Загальношкільна лінійка до Всесвітнього дня авіації та космонавтики

Про матеріал

Загальношкільна лінійка до Всесвітнього дня авіації та космонавтики. Містить цікавий матеріал про освоєння людиною космосу, використання космічних досліджень в наш час.

Перегляд файлу

ВИСТУП НА ЗАГАЛЬНОШКІЛЬНІЙ ЛНІЙЦІ, ПРИСВЯЧЕНІЙ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ АВІАЦІЇ ТА КОСМОНАВТИКИ

Слайд 1.

Вступ. Досягнення космонавтики вже перших років дозволили подивитися на нашу Землю - третю планету від Сонця - збоку, побачити яка вона маленька і беззахисна, побачити її унікальність і привабливість. "Яка ж то краса!" - сказав перший космонавт Юрій Олексійович Гагарін, побачивши Землю через ілюмінатор космічного корабля.

Слайд 2. Відео «Всесвіт».

Слайд 3.

Учень 1. Людина здавна цікавилася космосом. Відомі досягнення стародавніх астрономів, але мрії і проекти космічних польотів були реалізовані на практиці недавно.

Можна виділити такі етапи в справі освоєння космічного простору:

Слайд 4.

I етап - етап наукової фантастики;

Слайд 5.  Відео про перші польоти людини.

Слайд 6. 

II етап - етап підготовки теоретичних розрахунків - роботи Ціолковського,
Кондратюка, Кибальчича, передбачення Ломоносова;

Слайд 7. 

III етап - етап практичної реалізації космічних польотів:

1957 рік, 4 жовтня - запуск першого штучного супутника Землі;

Слайд 8. 

1961 рік, 12 квітня - політ людини в космос;

Слайд 9. 

1968 рік - висадка людини на Місяць.

Далі - запуски космічних апаратів на Марс та Венеру, до Юпітера, Сатурна, комети Галлея. Незабаром - експедиція на Марс.

Слайд 10. 

Учень 2. Що ж розуміють під космічним простором? Космічним простором можна вважати простір навколо Землі, починаючи з висоти 18 км - тут кров людини закипає при температурі 36,6 °С, або з висоти 30 км - на такій висоті реактивні літаки не можуть працювати без окислювача - атмосфера дуже розріджена, може, і з висоти 100 км - на такій висоті згорають майже всі метеорити, з цієї висоти видно Земну кулю збоку.

Учень 3. Чому День космонавтики відзначають 12 квітня?

 12 квітня 1961 року о 9 год 7 хв за московським часом з космодрому Байконур (Казахстан) міжконтинентальна балістична ракета Р-7 вивела на навколоземну орбіту пілотований космічний корабель «Восток» з льотчиком-космонавтом Юрієм Гагаріним на борту.

Слайд 11.  Відео «Запуск ракети»

Через 108 хв після початку польоту, здійснивши повний оберт навколо Землі, КК «Восток» приземлився. Зараз професія космонавта стала звичайною. Але ніколи земляни не забудуть той святковий день, коли мрії людини про політ до зірок стали реальними. Щорічно 12 квітня святкують Всесвітній день авіації і космонавтики.

Слайд 12. 

Учень 4. У космічних умовах, в яких знаходяться космонавти, а тепер ще й іноді пасажири, є багато незвичайного. Смакові відчуття загострюються. Їжа, яку посолили нормально, здається пересоленою. Приймати її можна переважно з туб - з іншої посудини вона розлетиться кульками через невагомість. Виникає також слухова перенапруга. Сонце надзвичайно яскраве. Дивитися на нього просто неможливо.

Слайд 13. 

До речі, корабель робить один оберт навколо Землі за 90 хв. І, можете собі уявити, що за цей час він перебуває десь 50 хвилин на світлій стороні орбіти і 40 хв в тіні Землі - на темній. І так увесь політ: 50 хв - день, 40 хв - ніч.

 

Презентація, що супроводжує виступи учнів на лінійці

ЕМИАС - С Днем космонавтики!   Abraham 3 Gospel Doctrine

    

    

   

   

   

1

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку