду 19

1. Розкажіть про особливості будови нервової тканини? 2. Які клітини входять до складу нервової тканини? 3. Які типи регуляції функцій є у людини? 4. Розкажіть про структуру рефлекторної дуги

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
11666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку