Захід "Дивовижна Німеччина"

Про матеріал

Захід спрямований на ознайомлення із традиціями Німеччини, способу життя, святами; розвиток пізнавального інтересу до закордонного життя; поповнення знань учнів про культурну спадщину народів

Перегляд файлу

Тема: ЗШЗ «Дивовижна Німеччина».

Мета: ознайомити учнів з традиціями та культурою європейської країни Німеччини; поповнювати знання учнів про культурну спадщину народів; розвивати пізнавальний інтерес до закордонного життя; розвивати мислення, мовлення учнів, вміння працювати з публікою; виховувати любов до української культури та культури інших країн, бажання їх вивчати; патріотизм.

Обладнання: аудіозаписи, презентація, відео, прапори, національне вбрання.

Хід заходу

Зала святково прикрашена, діти виходять на сцену і шикуються «клином».

  1. - Guter Tag, liebe Freunde (гутер таг, ліебе фрьоенде)

 

  1. - Сьогодні ми хочемо розповісти вам про таку дивовижну та надзвичайну країну як Німеччина.

 

  1. Існує стереотипна думка, що Німеччина — це країна порядку і педантизму. Це так і не так. Німці можуть і спізнитися, що робить їх милішими і зближує з нами. І свята в Німеччині теж люблять, як і у нас.

 

  1. Перше, що кидається в очі — це незмінне «bitte»(будь ласка) з незмінною посмішкою, якими зустрічають покупця в Німеччині в магазинах. Якщо у вас немає конкретної мети, відповідайте «nur guken» («подивимося») і обов’язково посміхніться у відповідь.

 

  1. Нерідко говорять, що у німців не прийнято влаштовувати пізні вечірки. У молодого покоління це не так. Запросити гостей на 20.00-21.00 вважається цілком нормальним. Але взагалі у Німеччині люблять спокій і порядок. І краще не дзвонити ввечері після 21.00. А ось вранці вже в 07.00-08.00 це цілком доречно. За винятком вихідних. Не дзвоніть в ці дні до 10.00. Можна сказати, що німці обожнюють музику і найчастіше своє дозвілля проводять разом з нею.

Німецький народний танець

 

  1. Німці вважаються стриманою в емоціях нацією. Але в той же час при зустрічі, навіть з не дуже близькими друзями, цілком можуть почати обійматися і навіть цілуватися.

 

  1. При розмові з німцями треба намагатися не наближатися до них надто близько, щоб фізично не вторгатися в так звану приватну зону. Це ж стосується черг.

Притримати двері, посміхнутися у відповідь — такі жести уваги повсюдно поширені в Німеччині.

 

  1. Німці, так само як і інші народи, люблять відпочивати. Внутрішній туризм в Німеччині один із найрозвиненіших у світі. Найчастіше німці їздять у Мекленбург, провести свою відпустку на морі.

 

Відео про життя у Німеччині

  1. Не менш цікавими є і святкові традиції, якими є багата як і наша Україна, так і Німеччина.
    1 січня — Новий рік

Настання нового року відзначається в новорічну ніч з 31 грудня на 1 січня. Це один з найбільш улюблених свят Німеччини. Як і в багатьох інших країнах, всюди проходять пишні святкування, а опівночі прихід нового року вітається феєрверком. 1 Січня (Новий рік) –вихідний день.

 

  1.       6 січня — День трьох волхвів.

На 12 день після Різдва, в свято Богоявлення у Німеччині відзначається День Трьох Волхвів або Трьох Королів. Цим святом у Німеччині та інших католицьких країнах відзначають знаменну біблійну подію — поклоніння волхвів зі Сходу Божественного Немовляти-Ісуса.

Цей день вважається офіційним вихідним майже у всій країні. Віруючі з різних куточків Німеччини з’їжджаються на святкову месу в собор святого Петра і Богоматері в Кельні. Саме тут зберігаються мощі волхвів, що потрапили в Німеччину в XII столітті, за часів Хрестових походів, разом з іншими релігійними трофеями.

Три святих Короля в Німеччині шануються як покровителі туристів і мандрівників, тому багато німецькі готелі названі на їх честь.

 

  1.          Пасха

Великдень – найважливіше християнське релігійне свято Німеччини і основне свято церковного року. Він включає в себе Страсну п’ятницю, Великдень і понеділок після Великодня. Це найстаріше церковне свято в пам’ять про смерть і воскресіння Ісуса Христа в день Пасхи. Страсна п’ятниця і понеділок після Великодня є вихідними днями.

 

  1.        1 травня — День трудящих

Як і в багатьох інших країнах, 1 Травня – День міжнародної солідарності трудящих. В цей день зранку у багатьох великих містах Об’єднання німецьких профспілок організовує демонстрації і політичні мітинги. Увечері 30 квітня всюди проходять святкування під гаслом «Танець у травень», якими за старою традицією вітається настання весняного місяця травня. В деяких місцях прийнято прикрашати травневе дерево. Це теж старовинний звичай: травневе дерево символізує весняне родючість.

 

  1.                 Травень або червень — Вознесіння Христове

Вознесіння Христа – сороковий день після Великодня. Це свято символізує вознесіння Христа на небеса до Бога-отця. Вознесіння завжди припадає на четвер за 9 днів до Трійці.

 

  1.      Червень — Свято тіла Христового (тільки у землях з католицьким населенням)

Католицький свято тіла Христового відзначається у другий четвер після Трійці. Його німецька назва «Fronleichnam» походить від слів «fron» – Господь – і «lichnam» – тіло – і вказує на складові причастя. Свято тіла Христового – вихідний день.

  1.  Багато людей часто говорять, що німецька мова груба, дивна на слух. Зараз ми пропонуємо вам трішки відпочити і самим перевірити цю думку.

Відео про порівняння вимови слів представниками різних країн

 

  1.                                      14 липня — Парад любові.
                     15 серпня — Успіння (землі Bayern і Saarland).
                        1 вересня — День знань


17.      Кінець вересня — перша половина жовтня — Октоберфест (свято пива)

Мюнхенський Oktoberfest, який також називають «Wiesn», – найбільший і відоме народне свято Німеччини. Щорічно він збирає понад 6 млн. осіб. Кожен рік на ньому випивається більше 5 млн. літрів пива та з’їдено більше 200.000 пар свинячих ковбасок. На величезній площі біля підніжжя бронзової Баварії встановлюються каруселі, американські гірки та інші вражаючі атракції. У програмі – святкова зустріч беруть участь у гуляннях пивоварень і господарів пивних, парад стрільців, гуляння в народних костюмах і святкових концерт духових оркестрів.

 

18.3 жовтня — День об’єднання Німеччини

3 Жовтня – день офіційного возз’єднання західної і східної Німеччини згідно з договором 1990 р. в порівнянні з Днем взяття Бастилії у Франції 14 липня або Днем незалежності США 4 липня, національний свято Німеччині відзначається досить скромно. Військового параду не проводиться. В цей день організовуються святкові мітинги і засідання в земельних парламентах і меріях, на яких вимовляються політичні промови.

 

19.1 листопада — День всіх святих (на землях з католицьким населенням)

1 листопада – день щорічного поминання всіх святих, мучеників і покійних. У цей день прийнято прикрашати могили померлих родичів; католики запалюють «світло душі», не згасає і в наступний за ним Свято всіх душ. Це символ Вічного світла, що світить усім покійним. У землях Баварія, Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфальц, Саар і Північний Рейн-Вестфалія це свято є вихідним днем.

 

20.6 грудня — День Святого Ніколауса

День святого Ніколауса святкується 6 грудня. В цей день дітям прийнято робити сюрприз. Напередодні діти виставляють за двері чобіток, і батьки непомітно кладуть в нього ласощі або маленькі подаруночки. З нагоди дня святого Ніколауса в кондитерських продаються особливі фігурки з солодкого тіста. За легендою, св. Ніколаус оживив трьох убитих школярів. Тому він вважається покровителем школярів.

 

21. 24 грудня — Напередодні Різдва (урядові установи не працюють, в магазинах короткий день). 25-26 грудня — Різдво

Різдво святкується три дні: 24 грудня (Святвечір), 25 грудня (перший день Різдва, народження Христа) і 26 грудня (другий день Різдва). У Святвечір у християнських сім’ях Німеччини прийнято дарувати один одному подарунки. Цей звичай називається «Bescherung». Різдво проходить в мерехтінні ялинкових свічок, які запалюються до або після різдвяного богослужіння. Звучать різдвяні пісні, члени сім’ї обдаровують один одного. Дітям розповідають казку про те, що подарунки приніс Дід Мороз або немовля Христос. Багато сімей викликають на цей вечір Діда Мороза, якого найчастіше грає студент, одягнений у відповідний костюм. В перший і другий день Різдва багато відвідують святкові служби і меси. 25 і 26 грудня є вихідними днями.

31 грудня — Напередодні Нового року (урядові установи не працюють, в магазинах короткий день)

Пісня про Різдво

 

22. Берлінський календар до межі завантажений щорічними ярмарками, фестивалями та концертами. Берлінський Кінофестиваль. Другий за величиною в світі, що проходить в лютому. У День Крістофера Стріта проходить великий і веселий Міський парад (червень), на початку липня проводиться грандіозний Парад Любові.

Берлінський Джазовий фестиваль проводиться у жовтні, а в Різдво проходять масові розпродажі, багато з яких також перетворюються на справжні свята.

В Гамбурзі проходять Міжнародний ярмарок туризму «Райзен Гамбург», Міжнародна виставка «Хансебут» і ін.

 

23. По всій Німеччині проходять Зимові фестивалі, перетворюються у великих містах масові карнавали.

Багату музичну спадщину Німеччини є основою безлічі музичних фестивалів. Деякі міста акцентуються на якомусь одному композитора — Тюрінгський Фестиваль Баха у березні або Фестиваль Вагнера в Бейруті . Інші віддають данину поваги конкретного музичного напрямку — Фестивалі джазу у Франкфурті  або Штутгарті особливо популярні.

 

24. Осінь — час численних свят, присвячених збирання врожаю, особливо сільськогосподарських і виноградарських районах — в рейнській області проходить Фестиваль Вогнів і феєрверків, в Мюнхені проводиться знаменитий Фестиваль Пива «Октоберфест», а в кожному виноробному регіоні проходить свій свято, присвячене якомусь конкретному сорту винограду або святому покровителю краю.

Різдвяні свята в Німеччині найбільш шановані жителями, і хоча вони вважаються «домашнім» подією, найбільш екстравагантно їх проводять в Мюнхені, Нюрнберзі, Ессені та Гейдельберзі.

 

24. А ще німці, як і українці, славляться своєю любовю до підростаючого покоління. Тисячі розважальних майданчиків, парків, кафе заповнені галасливими дітлахами. Беручи з них приклад, хочемо подарувати вам пісеньку, яку ще з дитинства знає кожен житель Німеччини

Пісня «Шнапі».

 

docx
Пов’язані теми
Німецька мова, Сценарії
Додано
4 липня 2018
Переглядів
1179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку