Захід "День іменинника - свято без віку"

Про матеріал
Позакласний захід "День іменинника - свято без віку" ознайомить учнів з традиціями та історією виникнення цього свята; розвиватиме в них кмітливість, швидкість реакцій, вправність, артистичність; виховуватиме почуття дружби, колективізму.
Перегляд файлу

Картинки по запросу фони 

День іменинника - свято без віку

Мета: привітати  всіх учнів  з днем ​​народження; ознайомити присутніх із традиціями та історією виникнення свята; розвивати кмітливість, швидкість реакцій, вправність, артистичність; виховувати почуття дружби, колективізму.

Обладнання: повітряні кульки, комп’ютер, відео «Свята Японії. День нарождення 3 і 5- річних», призи, фломастери, папір формату А4, подарунки для іменинників, аудіозаписи дитячих пісень.                                             

                                                  Хід заходу

Зал прикрашений повітряними кульками, квітами

Учитель:

Доброго дня всім присутнім у цьому залі! Я рада вітати гостей, особливо  батьків, бабусь наших учнів, бо у нас  сьогодні  родинне свято. А ще воно незвичайне: ми зібралися тут, щоб привітати з Днем ​​народження усіх учнів 8 класу. Плануючи цей захід, мені  хотілося зробити приємне вам, діти. У декого це свято влітку, у когось воно у вихідний день, і, можливо, пройшло не так, як хотілося, тому сьогодні без уваги не залишиться кожен учень. Отож починаємо наш День іменинника під назвою « День іменинника - свято без віку»!

Учитель:

У хурделиці й морози, снігові замети
Зірочками в небі народились діти.

Засіяли, засвітились вогники у сімях,

Стали рідними дітьми у своїх родинах.

Взимку народилися:

Кириченко Віктор        23.12. 2003

Дивульська Тетяна      21.01. 2004

ФедуловаКатерина       15.01. 2004

Івасішина Анна             23.02. 2004

 

Під музику « День народження» заходять учні і займають почесні місця

Учитель:

Веселі пахощі весни на крилах вітру принесли

Діток маленьких мамі й тату, а ще і радості багато!

Дала природа їм  тепло, і світло, і росу, й  красу!

Усе, що треба для дитини.

Щоб виросла із них Людина!

 

У перший день весни, 1 березня,  народилася  наша Шахаєва Рената, а  12 березня - Огородніков Данило. Привітаємо їх!

 Учитель:

Літо раділо, літо співало, бо народилося діток багато!

Сильні, сміливі у нас хлопчаки!

Картинки по запросу фониМайбутні наші захисники!

Улітку святкують своє свято такі учні:

Білоножко Віталій                     27.06.2004

Котонович Владислав              26.07. 2004

Пономаренко Єгор                  12.08. 2003

Пьянзін Максим                   21.07. 2004

Учитель:

Красива Пушкінська пора!

Осінняя сумна пора!

Та звеселяють її ті,

Що народились восени.

Це:

 Святний Кирило                         30.09. 2004

Бойко Кирил                                      03.10. 2003

Гринишак Микита                           08.10. 2003

Піляєва Дар’я                                    26.10. 2003

Богомолов Дмитро                            29.10.2003

Рашевська Олена                          26.11. 2003

Учитель:

- Отже, іменники на місці, гості теж. Починаємо!

- А чи знаєте ви, коли саме виникла традиція святкувати дні народження? 

 

      З різних джерел можна дізнатися, що ще в Стародавньому Римі відбувалися святкування днів народжень. Також кілька згадок про святкування є і в Біблії.Звичай запалювати свічки зародився у греків... Круглі паляниці з запаленими на них свічами клали на жертовник в храмах Артеміди в день її народження. Ряд дослідників вважають, що святкування днів народжень раніше носили релігійно-культовий характер. Спільне святкування в колі друзів захищало народженого в цей день від зла і злих духів. 

  • А чому на день народження іменинників тягають за вуха, для чого потрібно загадувати бажання, задувати свічки на святковому торті, співати пісні й дарувати подарунки?

Почнемо із походження свята, яке ми називаємо днем народження. Виявляється, що ще в Давньому Єгипті існувала традиція святкування, однак таке дійство могли дозволити собі лише фараони й царі. Зате день народження вони робили з розмахом! Окрім усіляких напоїв і наїдків, видатні люди Єгипту запрошували на свято слуг і рабів, а також проявляли неабияку милість - випускали в цей день ув’язнених.

Про традиції святкування день народження у різних країнах розкажуть нам самі іменинники.

 Учень 1. Вражають своїм умінням святкувати греки. Право на день народження у Греції мав лише глава сім’ї – чоловік, батько, а жінки з дітьми залишалися осторонь. Ну, повний патріархат!

Картинки по запросу фони  Учень 2.  Християни, на відміну від єгиптян і греків, взагалі не святкували днів народжень. Вважалося, що світ – місце для скорботи й печалі, тому радісною новиною є не народження, а позбавлення від гріхів. Згодом таке бачення набуло м’якшого втілення, і, починаючи з XII століття, дні народження, як чоловіків, так жінок і дітей, почали святкуватися.

   Учень 3 Винахідниками дитячих днів народжень стали німці. У них існувала традиція, за якою потрібно було розбудити на світанку дитину й подарувати пиріг. Свічок мало бути стільки, скільки років виповнилося. Пиріг не різали одразу, а чекали, доки малюк загадає бажання й задує усі свічки. Бажання обов’язково здійсниться, якщо про нього нікому не казати.

Тягати за вуха, як виявилося, - це стародавній звичай. Наші предки думали, що такі «вправи» допоможуть відігнати злого духа.

    Учень 4. В Англії іменинника беруть за руки-ноги і підкидають стільки разів, скільки виповнилося винуватцю свята, та ще й додають рік на щастя. В Ізраїлі, той, у кого день народження, може відчути себе королем чи королевою. Спитаєте, чому? Уся справа в тому, що іменинника піднімають угору разом зі стільцем. Дотепні канадці мастять кінчик носа маслом, щоб невдачі хапали за слизький ніс і тікали.

     Учень 5. А за славнозвісний гімн дня народження «Happy birthday to you» нам слід дякувати сестрам-вчителькам із Кентуккі. Адже вони у 1893 році склали пісню, якою вітали іменинників із днем народження. На сьогодні, як свідчить Книга рекордів Гіннеса, - це найпопулярніша пісня у світі!

                           

                               Звучить пісня  «Happy birthday to you»

Іменинники танцюють флешмоб

    Учень 6. Африканські країни багаті на свої ритуали. Так, діти, які досягнули певного віку, щоб потрапити у плем’я, мусять пройти випробування. До того ж, африканці вельми скупі на дні народження. Для прикладу, члени одного з африканського племені святкують власний день не частіше, ніж раз на вісім років.  Північній Африці прийнято святкувати свій день народження тільки двічі в житті: 1 раз при появі на світ , а другий раз у 52 роки (тому що це вік пророка Магомета). 

  Учень 7. Найбільш нещасні іменинники живуть в Японії. Там день народження не відзначається взагалі. Вітають лише батьків з річницею вчиненого ними подвигу - народження дитини. Для дітей же є тільки свята трьох, п'яти і семи років - «Сіті-Го-Сан», він один для всіх дітей і відзначається в певні дні, які можуть не збігатися з вашим особистим днем народження. Подарунки ж в Японії прийнято дарувати тільки до 60, 70, 79, 88, 99-річчя.

                 Перегляд відео «Свята Японії. День нарождення 3 і 5- річних»

Картинки по запросу фони  Учень 8. Українці теж не стояли осторонь, коли всі інші народи дружно складали звичаї до дня народження. Тому, завдячуючи нам, з’явилася традиція дарувати торти. У давнину українці випікали короваї, але до нас цей обряд прийшов трохи «осучасненим».  Замість короваю в наші часи печуть смачні тортики. Слов'янські повір'я свідчать, що, коли людина з'являється на світ, до її колиски приходять три духи: Горе, Недоля і Кручина та насилають на дитину страждання. Вони не щадять ні бідних, ні багатих. Ось тільки вони – солодкоїжки, і якщо біля колиски новонародженого або в тій ж кімнаті поставити блюдце з медом, солодку булочку і чарку з червоним вином, то Горе, Недоля і Кручина накинуться на солодощі та пощадять новонародженого. 

 Учень 9.  Зірка - символ душі людини, надія і сила, (провідний) вищий дух, що веде за собою. Це дух-охоронець, який оберігає від нещасть, дає сил до життя і виконує заповітні бажання. На землі символом провідної зірки є полум'я свічки. З цим переказом пов'язаний звичай запалювати на день народження свічки і гасити їх, своїм диханням, загадуючи бажання. Кількість свічок, рівне числу, скільки виповнюєтсья років, показує накопичений потенціал, досвід, без якого виконання бажання неможливе.
Свічки, розташовані по колу, створюють "кільце сили" і наділяють енергією, необхідною для виконання бажання.

 

Під ліричну музику учні запалюють свічки, загадують бажання і гасять їх

Учитель:

- Отож, тепер ви точно знатимете, що означають ті чи інші традиції, і не будете ображатися, коли вас тягатимуть за вуха. І нікому-нікому не розкажете про те, що загадали, задуваючи свічки на тортику.

А зараз  прийшов час подарунків!  А чи знаєте ви, що ні в якому разі не можна купувати подарунок самому собі, а потім віддавати його комусь, щоб людина подарувала ніби від себе. Це стирає енергію удачі, закладену в кожному подарунку. Існують речі, які дарувати заборонено, оскільки це може призвести до нещастя. Іноді буває, що гості, спеціально чи мимоволі, своїми подарунками можуть завдати винуватцеві події "енергетичного удару". До сліз і неспокою - дарувати носові хустки, зубні щітки, мило, мочалки, щітки, швабри, пральний порошок та інші миючі та засоби чищення.

                            Гра «Хто швидше відкриє подарунок?!»

Діти утворюють коло. Під пісню Зоряни Рощук «День народження»

 передають по колу загорнутий у папір приз. Музика зупиняється. Той, у кого в руках залишився подарунок, починає його розкривати. Якщо музика починає знову звучати, пакунок  передають далі і т.д. Хто швидше добереться до сюрпризу, тому він і дістанеться!

Учитель:

- А зараз пора прийшла «пригостити» гостей смачненьким: «смачними» словами, які вгадаєте самі ( Хто відгадує, отримує смаколики)

1. Довгоніжка хвалиться:
Я чи не красуня?
А всього-то кісточка,
Так червоненька кофтиночка. (Вишня.)

Картинки по запросу фони2. Збираються в корзинки
Товстобокі матрьошки.
У зелених хустинках,
Сарафани в горошках.
А матрьошки все гарні
Дуже солодкі і смачні. (Полуниця).

3. Кругле, рум’яне,
Соковите і солодке,
Дуже ароматне,
Наливне, солодке,
Важке, велике,
Що це таке? (Яблуко.)

4. Яскравий, солодкий, наливний,
Весь у обкладинці золотий.
Чи не з цукеркової фабрики,
З далекої Африки. (Апельсин.)

5. Синій мундир,
Тепла підкладка,
А в середині солодко. (Слива.)

6. Буси червоні висять,
З кущів на нас дивляться.
Дуже люблять намиста ці
Діти, птиці та ведмеді. (Малина.)

Гра «Малюнок із закритими очима»

У грі беруть участь іменинники. Їм зав’язують очі, перед ними кладуть аркуш А4, дають фломастер. Завдання у всіх однакове — прикрасити «торт». Хто найкраще із завданням упорається нагороджується маленьким тортиком.

                                 Гра «Весела»

  • Картинки по запросу фониЩо за День народження, якщо немає веселощів. Пропоную зіграти в гру.
    Вам хочу питання поставити,
    Ваша справа — відповідати.
    Якщо ви зі мною згодні,
    Відповідайте хором:
    «Це я, це я, це все мої друзі!»
    Якщо не згодні ви, то у відповідь мовчите,
    А краще тупотіть ногами.
    Домовилися?
    Я зараз запитаю у всіх:
    Хто тут любить пісні, сміх?
    Відповідайте хором вмить: «Хто тут найбешкетніший?»
    Хто звик у нас до порядку?
    Вранці робить зарядку?
    Хто з вас, скажіть,
    Забуває вмиватися?
    І не ходить на уроки?
    Хто з вас любить грати?
    І ще одне питання:
    Хто собі не миє ніс?
    Хто тут у нас найрозумніший?
    Хто сьогодні від душі тут повеселився?
    МОЛОДЦІ!
  • А тепер всі разом виконаємо пісню «Пусть бегут неуклюже» для наших іменинників.

                                        Виконується пісня

  • Діти, ця пісня уже звучить на різних мовах. Послухайте її німецькою і японською мовами. Аудіозапис

Учитель:
— І ось настав час справжніх подарунків для наших іменинників (вручаються пам’ятні подарунки).

Побажання іменинникам від батьків, які дарують коровай

Учитель:

Як сонячний день
Як чудова казка
Нехай життя ваше буде
Весь час прекрасним!
Будьте добрими,
Будьте красивими,
Будьте веселими
Добрими, милими.
Щоб щастя і радість в усмішці світилися.
Щоб всі побажання здійснилися!
Бурхливі оплески нашим іменинникам!
- Запрошуємо всіх на святкове чаювання ( Під час чаювання учні розважають батьків номерами художньої самодіяльності)

 

Використані джерела: Інтернет- ресурси1uholiday.biz/?p=295; https://kultorg.jimdo.com/сценарії/день-іменинника/

Перегляд:

Березюк, Т. В. День іменинника : [сценарій] / Т. В. Березюк // Виховна робота в школі. – 2014. 

Дудкін, О. М. День іменинника: [сценарій виховного заходу] / О. М. Дудкін // Виховна робота в школі. – 2009.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Voitiuk Mila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
992
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку