Загартування - запорука здоров'я

Про матеріал

У статті описані основні методи запобігання розвитку і навіть появі соматичних хвороб, в першу чергу, за допомогою загартування організму, які є обмеження під час таких оздоровчих процедур, як саме впливають різні способи загартування на різні системи організму. Також наведена схема процедур, що загортовують у різні сезони року для учнів, яка розроблена співробітниками кафедри гігієни дітей та підлітків 1-го Московського медичного інституту.

Перегляд файлу

Загартування – запорука здоров’я.

       Ні для кого не є відкриттям, що здоров’я – це найголовніша цінність життя, а найбільша цінність нашого життя – це здоров’я власної дитини. Сучасні батьки, звичайно, інформаційно підковані та розвинені: вони самостійно можуть поставити діагноз та призначити лікування своїй дитині за допомогою мережі Інтернет, але більшості не прийде і на думку в першу чергу зайнятися профілактикою хвороби. Існує багато методів запобігання розвитку і навіть  появі соматичних хвороб, в першу чергу, за допомогою загартування  організму. Загартовування  є запорукою здоров’я та якості життя.

        Методи загартовування відомі з давніх часів. Перші відомості дійшли   до нас з індійського епосу Рігведа (1500 р. до н.е.). Одним із найважливіших напрямків в медицині Стародавньої Індії було запобігання захворюванням, використання різних вправ, наприклад йоги, спрямованих на підтримку                   і зміцнення здоров'я, досягнення моральної і психологічної рівноваги.

          Загартовування як профілактичний засіб рекомендували такі видатні вчені старовини, як Гіппократ, Демокріт, Асклепіад та інші.                                     У Стародавньому Китаї профілактика хвороб і зміцнення здоров'я мали державний характер. Так у «Трактаті Жовтого Імператора щодо внутрішнього» говорилося: «Мудрий  лікує ту хвороба, якої ще немає в тілі людини, тому що застосовувати ліки, коли хвороба вже почалася, це все одно, що починати копати криницю, коли людину вже мучить спрага,                  або кувати зброю, коли противник вже почав бій. Хіба це не надто пізно?». Тому в стародавній медицині велика увага приділялася заходам, що сприяли зміцненню здоров'я.

          Загартування – це, насамперед,  система тренування, яка спрямована на пристосування організму до добових, сезонних, періодичних або раптових змін температури, освітлення, магнітного та електричного полів Землі.  Загартовування підвищує стійкість організму до несприятливих впливів холоду, спеки, зниженого атмосферного тиску, сонячної радіації. Дитина стає  стійкішою до зовнішніх подразників, менше хворіє.

           Але перш ніж починати загартування необхідно пам’ятати, що існують обмеження для проведення оздоровчих сеансів для дітей. До них відносять:

  • наявність хронічних захворювань;
  • вади серця;
  • кишкові розлади;
  • застуда, ГРВІ ;
  • важкі неврологічні стану;
  • виснаження;
  • анемії (низький рівень гемоглобіну);
  • наявність опіків;
  • порушення сну;
  • мляве або збуджений стан;
  • негативне ставлення до оздоровчих заходів.

           Комплекс заходів, що діють на організм, підвищує його опірність зовнішньому середовищі, включає такі природні фактори, як: сонячне тепло, повітря та вода. Контраст температур лежить в основі цього процесу. Загартовування приводить організм до готовності протистояти негативним впливам, швидше реагувати на них і легше витримувати вплив холоду, спеки, вітру. Загартовування дітей робить їх здоровішими, енергійніше. Підвищується апетит і поліпшується стан волосся і шкіри. Але щоб                      все зробити правильно і не нашкодити дитині, потрібно враховувати головні принципи загартовування: систематичність, послідовність і поступовість, дозованість.

Кожен з наведених методів по своєму ефективний.

 Систематичні процедури покращують роботу всіх систем, а на сам перед:

  • нормалізується кровообіг;
  • зміцнюється нервова система;
  • прискорюється метаболізм .

 

В залежності від того, за допомогою яких ресурсів відбувається загартовування, існує кілька методів:

  • повітряне загартовування;
  • сонячне загартовування;
  • водне загартовування.

 

Повітряне загартовування дітей.

 

  • Загартовування повітрям вважається найбільш природним. Його можна проводити навіть для дітей самого раннього віку.
  • Повітряне загартовування відбувається навіть несвідомо: під час прогулянок з дитиною, провітрювання приміщення.
  • Батьки повинні підтримувати в квартирі свіжий і чисте повітря, регулярно провітрювати приміщення.
  • Особливо ретельно слід провітрювати кімнати після сну і перед. Температура кімнат повинна бути 22-23 градуси.
  • Навіть з маленькими дітьми потрібно регулярно гуляти на свіжому повітрі. Дитину потрібно одягати відповідно до погоди.
  • Дитячі лікарі настійно рекомендують дітям, особливо в літню пору, максимально перебувати на вулиці
  • За гарної погоди можна влаштовувати денний сон для дитини на свіжому повітрі.

      Завдяки загартуванню повітрям дитина стає більш врівноваженою, спокійною. Непомітно зникає підвищена збудливість, поліпшується сон, з'являються бадьорість і життєрадісний настрій. Позитивно впливають повітряні ванни на серцево-судинну систему, сприяють нормалізації артеріального тиску і кращій роботі серця. Отже, у процесі загартовування повітрям відбувається підвищення працездатності всіх систем, що забезпечують терморегуляцію. 

Загартовування дітей сонцем. Правила сонячного загартування.

Загартовування сонцем відбувається за допомогою сонячних ванн. Щоб сонце не заподіяло шкоду дитині, слід виконувати рекомендації:

  • Сонячні ванни рекомендується проводити в головному уборі світлого кольору.
  • Безпечне час сонячної активності – до 11 ранку і після 16 вечора.
  • Сонячні ванни краще приймати за 2 години після їжі.
  • Якщо у дитини є великі родимки або пігментні плями, їх слід закрити від сонця.
  • Сонячні ванни рекомендується проводити при температурі повітря від 18 градусів.
  • Підвищувати час сонячних ванн потрібно поступово.
  • Слід звертати увагу на самопочуття дитини. Якщо йому нудить, паморочиться голова, то слід негайно припинити процедуру.
  • При проведенні сонячних ванн, потрібно пити достатньо рідини.

 

           Сонячне світло володіє дивною цілющою силою. Його промені, насамперед ультрафіолетові, діють на нервово-рецепторний апарат шкіри і викликають в організмі складні хімічні перетворення. Під впливом опромінень підвищується тонус центральної нервової системи, поліпшується обмін речовин і склад крові, активізується діяльність залоз внутрішньої секреції. Усе це цілюще позначається на загальному стані людини. Сонячне світло, крім того, впливає згубно на хвороботворні мікроби. Датський фізіотерапевт Н. Фінзен у 1903 р. використовував сонячні промені для лікування туберкульозу шкіри. За ці дослідження йому була присуджена Нобелівська премія.

              Якщо за якимись причинами людський організм позбавляється можливості широко скористатися сонячним світлом, то в організмі виникають численні порушення фізіологічних функцій. У цих випадках розвивається стан під назвою світлове голодування. Виражається воно                    в зниженні тонусу центральної нервової системи і захисних сил організму, порушенні обмінних процесів. У дітей світлове голодування веде                           до захворювання рахітом, у дорослих знижує працездатність, підвищує схильність до застудних захворювань, викликає погіршення самопочуття                  і сну.

Водні процедури загартовування

Водні загартовування вважаються найбільш дієвими. Їх дуже люблять діти, особливо в літню пору року. Висока ефективність впливу води на організм пов'язана з тим, що її теплоємність у 28 разів вище, ніж теплоємність повітря. Так, повітря при температурі 13° С сприймається як прохолодний, у той же час вода тієї ж температури здається холодною. При одній і тій температурі повітря і води організм втрачає у воді майже в 30 разів більше тепла. Саме з цієї причини вода розглядається, як дуже сильний природний засіб, що загартовує.

             У водних процедур є ще одна особливість. Вони, як правило, роблять на людину і механічний вплив. Більш сильна дія в порівнянні з повітрям вода робить і за рахунок розчинених у ній мінеральних солей, газів і рідин.

           Рекомендується відвідувати басейн, річкові та морські пляжі. Але і водні загартовування повинні вводитися поступово. Загартовування водою починають з м'яких процедур - обтирання, обливання, потім переходять до більш енергійних - душ, купання і т.д.

Ось кілька етапів:

  • Обтирание вологою тканиною або мочалкою.
  • Обливання ніг водою низької температури.
  • Контрастний душ з невеликою різницею температур.
  • Місцеві ванни (рук, ніг)
  • Купання в басейні
  • Купання у відкритому водоймищі

 

         Систематичне застосування водних процедур - надійний профілактичний засіб проти випадкових охолоджень тіла. Не даремно існує приказка: «Хто з водою холодною дружить, той нежиті не боїться». Водяні процедури, багатогранно впливаючи на організм, поліпшують терморегуляцію, обмін речовин, роботу серцево-судинної й дихальної системи.

 

Схема процедур, що загортовують у різні сезони року для учнів розроблена співробітниками кафедри гігієни дітей та підлітків 1-го Московського медичного інституту (див. табл.).

Комплекс загартовуючих процедур для школярів

 Процедура

Умови виконання

Час року

Літо

Осінь - зима

Повітряні ванни

Температура повітря, " З

Тривалість, хв

16 - 22

від 30

14 - 20

10 - 45

Сонячно - повітряні ванни

Тривалість, хв

5 - 40

-

Обтирання

Температура повітря, " З

Температура води, " З

Тривалість, хв

18 - 20

16 - 32

1 - 1,5

18 - 20

14 - 32

1 - 1,5

Обливання з душу

Температура повітря, " З

Температура води, " З

Тривалість, хв

18 - 20

16 - 33

1 - 1,5

18 - 20

16 - 34

1 - 1,5

Купання у відкритому водоймищі

Температура повітря, " З

Температура води, " З

Тривалість, хв

Не нижче 18

Не нижче 18

3 - 15

-

-

-

Прогулянки та ігри на повітрі

Тривалість, год

Без обмежень

2 - 3,5

Сон на повітрі

Тривалість, год

Без обмежень

1

        Таким чином краще попередити хвороби, а ніж її лікувати, до того ж можна обрати саме для Вашої дитини оптимальний метод загартування.

 

Використані матеріали:

  1. Валеологія. Підручник. – К., 2000.
  2. Загартування організму: плюси і мінуси різних методик. – К., 1994.
  3. http://bibliograph.com.ua
doc
Додано
1 серпня 2018
Переглядів
3292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку