Загрози та їх уникнення: інформаційна безпека дітей в мережі Інтернет

Про матеріал
Стаття за темою: "ЗАГРОЗИ ТА ЇХ УНИКНЕННЯ: ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ДІТЕЙ У МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ"
Перегляд файлу

ЗАГРОЗИ ТА ЇХ УНИКНЕННЯ:

ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ДІТЕЙ У МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

 

«Допоможіть мені, будь-ласка!» – саме такі слова має почути дорослий від дитини при виникненні нестандартної ситуації в мережі. Але чи розуміє дитина, що їй потрібна допомога дорослого, чи не потрапила вона в біду? Саме доступність до різного контенту незалежно від віку користувача може спричинити Інтернет загрози дітям.

Діти та Інтернет сьогодні – невід’ємна частина одне одного. Гаджети заполонили наш світ. Діти з легкістю опановують сучасні технології. Реєструються на різних сайтах. Завантажують різноманітну інформацію. Створюють свої канали на YouTube та підписуються на інших. Соціальні мережі дітям різного віку є доступними для реєстрації. Он-лайн фільми, мультфільми, ігри та інші розваги доступні також 24/7. І все було б дуже чудово, якщо б не було загрозливого доступного контенту, небезпечних сайтів та жорстоких соціальних груп.

Усесвітня пандемія вимагає дистанційного навчання, яке вносить свої корективи в життя сімей. І тут виникає проблема контролю. Батьки працюють, діти безконтрольно розважаються в Інтернеті. Чудово, коли розваги розвиваючого характеру: читання літератури, перегляд улюблених фільмів або мультфільмів, спілкування з реальними друзями, відвідування спортивних секцій та інше.

Так що ж може бути небезпечним для дитини в Інтернеті?

Пропаганда насильства та жорстокості над людьми й тваринами; дитяча та доросла порнографія; реклама алкоголю, тютюну та наркотиків; нецензурні висловлювання; on-line шахрайство; віртуальні контакти з незнайомцями та багато іншого.

Батькам та вчителям потрібно розуміти, що через відсутність достатнього досвіду життя діти реально не можуть самостійно оцінити рівень загрози, яка знаходиться у віртуальному світі. Першими помічниками в цьому мають бути батьки, які дозволять уже в 3 роки, а можливо, і раніше, своїй дитини самостійно вибирати мультфільми на YouTube, а школярам доступні всі пошукові можливості. Родина першою має приділити серйозну увагу on-line-вихованню малюків й підвищенню їхньої обізнаності про загрози інформаційного середовища.

Ми, вчителі, постійно маємо проводити освітню роботу не тільки серед дітей, але й серед батьків для сприяння онлайн-безпеці підростаючого покоління про те, як захистити дитину в Інтернет-просторі.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ ЩОДО БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ

 

Бесіда про загрози в інтернеті

Батьки повинні постійно говорити зі своїми дітьми про безпечну роботу в Інтернеті, розказувати про існування шкідливих веб-сайтів; пояснювати різні форми кіберзлочинів та інші необхідні поняття, які допоможуть їм безпечно користуватися мережею Інтернет.

 

Чіткі часові обмеження перебування в мережі інтернет

Діти в мережі втрачають відчуття реальності, не відчувають кількості проведеного часу в Інтернеті. Тому батькам потрібно встановити ліміт перебування дітей у мережі, особливо заборонити в нічний час. Наприклад, під час роботи в комп’ютерному класі школи також є часові обмеження залежно від віку (класу) дітей.

 

Правил користування всесвітньою мережею

Важливо виробити правильну культуру поведінки дитини в мережі. Діти дуже довірливі. Вони хочуть пізнавати світ подорожуючи по різних сайтах, самостійно завантажують та грають у різні ігри, заходять у чати. Тому завдання батьків – чітко пояснити дитині, які сайти їй дозволено відвідувати, а які ні. 

 

Слухайте своїх дітей

Корисним є постійне спілкування з дитиною та обговорення її інтересів: улюблених каналів на YouTube; групи в соціальних мережах, якими вона цікавиться; улюбленими персонажами мультфільмів та книжок. Безумовно, уся отримана інформація зможе допомогти батькам зрозуміти, чи добре вони знають своїх дітей, їх інтереси? Чи захищені вони в мережі та чи потрібна їм допомога?!

 

Програмне забезпечення батьківського контролю за діяльністю дитини в інтернеті 

Неможливо кожну секунду контролювати дитину в мережі Інтернет. Особливо, коли дитина знаходить у школі або сама вдома, батькам важко здійснювати контроль. Тому на допомогу приходять спеціальні програми – прекрасний спосіб відстежувати поведінку дітей в Інтернеті та контролювати те, що вони роблять на своїх смартфонах чи інших гаджетах.

 

Антивірусне програмне забезпечення та оновлення ПЗ

Якісна антивірусна програма зможе робити сканування в режимі реального часу та має автоматичне оновлення, що дозволяє блокувати доступ до шкідливих посилань з ненадійних веб-сайтів та не дозволяє завантажувати відеоігри з невідомих веб-сайтів. Для додаткового забезпечення безпеки дітей в Інтернеті потрібно використовувати спеціальні програми та рішення проти зловмисного програмного забезпечення як додатковий рівень захисту цифрових ресурсів.

 

Не підключайтеся до незахищених WI-FI мереж за межами вашого будинку

Поясніть дитині, що безпека вдома і в громадському місці – це різні речі. Підключення до громадських Wi-Fi мереж може бути небезпечно! Потрібно переконатися, що смартфон, ноутбук або планшет, який використовує дитина, має певний захист – антишпигунське або антивірусне програмне забезпечення.

 

Завдання дорослих не налякати дітей, а розказати про ризики роботи в Інтернеті та навчити бути обізнаними щодо правил та питань кібербезпеки. Важливо навчити їх уникати спілкування з незнайомцями в Інтернеті, фільтрувати інформацію, розрізняти фейкові та реальні новини та  постійно нагадувати про небезпеку в Інтернеті.  

Діти повинні усвідомити, що віртуальні дії в Інтернеті можуть призвести до реальних наслідків у житті.

 

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА:

 

  1. Сайт FutureNowБЕЗПЕКА ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ: 10 ПРАВИЛ ТА ПОРАД БАТЬКАМ (https://futurenow.com.ua/bezpeka-ditej-v-interneti-10-pravyl-ta-porad-batkam/)

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Інформатика, Інші матеріали
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
1096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку