Заглиблення в людську психологію, поетизація людини та краси її почуттів, оспівування кохання та дружби в сонетах В. Шекспіра.

Про матеріал
Матеріал містить розробку уроку для учнів 8 класу за творчістю В.Шекспіра.Урок інтегрований. До його проведення залучаються вчителі зарубіжної літератури та англійської мови
Перегляд файлу

УРОК ЗА ТВОРЧІСТЮ В. ШЕКСПІРА

Сологуб Т.В., учитель Катеринівської ЗОШ, Костянтинівський р-н Донецька область

 

Тема:    Заглиблення в людську психологію, поетизація людини та краси її почуттів, оспівування кохання та дружби в сонетах В. Шекспіра.

Мета:     продовжити знайомство учнів з творчістю англійського драматурга і поета В. Шекспіра; формувати навички аналізу та інтерпретації перекладного поетичного тексту, вміння виразно читати рідною та англійською мовами; залучати учнів до активної творчої діяльності з метою створення оптимальних умов для самореалізації особистості; розвивати творчу уяву, логічне мислення, зв’язне мовлення, вміння визначати поетичні особливості сонета, характеризувати ліричного героя; виховувати високі людські почуття та етику стосунків між юнаком та дівчиною; формувати  комунікативну, соціальну, загальнокультурну, компаративну та самоосвітню компетенції.

Обладнання: підручник, портрет Шекспіра, проектор, презентації.

Тип уроку: інтегрований.

 

                                                            ХІД  УРОКУ

                                                                             Сонети – це ключ,котрим Шекспір              

                                                                                                       відкрив своє серце                                                                                                                В.Вордсворд

I.  Організаційний момент.

1. Учитель зарубіжної літератури:  Добрий день, діти! Сьогодні у нас не зовсім звичний урок. По-перше, до нас завітали гості – учителі світової літератури шкіл Костянтинівського району і методист районного відділу освіти Людмила Арсентіївна.  По-друге, урок у нас інтегроваований,  і проводимо ми його вдвох із вашим учителем англійської мови.  Як ви  думаєте, чому?

2. Вступне слово вчителя англійської мови:

Teacher:  Good afternoon, everybody. I’m very glad to meet you. Today we have an unusual lesson. You have an excellent chance to plunge into the atmosphere of love and poetry, because our lesson is dedicated to the greatest playwright in world literature: William Shakespeare. I hope all of you will take an active part in it. It is impossible to speak about the English literature without speaking about this author. He was the man who had the largest and most comprehensive soul. People all over the world can’t help admiring his great talent.

II. Мотивація навчальної діяльності.

  • Інтерактивна вправа «Гронування». (Складання квітки «Успіх» -

Діти, на кожному уроці ми прагнемо досягти успіху. Сьогоднішній урок не виключення. Тож, для початку, посміхніться один одному і побажайте успіху.  Що потрібно,  щоб досягти успіху в житті?  ( На дошці створюється квітка, центром якої є слово «Успіх».)     Отже, кожен день, проведений у школі, кожен урок наближає вас до великого успіху. І  сьогоднішній урок  - це ще один крок до нього.

(«Сходинки до успіху» - пояснення до листка оцінювання

 

III Учитель зарубіжної літератури: Запишіть у зошитах число, класна робота. Перевіримо, як ви виконали домашнє завдання.

  Учитель англійської мови:  

 1.  And now check homework (перевірка знань та уваги)

  1. When was William Shakespeare born? – (He was born in 1564).
  2. How many children have Shakespeare? – (He has 3 children).
  3. What was his theatre called? – (It’s called Globe Theatre).
  4. When Shakespeare died? He died in 1616.
  • That's right.
  • Учитель зарубіжної літератури::  Зараз ми переходимо до першої   сходинки до успіху.  Мета  – перевірити, як ви засвоїли матеріал попереднього уроку. У вас на партах лежать листочки з тестовими завданнями.   3 хвилини на його виконання
  •        Учитель зарубіжної літератури:  А зараз увага на екран. Перевірте, чи вірно ви виконали тести і занесіть оцінку   у листок оцінювання.

 

  Учитель зарубіжної літератури:

  • Ми переходимо до  другої  сходинки до успіху і виконаємо лабораторну роботу, мета якої – перевірити, як ви вмієте робити компаративний аналіз сонетів Петрарки і Шекспіра.

 

Слайд 5   Учитель зарубіжної літератури:  Перед вами на екрані план лабораторної роботи. На її виконання у вас 7 хвилин.

  • Структура строф.
  • Спосіб римування.                 
  • Образ коханої.

 

                                             (взаємоперевірка)  

IV.   Учитель зарубіжної літератури::  Сьогодні ми продовжимо вивчення творчості

В. Шекспіра, зокрема, його сонетів. Увага на екран!  

Запишіть у зошити тему сьогоднішнього уроку.  

Перед вами на екрані таблиця «Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів з теми «Англійська література. В. Шекспір. Сонети Шекспіра».  Давайте визначимось, що ви вже знаєте на сьогоднішній день, що вмієте робити.

   Усе, що залишилось, нам необхідно опрацювати сьогодні.  Оце і є наше завдання на сьогоднішній урок.

 Слово вчителя.

Переходимо до першого питання, яке нам потрібно з′ясувати - «Основні теми сонетів Шекспіра», повідомлення на цю тему готувала   Амеліна Ганна.  Запишіть, будь ласка, у зошитах його назву.  Ганна  підготувала для вас і презентацію. Під час її повідомлення ви повинні зробити опорний конспект. ( 1-2 учні зачитують свої конспекти).

     Наступне  питання  - «Образ ліричного героя у сонетах Шекспіра» - Кібець Наталія. Слухайте уважно і робіть записи (одного учня заслухати).

Наступна сходинка до успіху - Робота в групах. Зараз ми спробуємо проаналізувати  два сонети. Для цього об’єднаємось у 2 групи.

1 група:  (СКЛАД)    -  сонет 66

2 група:                -  сонет 116

 

Завдання для груп.

Виступ членів групи, оцінювання

2. Учитель зарубіжної літератури: До сьогоднішнього уроку  ви  отримали випереджальні завдання, мета яких -  навчитися працювати з оригіналами творів.

  Учитель англійської мови:

We can’t speak about Shakespeare without speaking about his sonnets. By reading between the lines of the sonnets we may see a tragedy in Shakespeare’s life, a tragedy which he might not have fully understand himself.

And now I want to suggest you to listen to the sonnet 71  by W. Shakespeare in English. Бережна Вікторія

 

Учитель зарубіжної літератури: Ви прослухали сонет №71 мовою оригіналу. А зараз послухайте його переклад у прозі, який виконала Ковбаса Наталія.

                                 4 бали

  • Амеліна Аня – поетичний переклад. 4 бали

 

 

Учитель англійської мови:

 Good for you. And now answer the question: What are the adjectives used by in sonnet? Name and translate them.

    Surly sullen bell – похмурий дзвін;

Vilest worms – огидні черв′яки, хробаки;

Poor name – скромність та жалість до себе;

Алітерація: Surly sullen.

Повтор: world, vile world.

Постійний епітет (standing epithet) : Sweet.

 

V .    Учитель зарубіжної літератури:  А зараз узагальнимо наші знання і звернемось до  епіграфа.  Як ви розумієте ці слова?

 

  • Переходимо на останню сходинку, назва якої «Творча робота». Я прошу вас об′єднатися у дві групи і виконати відповідно два завдання. Перша група складає твір за метафорою із словом «Шекспір», а друга – даймонд із цим же словом.

VI .  Усі сходинки до успіху пройдено. А чи успішними вони були? Давайте за допомогою вправи «Мікрофон»  підсумує, що ви нового дізнались, чому навчились і наскільки були успішними.

VII.  Домашнє завдання.

 

1. Проаналізувати сонет№130.

2. Створити  буктрейлер до трагедії  Шекспіра «Гамлет».

 

3.  Teacher: Dear friends, thank you for the lesson. You have learnt a lot of things about Shakespeare’s family, about his native town, about his place and his sonnets.  I think it was very interesting and you will remember our lesson for a long time. Shakespeare was a great poet. He was “for all time”.

Find the translation of Shakespeare's famous phrases.

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
23 вересня 2019
Переглядів
1240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку