Загальношкільний туристично-краєзнавчий захід " Ігри патріотів"

Про матеріал

Багата своєю історією, традиціями наша Нововоронцовська земля. Ще в давні часи землі теперішнього півдня України належали слав"янським племенам. Під обережно знятим шаром землі видніються залишки кам"яних споруд, черепки посуду, місце вогнища, на якому наші древні пращури готували собі їжу. Таких поселень у нашому районі знайдено чимало, на їх місці виникло ряд прибережних сіл, чий історичний літопис залишив свої корені в глибинах прожитих віків.


Перегляд файлу

  ШКІЛЬНІ ТУРИСТИЧНІ ЗМАГАННЯ

емблема Хрещенівка « ІГРИ ПАТРІОТІВ »

Турист 1.  Багата  своєю історією, традиціями наша  Нововоронцовська  земля.  Ще в давні   часи  землі теперішнього півдня України  належали  славянським племенам.  Під обережно знятим  шаром землі видніються  залишки  камяних споруд, черепки посуду, місце вогнища, на якому наші древні пращури готували собі їжу. Таких  поселень у нашому районі знайдено чимало, на їх місці виникло ряд прибережних сіл, чий історичний літопис залишив свої корені в глибинах прожитих віків.

 Турист 2. Ми з того краю, де Дніпро широкий

В безмежне море вже давно розливсь,

Де пишне поле забіга за обрій

Під ясним сонцем, ніби оксамит.

Турист 3.І зветься це - район  Нововоронцовський,

Що урожаєм славиться здаля –

Херсонщини привільнії простори,

Причорноморя славная земля.                                                    

Турист 4. Археологічні памятники на території села Гаврилівки належать до епохи міді IV-III тис. до н.е., коли тут жили змінюючи один одного племена ямної культури.

   Турист 1. Перші князі Київської Русі - Олег і Ігор  , із своїми  дружинами , спускались на човнах  вниз по Дніпру – Славутичу.  А син князя Ігоря – Святослав, можливо, з бойовими загонами проходив і  по  нашій теперішній нововоронцовській землі, бо загинув від рук кочових печенігів  недалеко  від наших місць,  тобто біля запорозьких порогів.

   Турист 2. Минали віки. На географічних картах кінця 16 – поч. 17 ст. позначено, що у володіння Запорізької Січі входила і територія нашого району.  Повертаючись із своїх тяжких походів на Крим та Туреччину – козаки здебільшого відпочивали в таємних місцях. Одним із таких місць стала дніпровська затока Великі Води,  яка проходила поблизу сучасної  Нововоронцовки.  В зимову пору Січ порожніла. Заможна козацька старшина перебиралась на свої хутори, а “ сірома” у , так звані, зимівники. Саме такий зимівник був і на території цих земель. Постійне населення зявилось лише наприкінці 18 ст.  у 1798 році сільце  Миколаївка належало німцю фон Сталю ( генерал-майору). А , незабаром, воно перейшло у володіння знатного вельможі,  великого  землевласника  часів Катерини ІІ графу Воронцову, і було перейменовано у Воронцовку.

   Турист 3. Землі придніпровських земель отримав рід Фальц – Фейнів. Поряд з маєтками у Запорізькій обл., Асканії Нової  у Гаврилівці був побудований чудовий маєток  барона Едуарда Олександровича Фальц – Фейна.  Це був культурний поміщик, який поставив господарство на широку ногу.  Виписував із–за кордону с/г машини, проводив досліди із засухою, вперше запровадив “ чорний пар”. Подібних результатів у Росії не було.  Зараз на місці  замку залишились лише руїни. Коли через багато років Едуард Фальц-Фейн вперше після вигнання приїхав на свою батьківщину, на місці прекрасного маєтку  його зустріли руїни.  У 1997р. була встановлена  меморіальна дошка, але дозволу на реставрацію тодішня влада не дала. Сьогодні , на жаль, цього зробити вже не можливо.

Турист 4. Серед чеснот всіх нашого району –

Найкращі землі й вмілі трударі:

В нас труд і честь завжди були в законі,

По них рівняються і в праці і в борні.

Турист 1. Історія наш край не оминала:

Гриміли вибухи в війну й дзвеніла зброя:

І звівсь у камені в нас образ Мінігалі-

З Башкирії  відважного героя.

Турист 2. Біля села Дудчани встановлено памятник Герою Радянського союзу  Мінігалі  Губайдуліну, який  в  боях  за  визволення  земель  району  повторив подвиг  Олександра  Матросова.

Турист 3. Нововоронцовська  земля народила 3 героїв Радянського Союзу.

Турист  4. Героїв наших імена відомі

На сторінках історії вписались -

Це Карнаушенко, Нагорний, Бережний

Назавжди у серцях людей остались.

Турист 1. Краса земна і зблиск ріки, 

  південні  ночі зіркокрилі.

Усі в нас люди – трударі,

Весельчаки й майстрині вмілі.

Турист 2. Талановитий люд у нас:

Тут і артисти, і поети,

А справи їх живі та вічні –

Готові для книжок сюжети.

Турист 4.  Іще багато добрих слів

Сказати можна про наш край –

Ви приїздіть до нас у гості.

Щоби побачити наш рай.

Керівник навчального закладу. Шановні друзі! Рада вітати вас на щорічному святі дружби, спорту, розуму та патріотизму  - шкільному конкурсі « Ігри патріотів». Вже стало традицією проводити в нашій школі туристсько  - краєзнавчі змагання в яких приймають участь всі учні школи та педагогічні працівики. Вік учасників заходу від 6 років до 60, і це не випадково, бо туризм – масовий вид спорту, у якому своє місце може знайти кожен.

Дозвольте представити вам суддівську колегію наших змагань. За традицією організовують та оцінюють конкурси випускники школи – учні 11 класу.

Турист 1. Право підняти прапор школи надається найменшому та найстаршому учаснику .

( виконується гімн школи « Моя, Хрещенівська школа»)

Моя, Хрещенівська школа

Мій храм у безмежних полях,

Хай чують про неї довкола

Хай знає про неї земля

Вона моя пісня і мрія

І доля моя і життя

І вірність моя і надія

Мій храм і моє майбуття.

Приспів

У нас любов до всіх одна,

ЇЇ не зрадимо ніколи

Нас гуртує і єдна -

Рідна школа, рідна школа.

Вчитель фізичного виховання. Наші змагання будуть проходити за таким планом:Краєзнавчий маршрут. Кожен клас отримує компас та топографічну карту  , на якій відмічено напрям руху. Вам потрібно пройти по маршруту, прочитати умовні знаки та знайти місце табору. 

  1. Туристичні змагання « Смуга перешкод».
  2. Конкурс краєзнавців .
  3. Спортивні розваги ( набивання м’яча головою, набивання м’яча ногами, кидання пластикової пляшки наповненої піском , перетягування канату та інші ).

Турист 1. В цей же час на туристичному вогнищі готується КОЗАЦЬКА КАША . У свої походи козаки завжди брали з собою в поход пшоно. У маленькому мішечку до сідла коня була прив’язана унікальна за своїми властивостями крупа, яка часто рятувала від голоду. З неї можна було приготувати і суп, і кашу. Легко засвоюється організмом і має високу енергетичну цінність. Для її приготування потрібно сало, цибуля, крупа . Кожен клас зробить свій посильний внесок. Всі разом ми зберемо інгредієнти. Наші сьогоднішні поварі візьмуть у вас ці продукти лише за однієї умови – вам необхідно голосно сказати приказку, або заспівати рядки пісні, у яких говориться про КАШУ.

Керівник навчального закладу. Під час змагань прошу дотримуватись правил техніки безпеки. Медичне обслуговування здійснює шкільна медсестра  Бажаю всім гарної подорожі і чесних змагань.

( учні разом із своїми наставниками відправляються по маршруту, а судді готують трасу для змагань).

Вчитель фізичного виховання. Відповідно до  жеребкування  кожна класна команда долає « Смугу перешкод». Вона складається із 5 етапів.

  1.               «Гаті». За допомогою жердин кожен із вас перетне уявне болото.

     Умови оцінювання : падіння  двома ногами – 6 штрафних балів, однією – 3 б., заступ за контрольну лінію – 1 б.)

  1.               « Боковий маятник». Переправа по канату за допомогою бокового маятника.

     Умови оцінювання : падіння  – 6 штрафних балів, заступ за контрольну лінію – 1 б.)

  1.               « Паралельні перила». Між деревами натягнуто дві мотузки по нижній учні ідуть ногами, за верхню тримаються двома руками.

     Умови оцінювання : падіння  – 6 штрафних балів, заступ за контрольну лінію – 1 б.)

  1.               « Встановлення намету».

     Умови оцінювання : неправильне встановлення – 6 б.

  1.               « Транспортування потерпілого». Учні повинні донести на носилках одного із членів команди до фінішу.

     Умови оцінювання : неправильний напрям руху – 1 б., відсутність супроводу( один із членів команди контролює пульс потерпілого) – 1 б.

Примітка. 1 бал – 30 секунд.

 

 

 

Таблиця фіксування результатів

 

 

Час

старту

Штрафи за кожний етап

Сума штрафу

Час

фінішу

Результат

Клас

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Турист 1. Ось і закінчились наші змагання. Настав час для підведення підсумків ( вручаються нагороди).

Керівник навчального закладу. ІІ шкільні ігри оголошуються закритими. Вітаю всіх учасників з перемогою. Наші змагання довели, що всі класні колективи вміють допомагати один одному, підтримують товаришів у важку хвилину, добре знають історію нашого рідного села. Що всі ви сміливі, спритні, допитливі. Туризм вчить дисципліні, чіткості у виконанні командних завдань, виховує справжніх лідерів. В походах розширюються книжкові знання: що це за жук? Яке це дерево? Сім'ї, де чоловік, або жінка займаються туризмом міцніші, серед них менше розлучень. Заняття туризмом не дають такої мускулатури, як бокс чи боротьба, але витримці туриста позаздрить будь – який спортсмен. Щастя , здоров'я, азарту  та витримки . До нових зустрічей!                               

 

ЗА ТИЖДЕНЬ ДО ЗМАГАНЬ ОГОЛОШУЮТЬСЯ ПИТАННЯ ВІКТОРИНИ. ЦІКАВОЮ ОСОБЛИВІСТЮ Є ТЕ, ЩО МИ НЕ СТАВИМИО ЗАВДАННЯ З'ЯСУВАТИ  ЧОГО УЧНІ НЕ ЗНАЮТЬ. МИ ПРАГНЕМО НАВЧИТИ ЗАПАМ'ЯТОВУВАТИ ЦІКАВУ ІНФОРМАЦІЮ. А КОНКУРС ВИЯВИТЬ ТИХ, ХТО СПРАВИВСЯ З ЦИМ НАЙКРАЩЕ.

 

 

ВІКТОРИНА

«ХРЕЩЕНІВКА – МОЯ МАЛЕНЬКА БАТЬКІВЩИНА»,2011 РІК

1.В якому році утворилось  село Хрещенівка? Село Хрещенівка утворилось в 1921 році вихідцями з сіл Осокорівка, Фирсівка, Малі Гирла та Золота Балка.  Шевченівка  утворилась в 1927 – 1928 рр. 

2.У 1930 році села Покровка і Шевченівка об’єднались у колгосп імені Шевченка, а у 1929 році  в Хрещенівці створилась артіль. Як вона називалась ?  Артіль мала назву « Реконструктор».

3.У селі Ленінському було також створено колгосп, який  у 1924 році отримав перший трактор.  Яку назву він мав? Перший трактор називався   Фордзон».

4.Початкова школа в Хрещенівці у 1937 році була перетворена на семирічку. В якому році було побудовано сучасне приміщення школи ?  Школа була побудована у 1970 році та відмітила свій 40 річний ювілей у 2010 році.

5 В якому році села Хрещенівської сільської ради були звільнені від німецької окупації під час Великої Вітчизняної війни? З серпня 1941 по лютий 1944 року села Шевченівка, Хрещенівка і Петрівка  були окуповані німцями.

6.Назвіть прізвище жительки села Хрещенівки, яка під час війни сховала радянського парашутиста? Меланія Бугайова врятувала та сховала у себе в домі парашутиста, за що була арештована німцями.

7.Наш земляк, житель села Шевченівка Олексій Маслюк під час Великої Вітчизняної війни воював на підводні лодці.  Як називався  цей човен?  Підводна лодка « Щука» або Щ – 402 провела 15 бойових походів. Човен загинув 17 вересня 1944 році у 16  поході у Північному морі.

8.Назвіть воїнів – афганців, які народились, або живуть  в селі  Хрещенівці ( 2 бали за кожне прізвище) Чешун Анатолій, Чешун Володимир, Кунець Сергій, Мазурик Іван, Желізняк Іван, Ніколенко Володимир.

9.Назвіть прізвище нашого земляка, якому було присвоєно звання  Героя Соціалістичної праці. Механізатор, комбайнер Топчій Микола Антонович.

10.Заповніть таблицю. ( по 2 бали за кожну відповідь)

 

Фото

земляка

Прізвище, ініціали

Професія, захоплення,

 

 

 

 

Фузова   Майя Миколаївна

Вчитель, засновниця музею села

 

 

 

 

Топчій  Микола Антонович

Комбайнер, Герой Соціалістичної праці

 

 

 

 

Гузенко Василь П.

Конструктор космічних кораблів

 

 

 

 

Глєбова Лідія Фокіївна

Вчитель, художниця,

Поетеса, майстриня

 

 

 

Примітка . Відповідь на питання 1-7, 9 – по 5 балів 

Максимальна кількість 68 балів

docx
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку